

Svaren på båda frågorna är JA! Apples skärm är mer än bara design och det finns alternativ som har andra intressanta förutsättningar. Tyvärr kan vi också konstatera att priset har betydelse men också att Apples skärm i den bemärkelsen inte alls är särskilt dyr. Åttatusenfemhundra kronor är vad du i dagsläget får betala för få en riktigt bra 24-tumsskärm!
Apple LED Cinema Display
Det dröjde innan Apple bytte ut sina gamla skärmar i PowerMac G5-matchande design. Fast när de väl gjorde slag i saken gjorde de en omvändning få hade räknat med. Istället för att lansera helt nya skärmar behöll Apple den stora 30-tummaren och tog bort övriga modeller helt. Istället kom en ny sorts 24-tummare som är till för att användas med senaste Macbook och Macbook pro.
Till form och utseende är den väldigt lik en 24-tums iMac. Ytan är glansigt speglande svart. Det som skvallrar om att detta inte är en iMac är att baksidan är helt i aluminium istället för svart plast som hos iMacen. Det finns heller ingen ”haka” under själva bildramen som hos iMac. En konstruktion som gör att Apple LED Cinema Display hamnar en bit längre ned mot bordet. Stativet är inte höj- och sänkbart.
Om det inte blivit uppenbart ännu så är skärmen helt och hållet anpassad för de Macbook och Macbook Pro-modeller som lanserades hösten 2008. De är också de enda Macarna med Mini Displayport vilka kan använda skärmen.
Har du en äldre bärbar Mac eller en stationär dator finns det för närvarande inget sätt att ansluta skärmen. Förhoppningsvis ändrar Apple på detta med kommande produktlanseringar.
Bra kontroll över ljusstyrkan
Nu är det här en riktigt bra skärm! Apple har fått till en mix av funktion och bildkvalitet. Betraktningsvinkeln är utmärkt liksom färgåtergivningen och det hela kombineras med en nivå av lugn, stabilitet och med en hög nivå av uniformitet över de 1920 gånger 1200 pixlarna. Den är klart bättre än skärmarna hos iMacen och jämfört med Macbookens inbyggda skärm finns det inget att diskutera. Sida vid sida vill man helst inte se på Macbookens skärm, så dålig är den i jämförelse!
Namnet avslöjar också att belysningen är LED-baserad (lysdioder) med fördelen att skärmen får högre ljusuttag till mindre strömförbrukning jämfört med den lysrörstyp som normalt återfinns i lcd-skärmar. I teorin innebär lysdioder att du kan få en ljusstarkare skärm, men det är främst för bärbara datorer. Datorskärmar är ofta ändå för ljusstarka där siffror som 400 till 500 candela per kvadrat (cd/m2) inte är ovanliga.
Här har Apple istället omvandlat belysningen till något som fungerar på rätt sätt med ett rejält ljusomfång. Som högst krämar skärmen på i 350 cd/m2 vilket är mer än tillräckligt även för det stora kontoret med den ljus och öppna planlösningen. Det är lätt att ställa ned belysningen då alla Macens knappar fungerar som vanligt. Väl i botten slocknar belysningen inte helt utan lyser svagt.
Följer sRGB-färgrymd
Färgmässigt ska lysdioder ge en något begränsad färgrymd och Apple LED Cinema Display följer sRGB-standard. Alltså helt anpassad för webb och rörliga bilder bara du kliver in i Bildskärmsinställningarna, Färg, Kalibrera och väljer gamma 2,2 istället för Mac-standard 1,8 som är mer typisk för grafiskt arbete.
Färgerna är dessutom stabila där gråskalan följer D65, kanske inte perfekt (inom ∆E 6 för er som undrar) men åtminstone exemplariskt och utan några skiftningar i färgtemperatur i ljusa eller mörka nyanser. Samma sak när vi sänker ljusstyrkan till mer behagliga styrkor på strax över 100 cd/m2 (nio ”snäpp”) så behålls balansen.
Dock sjunker färgtemperaturen något till cirka 6 200 K (inom ∆E 10) fast med samma goda balans genom hela gråskalan. Inte perfekt men väldigt bra i jämförelse med annat.
Det är mycket som fungerar på vanligt Apple-manér. Till exempel iSight-kameran och mikrofonen som automatiskt tar över från Macbookens inbyggda utrustning. Även högtalarna aktiveras med automatik när du ansluter och du kan i Systeminställningarna för ljud välja mellan skärmens och Macbookens inbyggda ljudmöjligheter.
Sammanfattning Cinema 24-tum
Nackdelen är möjligen att detta inte alls är skärmen med de största kalibreringsmöjligheterna för grafiskt bruk. Har man å andra sidan hårda krav på den punkten finns det gott om alternativ. Och eftersom den följer sRGB så pass väl är den också mer eller mindre rätt för video och webbstandard direkt ur kartong.
Något som få andra skärmar kan skryta med. Samtidigt är den blanka ytan direkt problematisk för dig som arbetar med yrkesmässig precision hos färgerna.
Apple LED Cinema Display är en rätt dyr men också väldigt bra skärm som beter sig precis som den bör och som vi väntat oss. Den vänder sig också till en väldigt snäv skara användare i form av dem som har någon av de allra nyaste Macbook-modellerna. Har du inte de allra högsta kraven för grafik och fotoredigering så är det för allroundbruk en av de absolut bästa och smidigaste skärmarna du kan köpa.
Fakta Apple Cinema Display
Mer info: apple.se
Pris: 8600 kronor.

Enkelheten och finesserna. Direkt-ur-kartong-prestanda.

Glansig yta inte för alla. Kräver en ny Macbook.
Betyg

BenQ E2400HD – kan tyglas till bättring

Benq:s lågprismodell i 16:9-format lyckas inte helt imponera trots ett inledande godkänt intryck för allmänarbete. Bilden har en behaglig men kanske lite ”plastig” karaktär inte helt olikt en bärbar dator. Det är också en svårinställd betraktningsvinkel och bilden är inte särskilt enhetlig med lite fläckvis variation. Färgerna är rätt överdrivna med grönstick.
När vi drar ned ljusstyrkan ser vi en rejäl försämring av prestanda med sänkt kontrast och större skiftningar i färgbalansen som närmast blir rödgrön. Med skärmen ställd i läget ”standard” istället för ”sRGB” får vi däremot till färgerna betydligt bättre och det är detta läge vi baserar betyget på. Håller vi oss till en högre ljusstyrka strax under 200 cd/m2 (den blir inte starkare än så) fungerar den i slutändan också rätt okej. Så det är godkänt så länge du inte ställer krav.
Fakta BenQ E2400HD
Mer info: benq.se
Pris: 3300 kronor.

Hdmi-ingång. Pris/prestanda.

Betraktningsvinkeln. Konstruerad för hög ljusstyrka.
Betyg

Fujitsu Siemens B24W-5 – väljusterad ljusfackla

Anonymt designad men med intressanta egenskaper under huven. Den är, ur kartong, lite väl juststark och det går att sänka ljuset men till priset av sämre kontrast och färgegenskaper. Låter vi skärmen stå med hög ljusstyrka i 6500K-läge är den riktigt bra och mäter oväntat bra. Ställd i sRGB-läge är den klart sämre.
Kan du acceptera en hög ljusstyrka är det en bra skärm. I alla fall så länge du inte är beroende av jämn ljusåtergivning och god betraktningsvinkel. Åt sidorna är det klart bättre jämfört de snarlika kollegerna i testet. Men vad hjälper det när vi inte kan få en likadan färgåtergivning i skärmens överdel som underdel på samma gång. Och det är synd, för det första intrycket var ju så bra. Ja, bortsett från att det var som att stirra in i en lampa!
Fakta Fujitsu Siemens B24W-5
Mer info: benq.se
Pris: 3300 kronor.

Hdmi-ingång. Pris/prestanda.

Betraktningsvinkeln. Konstruerad för hög ljusstyrka
Betyg

NEC Multisync EA241WM – vinkelproblem

Japanska nec gör skärmar med en robust och närmast industriell design. Skärmen kan roteras (pivot), höjas, sänkas och roteras. Menysystemet styrs av en liten halvjobbig joystickknapp. Väl förbi det hindret har vi en riktigt ljusstark skärm som ger en tydlig och klar bild. Dock klipper den svart- och vitnivåer och i kombination med bildminnen och reglagen är det ett val av antingen eller.
Gråskalan visar en bild som inte är balanserad med för mycket blått. Drar vi ned ljusstyrkan försämras vi bilden påtagligt, tappar kontrast och får sämre balans. Så vi bör kliva uppåt i ljusstyrka för att skärmen ska visa sig från den ljusa sidan. Då är det i slutändan rätt bra där det i första hand brister stort i fråga om betraktningsvinkeln. Synd då den annars doftar av en högre kvalitetsklass – en apparat som påminner om NEC:s dyrare modeller utan att nå dit.
Fakta NEC Multisync EA241WM
Mer info: nec.se
Pris: 6000 kronor.

Robust, tuff och rejäl.

Dålig betraktningsvinkel.
Betyg

BenQ FP241W – utmärkt ljusstark


Baksidan rymmer också en del småspännande saker som videoanslutningar inklusive komponentvideo för exempelvis tevespel och digitalbox (det finns bild-i-bild) och usb-hubben har en anslutning på ovansidan. Nackdelen är att skärmen endast låter sig justeras ned till ca 250 cd/m2 ljusstyrka innan den börjar förlora kvalitet och det räcker inte riktigt för dig som sitter i skenet av en glödlampa och jobbar. Annars är denna enbart utmärkt! En skärm för alla uppgifter.
Fakta BenQ FP241W
Mer info: benq.se
Pris: 7500 kronor.

Bra bild. Bra grundjustering.

Konstruerad för hög ljusstyrka.
Betyg

Fujitsu Siemens P24W-5 Eco – rymliga färger


Gråskalan visar en färgbalans som är grönblå och ställd till sRGB-läge är det endast något för mycket blått. Utmärkt inför en kalibrering! Skärmen har en stor färgrymd med ordentlig räckvidd hos grönt och rött men begränsat med blått. sRGB-inställningen förändrar inte färgrymden vilket den borde. Likväl, har du behov av en större färgrymd och kan kalibrera är detta inte helt fel. Väldigt bra skärm på många sätt och för många olika uppgifter!
Fakta Fujitsu Siemens P24W-5 Eco
Mer info: fujitsu-siemens.se
Pris: Cirka 8500 kronor.

Bra bild. Bra fabriksinställning. Hdmi-ingång.

Ej rätt sRGB-färgrymd.
Betyg

Eizo Flexscan S2432W– äkta proffsskärm


Design och konstruktion är helt och hållet av det funktionella slaget. Vad som är lite spännande är att det finns en displayport av den normalstora sorten. Tyvärr är kabel som passar Apples minivariant inget som finns i butikerna ännu. Hur som haver: Skärmen är riktigt bra och är den enda i testet som är påtagligt bättre än Apples. Detta är skärmen att dregla efter.
Fakta Eizo Flexscan S2432W
Mer info: eizo.se
Pris: 10000 kronor.

Bra bild. Bra fabriksinställning.

Ej rätt sRGB-färgrymd.
Betyg

NEC Multisync 24WMGX3– multimaskin

Denna modell skiljer sig rejält från NEC:s andra maskin genom att vara ungefär dubbelt så dyr och rymma en hel hop med anslutningar. Medföljande fjärrkontroll, dubbla hdmi och komponentvideoingång får en att tänka på tevespel och en kompakt hemmabiolösning.
Dessutom är det bättre bildkvalitet på alla sätt, bara man tar sig förbi en del onödigheter såsom skärpefilter.
Färgrymden är väl anpassad för sina uppgifter för sRGB och video/tevespel. Gråskalan är inte lika fin med underskott av rött. Bildkvaliteten är bra och kan ta sig an sina dubbla roller sånär som att den främst är anpassad för hög ljusstyrka. Mer behagliga arbetsnivåer och bilden tappar kontrast väldigt fort. Intressant lösning och bra bild! Fast det är ett kluvet intryck då 24WMGX3 är gedigen på många sätt men heller inte skärmen som passar alla användare.
Fakta NEC Multisync 24WMGX3
Mer info: nec.se
Pris: 11500 kronor.

Multimaskin för mer än bara datorn.

Lite väl högt pris.
Betyg

En kort sammanfattning
Står sig de alternativa 24-tumsskärmarna mot Apples LED Cinema Display? Om vi bortser från att Apples skärm enbart fungerar med nya MacBook-modeller och de endast lämnar ett års garanti så är det tydligt att Apple kan sin sak. Du behöver inte fundera utan bara plugga in den färsk ur kartong och då är den ändå den mest väljusterade och korrekta skärmen av dem vi testar här.
De andra skärmarna har betydligt fler möjligheter men ställer tyvärr också helt andra krav på dig som användare om du vill få en likvärdig bildkvalitet. Eller så är de billigare men också sämre. Den som kommer i närheten är BenQ FP241W som också designmässigt är okej bredvid en Mac. Eizo Flexscan S2432W är bättre än Apples skärm men har också ett högre pris.
I fråga om enkelhet är Apple däremot oslagbara. Så Apple, se nu till att släppa nya skärmar som passar alla datorer!
- Läs fler av MacWorlds tester på vår specialsajt