
En av de irriterande problemen med våra moderna digitala liv: Vi har på tok för många konton på olika sajter för att kunna komma ihåg säkra och unika lösenord för varje sajt. Den vanligaste lösningen på det problemet är att skapa ett bra, säkert lösenord och sedan använda det på alla sajter. Vilket vi vet är en dum idé.
Den bästa lösningen är att använda unika lösenord och spara dessa i en lösenordshanterare istället för någon osäker metod som ett Excel-dokument eller en lista på papper.
Två av de populäraste lösenordshanterarna är 1Password från Agilebits och Lastpass från Marvasol, och båda programmen har uppdaterats med stöd för Apple Watch i IOS-apparna. De fungerar på liknande sätt på Mac, pc, Android och IOS, genom att spara lösenorden i en hårt krypterad databas som du låser upp med ett enda starkt lösenord.

1Password samlar alla dina taggade uppgifter i en lista, medan Lastpass sorterar dem i kategorier.
Utöver lösenord kan båda programmen användas för att spara säkra anteckningar som uppgifter om bankkonton, kreditkort, pass och annat som du kan behöva ha tillgång till överallt men vill hålla säkra. Båda programmen har även sykronisering mellan alla dina enheter.
Vi förlitar oss idag på dessa program för att hantera våra lösenord på datorn och mobilen, men hur funkar de på Apple Watch? Speciellt med tanke på att vi väldigt sällan behöver logga in på något direkt på klockan.
Enkel åtkomst till lösenordsvalvet
Att komma igång med båda apparna är busenkelt. Du aktiverar Watch-appen antingen inifrån de enskilda apparna på din Iphone eller från Apple Watch-appen. Båda låter dig skapa en fyrsiffrig pinkod som extra säkerhet för att komma åt databasen, men de har väldigt olika upplägg för att visa själva lösenorden.Lastpass visar hela ditt lösenordsbibliotek, medan 1Password bara visar de sparade lösenord som du har taggat för att visa på klockan. Ingen av apparna sparar någon data på klockan utan måste kommunicera direkt med Iphone-apparna för att kunna visa ett lösenord.

Så här aktiverar du 1Password (till vänster) och Lastpass (till höger) för Apple Watch.
I båda apparna bläddrar du bland lösenorden med klockans digitala krona. Om du har valt ut ett gäng nödvändiga lösenord i 1Password blir det enkelt att hitta rätt. Eftersom Lastpass visar hela databasen kan det ta tid att skrolla igenom alla lösenord, men som tur är ger appen lite hjälp på traven: Du har tre olika vyer för loginer, anteckningar och profiler. Du kan också söka i databasen via diktering. Det fungerar rätt bra men tar ändå lite tid.
Innan vi testade apparna hoppades vi på att kunna styra Iphone-apparna via klockan, men så är inte fallet. Istället kan du bara bläddra bland och visa individuella lösenord eller säkra anteckningar. Det kan fortfarande vara användbart, om du till exempel behöver logga in från en bekants dator, men det begränsar helt klart användbarheten.

1Password gör det enklare att tydligt se vilka tecken som ingår i invecklade lösenord. Lastpass är lite mer svårtolkad.
1Password har en trevlig funktion som gör att lösenorden visas med olika färg på tecknen för små och stora bokstäver samt för siffror och specialtecken. Det underlättar, så länge du inte är färgblind. Lastpass har en funktion för att skapa säkra anteckningar direkt på klockan via diktering, men vi lyckades inte få det att fungera tillfredsställande under vårt test.
Slutsats
Vi har tidigare använt båda 1Password och Lastpass och uppskattar båda programmen. I nuvarande form är 1Passwords Apple Watch-app något bättre än konkurrentens, framför allt på grund av att det är mer användbart att ha riktigt snabb åtkomst till ett begränsat urval av lösenord än att ha tillgång till hela databasen.Men båda apparna är väldigt begränsade och det är sällan vi inte hellre skulle hala fram telefonen istället. När ekosystemet kring Apple Watch växer till sig och utvecklarna kommer på nya sätt att utnyttja klockan kanske lösenordshanterare också kan bli mer användbara, men tills dess är de mest en gimmick.