
Nyare modeller av Macbook, Macbook Air och Pro har betydligt bättre batterier än äldre – de håller laddningen bättre när de inte används och kan laddas om betydligt fler gånger innan de slutar hålla en laddning.
Men de varar inte för evigt, och hur du använder dem påverkar vilken livslängd du kan förvänta dig. Här går vi igenom vad du kan göra för att få ut ett så långt liv som möjligt ur din Macbooks batteri. Dessutom går vi igenom tecknen som visar att det verkligen är dags att byta batteri.
Missa inte: Batteripanik? Så här laddar du din Iphone och Ipad snabbare
Diagnosticera dina batteribekymmer
Din Macbook håller hela tiden uppsikt över batteriets status och hälsa, och ett enkelt sätt att få en snabb koll på hur det står till med det är att hålla nere alt-tangenten och klicka på batterisymbolen i menyraden.

Normalt betyder att det är vid god hälsa och ska fungera som vanligt, även om ett lite äldre batteri så klart inte kan hålla lika hög laddning som när det var nytt.
Byt ut snart betyder att batteriet sjunger på sista versen och kan behöva bytas inom kort. Men exakt hur lång den där sista versen blir skiljer sig åt från batteri till batteri. Ett batteri kan hänga med i ett halvår medan ett annat snabbt försämras och måste bytas efter några veckor.
Byt ut nu betyder att batteriet är så dåligt att det knappt kan hålla någon laddning alls. Se även upp så att det inte har något annat fel, som att det har svullnat upp (ett vanligt fel på batterierna i vissa äldre modeller av Macbook Pro med löstagbara batterier.
Kontrollera batteriet innebär vanligtvis också att det måste bytas, men det kan bero på mer tekniska fel än att det bara har blivit för gammalt.
Missa inte: Apple förlänger utbytesprogram för Iphone-batterier
Mer info
Om du inte nöjer dig med den informationen finns det mer att hämta.
Det enklaste är att öppna -> Om den här datorn -> Systemrapport och klicka på Ström. Där hittar du ett avsnitt med batteriinformation, där du till exempel kan se tillverkare, hur många milliamperetimmar (mAh) batteriet har vid full kapacitet, och hur många laddningscykler det har genomgått. Du kan själv avgöra hur gott skick batteriet är i genom att dela kapaciteten vid full laddning med just din Macbookmodells utsatta batterikapacitet (till exempel 6745 mAh för nuvarande modellen av Macbook Pro 15″).

Du kan också ladda ner tredjepartsprogram som gör allt åt dig, till exempel Coconutbattery. Programmet visar både nuvarande maxladdning och tillverkningsspecifikationen (men tänk på att Apple inte garanterar en viss maxladdning så just din dator kan ha börjat på en något lägre eller högre maxladdning).
Missa inte: Med usb-c kan Macbook till slut använda externa batterier
Maximera livslängden
En modern Macbooks batteri kan laddas upp omkring 1 000 kompletta laddningscykler. Det betyder inte att du laddar tusen gånger, utan att du kan ladda från 0 till 100 procent tusen gånger, från 80 till 100 procent fem tusen gånger, och så vidare.För att ge lång livslängd behöver du ta hand om batteriet:
- Se till att köra Macbooken på elnätet så mycket du kan, men inte hela tiden. Låt batteriet köra nästan helt eller helt slut en gång i månaden ungefär.
- Håll nere ljusstyrkan så mycket du kan utan att tumma på användbarheten.
- Låt Macen vila när du inte använder den.
- Låt inte datorn bli för varm (ställ den till exempel inte på fönsterbläcket en solig dag).
Du kan läsa fler tips om hur du maximerar batteriets livslängd här.

Innan du byter batteriet
Även om det står byt ut nu eller kontrollera batteriet kan det handla om ett mjukvarufel och inte ett faktiskt fel på batteriet. Innan du lämnar in datorn för dyr service kan du testa om så kan vara fallet.Det du kan göra är att nollställa Macens så kallade smc-mjukvara, den basmjukvara som styr strömtillförsel, laddning, lampor, fläktar och liknande. Den kan ibland få problem och kan felaktigt visa ett fullt fungerande batteri som trasigt.
För Macbook med inbyggt batteri som inte kan bytas:
- 1. Stäng av datorn.
- 2. Koppla in datorn med Magsafe-sladden så att den har ström.
- 3. Tryck ner ctrl, shift, alt och strömknappen samtidigt.
- 4. Släpp alla fyra knapparna samtidigt.
- 5. Slå på datorn igen med strömknappen.
För Macbook med löstagbart batteri:
- 1. Stäng av datorn.
- 2. Koppla ur Macsafe-sladden.
- 3. Ta ur batteriet.
- 4. Håll nere strömknappen i fem sekunder.
- 5. Koppla in batteriet och strömsladden igen.
- 6. Starta datorn.
När det är dags att byta batteriet
Om du verkligen behöver byta batteriet är det så klart enklast att vända dig direkt till Apple. Företaget har utbytesservice för alla modeller som såldes för upp till fem år sedan, och i vissa fall ännu längre. Har du en riktigt gammal Macbook kan du förmodligen hitta ett tredjepartsbatteri på till exempel brittiska Amazon som duger som ersättning även om det inte håller riktigt lika hög kvalitet som originalet. Köp inte ett batteri som ser ut att vara för billigt för att vara sant, och läs recensionerna.Alla nyare Macbookmodeller har inbyggda batterier som inte kan bytas utan att bryta garantin. Har du ändå ingen garanti kvar kan du ge dig på att byta batteriet själv och till exempel Ifixit säljer lösa batterier även till dessa nyare modeller.

Det finns dock flera saker du behöver tänka på om du ska byta ett inbyggt batteri själv.
I det enklaste fallet behöver du öppna datorn, skruva loss batterihållarna, lossa på en flexkabel från moderkortet och sedan ta ut batteriet och stoppa i det nya. Det kräver specialmejsel (pentalobe) och är inget för den som aldrig har mekat i en dator, men är ändå inte så särdeles svårt.
Från och med 2012 började Apple dock även limma fast battericellerna i chassit på Macbook Pro, vilket gör bytet av dessa betydligt knepigare och ganska riskabelt om du inte vet exakt vad du gör. Har du tittat på Ifixits guider och känner dig säker på att det kommer gå bra kan du prova, men vi rekommenderar det inte.
Verktygen du behöver säljs i paket som du kan hitta genom att söka efter ”Battery Replacement Kit for MacBook Unibody”, men du kan också skaffa ett petverktyg och Y1 Tri-wing-mejsel var för sig.
För en ordentligt steg-för-steg-guide rekommenderar vi att du kollar på Ifixit, och gör det innan du beställer ett batteri så att du är säker på att du kommer klara av proceduren.
Vilka Macbookmodeller kan jag byta batteriet i?
I följande tabell visar vi vilka Macbookmodeller du kan byta batteriet i, och vad som krävs.
Modell | Detaljer |
---|---|
Macbook (vit/svart) | Kan bytas genom att skruva med till exempel ett mynt. |
Macbook Unibody (A1278) | Kan bytas genom att dra i hakar och lossa på batteriet. |
Macbook Unibody (A1342) | Kan bytas genom att ta av bottenplattan på Macbooken, ta bort batterikontakten och skruva loss batterihållarna. |
Macbook Retina 12″ (2015, 2016) | Kan ej bytas |
Macbook Pro Unibody 13-tum (alla) | Kan bytas genom att ta av bottenplattan på Macbooken, ta bort batterikontakten och skruva loss batterihållarna. |
Macbook Pro 15-tums Core Duo/Core 2 Duo (ej Unibody) | Kan bytas genom att dra i hakar och lossa på batteriet. |
Macbook Pro Unibody 15-tums (sent 2008/tidigt 2009) | Kan bytas genom att dra i hakar och lossa på batteriet. |
Macbook Pro Unibody 15-tums | Kan bytas genom att ta av bottenplattan på Macbooken, ta bort batterikontakten och skruva loss batterihållarna. |
Macbook Pro 17-tums (ej Unibody) | Kan bytas genom att dra i hakar och lossa på batteriet. |
Macbook Pro Unibody 17-tums | Kan bytas genom att ta av bottenplattan på Macbooken, ta bort batterikontakten och skruva loss batterihållarna. |
Macbook Pro Retina (13 och 15 tum) | Kan ej bytas. |
Macbook Pro 2016 utan Touch Bar (13 tum) | Kan ej bytas. |
Macbook Pro med Touch Bar(13 och 15 tum) | Kan ej bytas. |
Macbook Air (11 och 13 tum) | Kan bytas genom att ta av bottenplattan på Macbooken, ta bort batterikontakten och skruva loss batterihållarna. Notera att battericellerna ligger löst i datorn och måste hantera ytterst varsamt efter att de tagits ut. Om de krossas eller punkteras kan de explodera. |
Tänk på att om din Mac har en del år på nacken, är det mer värt att byta till en nyare modell med bättre prestanda och ny garanti om du har råd.