Apple Music är här och många vill börja använda tjänsten. Men vi är ett stort gäng som använt Spotify i flera år och byggt upp en gedigen samling spellistor vi helst inte vill behöva lägga flera timmar – eller dagar – på att återskapa. Och tyvärr har Apple ingen importfunktion för spellistor.
Så vad gör du?
Att gå igenom varje spellista, låt för låt, och lägga till i nya listor i Apple Music skulle som sagt ta en evighet. Ett mycket bättre alternativ är att använda ett program som automatiskt går igenom dina spellistor på Spotify och lägger till dem i ditt Apple Music-bibliotek.
I dag finns två konkurrerande program: Stamp och Move to Apple Music. och vi har testat båda för att se vilket som fungerar bäst.
Move to Apple Music – enkelt men inte felfritt
Move to Apple Music kostar 5 dollar, cirka 45 kronor, och saknar demoversion. När du har laddat ner programmet kör du igång Itunes, startar programmet, och väljer vilken tjänst du vill importera ifrån. I dagsläget stöd bara Spotify och amerikanska Rdio, som ändå inte finns i Sverige. Du får sedan logga in med ditt konto på tjänsten.
Därefter måste du trixa lite för att få programmet att komma åt ditt Apple Music-bibliotek. Det gör du genom att klicka på hjärtat på vilken låt eller spellista som helst. Move to Apple Music känner av det och läser in nödvändig information för att gå vidare. Rent tekniskt utnyttjar programmet Apples publika programmeringsgränssnitt (api) för att jobba med streamingtjänsten.
I nästa steg får du upp en lista över dina spellistor på Spotify. Välj de du vill importera och klicka vidare. Därefter börjar programmet gå igenom alla låtarna i listorna, en efter en, och lägger till dem som hittas på Apple Music. Eftersom Apples api inte tillåter allt för många uppkopplingar klarar programmet bara av en låt var 30:e sekund, så om du har många stora spellistor tar det en bra stund.
Move to Apple Music lyckas inte heller hitta alla låtar i vårt test. Det beror förmodligen på att taggarna ser annorlunda ut, till exempel i stavning av artisten eller albumet, men det är ändå irriterande när det är många spår som saknas.
När programmet är klart sparas spellistor som textfiler du kan spara till datorn och importera till Itunes (Arkiv -> Bibliotek -> Importera spellista). Du kan även spara en lista över alla låtar programmet misslyckades att hitta, så att du enklare kan fylla ut spellistorna med det saknade materialet.
Move to Apple Music gör jobbet i bakgrunden, men det tar ordentligt med tid.
Move to Apple Music är långt ifrån perfekt. De första versionerna hade en hel del buggar, men utvecklarna har varit snabba att pytsa ut uppdateringar som har fixat många av dessa. Det går inte att komma ifrån att det kan ta väldigt lång tid att importera spellistorna om du har många långa listor, och vi önskar att det hittade alla låtar.
Som tur är kan du i alla fall lämna Move to Apple Music och Itunes ifred och göra annat medan importen sköts i bakgrunden.
Fakta: Move to Apple Music Funktion: Apple Music-hjälpmedel Mer info:https://a.m3.se/j6 Pris: 45 kronor Enkelt att komma igång med Jobbar på i bakgrunden
Långsamt Hittar inte alla låtar
Betyg:
Stamp – lite krångligt
Stamp tar en helt annan väg än Move to Apple Music. Programmet använder inte Apple Musics öppna programmeringsgränssitt och kräver att du tar en paus från datorn medan det håller på.
Varför? Jo, därför att det använder Itunes och applescript för att automatisera en manuell inläggning av alla låtarna från spellistorna, en efter en. Först går det igenom en lista och lägger till alla låtar den hittar via Itunes sökfält i ditt Icloud-musikbibliotek, och sedan går den igenom alla spår en gång till och lägger till dem i en ny spellista.
Det här låter så klart väldigt brutalt och inte särskilt elegant eller smidigt, men faktum är att det går betydligt fortare än Move to Apple Music. I vårt test tog det ungefär 10 sekunder per låt, vilket är tre gånger så snabbt.
I gengäld kan du inte använda datorn medan Stamp håller på att importera listorna, så om du har tusen låtar i olika spellistor kommer du få ta en riktigt lång fikapaus på cirka två timmar och fyrtiofem minuter. Stamp misar precis som Move to Apple en del spår.
En negativ sak är att Stamp är lite krångligare att få igång än sin konkurrent. Du måste visserligen inte gilla en låt för att skapa kontakt mellan programmet och Apple Music, men å andra sidan måste du ge programmet tillstånd att styra datorn via Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Integritetsskydd -> Hjälpmedel.
Stamp sköter överföring “manuellt” genom att söka i Itunes och “klicka” för att lägga till varje låt.
Till skillnad från Move to Apple Music finns en demoversion av Stamp, där du kan föra över 10 låtar åt gången, och orkar du kan du faktiskt sitta och klicka bakåt och sedan framåt igen genom alla listorna tills du är klar. Men premiumversionen kostar motsvarande cirka 80 kronor och det kan det nog vara värt för den som har många och stora spellistor i Spotify.
I slutändan är Stamp inte riktigt lika enkelt som Move to Apple Music, och att det är snabbare väger inte upp att du inte kan använda Macen medan programmet jobbar.
Fakta: Stamp Funktion: Apple Music-hjälpmedel Mer info: https://a.m3.se/j5 Pris: 80 kronor Snabbare än konkurrenten Enkelt när du väl har fått igång det
Låser upp Macen medan det jobbar Krångligt att komma igång med Hittar inte alla låtar