Stor guide: Så får du supersnurr på jobbet med grymma Slack
Chattprogrammet Slack kan ersätta möten, reducera behovet av e-post och blanda produktivitet med roliga gifar hela dagen lång.
Av Jason Snell och Anders Lundberg
Macworld Sweden
Under åren har teknikerna vi använder för att kommunicera digitalt med kollegor och andra som inte befinner sig i samma rum utvecklats och förändrats. Förutom e-post, som alltjämt hänger med, har vi använt ICQ, Messenger, Skype och Facebook. Idag är den hetaste tekniken Slack.
Slack är fantastiskt. Det är oumbärligt, och det är gratis (företaget litar på att företag kommer betala för företagsversionen när tjänsten har fått fäste i organisationen). Om du inte har testat är det dags att göra det.
Vad Slack är
Slack är i princip en samling privata och publika chattrum, som kallas kanaler, inom en organisation. Någon skapar en ny grupp och bjuder in andra användare att bli medlemmar. Dessa kan antingen vara administratörer eller vanliga användare, med olika behörigheter. Slack kallar grupperna för teams, och i ett nytt team skapas automatiskt två öppna chattkanaler, #general och #random, men du kan skapa så många öppna och slutna kanaler du vill.
Du kan vara inloggad på många Slack-lag samtidigt, för till exempel jobbet, en förening, ett spelcommunity eller vad du nu kan tänkas vara med i.
Med hjälp av pluginer blir Slack mycket mer än bara en hoper kanaler. I Slacks app-lista finns hundratals färdiga pluginer. En plugin kan till exempel automatiskt skriva en kommentar i en viss kanal när arbetet med ett projekt är klar, och en kalenderbot kan interagera med många medlemmar för att hitta en tid för ett möte då alla kan komma.
Om du jobbar på distans – antingen att du själv sitter någonstans utanför kontoret eller att du har kollegor som gör det – kan Slack ersätta både möten och fikarummet. Ett av argumenten för att placera medarbetare fysiskt nära varandra är den sociala interaktionen mellan dem, som kan hjälpa till att skapa laganda. Men för en generation som växte upp med internet är Slack och liknande tjänster just sociala mötesplatser.
Med pluginer för Google Drive och Dropbox kan du enkelt dela jobbfiler i olika kanaler eller med enskilda personer, och i betalversionen av Slack ingår stöd för e-postintegration, så att mejlutskick inom företaget även kan gå ut på Slack.
Varför det inte alltid är det
Fikarummet har sina fördelar men också nackdelar. Det är lätt hänt att ”jag ska bara hämta en kaffe” förvandlas till en halvtimmesdiskussion om gårdagens Game of Thrones-avsnitt. Detsamma kan sägas om Slack, där det är enkelt att dela roliga gifar, intressanta länkar och allt annat som har gjort Facebook till en sådan tidsödande distraktion att många företag försöker blockera sajten.
Som tur är kan du ganska enkelt kringgå detta med en gnutta självdisciplin. Eftersom Slack är indelat i olika kanaler kan du helt enkelt undvika #random och andra kanaler där tramset härskar. Du kan också ställa in notiser för mobilappen så att du bara får uppdateringar från de kanaler som faktiskt handlar om pågående projekt och annat.
10 tips för att maximera nyttan av Slack
1. Öppna Preferences -> Advanced Options. Under Channel List kan du ändra till ”Hide any channels which have no unread activity unless they are starred” – det gör att du bara ser de kanaler som har nya meddelanden, plus favoriter.
2. Snooza notiser genom att trycka på klockan längst upp i vänsterkolumnen och välja hur länge du vill vara ostörd. Du kan också skriva /dnd följt av en tidsangivelse i vilket kanaler som helst (meddelandet som börjar med / tolkas som kommandon och inte text, precis som på IRC).
3. Ändra inställningar för notiser per kanal så att du bara får de viktigaste uppdateringarna. Vill du se vilka roliga saker folk har delat i #random kan du göra det då och då.
4. Lär känna hur Slack använder kolon (:), vilket ger dig tillgång till en stor uppsättning emoji. Slacks implementering av emoji är riktigt bra och du kan till exempel lägga till en reaktion på något som skrivits genom att skriva ett plustecken följt av en emoji, exempelvis: +:flag-se:. Du kan också ladda upp egna emoji som är 128×128 pixlar stora och kan vara vad som helst.
5. Slack för IOS använder gester för många genvägar. Svep åt höger med två fingrar för att växla till föregående kanal. Svep åt höger eller vänster med tre fingrar för att byta Slack-lag. Svep åt höger från vänsterkansten med ett finger för att visa listan med kanaler och privata chatter, och tvärt om för att visa genvägar till inställningar och annat.
6. Installera Giphy-pluginen och terrorisera dina (o)vänner/kollegor med gif efter gif. Sedan kan du öppna Preferences, gå till Messages & Media och stänga av ”Expand images and files uploaded to Slack”, så slipper du se alla bilder själv.
7. Tryck cmd-k (eller ctrl-k på Windows) för att öppna en textruta som kan ta dig direkt till vilken konversation som helst. Börja skriv namnet på en kanal eller person. Du kan fortsätta skriva till du har en eller ett par förslag och sedan använda piltangenterna och returtangenten eller musen för att välja rätt alternativ och vips hoppas du dit. Oftast räcker det med några få knapptryckningar.
8. Citera meddelanden – genom att ctrl/höger-klicka på klockslaget intill ett meddelande och kopiera får du en länk du kan klistra in i ett nytt meddelande någonstans och få ett direkt citat av det gamla meddelandet. Du kan spara länkarna till riktigt intressanta inlägg istället för själva inläggen.
9. Behöver du redigera något du precis skrivit? Tryck på pil upp så öppnas redigering direkt!
10. Smarta sökningar – Slacks sökfält är väldigt smart och du kan lägga till metadata av olika slag för att snabbare hitta rätt. Söktermer som ”in:#kanalnamn”, ”during:february”, ”from:användernamn”och ”has:link” gör stor nytta om du har ett stort Slack-lag med hundratals medlemmar.