
När Apple släppte sin första iPhone framstod 3,5-tumsskärmen som enorm jämfört med många andra telefoner på marknaden. Med tiden svarade konkurrenterna med ännu större skärmar, och upptäckte att det fanns en marknad. Snart uppstod en tävlan där telefonerna blev större och på senare har de en gång stora iPhone-skärmarna börjat framstå allt mindre.
iPhone 6 och 6 Plus är Apples svar på de stora Android-telefonernas framgångar. iPhone 6 har en skärm som mäter 4,7 tum, medan 6 Plus mäter in på 5,5 tum. Båda modellerna kommer att hjälpa Apple att nå den marknad som är ute efter större skärmar – men i samma veva riskerar företaget att alienera de användare som föredrar mindre telefoner.
Tvillingtelefoner
iPhone 6 och 6 Plus är nära nog identiska, med undantag för skärmstorlek och några mindre skillnader på komponenterna under skalet. När du håller en iPhone 6 i handen för första gången blir det tydligt att det här är en väldigt annorlunda telefon jämfört med de senaste årens modeller. Den industriella känslan av iPhone 4 och 5, med de karaktäristiskt raka sidorna och svarvade hörnen, är borta. De nya iPhone-modellerna har en rundad design som för tankarna till iPod Touch, iPad och till och med den allra första iPhone-modellen.
De två nya modellerna har också några andra skillnader jämfört med iPhone 5-serien. De runda volymknapparna har bytt form och är nu ovala. Vila-knappen har också förflyttats från telefonens ovansida till den högra sidan, en ommöblering som är svår att vänja sig vid för en iPhone-veteran.

iPhone 6 och iPhone 6 Plus är båda tunnare än iPhone 5s.
Mest tydligt är kanske att kameran på baksidan nu sticker ut en liten bit. Du kan fortfarande placera telefonen på dess rygg utan någon större svajighet, men den kommer aldrig att ligga helt platt.
De rundade formerna är hur som helst välkomna. Om iPhone 6 skulle utgå från samma design som sin föregångare skulle den kännas enorm. iPhone 6 är marginellt tyngre än iPhone 5, men tack vare tunnheten och den nya rundade designen känns den ändå inte som en överdimensionerad monsterlur. Efter några dagar med telefonen har vi utan att märka det bytt till ett nytt grepp, och användningen känns helt naturlig.
Funkar knappt med en hand
iPhone 6 Plus är en annan historia. Vi skulle visserligen inte heller vilja kalla 6 Plus för en överdimensionerad monsterlur, men den är onekligen jättelik. Även här lyckas tunnhet och design i viss mån kompensera för de väl tilltagna måtten. Du kommer å andra sidan aldrig att missta en iPhone 6 för en 6 Plus. Den senare är omkring 14 procent bredare än systermodellen. I händerna på en man med medelstora händer når tummen över skärmens botten – men det är knappt. I övrigt tycks 6 Plus vara avsedd för tvåhandsfattning.
Det här är inte nödvändigtvis dåligt, men hänger förstås på hur du använder telefonen. Du som föredrar tvåhandsgreppet bör inte ha några större problem, men 6 Plus blir desto knepigare att hantera för dig som är van vid användning med en hand. För användare med stora händer blir det förstås enklare.

iPhone 6 är märkbart större än iPhone 5s, och iPhone 6 Plus avsevärt så.
Vi noterar också att framfickan i våra Levi’s-jeans faktiskt rymmer 6 Plus utan problem. Det känns visserligen annorlunda jämfört med en iPhone 5 i samma ficka, men ändå helt okej.
Med allt detta sagt känns 6 Plus annorlunda jämfört med alla de modeller som har föregått den. Den känns inte riktigt som en telefon, och ändå inte som en iPad. Det här är ett mellanting som kommer att fungera fantastiskt för somliga – och vara helfel för andra.
Den bästa metoden för att avgöra ett val mellan de två modellerna är förstås att känna och klämma på dem i butik. Det är värt att understryka att 6 Plus är en väldigt annorlunda iPhone, och risken är att många kommer att köpa en i all hast utan att ha en bra känsla för dess storlek.
Lite snabbare, lite bättre batteri
Även de interna komponenterna har förstås uppgraderats. Där sitter nu den nya A8-processorn, men den innebär inte samma prestandaskjuts som förra årets lansering av 64-bitarsprocessorn A7.
A8 är visserligen snabbare än sin föregångare, men skillnaden är mer modest. Apples tidigare snabba ökning av processorprestanda visar tecken på att avta. iPhone 6 och 6 Plus är för övrigt utrustade med exakt samma processor, men är enligt mätverktyget Geekbench klockade i olika hastigheter. iPhone 6 på 1,2 GHz, och 6 Plus på 1,39 GHz. Skillnaden beror sannolikt antingen på batteritid, värmeutveckling eller en kombination av de två faktorerna. Båda telefonerna tycks ha samma mängd minne, 1 gigabyte, som förra årets modeller.

iPhone 6 kamera sticker ut en bit på baksidan vilket du kan se här.
Enligt Apple har iPhone 6 en något bättre batteritid än 5S, medan 6 Plus orkar ännu längre. Vi har tyvärr inte haft tid att köra några omfattande batteritester, men vår uppfattning efter en långhelg med telefonerna är att Apples uppgifter stämmer.
I vårt test har alltså iPhone 6 klart bättre batteritid än vår 5S – men jämförelsen haltar förstås eftersom den senare har använts under ett års tid. 6 Plus tycks dock helt klart vara den mest långlivade iPhone-modellen hittills. Det är däremot fortfarande för tidigt att säga om utvecklingen är tillräcklig för att slippa externa batterier eller extraladdningar efter en dags ihärdig användning.
Nfc inte mycket för Sverige
I telefonerna sitter också en ny version av den rörelseprocessor som introducerades förra året. Den heter nu M8 och samlar data om användarens aktivitet, även vid tillfällen då huvudprocessorn A8 är i vila. M8 drar också nytta av den nya barometern som används för att registrera höjdskillnader, till exempel på joggingrundan.
Slutligen stöder båda de nya modellerna Nfc, vilket låter dem kommunicera trådlöst med kompatibla enheter på kort avstånd. Funktionen ska dock bara fungera med Apples nya betalningssystem Apple Pay, och därmed vara oåtkomligt för utomstående app-utvecklare. Åtminstone till en början.
Apple Pay lanseras i USA under oktober, men när tjänsten kommer till resten av världen är ännu oklart. I dagsläget är telefonernas nfc-teknik med andra ganska ointressant för oss i Sverige.
Några ord om skärmarna
Apple kallar de nya telefonernas skärmar för ”Retina HD”, vilket är en märklig och något överflödig benämning. Tal om upplösning kan snabbt bli rörigt, och här är det därför värt att påpeka att upplösning utgår från två värden: Skärmens storlek och hur många pixlar (eller bildpunkter) som ryms på dem. När vi talar om pixlar per tum beskriver vi alltså hur små pixlarna är, och därmed hur många av dem som ryms på en given kvadrattum av skärmen.
På iPhone 6-skärmen ryms 326 pixlar per tum, vilket ger exakt samma pixeltäthet som iPhone 5-modellerna. Pixlarna sitter alltså inte tätare på iPhone 6, men det finns fler av dem eftersom skärmen är större.
iPhone 6 Plus är en annan femma. Här är skärmen en så kallad 1080p-display, detsamma som en platt-tv med full hd, och resultatet är en skärm som mäktar med 401 pixlar per tum.
Faktum är att iPhone 6 Plus är så stor och pixeltät att Apple har förändrat den teknik som används för att rita upp skärmen. Bakom kulisserna ritar 6 Plus upp innehållet i måtten 2208 x 1242 pixlar, vilket är skalenligt med skärmarna i tidigare iOS-modeller. Eftersom skärmen bara mäter 1920 x 1080 pixlar skalar telefonen sedan ned bilden för att den ska passa.

En större skärm innebär också att tangentbordet kan ha extrafunktioner. Ovan iPhone 6 och nedanför iPhone 6 Plus.
Denna typ av nedskalning riskerar ofta att skapa märkliga effekter och en suddig bild, men här sker det på en sådan finkornig nivå att det inte är märkbart. iPhone 6 Plus-skärmen ser bra ut – trots att hårdvaran och mjukvaran jobbar hårt i bakgrunden för att säkerställa att allt ser rätt ut för användaren.
En fördel med att skala om bilden är att appar som inte har uppdaterats för iPhone 6 Plus förstoras för att passa den nya skärmen. Allting blir helt enkelt lite större. Om du kollar noga kan du visserligen se skillnaden, men apparna fungerar i gengäld bra.
Större skärmar ger nytt innehåll
Apple har också introducerat funktionen Display Zoom som gör att telefonen emulerar en mindre telefon och sedan skalar upp innehållet till full storlek. Det är en vettig funktion för de som tycker att innehåller på skärmen annars blir för litet. Det betyder också att du med de nya större iPhone-modellerna kan välja mellan mer yta på skärmen eller större innehåll.
Utan Display Zoom aktiverad rymmer de större telefonerna nya kolumner och knappar på iOS-tangentbordet när de hålls i landskapsläge. På 6 Plus får du nya knappar för att bland annat klippa, klistra, feta text, ångra, och flytta markören framåt och bakåt. Även den smalare iPhone 6 får plats med några av de nya knapparna. I sammanhanget är det också värt att nämna att iOS 8 är öppet för användning med tangentbord från tredjepartsutvecklare.

Du kan se skillnad på en uppskalad app och en som gjorts för de nya skärmstorlekarna. Bilden nedan visar en icke-uppskalad app.
iPhone 6 Plus har fått egna iPad-liknande varianter av appar som Mail och Anteckningar. De beter sig nu annorlunda jämfört med de övriga iPhone-modellerna i landskapsläge. Nu uppenbarar sig två kolumner, en innehållslista till vänster och en redigeringsyta till höger. Samma tänk syns i hemskärmen, som på iPhone 6 Plus anpassar sig till horisontellt läge när du vänder på telefonen.
Reachability håller inte måttet
Trots de här nya funktionerna är det som sagt svårt att nå över hela skärmen med en hand. Apples lösning på problemet kallas Reachability. Tanken med funktionen är att skärmen ska glida ned för lättare åtkomst när du dubbelknackar lätt (ej att förväxla med dubbelklick) på hemknappen.
Reachability är inte det mest eleganta koncept vi har sett från Apple, men det gör de nya modellernas skärmstorlekar mer lätthanterliga när du bara har en hand tillgänglig. Vi tycker dock att funktionen är något inkonsekvent. På hemskärmen flyttar till exempel bara ikonerna ned, medan docken och toppmenyn ligger kvar på plats. Så agerar ingen annan app med Reachability.

iPhone 6 Plus är den första iPhonen där hemskärmen roteras när du håller den i landskapsläge.
Vid vissa tillfällen hoppar dessutom skärmen tillbaka till toppen när vi klickar på något, och ibland uppstår en paus på någon sekund efter ett klick. I nuläget vet vi aldrig riktigt hur telefonen ska bete sig när vi använder Reachability, och det är inte ett gott omdöme.
Skarpare fokus
Även kameran har i vanlig ordning fått en översyn, men i år är megapixlarna lika många som tidigare. iPhone 6-modellerna fortsätter med 8 megapixlar, och adderar istället nya funktioner som ska förbättra fotande och filmande.
Fokusering är ett av de områden som fått uppmärksamhet i år. Enligt Apple har kameran fått dedikerade ”fokuspixlar”, som skyndar på autofokus. Även ansiktsigenkänning och videokamerans autofokus har tagit ett kliv framåt. Den senare innebär en tydlig förbättring, vilket blir extra märkbart eftersom iPhones videokamera aldrig har varit särskilt bra på att hitta fokus.
Superslowmotion-funktionen innebär att du nu kan skjuta 240 bildrutor per sekund, och i kombination med den nya bildstabiliseringen blir resultatet förvånansvärt bra. Slowmotion-filmning av skateboard och andra fartfyllda aktiviteter blir nu mer imponerande än någonsin.
Den stora skillnaden mellan de två modellernas kameror är egentligen bara märkbar i dåligt ljus. Den optiska bildstabiliseringen i 6 Plus är bättre än systermodellen på att minimera brus i mörka sammanhang.
Slutsats
Det råder inget tvivel om att den enskilt viktigaste förändringen i år handlar om storlek. Visst bidrar de nya komponenterna till att skilja iPhone 6 och 6 Plus från tidigare modeller, men huvudnumret är otvivelaktigt de nya och större skärmarna. De nya modellerna är helt enkelt bättre på att visa bilder, video och allt annat innehåll som trivs bättre på en större yta. Här finns dock också en avigsida: Ju mindre händer du har, desto svårare blir telefonerna att hantera.
Vi vågar chansa på att iPhone 6 är den vettigaste uppgraderingen för majoriteten av iPhone 5-användarna. Efter några dagars invänjning kommer de aldrig att sakna sina gamla telefoner. Även iPhone 6 Plus kommer säkerligen att finna sin publik. De kan vara användare som är ute efter en iPhone med mesta möjliga batteritid, folk med stora händer, eller de som använder telefonen som sin enda dator. Samsung och andra konkurrenter har redan visat att det finns en publik för dessa extrastora telefoner, och den publiken kan nu även köpa en iPhone. Det är hela poängen.
Fakta: iPhone 6

- Ny design är skönare i handen
- Stor skärm
- Bättre kamera

- Svår att hålla med små händer
Betyg:

Fakta: iPhone 6 Plus

- Enorm skärm
- Lång batteritid
- Nya gränssnittselement i landskapsläge

- Svår att använda enhänt
Betyg:

Jason Snell, Macworld.com. Översättning och bearbetning: Erik Costoulas