Angela Ahrendts är tredje dottern till en företagare i ett litet samhälle i Indiana. Hon gick i kyrkan (metodist) varje söndag, satt alltid i första raden i skolan, och var cheerleader. Från sin mamma fick hon både drivkraften att alltid göra bra ifrån sig och modeintresset, och båda dessa använde hon för att vända det misskötta brittiska modehuset Burberry till ett av de mest framgångsrika.
Jeff Chu på Fastcompany försöker förklara båda och även vad Apple och dess kunder kan förvänta sig när Ahrendts tar över Ron Johnsons gamla jobb som stått tomt sedan hans efterträdare John Browett fick sparken efter bara ett halvår på jobbet.
Från 2005 till 2013 var hon vd på Burberry och såg bland annat till att trippla försäljningen, samtidigt som varumärket blev mycket starkare och företaget är numera ett av de mest digitalt ”medvetna” inom modebranschen.
I höstas meddelade Tim Cook att jakten efter en ny högsta chef för Apples butiker var över och att Ahrendts skulle ta över jobbet.
Många undrade nog varför Apple anställer en chef från modeindustrin, och andra undrar varför en så framgångsrik vd väljer att ”kliva ner” på karriärstegen.
Chus artikel diskuterar både Ahrendts förvandling av Burberry och Apples misslyckande med att förnya sina egna butiker – en anställd han pratar med säger att det bara är tur som har gjort att ingen har lyckats överträffa Apples butiker.
– Men det är ingen jättebra position att vara i, att konkurrenterna helt enkelt suger mer än du gör.