Stor skillnad bakom senorn
Iphone 7 och Iphone 7 Plus har redan några av de bästa mobilkamerorna i branschen, men de är långt ifrån perfekta. På vissa punkter som brusnivåer och snabbheten för autofokus i mörkare miljöer ligger den efter många av konkurrenterna, och Iphonens kontroll vid fotning med blixt hör till de sämsta bland flaggskeppslurar. Även på en del punkter där Iphone 7 var på topp när den lanserades förra hösten har den fått se konkurrenter komma ikapp och gått om under 2017.Med Iphone 8 och Iphone X lovar Apple rejäla förbättringar på fotosidan. Vid en första anblick är det svårt att se hur Iphone 8 skulle vara en förbättring. Här får vi nämligen samma fokusteknik, optik, bildformat, sensorstorlek, upplösning, stabilisering och funktioner som tidigare. Ändå ska den alltså fota bättre. Hur går det till?
Med Iphone X är skillnaderna lite tydligare, både på utsidan med annan orientering av kameralinserna (vi vet inte om det gör någon skillnad rent fotomässigt, men det gör det uppenbart att det handlar om en nykonstruktion) och funktionsmässigt. Den har optisk bildstabilisator även på telefotolinsen och denna har också snäppet större bländaröppning vilket gör att den släpper in mer ljus. Det ska kunnna göra exponeringstidena kortare vilket leder till mindre risk för skakoskärpa och/eller brus i inzoomade bilder.
Mer intelligens bakom ögat
Både Iphone 8 och Iphone X är ett stort lyft från Iphone 7. Förutom ett par små förbättringar på pixelnivå i sensorn och den optiska bildstabilisatorn är jokern i leken den nya processor A11 Bionic. Faktum är att hårdvaran i själva kameran bara är en liten del av en modern digital kamera. Det är minst lika viktigt att du har kraftfull och smart intelligens bakom som dels kan kontrollera kameran, dels ta hand om informationen från den på ett smart sätt.Google visade det med Pixel-telefonerna, som rent tekniskt inte har så extremt imponerande kamera, men som med grym signalprocessor blåste kritikerna av stolen med bildkvaliteten. Ett annat exempel är Sonys Xperia-mobiler, som har suveräna sensorer, men det är bara deras allra mest kraftfulla modeller som klarar av att utnyttja dem, och fortfarande inte klockrent.
A11 Biotic drar inte bara upp råstyrkan i nya generationen Iphones utan innehåller en helt ny integrerad bildsignalprocessor som kan ta hand om och snabba upp många beräkningar när du fotar och filmar – från bildanalys för ansiktsigenkänning till efterbehandling av fotade data. Det ska också i teorin kunna innebära att foto och filmande drar mindre batteri, då det avlastar den mer effektslukande processorn. Detta har vi dock inte kollat på här, så vi kan inte säga om så är fallet. Här handlar det om bildkvalitet och inget annat.
Läs även: Vi testar Iphone 8 och Iphone 8 Plus
Plus mot Plus
För att se exakt vilken effekt A11 Bionic har, och för att se vad den bättre telefotolinsen ger, tog vi en Iphone 7 Plus, en Iphone 8 Plus samt en Iphone X och fotade ett gäng testbilder, samma motiv och inställningar med vardera lur. Vi valde att kolla på Iphone Plus-modellerna då de just har den extra telefotolinsen, som gör inzoomade foton märkbart bättre, och för en bättre jämförelse med Iphone X.Motiven är utvalda för att utmana kamerorna på olika sätt. Kontrast, nyanser och detaljnivå i starkt dagsljus, färgbalans i olika typer av inomhusljus, brusnivå i mörka miljöer, fokus och stabilisering när du eller ditt motiv rör på sig, med mera.
Läs även: Vi testar Iphone X
Inomhus vs utomhusljus
Klicka på bilderna för en större version av varje foto.Dagsljus utomhus
Att fota i vanligt dagsljus utomhus är det som de flesta mobilkameror klarar problemfritt, men det är fortfarande stor skillnad på bra kameror och de bästa. Här kollar vi extra noga på hur kamerorna hanterar små färgnyanser och hur de väljer att lyfta upp eller dämpa partier i bilder med hdr-teknik. Kontrasterna i utomhusfoton kan bli stora och du vill inte förlora detaljer i mörka partier som fönstren i denna bild, eller ljusa, som molnen på himlen.Här kollar vi också lite extra på detaljåtergivningen på pixelnivå, för att se hur mycket man kan ta förstora upp ett utsnitt av bilden och fortfarande få bra kvalitet.



Skillnaden mellan kamerorna är subtil i fullformat, men även där ser vi en förbättring. Skillnaden i färgmättnad mellan bilderna beror mest på olika nivåer av dagsljus vid de olika fototillfällena. Vi ser dock också att kontrasten är skarpare och att vi får mer detaljer i mörka partier av bilden i de två nyare telefonerna, tack vare vad som verkar vara mer aktiv hdr. Den stora skillnaden är i detaljåtergivningen på nära håll. Där var Iphone 7 Plus redan bland de bästa, men Iphone 8 Plus och Iphone X höjer ribban rejält. Här är det alltså standardlinsen som används, och Iphone X och Iphone 8 Plus ser ut att göra ett lika bra jobb.
Inomhusljus
Glödlampe- lysrörs- eller led-ljus inomhus skiljer sig markant från ljuset utomhus, både i styrka, färgtemperatur och representationen av enskilda färgtoner. Även sådant som flimmer kan störa fotning och filmning avsevärt. Våra ögon och vår hjärna är dock bra på att anpassa oss till det, mycket bättre än en kamera. Därför blir det tydligt om en kameras bildprocessning är bättre eller sämre på att kompensera för det och ge oss ett foto som efterliknar det vi upplever.


Det här klarar alla kamerorna mycket bra. Men återigen är Iphone 8 Plus och Iphone X snäppet vassare när det gäller detaljåtergivning, som till exempel mönstringen i textilen på kuddarna i bilden. Vi ser också en tydlig skillnad i färgskalan. Iphone 7 Plus drar något åt gröna toner, medan Iphone 8 Plus istället ger oss aningen för mycket röda jämfört med vad vi ser med blotta ögat. Det är något den har gemensamt med till exempel Samsung Galaxy S8. Iphone X verkar ge oss lite mer neutral färg. Däremot verkar hela bilden vara påtagligt ljusare i högdagrar och mellantoner. Här fotade vi med 2x inzoomning och därmed med nya större bländaren i Iphone X. Det kan vara skillnaden.
Blandat ljus
Här har vi en rejäl utmaning för kamerorna, tre olika ljuskällor med markant olika karaktär – dagsljus utifrån, lysrörsbelysning i taket, och led-sken från datorskärmar. Hur hanterar kamerorna att balansera dessa mot varandra? Ganska olika, visar det sig.


Iphone 8 Plus klarar denna tuffa utmaning bäst. Iphone 7 Plus ger oss en tydlig gul ton från takbelysningen, men Iphone 8 Plus lyckas dämpa det mesta av det och lätta upp hudtoner i bilden utan att det påverkar färgen från fönster eller skärmar. Det är fortfarande långt från klockrent, men riktigt bra för att vara en mobilkamera. Iphone X gör också ett övertygande jobb, men här förvånas vi över hur mycket den dämpar ner starka ljuskällor som datorskärmarna och ljuset från fönstret. Resultatet blir jämnare färgskala, men en lite platt bild.
Fota i mörker, med och utan blixt
Klicka på bilderna för en större version av varje foto.
Mörkt rum utan blixt
En av de allra största utmaningarna för mobilfoto är att med en liten sensor (ävern om det finns variationer i storlek är alla mobilkamerasensorer relativt små till ytan) få till ett bra resultat i mörka miljöer, där det mänskliga ögat dels är en större sensor i sig, dels har överlägsna funktioner för att kompensera för begränsat ljus. Antingen behöver kameran öka exponeringstiden vilket innebär risk för rörelseoskärpa eller så lyfter man upp ljusnivåerna digitalt, vilket resulterar i brus på grund av bristande information från sensorn.


Mörkerfoto är en av akilleshälarna för Iphone 7 Plus, med blek färgskala och påtagligt bakgrundsbrus. Det finns klart sämre exempel bland konkurrerande flaggskepp, men också en handfull som gör det klart bättre. Med Iphone 8 Plus och Iphone X sällar sig Apple nu till den senare kategorin. Kanske tar de till och med täten, med extra fin detaljåtergivning och kontrast, något som ofta blir lidande vid kraftfull brusreducering. Däremot är den generella ljusnivån i bilden lägre i Iphone 8 Plus än i de övriga två, men det tycker vi inte är ett stort problem.
Mörkt rum med blixt
Det här är en punkt som mobilkameror ofta förbisett, med undermåliga led-blixtar och dålig ljuskontroll. Iphone 7 Plus låg verkligen inte i topp i detta moment jämfört med en del andra flaggskepp utan hörde till de allra sämsta bland telefoner som annars ansågs ha bra kamera. Har Apple lyckats få till bättre blixtkontroll i Iphone 8 Plus och Iphone X?


Vi gillar verkligen vad vi ser i Iphone 8 Plus. Bättre färgbalans och detaljåtergivning, gradering i ljuset och inte samma sorgliga utfrätthet i ljusa partier som i Iphone 7 Plus. Möjligen är färgmättnaden lite låg. I Iphone X ser vi ut att få en ljusstarkare blixteffekt som ger kallare färgtoner och bättre stuns i färgerna. Men också en återgång till lite utfrätt bild. Det kan också bero på tillfälligheter, som en lite ljusare bordsskiva i bilden. Vi hade tyvärr inte tillgång till exakt samma motiv när det var dags att fota med Iphone X. En sak som ger påtaglig effekt är placeringen av blixten. På Iphone X sitter den mycket närmre linserna, faktiskt mitt emellan dem. Det kan göra att blixtfoton tappar lite i djupeffekt. Å andra sidan minimerar det de skarpa konturskuggorna som ofta stör när man fotar med blixt på mobiler och kompaktkameror.
Närbild, zoom och rörliga motiv
Klicka på bilderna för en större version av varje foto.
Närbilder
Vare sig om du vill ta en snygg bild på din middag eller fota fjärilen på fönsterbrädet är detaljerad och nyanserad fotning på nära håll viktigt. Det här hanterar olika mobiler olika bra. Framför allt är det kvaliteten och precisionen i autofokus på riktigt nära håll som ibland kan ställa till det. Här är det också extra noga med finkänslighet i färgnyanseringen och bra kontrast. 


Här är skillnaderna minimala. Vi ser ut att få lite tydligare skillnad i nyanser i Iphone 8 Plus och Iphone X i ytor som annars ser mer homogena ut, vilket troligen beror på mer precis fokus vid större skärpedjup. Skillnaderna mellan våra testfoton kan dock vara ett resultat av något så enkelt som att fokuspunkten hamnat på olika delar av motivet. Oavsett vilket så är bägge kamerorna riktigt bra på närbilder.
Kraftig inzoomningIphone 7 Plus var inte först med dubbla sensorer med olika brännvidd, den äran går till LG G5, men Apple utnyttjade det smartare. Sömlös växling mellan sensorerna och kombinerad hård- och mjukvaruzoom gav en helt ny detaljnivå på inzoomade foton. Kan Iphone 8 lyfta det ytterligare, trots samma optik, och gör nya bländaren och stabilisatorn på Iphone X någon ytterligare skillnad?



Det här är en av de saker som Iphone 8 Plus är rejält mycket bättre på än Iphone 7 Plus. Och då kunde Apple skryta med den klart bästa zoomfunktionen bland mobilkameror redan innan Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Nu springer de alltså ifrån konkurrensen ytterligare, med grym skärpa och detaljåtergivning även vid 10x inzoomning. Iphone X ger oss god kvalitet i detaljerna men vad som verkar vara mjukare och mer realistisk kontrast. På pixelnivå ser vi också att vi inte får riktigt samma extrema skärpa i detaljerna som i Iphone 8 Plus. Det kan bero på olika efterbehandling eller att Iphone X förlitar sig mer på nya optiska stabilisatorn än den digitala. I bägge fallen är det dock zoomfoto i toppklass. Det ska bli intressant att se hur andra tillverkare svarar på detta.
Rörligt motiv och bildstabilisator
En av de stora utmaningarna för all fotografi är att hålla kameran stilla under exponeringstiden, och att kunna fokusera snabbt när motivet inte vill stå stilla. Här testade vi både kamerornas autofokus, ljusautomatik och dess bildstabilisering genom att springa förbi och snabbt snäppa en serie bilder ut genom ett fönster.


Ingen av mobilerna kommer helt undan en viss rörelseoskärpa i detta moment, speciellt i periferin av bilderna, men det är imponerande hur snabbt alla tre kan fokusera för att bilden ska bli acceptabel. Det här är inget du kan zooma in eller förstora upp, men för en snabb bild att dela på sociala medier duger de utmärkt. Iphone 8 Plus med A11 Bionics bättre bildprocessor ger oss effektivare hdr och snabbare bildanalys vilket ger bättre anpassning av färbalansen än i Iphone 7 Plus. Iphone X vässar det ytterligare med optisk bildstabilisering (vi fotade med telefonolinsen och 2x zoom) och mer ljusintag vilket verkar effektivisera hdr ytterligare.