iMacen är sig lik på många sätt. Det är fortfarande samma enkla dator du plockar upp ur kartongen, ansluter den enda sladden till eluttaget och sedan är du igång. Bland nyheterna märks bättre processorer baserade på Core i5 och i7 och likt vinterns Macbook Pro-modeller ger det ett lyft i prestanda som än en gång sätter iMacen snäppet framför de andra Macarna. Detta är rappa och alerta Macar där även Mac Pro får se sig omsprungen!
De inbyggda skärmarna fortsätter i samma kvalitet som tidigare. 27-tummaren är bättre då den är mer uniform och jämnare över ytan i sin återgivning. Betraktningsvinkeln är något bättre och inte lika känslig som 21,5-tummaren där du lättare ser avvikelser mot hörnen. Färgmässigt ligger de nära sRGB-standard och vitbalansen är faktiskt mer intrimmad mot D65 än tidigare års modeller. Bra prylar!
Apple presenterar fyra iMac-modeller i denna lansering. Två 21,5-tummare och två 27-tummare. Samtliga använder Intels Core i5-processorer med fyra fysiska processorkärnor. ”Dolda” i produktlinjen finns två uppiffade modeller med kraftfullare i7-processor som du kommer åt via Apple Store och en del av premiumbutikerna. Det gör att det finns totalt sex varianter av nya iMacen.
Kärnor: Antalet fysiska processorkärnor.
Turbo boost: När endast en kärna kan köras kan i5 och i7 tillfälligt öka sin klockfrekvens till denna nivå.
Hyper threading: Virtuella processorkärnor som kan ge en viss skjuts i prestanda på tunga beräkningsuppgifter.
GPU: Typ av grafikkrets. 6750M och 6770M kommer med 512 megabyte grafikminne. 6970M med en gigabyte och kan ersättas med två gigabyte för 910 kronor.
Hos samtliga modeller utom den minsta kan du välja en hårddisk på två terabyte, en ssd-enhet eller både hårddisk och ssd-enhet. iMacarna har en svårtillgänglig 2,5-tumsplats där Apple från fabrik kan montera en ssd-enhet på 256 gigabyte för 4 550 kronor extra.
Det finns fyra minnesplatser för lågprofils 1333 MHz ddr3 so-dimm, pc3 10600-kretsar. Apple säljer endast 8 gigabyte till minstingen (1 820 kronor) men den har fyra platser och ska klara 16 gigabyte. De större modellerna kan köpas med 16 gigabyte fast där ska Apple ha 5 460 kronor extra. Köper du 4×4 gigabyte av rätt sort i vanliga butiker kostar det sällan mer än 2 000 kronor.
Uppsnabbad grafik mot 2010
Skillnaden mellan Radeon HD 6750M i minstingen och HD 6770 i mellanmodellerna är märkbar men inte större än att den senare är kring 10 till 20 procent snabbare. Det finns inte mycket mervärde i sig självt att välja de dyrare 6770M-iMacarna enbart för att få snabbare grafikkort. Lyftet mot 2010 års iMac är stort även för minstingen!
Hos senaste Macbook Pro med den nya kretsuppsättningen och Core i5- och i7-processorer kunde vi senast konstatera att deras fläktar drog igång vid minsta belastning och att det därmed blev rätt bullriga maskiner. iMacen har alltid vart tåligare på den här punkten och vid de tunga testerna märker vi att fläkten kliver upp några varv men inte mer. I en typisk kontorsmiljö är iMacen tyst.
Nyligen kom Apple med en uppdatering av den fasta programvaran (efi) för att aktivera sata III-hastighet, 6 gigabit per sekund till hårddisk och eventuell ssd-enhet. Trevlig gest från Apples sida men i praktiken finns det ingen nytta med den hårdvara Apple stoppar i. När MacWorld i USA testade om sina iMacar med nya efi-programvaran märktes inga förbättringar i prestanda.
Det finns två sidor av detta mynt. Hemmapulare, pingvinkonspiratörer och slantvändare är givetvis asförbannade, stänker saliv och hytter med nävar på forumen runt om i världen kring Apples slutna och lätt ondskefulla lösningar. Självklart borde en sådan grundläggande sak som hårddiskbyte kunna få utföras av den som vill och kan!
Med andra ord kan Apple bygga en driftstabilitet genom att komma fram till bättre tekniska lösningar. Priset för detta är att du inte längre kommer åt innehållet i lådan när det väl pajjar. Jämför med moderna bilar, det finns inte längre mycket du fixar på egen hand i bilen med en hylsnyckelsats och näsan i motorn.
Funderar du på att byta en äldre iMac i vitt eller med svart baksida och undrar om det blir en stor förbättring? Sannolikt blir det betydligt bättre vad gäller tunga uppgifter men du kan också räkna med en allmän ökning av prestanda. Nya Macar har också snabbare hårddiskar, snabbare (och mer) internminne och inte minst ruskigt snabbare grafikkort. Allt är snabbare och kommer också att ge en rapparare och mer alert Mac.

Export av ett 140 sekunder långt filmklipp till mp4-format avsett för AppleTV. Här arbetar OS X effektivt, kring 80 procent, med fyra fysiska kärnor. Hos Core i7 lastar kärnorna kring 70 procent, så den högre klockfrekvensen torde stå för den största uppsnabbningen. Visserligen tuggar de virtuella kärnorna också men frågan är om det i sig bidrar med något av värde? iMac med i7-processor ligger inte långt ifrån Mac Pro på den här typen av uppgifter!
Cinebench 11.5 är ett testprogram för 3d-rendering och är väldigt effektiv med att utnyttja både fysiska och virtuella processorkärnor. Ingen tvekan om att värsting-Mac Pro med tolv kärnor briljerar här. Räknat per fysisk kärna gör i7:n ett bättre jobb än Mac Pro-modellerna. Core i5-processorn i lilla iMacen är effektivare än föregående års motsvarande modell.
Import av 75 stycken 12 megapixel stora raw-bilder till iPhoto. Här arbetar både Core i5 och i7 effektivt med en tydlig förbättring mot 2010 års modeller. Det är också uppenbart att Macbook Air inte är fotografens bäste vän i den här situationen men Macbook Pro ligger heller inte långt efter.
Sämsta resultatet vid testsekvenser i Portal vid 1280×800 pixlar upplösning med ”high”-inställningar och ingen anti-alias. Testsekvenser med enklare korridorer ger tre till fem ggr högre fps. Minsta iMacen har en avsecärt bättre grafikkrets än hos 2010 års modell och nya toppmodellen med Radeon HD 6970M-kretsen drar iväg än mer. Skillnaden mellan modellerna blir större när vi ökar upplösningen.
Filterbaserade uppgifter som oskarp mask och liknande i Photoshop ställer främst krav på processorkraft och internminne. iMac ligger generellt bäst till vilket beror på att Photoshop CS5 blir långsammare på Mac Pro med många kärnor, något vi skrivit om tidigare. iMacen med i7-processor har ett övertag och överlag är nya Macar med Core i7 eller i5-processor lika bra på detta. Äldre Macar är betydligt långsammare. Testet kräver minst fyra gigabyte internminne och därför inga resultat för Macbook Air. Testet heter ”Speed” och kommer från www.diglloyd.com

Systemtestet hanterar en stor bild, cirka 500 megabyte och låter den genomgå en hel del standardmoment, ändring av storlek, rotation, formatkonvertering med mera. Bildens storlek kommer att använda en rejäl del av Photoshops scratchdisk och testvärdet speglar datorn som helhet och hur internminne, hårddisk och processor samverkar. Förbättringar hos de nya iMacarna och sedan tidigare vet vi att ssd-enhet som scratchdisk har stor inverkan. Testet heter ”Small” och kommer från www.diglloyd.com
Det finns ytterligare ett sätt att se på saken med att hårddisken inte kan bytas. Har du behov av att kunna byta ut komponenter och välja dessa efter smak och omsorg så är iMacen fel val av dator. Det är en enkel och samtidigt kraftfull allt i ett-dator du lyfter ur kartong och låter stå kvar på skrivbordet till den dag det är dags att köpa nytt. Behöver du expansionsmöjligheterna är det Mac Pro som är nästa steg.
Vad iMacen ger med sin minsta modell är en oerhört prisvärd Mac med prestanda som kliver förbi många äldre Macar. Ingenting i den här datorn behöver skämmas för sig så det finns egentligen ingenting som gör den till en snikmodell som förr om åren. Minsta iMacen har traditionellt varit strypt på många håll och kanter. Nu är det endast inlåsningen till en blygsam hårddisk om 500 gigabyte som gör den till ”snik”. Oavsett vad som lockar till köp kommer minstingen att svara på alla krav. Tryck in 8 gigabyte extra internminne och den kan köra i många år tills den rasar samman.
iMac 21,5 tum 2,5 GHz Core i5
Mer info: http://www.apple.com/se/imac
Pris: Från 10.995:-
Egenskaper: 2,5 GHz Core i5-2400S, 4 GB internminne (fyra platser, max 16 GB), 500 GB hårddisk, dvd-brännare, AMD Radeon HD 6750M 512 MB, 4 stycken usb 2.0, Thunderbolt, Firewire 800, gigabit Ethernet, Bluetooth, 802.11n-nätverk. Inbyggd skärm 1920×1080 pixlar.

Betyg:
iMac 27 tum 3,4 GHz Core i7
Mer info: http://www.apple.com/se/imac
Pris: Från 19.815:-
Egenskaper: 3,4 GHz Core i7-2600, 4 GB internminne (fyra platser, max 16 GB), 1 TB hårddisk, dvd-brännare, AMD Radeon HD 6970M 1 GB, 4 stycken usb 2.0, 2 st Thunderbolt, Firewire 800, gigabit Ethernet, Bluetooth, 802.11n-nätverk. Inbyggd skärm 2560×1440 pixlar.

Betyg:
Som vanligt ingår alltihopa i paketet. Du får Apples trådlösa mus och trådlösa tangentbord, trådlöst 802.11n-nätverk och bluetooth. På sidan finns dvd-brännare och sd-kortläsare. På baksidan sitter gigabit-ethernet, Firewire 800, comboljud in/ut (analog och optisk), fyra usb-kontakter samt en thunderbolt-anslutning. Hos 27-tummarna sitter det två thunderbolt-anslutningar.
Ännu finns det inte mycket thunderbolt-tillbehör att köpa. Det mesta som visats är renderade produktbilder på prylar som kommer. Kortfattat är thunderbolt koppartrådsimplementationen av den optiska teknik som Intel presenterade som ”Light Peak” och som Apple sedan manövrerade till sig ett tillfälligt monopol på.
Thunderbolt använder samma kontakt som mini displayport och upp till sex enheter kan kedjekopplas där anslutningen skyfflar data med upp till 10 gigabit i båda riktningarna, full duplex. Det öppnar för riktigt snabba lagringsystem, videoredigering och liknande den dag tillbehören kommer. Idag fungerar thunderbolt främst för mini displayport-adaptrarna till att driva extra bildskärmar, en extra skärm på 21,5-tummaren och två skärmar på 27-tummaren är möjligt.
Sex nya iMac – två specialare
Apple presenterar fyra iMac-modeller i denna lansering. Två 21,5-tummare och två 27-tummare. Samtliga använder Intels Core i5-processorer med fyra fysiska processorkärnor. ”Dolda” i produktlinjen finns två uppiffade modeller med kraftfullare i7-processor som du kommer åt via Apple Store och en del av premiumbutikerna. Det gör att det finns totalt sex varianter av nya iMacen.
Skärm | CPU | Kärnor | Turbo boost | Hyper threading | GPU | Hårddisk | Pris |
21,5-tum | i5/2,5 GHz | 4 | 3,3 GHz | nej | 6750M | 500 GB | 10.995:- |
21,5-tum | i5/2,7 GHz | 4 | 3,7 GHz | nej | 6770M | 1 TB | 13.995:- |
21,5-tum | i7/2,8 GHz | 4 | 3,8 GHz | ja | 6770M | 1 TB | 15.815:- |
27-tum | i5/2,7 GHz | 4 | 3,7 GHz | nej | 6770M | 1 TB | 15.495:- |
27-tum | i5/3,1 GHz | 4 | 3,4 GHz | nej | 6970M | 1 TB | 17.995:- |
27-tum | i7/3,4 GHz | 4 | 3,8 GHz | ja | 6970M | 1 TB | 19.815:- |
CPU: Processor och dess klockfrekvens. De två modellerna med Core i7-processor säljs via Applestore och en del återförsäljare.
Kärnor: Antalet fysiska processorkärnor.
Turbo boost: När endast en kärna kan köras kan i5 och i7 tillfälligt öka sin klockfrekvens till denna nivå.
Hyper threading: Virtuella processorkärnor som kan ge en viss skjuts i prestanda på tunga beräkningsuppgifter.
GPU: Typ av grafikkrets. 6750M och 6770M kommer med 512 megabyte grafikminne. 6970M med en gigabyte och kan ersättas med två gigabyte för 910 kronor.
Dyr men ändå effektiv ssd
Hos samtliga modeller utom den minsta kan du välja en hårddisk på två terabyte, en ssd-enhet eller både hårddisk och ssd-enhet. iMacarna har en svårtillgänglig 2,5-tumsplats där Apple från fabrik kan montera en ssd-enhet på 256 gigabyte för 4 550 kronor extra.
Vi har inte testat iMac 2011 med någon av dessa ssd-enheter men tidigare erfarenhet samt de från MacWorld i USA visar att det inte är de allra senaste generationerna av ssd-enheter. Du betalar också ett ganska högt pris för dem.
Fördelen trots detta är att även Apples förhållandevis långsamma ssd-enheter gör ett lyft. När vi testade 2010 års iMac med ssd-enhet fann vi en rekordsnabb Photoshop-dator. Att kallstarta iMacen från OS X på ssd-enheten tar 15 sekunder mot cirka 30 sekunder från hårddisk. Programstarter och inläsning av dokument går oerhört snabbt. Så även om det är diskutabelt dyrt att köpa Apples ssd-enheter så är de ett påtagligt ett lyft för hela datorn.

Upp till 16 gigabyte internminne
Det finns fyra minnesplatser för lågprofils 1333 MHz ddr3 so-dimm, pc3 10600-kretsar. Apple säljer endast 8 gigabyte till minstingen (1 820 kronor) men den har fyra platser och ska klara 16 gigabyte. De större modellerna kan köpas med 16 gigabyte fast där ska Apple ha 5 460 kronor extra. Köper du 4×4 gigabyte av rätt sort i vanliga butiker kostar det sällan mer än 2 000 kronor.
Mer minne rekommenderas alltid. De fyra gigabyte (2×2, två lediga) som sitter där från början duger för alla husbehov. Men då det är så pass billigt att köpa till 2×4 från en butik och få totalt tolv gigabye är det bara dumt att snåla. Så fort du vill köra flera program kommer även fyra gigabyte bli ett tak.
Det har på sina håll testats att minneskretsarna hos iMacen kan adressera 32 gigabyte. Fast ännu är 8-gigabyteskretsar riktigt, riktigt dyra och kostar många tusen per styck. Situationen är ungefär som för två år sedan med 4-gigabyteskretsar. Så vänta gärna och spar stålar. Du har ju ändå fyra platser.
Uppsnabbad grafik mot 2010
Skillnaden mellan Radeon HD 6750M i minstingen och HD 6770 i mellanmodellerna är märkbar men inte större än att den senare är kring 10 till 20 procent snabbare. Det finns inte mycket mervärde i sig självt att välja de dyrare 6770M-iMacarna enbart för att få snabbare grafikkort. Lyftet mot 2010 års iMac är stort även för minstingen!
Kliver du däremot upp till 27-tummaren och de två toppmodeller som har Radeon HD 6970M-kretsen samt en gigabyte grafikminne händer det saker. Här finns det betydligt mer kraft i grafiken, i runda slängar det dubbla mot HD 6770M. Som alltid beror det på vad man jämför. Vid spel, högre upplösning och anti-alias aktiverat är 27-tums i7-Macen mer än dubbelt så kraftfull som minstingen.
Är spel en prioritet ska du gå på någon av de två dyrarste 27-tums iMacarna för att HD 6970M-kretsen. Då kan du även via Apple Store välja till att få 2 gigabyte grafikminne. Kan vara en fördel för vissa spel och det kan vara en fördel ifall du kör två eller tre skärmar.
Grafiken i sig blir inte snabbare – du får inte ut fler bildrutor per sekund i spel, men det kan bli mindre prestandaförlust när du lastar iMacen med tyngre grafik. Med vå eller tre skärmar som ska dela på grafikminnet så har det en poäng att kliva upp till 2 gigabyte grafikminne.
Trots att svaret varit detsamma i många år är frågan vanlig: Nej, du kan inte byta eller uppgradera grafikkort eller processor i efterhand. Inte på normal väg i alla fall. Det är tekniskt möjligt i en del fall men det finns ingen sådan eftermarknad och framför allt inga möjligheter att få det utfört av Apple när du köper iMacen. Den dag du vill ha snabbare grafik och kraftfullare processor är tanken från första början att du byter till en ny Mac. Ryktena säger att iMac 2014 är riktiga monster…
Tysta men inte knäpptysta
Hos senaste Macbook Pro med den nya kretsuppsättningen och Core i5- och i7-processorer kunde vi senast konstatera att deras fläktar drog igång vid minsta belastning och att det därmed blev rätt bullriga maskiner. iMacen har alltid vart tåligare på den här punkten och vid de tunga testerna märker vi att fläkten kliver upp några varv men inte mer. I en typisk kontorsmiljö är iMacen tyst.
Däremot kan vi höra hårddiskarna snurra och tugga, särskilt hos minstingen. Så i en tyst och lugn miljö är det faktiskt ett visst störningsmoment. Det kan också uppstå resonans via foten, en klassisk situation för iMacen där din placering på bordet får bordsskivan att vibrera. Hör du ett dovt brummande är det antagligen ditt bord och testa då med att sätta någon form av dämpning under foten, exempelvis en musmatta.
Du kan inte byta hårddisk!
Nyligen kom Apple med en uppdatering av den fasta programvaran (efi) för att aktivera sata III-hastighet, 6 gigabit per sekund till hårddisk och eventuell ssd-enhet. Trevlig gest från Apples sida men i praktiken finns det ingen nytta med den hårdvara Apple stoppar i. När MacWorld i USA testade om sina iMacar med nya efi-programvaran märktes inga förbättringar i prestanda.
Desto mindre trevligat är att Apple valt att inte göra hårddisken utbytbar av dig som slutanvändare. Hårddiskarna är specialmodifierade med egen typ av anslutning och programvara som kommunicerar med iMacens kylningsystem och fläktar. Byter du ut hårddisken kommer kylsystemet ta det säkra före det osäkra och köra på med bullriga fläktar.
Enda sättet att byta hårddisk i skrivande stund är alltså att lämna in iMacen hos en auktoriserad Appleverkstad och betala ett premiumpris för Apples tweakade hårddisk och gubbarnas arbete. Du kan glömma att fynda något i en webbutik och sedan trycka in den klossen i 2011 års iMac.
Att detta var på gång såg vi tecken på tidigare med just de värmesensorer som blev mer och mer sofistikerade för varje iMac-generationen. Nu när Apple dammsuger marknaden på hårddiskar kan de också ställa lite krav och bygga några miljoner specialvarianter.

Så tänker Apple i frågan
Det finns två sidor av detta mynt. Hemmapulare, pingvinkonspiratörer och slantvändare är givetvis asförbannade, stänker saliv och hytter med nävar på forumen runt om i världen kring Apples slutna och lätt ondskefulla lösningar. Självklart borde en sådan grundläggande sak som hårddiskbyte kunna få utföras av den som vill och kan!
Andra sidan av myntet är att Apple inte nödvändigtvis är intresserade av att mjölka hyggligt folk på pengar. Det handlar ur företagets synvinkel också om att kunna bygga bättre hårdvara och göra driften så stabil som möjligt. Jämför med de inbyggda batterierna i Macbook. Du får inte längre byta ut dem själv och som motprestation när Apples konstruktörer slapp besvären med batterimoduler var att vi fick batterier som håller betydlig längre men också är något dyrare att byta ut då det måste göras i serviceverkstad.
Den här filosofin kom redan på 90-talet med Steve Jobs och Phil Schiller. Jag fick 1998 chansen att intervjua Phil Schiller, då teknikchef, när de blåa Powermac G3 lanserades. Apple hade då officiellt ”dödat” den spirande marknaden av processoruppgraderingar. Det var inte längre uttalat möjligt på de nya Macarna. På frågan om inte det var en försämring ur användarens synvinkel så var svaret att alla förlorar på det i längden:
– Problemet är att det dyker upp hårdvara som vi inte har någon som helst kontroll över, som fungerar dåligt och där användare gör fel och förstör sina datorer. Sedan skyller de på Apple eftersom det är Macen som inte längre fungerar.
Apple missar att ge och ta
Med andra ord kan Apple bygga en driftstabilitet genom att komma fram till bättre tekniska lösningar. Priset för detta är att du inte längre kommer åt innehållet i lådan när det väl pajjar. Jämför med moderna bilar, det finns inte längre mycket du fixar på egen hand i bilen med en hylsnyckelsats och näsan i motorn.
Ta batterierna i Macbook-modellerna igen. De håller helt klart längre än de gamla modulära batterierna och krånglen är desto färre när det inte längre glappar och misshandlas batterimoduler.
Så vi får hoppas på att Apples modifierade hårddiskar är stabilare än normalt. När underleverantörer inte lyckats hålla sin avtalade kvalitet har Apple i flera fall gett utökade garantier långt efter den normala tiden.
Å ena sidan blir du än mer inlåst i Apples hårdvara med iMac 2011. Å andra sidan kan det vara så att det faktiskt blir stabilare. Då borde Apple också leva upp till detta och faktisk ge oss längre garanti som standard. Ett års garanti är lite futtigt. De borde också ge oss fler alternativ att välja hårddisk efter behov och inte efter vilken modell du köper.
Prestanda genom åren
Det är inte helt lätt att få jämförelser som spänner över flera generationer Macar. Programvara förändras, slutar fungera, tappar sin relevans och visst – det vore snyggt att äga ett exemplar av varje generation Mac så att man kan gå tillbaka och jämföra igen med samma programvaror som på nya apparater.
Nu är inte livets så rosenkindat men det finns i alla fall ett testmoment som hängt med i fem års tid. Det testmomentet kan ge lite perspektiv på hur mycket snabbare de nya iMacarna. Import av 75 raw-filer i iPhoto!
I runda slängar är dagens iMacar tre gånger snabbare än de äldsta iMac-modellerna med Core 2 Duo-processor. Vi har inte kört testet på iMac G5 men då PowerMac G5 med dubbla processorer får så pass mycket stryk kan vi utan större ansträngning gissa oss till hur en ensam G5-processor lyckas här.

Nya iMacar uppemot 3x snabbare
Funderar du på att byta en äldre iMac i vitt eller med svart baksida och undrar om det blir en stor förbättring? Sannolikt blir det betydligt bättre vad gäller tunga uppgifter men du kan också räkna med en allmän ökning av prestanda. Nya Macar har också snabbare hårddiskar, snabbare (och mer) internminne och inte minst ruskigt snabbare grafikkort. Allt är snabbare och kommer också att ge en rapparare och mer alert Mac.

Första iMacen från 2006 med Core 2 Duo-processor får se sig pulveriserad av en ny iMac. Klockfrekvenserna har inte rört sig särskilt mycket på fem år men allting annat är snabbare och mer effektivt. Skärmarna på de nya Macarna är också ruskigt mycket bättre!
Testresultat

i7 ett måste för ripparen!
Export av ett 140 sekunder långt filmklipp till mp4-format avsett för AppleTV. Här arbetar OS X effektivt, kring 80 procent, med fyra fysiska kärnor. Hos Core i7 lastar kärnorna kring 70 procent, så den högre klockfrekvensen torde stå för den största uppsnabbningen. Visserligen tuggar de virtuella kärnorna också men frågan är om det i sig bidrar med något av värde? iMac med i7-processor ligger inte långt ifrån Mac Pro på den här typen av uppgifter!

Stor beräkningskraft hos iMac
Cinebench 11.5 är ett testprogram för 3d-rendering och är väldigt effektiv med att utnyttja både fysiska och virtuella processorkärnor. Ingen tvekan om att värsting-Mac Pro med tolv kärnor briljerar här. Räknat per fysisk kärna gör i7:n ett bättre jobb än Mac Pro-modellerna. Core i5-processorn i lilla iMacen är effektivare än föregående års motsvarande modell.

Slurpar i sig bilder
Import av 75 stycken 12 megapixel stora raw-bilder till iPhoto. Här arbetar både Core i5 och i7 effektivt med en tydlig förbättring mot 2010 års modeller. Det är också uppenbart att Macbook Air inte är fotografens bäste vän i den här situationen men Macbook Pro ligger heller inte långt efter.

Rejält bättre spelprestanda!
Sämsta resultatet vid testsekvenser i Portal vid 1280×800 pixlar upplösning med ”high”-inställningar och ingen anti-alias. Testsekvenser med enklare korridorer ger tre till fem ggr högre fps. Minsta iMacen har en avsecärt bättre grafikkrets än hos 2010 års modell och nya toppmodellen med Radeon HD 6970M-kretsen drar iväg än mer. Skillnaden mellan modellerna blir större när vi ökar upplösningen.

Snabbar upp de tunga filtren
Filterbaserade uppgifter som oskarp mask och liknande i Photoshop ställer främst krav på processorkraft och internminne. iMac ligger generellt bäst till vilket beror på att Photoshop CS5 blir långsammare på Mac Pro med många kärnor, något vi skrivit om tidigare. iMacen med i7-processor har ett övertag och överlag är nya Macar med Core i7 eller i5-processor lika bra på detta. Äldre Macar är betydligt långsammare. Testet kräver minst fyra gigabyte internminne och därför inga resultat för Macbook Air. Testet heter ”Speed” och kommer från www.diglloyd.com

Grymma Photoshop-Macar!
Systemtestet hanterar en stor bild, cirka 500 megabyte och låter den genomgå en hel del standardmoment, ändring av storlek, rotation, formatkonvertering med mera. Bildens storlek kommer att använda en rejäl del av Photoshops scratchdisk och testvärdet speglar datorn som helhet och hur internminne, hårddisk och processor samverkar. Förbättringar hos de nya iMacarna och sedan tidigare vet vi att ssd-enhet som scratchdisk har stor inverkan. Testet heter ”Small” och kommer från www.diglloyd.com
Köpråd nya iMac 2011
Det finns ytterligare ett sätt att se på saken med att hårddisken inte kan bytas. Har du behov av att kunna byta ut komponenter och välja dessa efter smak och omsorg så är iMacen fel val av dator. Det är en enkel och samtidigt kraftfull allt i ett-dator du lyfter ur kartong och låter stå kvar på skrivbordet till den dag det är dags att köpa nytt. Behöver du expansionsmöjligheterna är det Mac Pro som är nästa steg.
Dyr, stor, jämförelsevis bullrig men också lika snabb eller snabbare.
Vad iMacen ger med sin minsta modell är en oerhört prisvärd Mac med prestanda som kliver förbi många äldre Macar. Ingenting i den här datorn behöver skämmas för sig så det finns egentligen ingenting som gör den till en snikmodell som förr om åren. Minsta iMacen har traditionellt varit strypt på många håll och kanter. Nu är det endast inlåsningen till en blygsam hårddisk om 500 gigabyte som gör den till ”snik”. Oavsett vad som lockar till köp kommer minstingen att svara på alla krav. Tryck in 8 gigabyte extra internminne och den kan köra i många år tills den rasar samman.
För ungefär det dubbla priset får du toppmodellen. Skärmen är större och bättre, grafiken helt klart snabbare och i7-processorn har större muskler. Du kan också utrusta den efter behov även om priset då kan fara iväg. Inte samma omedelbara fyndkaraktär utan en modell som dig som vet vad du vill ha och är beredd att betala för det. Rätt använd är det en riktigt snabb dator.

Funktion: Stationär dator med inbyggd skärm
Mer info: http://www.apple.com/se/imac
Pris: Från 10.995:-
Egenskaper: 2,5 GHz Core i5-2400S, 4 GB internminne (fyra platser, max 16 GB), 500 GB hårddisk, dvd-brännare, AMD Radeon HD 6750M 512 MB, 4 stycken usb 2.0, Thunderbolt, Firewire 800, gigabit Ethernet, Bluetooth, 802.11n-nätverk. Inbyggd skärm 1920×1080 pixlar.

- Hög prestanda.
- Komplett Mac för bra pris.

- Kan inte köpas med rymligare hårddisk.
Betyg:


Funktion: Stationär dator med inbyggd skärm
Mer info: http://www.apple.com/se/imac
Pris: Från 19.815:-
Egenskaper: 3,4 GHz Core i7-2600, 4 GB internminne (fyra platser, max 16 GB), 1 TB hårddisk, dvd-brännare, AMD Radeon HD 6970M 1 GB, 4 stycken usb 2.0, 2 st Thunderbolt, Firewire 800, gigabit Ethernet, Bluetooth, 802.11n-nätverk. Inbyggd skärm 2560×1440 pixlar.

- Mycket bra prestanda.
- Komplett Mac.
- Bra skärm.

- Få direkta nackdelar
Betyg:
