
Ja, det stämmer. Nya iPhone 3GS har samma chassi och skal som föregångaren. Samma färger, samma form. Designmässigt är det faktiskt bara en sak som skiljer sig åt mellan de två iPhonemodellerna – iPhonetexten på den nya är i samma glansiga silver som Appleloggan. På den gamla iPhone 3G är den tryckt i en grå färg.

Innan vi börjar kolla vad som finns innanför skalet tar vi en sista titt på utsidan, för det finns en förbättring till här. I alla fall om vi ska tro på Apple. Skärmen ska ha fått en fingeravtryckstålig och fettavvisande ytbehandling. När vi lägger telefonerna bredvid varandra och jämför vilken som har den flottigaste skärmen ser vi att de ser precis lika flottiga ut, och det innan vi öppnat påsen med ostbågar. När vi torkar av skärmarna räcker det faktiskt med två svep för att iPhone 3GS ska vara fräsch igen, medans iPhone 3G kräver lite mer putsande. Du får alltså fortfarande leva med fingeravtryck på skärmen, men det blir lite lättare att bli av med dem.
S står för Speed?
En av de största nyheterna med iPhone 3GS ska vara just hastigheten – Apple har satsat på en snabbare processor och mer arbetsminne. Processorn är på 600 MHz jämfört med 412MHz på gamla 3G. 3GS har hela 256MB RAM, jämfört med som tidigare 128MB RAM. Och det märks, för iPhone 3GS är snabbare på allt.
Den startar snabbare, programmen startar snabbare och när du surfar med Safari laddas sidorna snabbare. Nya iPhone 3GS stöder dessutom den nya OpenGL ES 2.0 standarden, vilket innebär att iPhonespel och program kommer att kunna få en högre kvalitet på grafiken än det vi hittills har sett på iPhone.
Det märks även att spelen flyter på bättre på den nya iPhone 3GS, de småirriterande laggningar och sega laddningstider som vissa spel plågat oss med är inte längre något problem.
Vi klockade in iPhone 3GS på följande tider (3G inom parantes):
19.9 s (34.4 s)
Öppna Inställningar
1.5 s (3.9 s)
Need for Speed
18.7 s (39.0 s)
Starta kameran
2.6 s (3.5 s)
Starta iPod
1.3 s (3.0 s)
Öppna Anteckningar
1.2 s (1.7 s)
Trism (spel)
2.5 s (5.7 s)
Spore
8.0 s (13.8 s)
Några sekunder hit eller dit är väl inte hela världen kanske ni tänker nu, men faktum är att iPhone 3GS upplevs som ännu snabbare och mer responsiv än föregångaren. Det är inga väntetider när du öppnar din inbox för att läsa ett mejl, trots att vi ställt in på 4 raders förhandsvisning av text, minsta textstorlek och att Mail ska hålla 200 mejl i inkorgen så går det blixtsnabbt.
Otroligt mycket bättre kamera
Nästa stora nyhet är kameran, iPhone 3GS har fått en 3-megapixelskamera med autofokus. Fokusen styr du genom att klicka på skärmen var i motivet du vill fokusera. Det fungerar över förväntan och resultatet är mycket, för att inte säga otroligt mycket, bättre än på gamla iPhone som helt saknad autofokus. Tyvärr saknas fortfarande zooma och blixt, något som finns i de flesta kameramobiler i dag. iPhone 3GS levererar skarpare och mer färgbalanserade bilder än sin föregångare och är bättre på att ta bilder när ljuset är dåligt – även om det inte kompenserar för frånvaron av en blixt. Kameran är även mycket bättre på närbilder.

iPhone 3GS. Bra på närbilder.

iPhone 3G. Hopplös på de flesta bilder.

iPhone 3GS i dålig belysning.

iPhone 3G i dålig belysning…
En annan nyhet är att iPhone 3GS har stöd för att spela in videoklipp, och resultatet blir riktigt bra – VGA-upplösning med 30 fps räcker långt för till exempel YouTube. Autofokusen jobbar på bra när du filmar, även om den är lite långsam stundtals. Filmen ovan med uppstartstiderna är filmad med iPhone 3GS.
När du är klar med din videoinspelning sparas den i kamerarullen (albumet för bilder tagna med kameran). Videoklippen skiljs åt med hjälp av att en liten filmkameraikon och filmlängden visas på miniatyrbilden. Öppnar du albumet direkt från kameran kan du välja att sortera på videoklipp, foton eller alla. Varför detta inte finns när du öppnar albumet från hemskärmen vet vi inte, men vi hoppas att detta kommer i nästa mjukvaruversion av iPhone OS.

Du kan markera var klippet ska börja och sluta och sedan klicka på ”putsa” så klipps det andra bort. Tyvärr finns det ingen ångra-knapp, har du klickat på ”putsa” så är det borta.
Vi hade gärna sett en möjlighet att spara som ett nytt klipp, om man till exempel vill MMS:a ett kortare klipp.
När du putsat till ditt mästerverk kan du välja att ladda upp det direkt till YouTube och MobileMe, mejla det eller skicka det som ett MMS. Är videoklippet för långt för ett MMS får du möjligheten att korta ner det. Men då försvinner alltså det du klipper bort för gott. Vi har testat att ladda upp till både YouTube och Mobile Me och det är riktigt smidigt – skriv en beskrivning och tagga upp klippet, sedan komprimeras filmen och laddas upp. Du får även möjligheten att skicka länken direkt till dina kontakter om du så önskar.
Hittar ännu mer rätt

Tanken är kanske inte att varenda svampplockare ska gå omkring med en iPhone istället för en kompass, även om det kanske skulle behövas för att minska antalet människor som går vilse.
Bortser vi från att det är en riktig kompass som bland annat interagerar med kartprogrammet så att du på kartan ser åt

Och ja, kompassen fungerar riktigt bra, vi tog en runda och kunde konstatera att den hängde med.
Kopplingen till kartprogrammet och gpsen fungerade perfekt. På kartan visades tydligt åt vilket håll vi stod.
Prata med din iPhone och den pratar med dig
Voice Control heter den nya röststyrningen som bara fungerar på iPhone 3GS (trots att det är samma version av iPhone OS fungerar det inte med iPhone 3G), och här har apple tagit rösstyrningen ett steg längre än att bara ringa upp kontakter i telefonboken. Du håller bara inne hemknappen tills skärmen blir blå och texten ”Röststyrning” visas, nu kan du använda olika kommandon.

Jag säger ”Ring upp Anna”. Telefonen svarar då med att säga att det finns flera träffar på Anna och räknar upp de olika Annor jag har i min adressbok. Jag svarar med för och efternamn på den Anna jag vill ringa upp. Telefonen säger nu att det finns flera olika telefonnummer och räknar upp hem, mobil, arbete. Jag säger ”mobil” och iPhone ringer upp Annas mobil. Du kan även säga ”Ring 070-557….” och iPhone ringer upp det nummer du sade.
Det krävs alltså inte att du lägger in röstkommandon för varje kontakt, iPhone analyserar din röst och jämför med adressboken.
Under våra tester fungerar det riktigt bra så länge det är relativt låg ljudnivå i bakgrunden.
Men det tar inte slut där – iPhone är ju en iPod också, och röststyrningen fungerar även för att styra musiken. Du kan fråga din iPhone vilken låt som spelas, och talsyntesen i iPhone svarar. Gillar du den låten du hör just nu kan du be den att spela liknande låtar. Eller givetvis att spela ett visst album.
Här fungerar inte röststyrningen riktigt lika bra. Trots att vi artikulerar v-ä-l-d-i-g-t tydligt i bästa dramatenskådisstil vill det sig inte riktigt när vi ber den spela musik. När jag vill lyssna på New Soul med Yael Naim ringer telefonen istället upp min förra chef. Albumet Shoreline med Anna Ternheim blev albumet Violets med Beth Rowley. Faithless blev Tilt. Och på den vägen var det. Ungefär varannan gång prickade den rätt, resterande gånger blev det som en galen shuffle. Röststyrningen fungerar alltså bättre för telefonin.
Det känns spontant som att röststyrningen för iPod är något Apple behöver ta ett varv till med, och kanske då även lägga till möjlighet att styra själva spelaren som att aktivera shuffle, spela om en låt och så vidare.
Batteritiden

Att testa batteritid tar tid, mer tid än vi hittills haft med iPhone 3GS – därför har vi inget riktigt batteritest att ge er ännu. Men så här långt verkar iPhone 3GS ha ungefär samma prestanda som iPhone 3G, använder du din iPhone mycket – surfar, har pushfunktionerna aktiverade, pratar och lyssnar på musik är batteriet slut på kvällen när du ska gå och lägga dig. Vet du med dig att du använder din mobiltelefon mycket bör du investera i en extra laddare och ha på ditt kontor eller i bilen.
Men en iPhone kan ju inte…

Allt det där åtgärdades i 3.0 versionen av mjukvaran. Det är enkelt att MMSa med en iPhone och löjligt enkelt att använda den som ett modem – med eller utan sladd.
iPhone har nu även fått funktioner som kopiera och klistra, tangentbord i landskapsläge, Spotlight-sökning, hitta min iPhone och röstinspelning.
Så en iPhone med 3.0-mjukvaran (alla generationer av iPhone kan köra iPhone OS 3.0) är en mycket, mycket mer komplett telefon, och iPhone 3GS toppar det med en kamera som håller en riktigt hyfsad kvalitet – otroligt bra för att vara en iPhone, hyfsad för att vara en mobil 2009.
Är det ett bra köp?
iPhone 3GS är utan tvekan den bästa iPhonen hittills. Apple har fixat de grundläggande svagheter de tidigare generationerna hade. Den är snabbare, kraftfullare och har dubbelt så mycket minne som sin föregångare. Den har röststyrning, en bättre kamera med en smart autofokus du kan styra genom att peka på skärmen. Den har det som gör iPhone så unik, det snabba lättarbetade och intuitiva användargränsnittet. Den kan filma videoklipp i hög kvalitet, om än inte HD-kvalitet, så väl full VGA. Den har inbyggt YouTube – för att se på filmer och ladda upp dina egna. Det är kort sagt en riktigt grym mobiltelefon.
Om du uppgraderar från iPhone 3G kommer du att uppskatta hastigheten, har du idag en aluminium-iPhone så kommer du att bli chockad över hur snabb iPhone 3GS är.
Om du inte haft en iPhone förut, men funderar på att köpa en smartphone för första gången kommer du inte kunna hitta en bättre telefon än iPhone 3GS. Även om det är två år sedan iPhone släpptes i USA och ett år sedan iPhone 3G kom så är de andra mobiltillverkarna inte riktigt ikapp iPhone ännu. Men de närmar sig snabbt – den vassaste utmanaren får nog i dag sägas vara HTC Magic som kör Googles Androidsystem. Men då får du inte samma programutbud, och du har inte riktigt lika snabbt gränssnitt som iPhone OS 3.0 bjuder på.

Väljer du att skaffa en iPhone 3GS så fundera lite på hur du kommer att använda den, hur mycket brukar du prata när du ska välja operatör och abonnemang. En sak är säker, du kommer använda den mer än du tror, och du kommer att surfa mer än du gjort på någon anan telefon tidigare. Det kan vara så att du rent av tjänar på ett lite dyrare abonnemang där det ingår mer datatrafik.


Betyg:
