Test: Macbook Pro 15 tum
Macbook Pro 15 tum: Apples snabbaste bärbara
I stora drag är det här samma Macbook Pro som såldes både 2017 och 2016. Den är fortfarande tunnare än Macbook Air, om än lite tyngre med sina 1,83 kilo. På sidan hittar vi fortfarande ingen sd-kortläsare, men väl fyra stycken usb-c-/thunderbolt 3-portar. Usb-c-tillbehör är ofta dyra och ibland opålitliga, och för den som gör bytet till denna nya, tunnare generation Macbook Pro för första gången innebär de nya portarna fortfarande en omställning.Hoppa till: Testet av Macbook Pro 13 tum
På insidan har det hänt desto mer. Den här gången fick vi en betydligt större uppdatering än vad vi såg under 2017 med Kaby Lake-modellerna. Bättre högtalare, skärm med True Tone, ett delvis uppdaterad tangentbord, ett nytt T2-chip som krypterar disken utan att det märks samt ger oss Hej Siri, är allihopa välkomna nyheter.
Läs också! Allt om ”throttle-gate” – och därför behöver du faktiskt inte bry dig

Prestanda och batteritid
Till en början var Macbook Pro omgärdad av hela throttle-skandalen, där denna toppmodell visade sig vara värst drabbad av en bugg som gjorde att processorerna kort sagt gick alldeles för varma, med nedsaktning som en naturlig följd. Vår modell är uppdaterad med senaste tilläggsuppdateringen, och det är så vi testar den.På insidan sitter nu Intels åttonde generation Coffee Lake som bjuder på fler kärnor än tidigare. 15-tumsmodellen har gått från fyra kärnor till sex kärnor, vilket ger en riktigt bra förbättring även i den billigaste grundmodellen – och utan att priserna har gått upp. Här finns dock mer än bara processorförbättringar. Grafiken har uppdaterats till aningen snabbare Radeon Pro 555X, eller 560X som tillval. Båda med 4 GB gddr5-minne. Den interna grafiken är Intel UHD Graphics 630.
Den mest efterlängtade nyheten är möjligheten till 32 gigabyte av snabbare ddr4-minne i 15-tumsmodellen. Till alla proffsanvändares stora glädje väntade inte Apple på att Intel skulle släppa nästa generation processorer som skulle göra det möjligt att kombinera denna klass av processorer med lågenergi-minnen. För det skulle vi ha fått vänta till tidigast hösten 2019, eftersom nionde generationens processorer har blivit kraftigt försenade.
Istället bemödade Apple sig med att bygga om insidan för att sätta in mer energislukande ddr4-minnen, och för att få plats med ett större batteri till det nya arbetsminnet och de hungrigare processorerna.
Batteritiden är som tidigare tio timmar, men det gäller bara om vi använder datorn lugnt med några fönster i Safari och kanske ytterligare något enklare program. Och det är knappast så denna dator är tänkt att användas till vardags. Så fort vi pressar datorn sjunker batteritiden dramatiskt, ned till tre, fyra timmar.

Apples värsting
Med tilläggsuppdateringen till High Sierra installerad har vi nu framför oss det bästa, snabbaste och dyraste Apple har att erbjuda i Macbook Pro-väg. Modellen vi har lånat in för test är en tokutrustad toppmodell med Core I9-processorn, 32 GB arbetsminne och den något vassare grafiken. Processorn har en klockhastighet på 2,9 GHz men kan vid behov använda Turbo Boost upp till 4,8 GHz.
På det har vi också den fyra terabyte stora och hypersnabba ssd-lagringen. Allt detta ger ett pris på 75 295 kronor.
Vi kör självklart datorn genom en rad testbänkar för att se vad denna toppmodell går för, och visst är det imponerande siffror vi ser. Först ut, ett klassiskt Geekbench-test där vi ser en nästan femtioprocentig förbättring från förra årets toppmodell. 5 580 poäng för en tråd, 24 306 poäng i flertrådade uppgifter.

Open CL-testet i Geekbench ger i sin tur 61 934 poäng. Open GL testar vi i Cinebench R15 och ser resultatet 104,59 bilder per sekund. Inte alls illa, och för den som behöver kraftfull grafik är det solklart att den dedikerade grafiken gör sitt. Resultatet är nästan tre gånger så bra som toppmodellen av MacBook Pro 13 tum med intern grafik. Det är också runt 30 procent bättre än förra årets snabbaste 15-tummare.
Metal testar vi i sin tur i GFX Bench Metal och Manhattan-testet: 45 bilder per sekund eller 2 790 bilder, vilket är en måttligare förbättring (sju procent) mot förra årets Radeon Pro 560 i samma test.
Resultaten är utan tvekan imponerande för en så (relativt) kompakt maskin som Macbook Pro, även om testbänkar som dessa inte säger allt om hur en dator presterar i verkligheten. Dock ser vi också i våra tester att ju mer vi använder gpu:n, desto högre värmeutveckling får vi (föga förvånande). Chassit har helt enkelt svårare att kyla datorn om både cpu och gpu ansträngs samtidigt, med sämre resultat som följd. Pressar vi bara processorn klarar den kylningen bättre, och kan behålla en högre klockfrekvens under längre tid. Turbo Boost upp till maximala 4,8 GHz ser vi bara under mycket korta stunder. Detta är en kompromiss vi får köpa i en så tunn dator som denna. Här finns, som i Imac Pro, inte plats för större, effektivare kylning.
Väljer du mellan exempelvis en 13-tummare eller 15-tummare, eller kanske mellan i7 och i9 i 15-tummaren är det bästa alternativet givetvis att – om möjligt – helt enkelt testa sitt eget arbetsflöde på någon av maskinerna för att se hur de presterar och om det innebär en förbättring värd pengarna. Klart är i alla fall att sex kärnor istället för fyra ger den största processoruppdateringen för Macbook Pro sedan 2011. Och att vi nu kan ha 32 GB minne ger mycket mer rörelseutrymme.

Bästa uppdateringen hittills
Årets uppdatering är den andra och hittills bästa som denna generation Macbook Pro har fått. Vi får mer prestanda till ett bibehållet pris. Att vi äntligen kan välja 32 gigabyte arbetsminne är för många lika stort som processorer med sex kärnor.
Däremot är det inte självklart att just i9-processorn, som kostar 4 400 kronor extra, är rätt val för alla. Grundmodellen av Macbook Pro 15 tum kommer också den med snabbare ddr4-minne, dock bara 16 GB som standard. Lagringsmängden är mer beskedliga 256 GB men hastigheten är lyckligtvis densamma (3,2 GB/s över hela linjen). Grundmodellen har en i7-processor med en basfrekvens på 2,2 GHz (Turbo boost upp till 4,1 GHz). Denna kan uppgraderas till en lite värre i7:a på 2,6 GHz (4,3 GHz Turbo Boost). För många räcker säkert någon av dessa modeller. Vi ska också komma ihåg att årets grundmodell fortfarande är ett stort steg upp från förra årets grundmodell med två extra kärnor, och dessutom med snabbare minne oavsett om vi väljer 16 eller 32 gigabyte.
Arbetsminnet kan vara värt att uppgradera till maximala 32 gigabyte redan vid köpet om du har råd, och särskilt om du planerat att behålla datorn i några år. Minnet går som vanligt inte att uppgradera i efterhand.
Köp dock inte mer ssd-lagring än du tror dig komma behöva under datorns livstid, för lagringen är dyr. En terabyte kostar 6 600 kronor i grundmodellen. Fyra terabyte går loss på hela 37 400 kronor. Grafiken är dock billigare att uppgradera. 1 100 kronor extra ger 560X i grundmodellen, men är standard i mellan- och toppmodellen.
Visst är det fortfarande så att vi kan få mer rå prestanda för en mindre peng om vi sneglar mot pc-sidan. Väljer vi en Mac väljer vi också en delvis annan väg med andra kompromisser än pc-sidan – en nättare form, stabil batteritid, en fantastisk skärm och en underbar styrplatta istället för högsta tänkbara prestanda. Och – kanske viktigast för många – Mac OS istället för Windows.
En uppgradering från förra årets modell är knappast vettigt för många, men kanske från 2016-modellen. Där kan vi få en rejält snabbare dator.
Omdöme
Macbook Pro har inte varit utan kontroverser sedan lanseringen 2016, men årets uppdatering är det bästa försöket hittills att lösa tidigare problem. Överlag imponerar den med en oslagbar kombination av prestanda och bärbarhet, möjligen med för stor tonvikt på bärbarhet för vissa. 15-tummaren är fortsatt en ren proffsdator – som kostar därefter.
Fakta: Macbook Pro 15 tum
Testad: Augusti 2018.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS High Sierra 10.13.6.
Processor: Sexkärnig, åttonde generationen 2,9 GHz Intel Core I9, Turbo Boost upp till 4,8 GHz (testad modell). 2,2 GHz Core I7 i grundmodell.
Minne: 32 GB 2 400 MHz ddr4-minne (16 GB i grundmodell).
Lagring: 4 TB ssd-lagring (256 GB i grundmodell).
Grafik: Intel UHD Graphics 630 och Radeon Pro 560X (555X i grundmodell).
Skärm: 15,4 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. 2 880×1800 pixlars upplösning, 220 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Vikt: 1,83 kilo.
Pris: Från 27 995 kronor hos Apple. 75 295 kronor (testad modell).

Äntligen 32 GB arbetsminne.
Snabbaste Macbook Pro hittills, utan prishöjning.
Bärbarhet och prestanda i en oslagbar kombo.

Fortfarande väldigt dyr.
Tangentbordets hållbarhet är fortfarande oklar.
Test: Macbook Pro 13 tum
Macbook Pro 13 tum: Minstingen mer “pro” än någonsin
Testad produkt: Macbook Pro (2018) 13″
Pris: Från 20 995 kronor hos Apple. 43 995 kronor (testad modell).
Läs mer: apple.com/se/macbook-pro
Apples nya och kontroversiella form för Macbook Pro har varit en vattendelare. Macbook Pro lanserades 2016 i ett nytt chassi. Tunnare än någonsin tidigare, men utan sd-kortläsare, ibland opålitlig batteritid och med ett tangentbord som inte föll alla i smaken. Just tangentbordet har dessutom visat sig vara mer känsligt för smuts och damm än tidigare tangentbord. Apple har blivit stämda åtminstone två gånger för problemen och ett reparationsprogram har sjösatts.
Framför oss har vi nu den tredje versionen av denna dator, och lyckligtvis innebär denna uppdatering mycket mer än bara en ny processor under skalet. Till det yttre märker vi inga skillnader, den ser precis likadan ut som tidigare versioner. Här finns dock förbättringar i skärmen, ett större batteri, nya högtalare, ett nytt T2-chip, ett delvis omarbetat tangentbord och rejält snabbare processorer.
Läs också! Analys: “Efter supersuccén – här är Apples största utmaning”
I detta test kollar vi närmare på en maxad 13-tumsmodell med åttonde generationens fyrkärniga Intel Core I7-processor, maximala 16 GB internminne och hela två TB supersnabb ssd-lagring. Det ger den testade modellen ett pris på saftiga 43 995 kronor.
Framför allt är det ssd-lagringen som drar upp priset. Den är rejält snabb med läshastigheter på upp till 3,2 gigabit per sekund vilket tillsammans med Apples nya filsystem apfs ger en rasande snabb lagring. Klarar du dig med mindre lagringsutrymme (från 256 GB och uppåt) kommer du undan betydligt billigare än så, men med bibehållna hastigheter. Grundpriset ligger på 20 995 kronor, vilket inte heller är något reapris direkt.

Prestanda från en 15-tummare, nu i mindre förpackning
Låt oss först bara nämna throttle-gate. Datorn vi testar på är uppdaterad med senaste programvara och nedsaktningen av processerna är inget problem längre. Det är viktigt även för ägare av 13-tummaren att uppdatera, även om problemet var tydligast på 15-tummaren med den dyraste I9-processorn.
Läs mer! Allt om ”throttle-gate” – och därför behöver du faktiskt inte bry dig
13-tummaren förtjänar egentligen mer uppmärksamhet än den hittills fått. Sex kärnor i 15-tummaren smäller kanske högre, men det är den minsta Macbook Pro som fått den största förbättringen, från två till fyra kärnor är förbättring i en klass vi sällan ser. Vi får gå tillbaka ända till 2011 innan något liknande skett, då Macbook Pro i 15-tumsstorlek gick från två till fyra kärnor.
Macbook Pro har i sin 13-tumsstorlek alltid varit begränsad till maximalt två kärnor, men i ett svep fick vi med Intels åttonde generation processorer alltså hundra procent fler processorkärnor. Det är prestanda som tidigare varit förbehållen den större, tyngre och klumpigare 15-tummaren. Intel har en del problem med mer eller mindre ständiga förseningar av nya generationer processorer, men här har Intel äntligen levererat.
Det ger en attraktiv kombination – massor av prestanda i ett paket som är tunnare och nästan lika lätt som en Macbook Air.
13-tummaren saknar dock 15-tummarens snabbare ddr4-arbetsminne och därmed möjligheten till 32 GB ram-minne. Till 13-tummaren är det 16 GB av den långsammare lpddr3-typen som gäller. Fördelen är att minnena är något snålare på ström än i 15-tumsmodellen.
I år har den som tidigare valt 15-tummaren för kraften, men gärna sneglat åt 13-tummaren för bärbarheten, all anledning att överväga också den mindre modellen. För separat grafik och 32 GB minne gäller fortsatt 15-tumsstorleken, men om det inte är några måsten är det här ett attraktivt val.
Den interna grafiken har förbättras något, och här sitter nu Iris Plus Graphics 655 som ändå presterar rätt bra. Tidigare fick vi nöja oss med 650-modellen. Visst klår separat grafik detta Iris-chip i rå prestanda men det finns också fördelar med integrerad grafik, som att vi inte behöver oroa oss för rejält försämrad batteritid så fort grafikkortet vaknar till liv.
I Geekbench 4 uppnår vi 5 131 poäng i multitrådade uppgifter och hela 17 286 poäng för multitrådade uppgifter, resultat som vi tidigare bara sett för 15-tummaren. Att I7-processorn tillfälligt kan “Turbo Boosta” upp till 4,5 GHz hjälper så klart också.
I Geekbench Open CL-test lyckas Iris-grafiken nå upp till 34 981 poäng. I Cinebench Open GL-testet når vi upp till 40 bilder per sekund. En respektabel siffra även om det fortfarande är en bit från dedikerad grafik.

Tangentbordet tystare, men med fortsatta frågetecken
Slaglängden i det något kontroversiella tangentbordet är densamma som den varit ända sedan lanseringen i Macbook Pro 2016 och Macbook 2015, men nu finns också en skyddande silikonbarriär under varje tangent.
Enligt Apple är detta för att göra tangenterna tystare, och visst är tonen en annan och volymen något lägre än tidigare (framför allt jämfört med den högljudda 2016-modellen) men det är inte en avgörande skillnad på något sätt.
Vi kan dock inte undgå att tänka att silikonbiten som sitter under varje tangent också tjänar som ett extra skydd för att damm och smuts inte ska tränga in. Tyvärr är det här en sådan sak om inte kan testa direkt vi packar upp datorn. Det enda som kan avgöra om den tredje uppdateringen av detta tangentbord är mer hållbart än tidigare versioner är månader av testande.

Större batteri och bättre skärm
Batteriet i Macbook Pro 13 tum är faktiskt 18 procent större än tidigare. Batteritiden är dock i stort sett densamma. Merparten av den extra wattimmarna går åt till att driva den nu lite hungrigare fyrkärniga processorn. Möjligen finns mer spelrum än tidigare så länge vi inte pressar de där extra kärnorna till max, men vi får konsekvent liknande batteritid som tidigare modeller: upp till åtta timmar om vi använder datorn lugnt men utan att på något sätt toksnåla, och betydligt mindre om vi pressar datorn och processorn.Trots större batteri är vikten densamma som tidigare. Apple verkar enligt Ifixits berömda isärplockningar helt enkelt ha gjort det så kallade top-caset något tunnare för bibehållen vikt.
Även skärmen är densamma som tidigare, men nu med tillägget True Tone hämtat direkt från IOS-världen. Skärmen anpassar vitbalansen rätt snyggt efter omgivande ljus – kallare på dagen, varmare på kvällen när solen börjar gå ned och ljusets temperatur förändras.
Använder du datorn för seriös bildbehandling och har kalibrerat skärmen kan och bör True Tone dock stängas av. Det ger en inte alltid korrekt återgivning och skärmens vitbalans förändras när datorn flyttas eller ljuset i rummet blir annorlunda, även om det många gånger är behagligare för ögonen.
Vi är tacksamma över att Apple bemödade sig med att ge även den lilla Touch Bar-skärmen True Tone. Det hade stuckit i ögonen om Touch Bar hade en annan färgtemparetur än vad huvudskärmen har.

Mer Imac Pro i årets Macbook Pro
En del av Imac Pro har även flyttat in i årets Macbook Pro, nämligen det nya T2-chipet. Det extra lilla chipet kör ett eget litet operativsystem kallat Bridge OS och kan genomföra en säkrare startprocess för datorn, samt ger nu en helt krypterad ssd på enklast möjligast vis – helt utan att vi behöver tänka på det. File Vault finns dock kvar för den som vill fortsätta använda det.
T2-chipet ger även Hej Siri-stöd för första gången på en Macbook Pro, så vi kan kalla på Siri utan att röra vid datorn.
Touch Bar numera ett måste för den som vill ha det senaste
Den sämsta nyheten är dock att modellen utan Touch Bar inte uppdaterades med de nya, åttonde generationens Intel-processorer. I nuläget är det svårt att förstå varför det finns två lika stora modeller, som båda kallas Macbook Pro, men där den ena har en äldre generation processorer och som bjuder på väldigt olika prestanda. Den som vill ha Apples bästa, snabbaste bärbara dator måste därmed välja en Touch Bar-modell i dag. Något annat val finns inte.
Fyra kärnor i en billigare Macbook Pro utan Touch Bar (som kostar från 15 495 kronor) hade varit ett attraktivt köp för många. Nu måste vi upp till minst 20 995 kronor för att få den senaste modellen av Macbook Pro. Det är rekorddyrt.
Har du ändå bestämt dig för att slå till är en uppgradering till 16 GB arbetsminne något att allvarligt överväga då detta inte kan uppdateras i efterhand, och då stiger priset till hela 23 195 kronor. Det svider.
Men är det just en proffsdator med höga prestanda i ett litet paket, parat med Mac OS, du är ute efter så är 13-tummaren ett bättre val än någonsin tidigare. Kraft från en 15-tummare, i en 13-tummares storlek helt enkelt.
Omdöme
Apples minsta proffsdator är mer ”pro” än någonsin tidigare, men det innebär också att Macbook Pro inte längre är ett val för alla. Den är för dyr om du inte behöver marknadens snabbaste lagring, en fantastiskt färgsprakande skärm och numera fyrkärniga processorer.
Fakta: Macbook Pro 13 tum
Testad: Augusti 2018.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS High Sierra 10.13.6.
Processor: Fyrkärning, åttonde generationen 2,7 GHz Intel Core I7, Turbo Boost upp till 4,5 GHz (testad modell). 2,3 GHz Core I5 i grundmodell.
Minne: 16 GB 2133 MHz lpddr3 (8 GB i grundmodell).
Lagring: 2 TB ssd-lagring (256 GB i grundmodell).
Grafik: Intel Iris Plus Graphics 655 1536 MB.
Skärm: 13,3 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 2560 x 1600 pixlar med 227 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Vikt: 1,37 kilo.
Pris: Från 20 995 kronor hos Apple. 43 995 kronor (testad modell).

Fyra kärnor även i Macbook Pro 13 tum
Bättre tangentbord
Överlag lysande byggkvalitet, högtalare och skärm

Ingen kortläsare
Integrerad grafik
För dyr för de flesta