
Vad sägs om att se på SVT Play på din TV, njuta av en film på teven i sovrummet via din Playstation 3 fast filmen finns på din Mac i vardagsrummet? Låter det lockande att kunna spela upp Spotify- eller iTunesmusiken i det rum du befinner dig fast Macen står i vardagsrummet? Har du en iPhone? Ja då har du en av världens bästa fjärrkontroller i din hand, och du kan se på filmer som finns på din Mac därhemma när du väntar på tåget på centralstationen. Och hur får du in alla dina dvd-filmer i ditt mediabibliotek på Macen? Häng med i en värld av möjligheter du kanske inte ens visste fanns!
Rätt Mac för jobbet
I den här guiden utgår vi från en Mac Mini som hjärtat, det är utan tvekan den mest lämpade Macen – liten och snygg som den är smälter den in i vardagsrummet utan att göra väsen av sig. Om du inte redan har en Mac Mini kanske du någon annan lämplig kandidat därhemma?

Även om försöken att få marknaden att köpa mediacenterdatorer inte lyckats så värst bra är idéen i sig riktigt bra. Och du kanske rent av har allt du behöver där hemma redan? Vi börjar med själva hjärtat i ditt mediacenter – Macen. Många tänker spontant kanske Mac Mini, och det är utan tvekan den bästa Macen för detta ändamål, men faktum är att även en gammal Macbook kan fungera.
Enligt Apple måste följade krav uppfyllas för att Macen ska kunna visa HD-material:
För 720p (1280×720) med 24-30 bilder per sekund:
- 1,8 GHz PowerMac G5 eller snabbare
- Minst 256 MB RAM
- 64 MB (eller bättre) grafikkort
För 1080p (1920×1080) med 24-30 bilder per sekund:
- Dual 2,0 GHz PowerMac G5 eller snabbare
- Minst 512 MB RAM
- 128 MB (eller bättre) grafikkort
Vad innebär Apples minimikrav egentligen? Jo – att en gammal PowerPC-Mac Mini med G4-processor icke göre sig besvär, den passar bättre som surfdator för barnen eller som en server. Vi vet också av erfarenhet att en Intel Mac Mini med en Core Solo-processor inte riktigt håller måttet – men om du har en Intel Mac Mini med Core Duo eller Core 2 Duo-processorer skall det fungera fint – så länge som du har ett grafikkort med tillräckligt minne vill säga. Givetvis gäller den enkla regeln som säger att ju mer RAM-minne du har desto bättre flyter det på. Den svagaste länken är oftast just RAM-minnet och grafikkortet.

Nya eller gamla Mac Mini?
Den enkla instegsmodellen av nya Mac Mini räcker gott för de flesta- du får en mycket kompetent dator som klarar mer än att bara vara mediacenter. Specifikationerna i grundmodellen för 6 995 kronor är en 2,4 GHz Intel Core 2 Duo processor, 2 GB RAM och en hårddisk på 320 GB. Grafiken sköts av ett NVIDIA GeForce 320M-grafik med 256 MB delat minne.
Uppgradera gärna din nya Mac Mini med lite extra RAM-minne – men gör inte det via Apple Store, du får mycket mer minne för pengarna i andra butiker. Apple har varit vänliga nog att göra det lätt att byta RAM-minne själv. Du tar bara bort den svarta runda bottenplattan, direkt under den finns RAM-minnena. Den typ du ska ha är 1066 MHz PC3-8500 DDR3 SO-DIMM, du kan få in 8 GB som mest. Gör en sökning på Prisjakt.nu för att hitta de bästa priserna.
Begagnad Mac Mini
Vill du spara pengar – en ny Mac Mini går trots allt på 6 995 kr i det enklaste utförandet – ska du köpa en begagnad Intel Mac Mini, helst med Core 2 Duo på minst 2.0 GHz och så mycket RAM-som möjligt. Undvik modeller med Intel GMA 950-grafik då de bara klarar att leverera 720p. Räkna med att få ge någonstans kring 3 500 kronor för en begagnad Mac Mini som fyller dessa krav (beror givetvis helt på vilken konfiguration den har).
Gamla Mac Mini är tyvärr inte byggd så att användaren själv enkelt kan byta RAM-minne – men det går om du är modig och håller tungan rätt i mun. En detaljerad guide med bilder steg för steg finns på iFixit.. En serviceverkstad kan givetvis också hjälpa dig att uppgradera RAM-minnet.

Macbook Pro och Air
Alla Macbook fungerar till HD-material. Dock krävs ett grafikkort med 128 MB för att klara 1080p – vissa Macbook-modeller med Intel GMA 950 klarar därför bara av 720p. Macbook Air 13,3” fungerar, 11” är för svag.
iBook och Powerbook
Alla iBook och Powerbook är för gamla.
iMac
Alla iMacar med Intel-processorer fungerar (gamla vita iMac med G5-processor på 1,8 Ghz klarar av 720p). Observera att det krävs ett grafikkort med 128 MB för att klara 1080p, vissa modeller klarar därför bara av 720p.
Mac Pro
Alla MacPro fungerar (saknar dock möjlighet att använda Apple Remote).
PowerMac
PowerMacmodeller med minst 1,8 GHz G5, 256 MB RAM och 64 MB grafikminne klarar 720p. PowerMac med Dual 2,0 GHz G5, 512 MB RAM och 128 MB grafikminne klarar 1080p.
Koppla ihop din Mac med teven
För att ens få kalla det för ett mediacenter måste vi börja med att koppla ihop Macen med teven. Det finns några olika sätt att få ut ljud och bild ur Macen men desto fler alternativ för att få in dem i din teve. Vi kommer nu att gå igenom de vanligaste anslutningssätten och tipsa om vilka kablar du behöver. Vi utgår från en Mac Mini eftersom det är den vanligaste datorn att använda i ett mediacenter – men givetvis går det bra med andra Macar – kolla bara vilka utgångar de har.

När du tagit reda på vad din Mac har för utgångar är det dags att ta reda på vilka ingångar din teve har. Vi börjar med video-signalerna och tar ljudet sedan.
Det här är de ingångar du kan hitta på baksidan av din teve, ta reda på vilka du har och kolla i kopplingsguiden nedan vad du behöver för kablar och adaptrar.

HDMI
I den senaste modellen av Mac Mini kbehöver bara en vanlig HDMI-kabel för att få in bilden i din TV. HDMI-standarden klarar av att föra över både bild och ljud i samma kabel. Men använder du en adapter för att få ut en HDMI-signal måste du koppla ljudet separat. Har du en äldre Mac Mini så finns det adaptrar för Mini-DVI till HDMI, DVI till HDMI och Mini Display Port till HDMI.
- HDMI till HDMI (kabel): Apple HDMI till HDMI, 179 kronor, Apple HDMI-till-HDMI-kabel (1,8 m)
- Mini-DVI till HDMI: Dr Bott Mini DVI till HDMI, 199 kronor.
- DVI till HDMI: BAFO DVI till HDMI, 245 kr.
- Mini Display Port till HDMI (med ljudstöd): Moshi Mini DP till HDMI, 379 kronor.
DVI
Om du har en teve med DVI-ingång och en äldre Mac Mini så kan du glädjas över att du bara behöver en helt vanlig DVI-kabel. Har du en nyare Mac Mini med mini-DVI behöver du den mini-DVI till DVI-adapter som följde med din Mac Mini vid köpet. Har du en Mac Mini med Mini Display Port kan du även välja att använda den till din DVI-ingång på teven (om du vill ansluta en andra skärm med mini-DVI-ingången) i så fall behöver du en Mini Display port till DVI-adapter.
- DVI till DVI (kabel): Deltaco DVI till DVI-kabel, 165 kr.
- Mini-DVI till DVI: Apple mini-DVI till DVI, 195 kr, Apples mini-DVI-till-DVI-adapter
- Mini Display Port till DVI: Apple Mini Display Port till DVI, 279 kronor.
VGA
Den äldre VGA-standarden finns fortfarande kvar i många teveapparater. Det är inte någon dramatisk skillnad i upplevd bildkvalitet mellan VGA och DVI, så häng inte läpp för det. Du kan även trösta dig med att många PC-tillverkare fortfarande envisas med att ha VGA-portar i sina nya modeller.
- Mini-DVI till VGA: Apple Mini DVI till VGA, 195 kronor, Apples mini-DVI-till-VGA-adapter
- DVI till VGA: Apple DVI till VGA, 195 kronor, Apple DVI-till-VGA-bildskärmsadapter…
- Mini Display Port till VGA: Apple Mini Display Port till VGA, 279 kr, Mini DisplayPort till VGA-adapter
- VGA till VGA (kabel): Deltaco VGA-kabel, 99 kronor, Deltaco VGA Monitorkabel 1,8m HD15 (Ha – Ha)
Komponentingång / SCART
Detta är det mest komplicerade sättet att koppla din Mac till teven. Utöver en adapter behöver du även en särskild signalomvandlare. Har du en äldre Mac Mini med full-DVI behöver du ytterligare en adapter för DVI till VGA. Det finns omvandlare som har stöd för både Komponent och SCART. Komponent ger generellt sett bättre resultat.
- DVI till VGA: Apple DVI till VGA, 195 kronor, Apple DVI-till-VGA-bildskärmsadapter
- Mini-DVI till VGA: Apple Mini DVI till VGA, 195 kronor, Apples mini-DVI-till-VGA-adapter
- VGA till Komponentomvandlare: Grandtec VGA till TV (SCART, S-VHS, Composit och Komponent), 795 kr till VGA (kabel): Deltaco VGA-kabel, 99 kronor, Deltaco VGA Monitorkabel 1,8m HD15 (Ha – Ha)
- Komponentkabel: Belkin Komponentvideokabel, 329 kr, Belkin komponentvideokabel – 3,66 m
- SCART till SCART: Scartkabel, 61 kr, Scart kabel hane-hane, 2m
Komposit / S-video
Komposit eller S-video är något du bör undvika – det blir mycket sämre bildkvalitet och du får inte stöd för HD-upplösningar. Med andra ord är detta inget egentligt alternativ för dig som vill använda Macen som mediacenter. Fundera på om det inte är dags att uppgradera din teve istället. Om du envisas så behöver du en Mini-DVI till Video-adapter från Apple, kompositkablar alternativt en S-video-kabel – men resultatet kommer inte att göra dig lycklig.
Nu när du skaffat dig de kablar och eventuella adaptrar du behöver är det dags att koppla ihop Macen med teven.
- Börja med att stänga av både teven och din Mac.
- Koppla sedan in kabeln och slå på teven först – du måste inte ställa in vilken ingång din Mac är ansluten till, de flesta teveapparater ställer automatiskt in rätt ingång.
- Starta nu datorn, din Mac Mini kommer nu att hitta teven och känna av vilken upplösning den kan ta emot.
- Efter några sekunder bör du se Macens bild på din teve.
Hjälp, vart tog bilden vägen?
Om du inte ser någon bild alls på din teve så finns det några saker vi ska kolla upp först. Börja med att kontrollera att teven valt rätt bildkälla, detta sker oftast automatiskt men ibland kan det krävas att du manuellt växlar till rätt ingång. På en del teveapparater kan det krävas att du aktiverar ingången om du inte använt den tidigare, ta en titt i tevens manual. Ibland kan det även vara så att teven inte ger rätt upplösning till Macen som då matar ut signaler som är större än teven kan hantera – vanligtvis ger detta en svart bild. Men ingen panik – vi återkommer till hur du kan ändra upplösningen här nedan.
Bilden är avklippt eller för liten
När du tittar närmare på din teve kan det hända att Macens skrivbord verkar vara lite större än tevens bildyta och klipps av i kanterna. Detta kallas Overscan (på svenska kan det kallas för översvepning, men oftast används den engelska termen). Du kan även råka ut för att du får svarta kanter kring Macens skrivbord – hela tevens skärmyta används inte. Detta kallas Underscan (undersvepning). Funktionerna är till för att fixa till kanterna på bilden men är helt onödig när du ansluter en dator eller andra HD-källor.

Korrigera pixeldiffen
Oftast kan du korrigera för overscan/underscan direkt i din teve. Slå av funktionen i inställningarna. Leta sedan i din teves inställningar efter scan, pixel to pixel, dot by dot eller något liknande. Brukar oftast finnas på det ställe där du ställer in bildformatet (16:9 och så vidare), men det varierar mellan olika tevefabrikat. Vissa teveapparater ger bara dessa inställningar för en särskild ingång. I värsta fall kan det vara så att du måste ansluta till en annan ingång, till exempel använda VGA istället för HDMI.

- SwitchResX är ett av de program som inte ser mycket ut för världen men som kan göra skillnaden mellan allt och inget.
Fixa bildstörningarna – 3 enkla tips




Fixa till ljudet
Nu bör du få bild i din teve. Men hur kul är det att se på gamla stumfilmer utan ljud? Givetvis ska vi se till så att du får ljud också.
Hur bra ljud du vill ha är helt upp till dig, det går givetvis att köpa avancerade hemmabiosystem med fler högtalare än du kan räkna till och förstärkare som kommer få alla dina grannar att hata dig – men det är inget vi kommer att guida dig igenom här. I stället fokuserar vi på vilka alternativ du har för att få ut ljudet ur din Mac och främst för att koppla in det till din teve.
Är du sugen på ett riktigt bra ljudsystem rekommenderar vi att du kollar runt på forumet minhembio.com där du kan få bra tips och råd av trevliga och hängivna forummedlemmar. Givetvis ska du även spana in våra systertidningar Digitala hemmet, digitalahemmet.idg.se/ och M3, m3.idg.se/ och läsa deras tester av hemmabioprylar.

Identifiera ingången
Börja med att kolla på vad du har för ljudingångar i din teve eller förstärkare. Det finns fyra olika alternativ – RCA, 3,5 mm stereo, optisk ingång (TOS-link) eller koaxialingång. Den största skillnaden är att RCA och 3,5 mm stereo bara kan hantera stereoljud, medan de två övriga kan hantera fullt surroundljud (5.1, 6.1, 7.1, DTS och så vidare). Om du har en hemmabioanläggning med surround bör du alltså helst använda optisk- eller koaxialanslutning.
Kolla nu på din Mac Mini. Som du kanske märker finns det bara en ljudutgång, men det och en adapter är faktiskt allt du behöver.
Optisk ljudanslutning (TOS-link / SPDIF)
Optisk ljudanslutning ger det bästa ljudet, och är en vanlig standard på de flesta moderna anläggningar och en del nyare teveapparater. Det kan även kallas för TOS-link eller SPDIF, så ha det i minnet när du ska köpa kabel. För att få detta att fungera behöver du en optisk kabel med en 3,5 mm mini TOS-kontakt i ena änden.
- MiniTOS-link till TOS-link: Optisk digitalkabel TOS-link till miniTOS-link, 199 kr, Optisk digitalkabel toslink – minitoslink, 75cm
RCA
Detta alternativ ger dig bara stereoljud. Har du tänkt ansluta till en 5.1-anläggning är det därför inget bra alternativ. Ska du däremot använda din teves inbyggda högtalare fungerar det bra. Du behöver då en 3,5 mm Audio till RCA-kabel.
- 3,5 mm Audio till RCA: Audiokabel 3,5 mm – RCA, 45 kr.
Stereo-ingång
Vissa teveapparater och monitorer har även en 3,5 mm stereoingång – allt du behöver för att få in stereoljud (alltså inget surround) är en vanlig 3,5 mm audiokabel.
- 3,5 mm Audiokabel: Deltaco Audiokabel 3,5 mm, 29 kr.
Ansluter du med en HDMI-kabel måste du gå in i Systeminställningar på din Mac och välja teven som ljudenhet för ljud ut – annars kommer Macen att automatiskt använda det inbyggda ljudet.
Koaxial
Det här är ett omständligare alternativ som egentligen bara bör användas om din mottagare saknar optisk ingång. Du behöver samma kabel som för alternativet med Optisk ingång och dessutom en omvandlare som gör om den optiska signalen till en koaxialsignal. Denna omvandlare kräver egen strömförsörjning. Avslutningsvis behöver du även en koaxialkabel.
- MiniTOS-link till TOS-link: Optisk digitalkabel TOS-link till miniTOS-link, 199 kr, Optisk digitalkabel toslink – minitoslink, 75cm
- Optisk till koaxial-omvandlare: Optisk in- till Koaxial ut- konverter, 309 kr.
- Koaxialkabel: Belkin Pure AV Digital Koaxial Audio-kabel, 195 kr.
Nu bör du ha både ljud och bild i din teve och det roliga kan börja!
Givetvis kan du köpa guldpläterade kablar i alla möjliga prisklasser i jakten på det perfekta ljudet och bilden. De kablar vi tipsat om här ska ses som exempel, jämför gärna priserna på till exempel prisjakt.nu för att spara några sköna slantar till biogodiset du vill ha när det är dags att börja njuta av ditt mediacenter.

Så undviker du disktorsk
Nu börjar det ta sig, men har du en äldre Mac Mini kanske du redan märkt att hårddiskutrymmet tenderar att ta slut snabbt – har du dessutom en tevesticka och spelar in program, ja då kan det vara läge att göra något åt saken. Det går – även om det är pilligt – att byta hårddisk i en Mac Mini (en bra guide med bilder som visar varje steg finns hos iFixit.com. Men istället för att behöva riskera att förstöra något i din Mac Mini och ändå ha lite begränsat med utrymme rekommenderar vi att du investerar i en bra extern hårddisk.
När det gäller val av anslutning så är en firewireanslutning att föredra då den är aningens snabbare än en usb-anslutning – men mer viktigt är att det oftast blir mindre strul med firewire jämfört med usb. En del användare har upplevt att uppspelning av HD-film från en usb-disk kan hacka lite grann, även om hastigheten rent tekniskt ska räcka och bli över.
Med det sagt är det inte nödvändigtvis så att en extern hårddisk med usb inte skulle fungera bra, de är dessutom billigare, men om priset inte är avgörande rekommenderar vi firewire.
Tre bra hårddiskar

Western Digital My Book Studio II 2TB
Fet, snygg och tyst disk med plats för det mesta, ett bra köp! eSATA, FW800, FW400 och USB 2.0
Pris: cirka 1 700 kronor

LaCie Neil Poulton 1.5TB (usb)
Detta är en usb-disk, men vi har testat den med mycket goda resultat – och den är snygg samtidigt som den är extremt prisvärd.
Pris: cirka 800 kronor

Iomega MiniMax 1TB
Snygg extern disk som ser ut som den gamla modellen av Mac Mini. Är dessutom – håll i er – anpassad för att staplas med just en Mac Mini. FW800 och USB 2.0.
Pris: cirka 1 200 kronor
Sista fixet för en perfekt film-Mac
Innan vi kan börja njuta av filmtittande är det lite småpill och inställningar kvar som måste göras. En sådan detalj som du måste ta tag i är att installera codecs.
Vad är då ett codec? Ett codec kodar en dataström (eller signal) för överföring eller lagring och tolkar den för uppspelning eller redigering. Oftast innehåller dataströmmarna ljud- och videodata och metadata (för synkroniseringen av ljud och video). Dessa tre kan hanteras av olika program, processer eller hårdvara – men för att dataströmmen överhuvudtaget ska vara användbar i lagrad eller uppspelningsbar form måste de kapslas samman i ett behållarformat. AVI, QuickTime, Matroska, Ogg och MP4 är exempel på behållarformat.
Här ger vi tips på ett par program som hjälper dig på vägen.

Perian
Perian beskrivs av utvecklarna själva som en schweizisk armékniv och det är en träffande beskrivning – det är definitivt ett måste för dig som vill se på film på din Mac. Perian är ett tillägg till Quicktime som gör det möjligt att spela upp betydligt fler filformat än vad som är standard i OS X, däribland populära divx och xvid som knappast behöver någon närmare presentation.
Systemkravet för Perian är Mac OS X 10.4.7 eller senare. Perian är dessutom gratis, så det är bara att surfa in på www.Perian.org och hämta hem det.
Perian fixar stöd för följande filtyper:
AVI, DIVX, FLV, MKV, GVI, VP6 och VFW.
Videoformat: MS-MPEG4 v1 & v2, DivX, 3ivx, H.264, Sorenson H.263, FLV/Sorenson Spark, FSV1, VP6, H263i, VP3, HuffYUV, FFVHuff, MPEG1 & MPEG2 Video, Fraps, Snow, NuppelVideo, Techsmith Screen Capture och DosBox Capture.
Ljudformat: Windows Media Audio v1 & v2, Flash ADPCM, Xiph Vorbis (i Matroska), MPEG Layer I & II Audio, True Audio, DTS Coherent Acoustics, Nellymoser ASAO, AVI support for AAC, AC3 Audio, H.264, MPEG4, VBR MP3 med flera.
Stöd för undertexter: SSA/ASS, SRT och SA

Flip4mac
Om du vill spela upp filmer eller ljud i Windows Media-format (WMV) är det Flip4Mac du behöver. Med Flip4Mac kan du till exempel se webbtv och lyssna på webbradio när du surfar med Safari eller Firefox. Finns att hämta gratis hos Microsoft.

Silverlight
Vi vet att många av er nu ryggar tilbaka med läpparna krökta i förakt, men faktum är att Microsofts Silverlight kan vara bra att ha då en del streamingtjänster bygger på Silverlight.
Adobe Fashplayer
Flash är det dominerande formatet för filmer och rörlig grafik på webben. Än så länge. Nya HTML5 stormar fram som en rabiessjuk pitbullterrier och vinner allt mer mark. Oavsett vad man tycker om flash så kan det vara idé att ha Adobes flashspelare installerad på Macen – tidigare var det förinstallerat när du köpte en Mac, men nu har Apple bestämt sig för att sparka ut flash och från och med de nya Macbook Air-modellerna finns inte Flashplayer med längre.

Men misströsta icke, det är givetvis gratis och finns att tanka hem. Många är kritiska till att flash är så långsamt och nästan tar knäcken på processorn på Mac. Utan flash behöver din Mac jobba betydligt mindre. Och en dator som inte pressas till gränsen hela tiden blir svalare, kör inte med fläktarna så hårt och låter därför mindre och sist men absolut inte minst – får en betydligt mycket bättre batteritid. Vill du prova på att leva utan flash så går det hyfsat bra eftersom allt fler flashfilmer nu kan visas i HTML5 istället. Installera Safari-pluginet YouTube5 som visar HTML5-versioner av videoklippen istället (fungerar på YouTube, Vimeo och Facebook). Finns gratis på: verticalforest.com
Växla snabbt mellan olika upplösningar
När du kopplat in din Mac till teven så kommer du att sitta i tevesoffan på några meters avstånd och antagligen ganska snabbt märka att det mesta blir ganska litet på det avståndet när du kör en full HD-upplösning på din teve. Och visst vore det kul att ibland kunna surfa runt på eBay eller DN direkt från soffan istället för att behöva sitta på golvet framför teven och få en äkta gamnacke?
Det finns två lösningar – en snabb och en lite mer avancerad. Vi tar bägge på en gång.
Den snabba fullösningen
OS X har många bra funktioner – en av dem är den steglösa zoomen som kan användas på hela bildytan. Håll inne ctrl och skrolla med musen. Framåt förstorar, bakåt zoomar ut igen. Smidigt, men i ärlighetens blir det lite rörigt eftersom du i inzoomat läge bara ser en del av skrivbordet eller det fönster du har aktivt.
Den smarta finlösningen
När du surfar eller flyttar filer i Finder är en lägre upplösning att föredra när du sitter på några meters håll, byter du till 1280 x 720 blir det genast lite bättre. Men så fort du ska se en film vill du givetvis ha full HD-upplösning på 1920 x 1080. Visst, det går att gå in i systeminställningar och välja en ny upplösning – men det känns lite omständligt.
Lösningen på problemet är SwitchResX som vi presenterade tidigare när det gällde att få till bilden som visades på teven. Utöver att kunna ställa in vilken upplösning du vill ha på din teve så kan SwitchResX ställas in på att automatiskt byta upplösning när du startar ett program. När du startar Plex kan din Mac alltså själv ställa in full HD-upplösning. När du stänger Plex återgår din Mac till den lägre upplösningen. Det går även att ställa in egna kortkommandon för att snabbt växla mellan olika upplösningar om du föredrar en manuell metod.
SwitchResX är ett sharewareprogram och är gratis att testa i 10 dagar, därefter kostar det 140 kronor att registrera.

Installera Plex – bästa mediacentret
När vi nu har vi sett till att din Mac är kopplad till teven enligt konstens alla regler, och du har de små tillägg som behövs för att kunna visa olika filmformat och du kan lätt byta mellan olika upplösningar beroende på vad du vill göra. Nu är det dags att ta nästa steg och installera ett mediacenterprogram. Visst, det går att använda iTunes, FrontRow och Safari och surfa på datorn precis som det vore en dator. Men nu vill vi ju dölja det vanliga datorutseendet och istället ha ett avskalat och lättanvänt gränssnitt för att se på film i.
Det finns många alternativ, men ett av de bästa och det vi rekommenderar är Plex.
Plex är ett fantastiskt mediacenterprogram som bygger på open source-mjukvaran XBMC som från början togs fram som ett alternativ till mjukvaran i Microsofts spelkonsoll Xbox.
Plex hanterar videouppspelning, musikuppspelning, webbradio och bildvisning. Just videouppspelaren är en av de bästa som finns för Mac-plattformen idag, den klarar ofta filmer som andra spelare går bet på.
Plex består egentligen av två program – Plex Media Center som är mediaspelaren och gränssnittet du ser när du startar Plex på din Mac och Plex Media Server som hanterar all din media. Plex Media Server körs i bakgrunden och visas uppe i menyraden bredvid klockan på din Mac. Plex Media Server organiserar all din lokala media men kan även leverera innehåll från internet som till exempel Spotify, YouTube, SVT Play och andra Play-tjänster. Men Plex Media Server nöjer sig inte med att bara hämta innehåll – den kan skicka ut till alla iOS-enheter också, vilket till exempel innebär att du kan se på film på din iPad – fast filmen i sig ligger lagrad på din Mac Mini.
Har du flera Macar där hemma – eller tänker se på film i din iPad (eller iPhone och iPod Touch för den delen) så kan du glädjas av att du kan nå alla dina filmer oavsett vilken Mac eller iOS-enhet du använder. Och dessutom minns Plex Media server var du var i filmen du såg på din Mac Mini när du vill fortsätta se på den i din iPhone när du väntar på tandläkarmottagningen.


Gratis är gott och det är precis vad Plex är – gratis och väldigt gott. Surfa till www.plexapp.com och hämta hem den senaste versionen av Plex/Nine. Starta installationen och följ instruktionerna i dialogrutorna.


Plex installationsguide tar dig igenom ett par steg där du får peka ut var dina filmer, tv-serier och din musik ligger på datorn. Om du har din musik i iTunes kan du hoppa över det steget. Plex hittar automatiskt alla iTunesbibliotek som finns på ditt nätverk.


Vill du peka ut flera mappar trycker du på plustecknet längst ner till vänster, eller drar och släpper mappar från Finder. Vill du hoppa över något trycker du bara på skip. Det går att ändra källmapparna senare om du skulle behöva det.


När du pekat ut var dina mediafiler finns får du möjlighet att installera plugins, men de kan du även att lägga till i efterhand. Vet du redan nu att du kommer att använda din iPhone, iPad eller iPod Touch som fjärrkontroll ska du installera Soundflower.


Nu börjar processen som indexerar dina filmer och tv-serier samt din musik. Plex går samtidigt även ut på nätet och hämtar omslagsbilder och information om filmerna. Detta kan ta allt från några minuter till en timme eller mer beroende på hur mycket media du har.


Har du fler Macar med filmer därhemma ska du installera Plex på dem också. Plex lägger automatiskt till alla mediabibliotek som finns i nätverket. Macarna måste vara i gång och Plex Media Server ska vara aktivt – vips så kan du se all din film på din teve.

Lägg till internettjänster
Starta Plex och välj Plex Online – det är Plexs egen lilla ”App Store” där du kan installera gratisplugin till flera populära tjänster – Spotify, SVT Play, den svenska hyrfilmstjänsten Headweb, YouTube och Vimeo bara för att välja några. Installationen sker helt automatiskt när du godkänt och tjänsterna dyker upp i sin respektive pluginkategori – YouTube dyker till exempel upp under Video-plugins, Spotify under Musik-plugins.

Fler sköna tillägg till Plex
Hittar du inte det du letade efter bland Plexs olika plugins? Då kanske du ska ta en titt på de olika tredjepartsplugin som finns samlade på. Missa t.ex inte Sveriges Radio Play – ett plugin som fixar SR:s webbradiosändningar direkt i Plex.
Vill du byta utseende på Plex?
Installera Preen. Preen är gratis och enkelt att använda, du kan från början välja mellan ett tiotal olika teman – och det finns fler att hämta hem.
Viktiga kortkommandon när du vill styra Plex via tangentbordet:
- Cmd+F – Växla mellan fullskärmsläge och fönsterläge
- Esc – Backa i en meny
- C – Öppnar kontextmenyn
- M – Visar uppspelningsmenyn (när du ser på en film)
- , (komma) – Hoppar till föregående låt/video i spellistan
- . (punkt) – Hoppa till nästa låt/video i spellistan
- Skift+bokstav – Hoppa till den bokstaven i en lista
- F – Snabbspola, växla mellan Normal, 2x, 4x, 8x, 16x och 32x.
Alla kortkommandon (det finns en hel drös av dem) finns listade på Plexs wiki.
Plexalternativ 1 – Front Row
Om plex inte faller dig i smaken så finns det gott om alternativ – faktum är att Apple skickar med det mesta du egentligen behöver med din nya Mac. Sedan finns det andra specialiserade lösningar i likhet med Plex som samlar de olika funktionerna på ett ställe.

Apples Front Row
Front Row har varit en del av Mac OS X sedan 2005 och är ett av de program du kanske inte ens visste att du fick med? Särskilt nu när Apple slutat skicka med fjärrkontrollen med Macarna, annars var det ganska vanligt att folk blev överraskade när de pillade på fjärrkontrollen och startade Front Row. När Front Row kom var det häftigt och avancerat, men ska vi vara helt ärliga så har tiden sprungit ifrån Apples mediacenterförsök.
Det går inte att se streamingtjänster utan fulhack som egentligen bara fungerar med de amerikanska tjänsterna Hulu och Netflix som vi svenskar är utestängda från. Alltså ingen större glädje för oss. Men innan vi dissar Front Row helt – har du alla dina filmer och all musik i iTunes och använder iPhoto för dina bilder, ja då har du ett enkelt och lättanvänt – om än begränsat – gränssnitt.
Ska du använda Front Row så har vi några bra tips till dig:
Flera Macar
Om du har musik, filmer och bilder på fler än en Mac så kan du aktivera delning av iTunes- och iPhotobiblioteken på de andra macarna och sedan ha tillgång till allt på din Mac Mini som är kopplad till teven. Tänk på att inte kräva lösenord för att nå ett delat bibliotek, då kommer du att få en ruta i Front Row där du ska skriva in lösenord – något som inte går och kommer att få Front Row att krascha.


Gå till iTunes – Inställningar och fliken Delning. Bocka i Dela ut mitt bibliotek i det lokala nätverket och välj valda spellistor eller hela biblioteket.


Gå till Källor och välj den Mac du vill ansluta till för att se på film eller lyssna på musik. iTunes måste vara i gång på den Mac du vill ansluta till för att biblioteket skall visas i källistan.




Bilder i Front Row
Om du ofta ser på bilder i Front Row kan det vara idé att gå in i iPhoto och välja om du vill ha Ken Burns-effekten (den där svepande inzoomningen) och bakgrundsmusik. Detta gäller dock bara för bilder som ligger på din Mac Mini. Bilder som ligger på delade bibliotek måste du ställa in effekter för i Front Row.
Plexalternativ 2 – Boxee
Boxee är en motsvarighet till Plex och precis som Plex bygger den på XBMC. Boxee har en lite annan inriktning än Plex och är mer fokuserad på internettjänster och att dela innehåll med sina vänner över facebook och twitter. Det går även att ha olika användarkonton med föräldrakontrollsfunktioner.
Precis som med Plex så går det att installera plugins – som kallas appar – och det finns en mängd olika appar att välja mellan.

Youtube finns naturligtvis, men svenska playappar lyser med sin frånvaro än så länge – förhoppningsvis blir det ändring på det nu när Boxees egna hårdvara börjat säljas även i Sverige.
Samma gäller även för Spotify, även om det finns ganska avancerade hack för att få till det så finns det ingen app att tanka hem. Att kunna kolla på serier och filmer via apparna är oftast begränsat till USA och går helt enkelt inte att göra här i Sverige.
Boxee kan givetvis även hantera de filmer du har på din Mac och är faktiskt riktigt kompetent på svåra filformat. Eftersom Boxee är gratis är det bara att surfa in på boxee.tv och tanka hem, kanske är det något för dig?
Plexalternativ 3 – XBMC
Det här kan kännas som att svära i kyrkan, men XBMC, som är grunden till både Plex och Boxee, är faktiskt från början ett program för Microsofts första Xbox. Förkortningen står för XBox MediaCenter.
Den här mediacenterlösningen finns numera till PC, Linux och Mac OS X. XBMC fungerar bra, men har kanske inte riktigt lika mycket plugins som Plex och Boxee – och är inte lika bra på att hantera strömmande media från internet. När det gäller att spela upp de filer du har lokalt på din Mac – eller på en nätverksshare så klarar XBMC det galant.

Om du inte tittar så mycket på Play-kanalerna eller andra onlinetjänster är XBMC ett riktigt bra alternativ. Har du dessutom en blandning av olika operativsystem på dina datorer därhemma är det ett bra alternativ eftersom du kan köra samma mediacenterprogram på dem och det är enkelt att dela media mellan dem.
Ska du testa XBMC får du inte missa det nya temat till XBMC som heter Aeon (xbmc.org/skins/aeon) – som är ruskigt snyggt! XBMC är gratis och finns att hämta hem från xbmc.org
Andra bra mediaprogram till din Mac Mini

VLC
VideoLAN Client är en otroligt kompetent videospelare för Mac OS X som klarar av de flesta filer du slänger till den. Tyvärr har inte gränssnittet uppdaterats nämnvärt sedan VLC kom ut för första gången och lämnar en hel del övrigt att önska. Men vad gör det när VLC i princip kan hantera alla videoformat? Har du en rippad dvd klarar VLC av VIDEO_TS-filerna med dvd-menyerna utan problem. Priset? Gratis – alltså ett måste för varje filmälskande Macägare! Surfa in på videolan.org och hämta hem.

Airfoil
Underbart litet program som gör att du kan skicka ljudet till högtalare anslutna till en Airport Express, Apple TV, iPhone, iPad och iPod Touch och till och med till andra Macar i ditt hus. Airfoil ser till att allt ljud från din Mac hamnar där du vill ha det! Det fungerar även att skicka ljudet mellan en Mac och en PC. Kostar cirka 175 kronor och finns på Rogue Amoebas sajt.

DVD-spelaren
Mac OS X:s inbyggda DVD-spelare är faktiskt inte så dum när det gäller att spela upp fysiska dvdskivor på din Mac.

Rivet
Här är ytterligare en riktigt smidig och lättanvänd lösning för att strömma media från din Mac till Playstation 3 och Xbox 360 – men dessutom även till iOS-enheter. Pris cirka 140 kronor, apparna för iPad, iPhone och iPod Touch är gratis.

EyeTV
Om du har en tevesticka från Elgato är det här ett måste för dig – och faktum är att programmet antagligen följde med när du köpte stickan. EyeTV gör din Mac till en inspelningsbar digitalbox, komplett med programtablåer och allt annat du kanske är van vid från din vanliga digitalbox. Du kan pausa i direktsänd teve för att hämta mer läsk och ostbågar och sedan snabbspola förbi reklamen när du kommer tillbaka till soffan. Om du inte redan har EyeTV kostar det cirka 560 kronor.

iTunes
Antingen älskar eller hatar man iTunes, men faktum är att iTunes har väldigt många strängar på sin lyra. Utöver iTunes Store där du kan köpa musik så kommer förhoppningsvis även vi svenskar snart att kunna hyra filmer direkt i iTunes. iTunes spelar upp både filmer och musik och hanterar strömmande webbradio.

PS3 Media Server
PS3 Media Server är för din Playstation 3 vad Connect360 är för din Xbox. Spela upp filmer, musik och visa dina bilder via din Play Station 3. Du kan även visa bilder från en Flickr- eller Picasaström eller lyssna på webbradiokanaler och poddsändningar. Priset? Gratis, så det är inget att diskutera.

Connect360
Ett måste för dig som har en XBox 360 och Mac där hemma. Med detta program kan du spela upp dina filmer, musik och se dina bilder du har på din Mac via din Xbox 360. Connect 360 indexerar dina iTunes- och iPhotobibliotek och delar ut dem till din Xbox360. Kostar cirka 140 kronor och finns att hämta hem från Nullriver.

MediaCentral
MediaCentral från Equinux är en utmanare till Apples Front Row som faktiskt spöar Apples lösning rejält. Programmet har stöd för film, musik, tevestickor, Skype (!), webbradio och play-kanaler. Equinux nöjde sig inte med det utan lade även till stöd för flashspel. Med andra ord bra mycket mer än Front Row. Du kan tanka hem ett demo och testa – skulle du fastna för det kostar det cirka 280 kronor och finns här.

Remote Buddy
Med Remote Buddy kan du ställa in så att fjärrkontrollen styr program, musik, filmer och EyeTV. Du kan också surfa på nätet eller navigera i Finder eller ändra systeminställningar på din Mac. Givetvis kan du använda din iPhone tillsammans med Remote Buddy, men det går lika bra med en Apple Remote eller Playstation BD-fjärrkontroll. Vilka fjärrkontroller som stöds och vilka program du kan styra finns här. Pris: cirka 185 kronor.
Fixa fjärrkontrollen
När du fått allt på plats kan det vara skönt att sätta sig i tevesoffan. Då har du förmodligen inte någon vidare lust att resa dig upp för att byta film i ditt fina mediacenter? Vi tar en titt på hur du kan styra din Mac från soffan.

Apple Wireless Keyboard & Magic Trackpad
Om du vill ha möjligheten att till exempel kunna surfa i Safari på din teve så behöver du ett trådlöst tangentbord. Vad kan vara snyggare – och smidigare – än Apples eget trådlösa kit. Tangentbordet kan du lägga under tevebordet och ta fram när du behöver den. Den minimalistiska Trackpaden räcker långt när du vill styra din mediacentral.
Apple Wireless Tangentbord 695 kr, Magic Trackpad 695 kr,
Apple Store

Logitech diNovo Mini
Logitech har tagit fram en lösning som av många anses vara den perfekta lösningen för ett mediacenter – ett minitangentbord med inbyggd trackpad som fungerar som mus. Har du dessutom Playstation 3 är det en bra investering eftersom diNovo Mini och PS3 är bästa kompisar.
Logitech diNovo Mini, cirka 1 000 kronor

Apple Remote
Apple skickade med Apple Remote med alla Macar fram till 2008 då då Macbook och Macbook Pro fick klara sig utan. Året efter tog man bort dem från iMac och Mac Mini. 2009 bytte Apple design på fjärrkontrollen – från den ursprungliga vita plastfjärren till en längre, men tunnare i aluminium. Trots att fjärrkontrollen bara har sex knappar kan du faktiskt styra Apples eget mediacenter FrontRow, Plex, Spotify, iTunes och mycket annat med den. Spana in programvaran Remote Buddy (www.iospirit.com/products/remotebuddy/) som maxar användningsområdena för din minimalistiska fjärrkontroll.
Apple Remote, 169 kr, Apple Store

Logitech Harmony One
Harmony One är en sådan där svindyr och überhäftig fjärrkontroll som kan allt och har en egen touchscreen. Du kan själv skapa hela kedjor av aktiviteter som ska utlösas av en enda knapptryckning. Med den kan du styra alla teknikprylar du har i vardagsrummet – inklusive din mac Mini. Det skall sägas att Logitechs konfigurationsprogram lämnar en hel del övrigt att önska i fråga om användarvänlighet och konsekvens – men som tur är finns det en klockren guide skriven av någon som redan slitit sitt hår och fått allt att fungera: blajblu.se/2010/01/05/harmony-one-och-mac/
Logitech Harmony One, cirka 1 400 kronor,
Fjärrkontroll till iPhone, iPod Touch & iPad

Plex
Fastnade du för Plex? Bra val – det är ett riktigt bra mediacenterprogram. Glädjande nog så har Plex släppt en egen app i AppStore, och det är mer än bara en fjärrkontroll – du kan se dina filmer strömmade från din Mac till din iPhone. Du kan med andra ord själv se på en film i Plex på teven och låta barnen se tecknad film på i Plex på iPaden – och det är samma Mac Mini som servar båda. Det fungerar givetvis även prima över 3G-nätet när du sitter och väntar på tåget.
38 kronor, App Store.

Boxee Remote
Om du valt Boxee som ditt mediacenterprogram är det här ett måste för dig. Du kan styra alla funktioner i Boxee och välja mellan standardläge med knappar på skärmen eller ett läge där du styr med gester. Du kan även skriva in text i Boxee från denna App, så du behöver i princip inte ha något trådlöst tangentbord. Det är dessutom löjligt enkelt att para ihop fjärrkontrollsappen med din Boxee-installation – och så är den gratis. Vad väntar du på?
Gratis, App Store.

XBMC Remote
Givetvis finns det även en officiell XBMC-app som fungerar perfekt som en mediacenterkontroll. Appen kan också styra syskonen Plex och Boxee – men det är lite klurigt att få till inställningarna. När det fungerar så är det en hit – du ser till och med små förhandsvisningar av omslagsbilderna när du bläddrar i biblioteket på din app.
22 kronor, App Store.

Rowmote
Det fina med Rowmote Pro är att appen byter utseende på kontrollerna för att passa just det program du vill styra. Rowmote finns i två versioner: Rowmote Standard för 7 kr eller Rowmote Pro för 38 kr. Vi rekommenderar Pro-versionen eftersom den också kan fungera som trackpad och tangentbord – du kan alltså ersätta både tangentbord och mus med pro-versionen av denna app.

Apple Remote
Apple remote är Apples egna fjärrkontrollsapp för att styra itunes och Apple TV. Du kan välja bland dina spellistor, album och låtar precis som vanligt – fast i din iPhone. Du kan styra Airplay och bestämma var musiken ska spelas om du har flera anslutna högtalare. Apple bjuder även på en kul iTunes DJ-funktion som bara den är ett kul partytrick du inte får missa när du har en hemmafest nästa gång.
Gratis, Apple Store.

Mobile Mouse Pro (fd. Air Mouse PRO)
Det finns många appar som fungerar som mus eller styrplatta, men Mobile Mouse Pro är den bästa vi provat. Du får både styrplatta och tangentbord som ersätter ett traditionellt set med mus och tangentbord för ditt mediacenter. Appen använder iPhonens accelerometer för att styra markören, ungefär som Logitechs dyra flagskeppsmus MX Air. Du får även andra funktioner som en programväxlare, programmerbara knappar och stöd för multitouchgester.
15 kronor, App Store.
Fler fjärrkontrollprogram:
SofaControl (Mac).
AjaxRemote (för Remote Buddy).
HippoRemote (iPhone) hipporemote.com
Remote HD (iPhone) remotehd.com/mac
Signal (iPhone) www.alloysoft.com
AirRemote (iPhone) www.airremote.com

Så fixar du mediafilerna
Hur bra mediacenter-setup du än har så är det inte mycket värt utan något att se på. Visst, du kan se på dvd-skivor i din Mac Mini – men ibland kan det vara praktiskt att ha en digital kopia av dina köpta filmer på en extern hårddisk som du enkelt kan ta med dig. Eller för att enkelt kunna bläddra bland dem i Plex. Hur kul är det att stå och fumla med dvd-fodral och inse att du inte alls lade tillbaks skivan i fodralet när du kollade på filmen senast. Lösningen är att rippa dvd:n och göra om den till ett smidigare format så att du kan få in den i iTunes och din iPhone (och givetvis även se den i till exempel Plex).
Rippa en dvd
Börja med att hämta hem och installera Handbrake (som är gratis) på handbrake.fr/downloads.php. När du är färdig med det surfar du in på www.videolan.org/vlc/download-macosx.html och hämtar hem och installerar VLC om du inte har det redan. VLC behöver vi ha installerat på datorn för att kunna rippa drm-skyddade skivor (vi utgår givetvis från att du köpt en dvd) – vi kommer alltså inte att använda programmet i sig i den här guiden.










Svårare än så är det faktiskt inte! På exakt samma sätt kan du konvertera nedladdade filmklipp – istället för att peka på en dvd-skiva väljer du den nedladdade filen, sedan är det samma steg som ovan.
Fler sätt att rippa
Skulle Handbrake inte klara att rippa din dvd eller om du kör fast så har våra amerikanska kollegor gjort en bra guide med lite fler alternativ än Handbrake som finns på MacWorld.com www.macworld.com/article/135137/2008/09/convert.html

Blu-ray + Mac = inte sant
Många trodde att nya Mac Mini skulle ha inbyggd Blu-rayläsare, inte en enda Mac har Blu-ray. Steve Jobs själv har uttryckt sig mycket kritiskt om Blu-ray och det ser inte ut som det kommer att komma inom den närmaste framtiden. Steve Jobs själv tror att blu-ray kommer att dö ut i konkurrensen av strömmande video och nedladdningstjänster.
”Okej, då köper jag väl en extern blu-rayspelare och kopplar till min Mac Mini så jag kan se min blu-raysamling ändå”, tänker du kanske. Visst går det – men idag finns det inget stöd, varken i OS X eller i tredjepartsprogram för uppspelning av blu-rayskivor på samma sätt som vanlig dvd:er. Din Mac kommer att kunna läsa skivan och visa den i Finder. Om du har en extern blu-raybrännare kan du till och med bränna egna blu-rayskivor med hjälp av Roxios brännarprogram Toast.
Men det finns trots det inget sätt att spela upp en kommersiell blu-rayskiva på din Mac. Enda sättet är att ansluta en extern blu-ray läsare och sedan rippa och konvertera innehållet. Omständligt värre, med andra ord. Ska du se på Blu-rayskivor rekommenderar vi därför en fristående Blu-rayspelare om du inte redan har en Playstation 3 hemma.

Se på teve och pausa när du vill med din Mac
Visst går det att se på teve i din Mac – och därmed se teve på teven i ditt mediacenter. Men det är lite omständligt. Mest användning av att kunna se teve på din Mac har du kanske när du är på resande fot och inte nöjer dig med tevekanalernas play-tjänster med strömmande material. Men det går givetvis fint att leda in tevesignalen till din Mac och använda den för att spela in program. Att kunna pausa i direktsänd teve är inte heller så dumt när du inser att du glömde ta med dipsåsen lagom till finalen i Idol eller den rafflande upplösningen i Ensam mamma söker. Eller så vill du kanske bara ha en extra teve i sovrummet när era åsikter om vilket program som skall få förgylla kvällen går i sär?
Det du behöver är en tevemottagare till din Mac – men innan vi går in på vilka olika sorter det finns måste du ta reda på om du har digitala eller analoga signaler. Det är inte så enkelt att du har digitalt om du får signalen ur ett kabelteveuttag. Bor du i en lägenhet och inte har beställt ett tillvalspaket med digitalteve från din innehållsleverantör så har du antagligen en analog signal.
Har du IP-TV där hemma kan du tyvärr glömma den här guiden eftersom det går inte att koppla ihop IP-TV med en Mac. När du tagit reda på vilken sorts signaler du har (hoppa inte över det steget – en del mottagare klarar till exempel bara digitala signaler och är helt meningslösa för dig som har ett analogt basutbud) är det dags att slänga sig in i mottagardjungeln.

Kabelteve med abonnemang
Har du digitalteve via kabelteve från Comhem eller Canal Digital behöver du en kortläsare. Det skall också sägas att om du har HD-kanaler kommer du kanske att bli besviken – vissa tjänsteleverantörer som till exempel Canal+ kräver nämligen att digitalboxarna är certifierade för att du ska kunna se på HD-kanaler – vilket lösningen för din Mac inte är. Å andra sidan fungerar HD-material från andra tjänsteleverantörer som SVT HD och TV4 HD.
Terratec H7
Terratec H7 har stöd för en kortläsare (CA-modul). Modulen köper du separat hos en radiohandlare och den måste vara avsedd för DVB-C. Säg bara vilken tjänsteleverantör du har så bör du får rätt modul. Terratec har snålat in och skickar bara med EyeTV 3 Lite, så om du vill se på HD-kanaler behöver du uppgradera till fullversionen för 750 kronor.
- HD-stöd: Ja – med ny mjukvara.
- Fjärrkontroll: Nej.
- Mjukvara: EyeTV 3 Lite.
- Pris: cirka 1 200 kr,
Kabelteve utan abonnemang
Har du analog kabelteve eller digitalkabelteve som följer standarden DVB-C så har du bara en produkt att välja. Notera att Comhem och Canal Digital som du har gratis i väggen är analog kabelteve och kvaliteten är därför ganska usel när du ser det på din HD-teve.
Elgato EyeTV Hybrid
Hybriden är som namnet antyder både analog och digital och tar signaler både från marksänd teve och analog kabelteve. Den klarar i princip alla typer av signaler utom de kodade.
- HD-stöd: Ja.
- Fjärrkontroll: Ja.
- Mjukvara: EyeTV 3
- Pris: cirka 1 300 kr,
Parabol med abonnemang
Det är bara du som har Canal Digital som kan få in kanalerna i Macen. Viasat godkänner bara certifierade boxar, i stället hänvisas du till deras webbtjänst Viasat On Demand.
EyeTV SAT
Eftersom du har parabol behöver du en mottagare som har stöd för DVB-S/S2. Precis som i kabeltv-världen får du inte HD-kanaler från leverantörer som kräver en certifierad box (till exempel Canal+).
- HD-stöd: Ja.
- Fjärrkontroll: Ja.
- Mjukvara: EyeTV 3.
- Pris: cirka 2 000 kr,

Boxer med abonnemang
Har du fastnat för Roberts reklam och har digitalteve via marknätet som du betalar ett abonnemang för behöver du en kortläsare.
Terratec H7
Terratec H7 har stöd för en kortläsare (CA-modul). Denna modul köper du separat hos en radiohandlare och den måste vara avsedd för Boxer. Annars är det samma modell som ovan.
Marksänt Boxer utan abonnemang
Har du digitalteve via marknätet så har du också mest att välja mellan. Vi vill passa på att varna för att de medföljande antennerna inte räcker till – våra marksända signaler är helt enkelt för svaga. Ska du köra på en lösning av det här slaget krävs det en takantenn.
Elgato EyeTV DTT /Eye TV DTT Deluxe
En minimal liten TV-sticka som i deluxe-versionen levereras med fjärrkontroll.
- HD-stöd: Ja.
- Fjärrkontroll: Bara i deluxeversionen.
- Mjukvara: EyeTV 3
- Pris: Cirka 600-850 kr beroende på version

Elgato EyeTV netstream DTT
Har också dubbla mottagare, men bjuder även på stöd för nätverk så flera Macar kan använda den samtidigt. Du kan med andra ord titta på två olika kanaler på två olika datorer eller spela in en kanal och titta på en annan.
- Hd-stöd: Ja.
- Fjärrkontroll: Nej.
- Mjukvara: EyeTV 3
- Pris: Cirka 2 600 kr,

Elgato EyeTV diversity
Har dubbla mottagare – vilket gör att du kan spela in en kanal och titta på en annan.
- Fjärrkontroll: Ja.
- HD-stöd: Ja.
- Mjukvara: EyeTV 3
- Pris: Cirka 1 000 kr,
Elgato EyeTV Hybrid
Hybriden är som namnet antyder både analog och digital och tar signaler både från marksändtv och analog kabeltv. Den klarar i princip alla typer av signaler utom de som är kodade.
- HD-stöd: Ja.
- Fjärrkontroll: Ja.
- Mjukvara: EyeTV 3
- Pris: cirka 1 300 kr,

Equinux TubeStick
En billig mottagare som använder Equinuxs programvara The Tube som har en inriktning mot sociala nätverk. Du kan chatta med andra som ser på samma program.
- HD-stöd: Nej
- Fjärrkontroll: Nej.
- Mjuvara: The Tube.
- Pris: Cirka 450 kronor,

Strömma musik i ditt hem
I bland måste du lämna vardagsrummet och ge dig ut i resten av ditt hem. Men visst vore det skönt att kunna ta med dig musiken till de andra rummen?
För att kunna lyssna på din musik i ett annat rum än det där du har din Mac finns det några alternativ för att skicka ljudet över ditt trådlösa nätverk till en annan dator eller till din stereo.
Använd en annan dator för att spela musiken
Programmet airfoil (finns även för Windows) består av två delar – Airfoil som du installerar på den dator du vill skicka ljudet ifrån och Airfoil Speakers som du installerar på den dator du vill ta emot ljudet på. Airfoil kostar 175 kronor. Airfoil Speakers är gratis, och du kan installera det på så många datorer du vill. Airfoil kan alltså skicka vilket ljud som helst, det behöver inte vara just iTunes du vill strömma vidare. Airfoil kan även skicka ljudet till en Airport Express eller Apple TV. När det gäller iTunes så kan du i och med Apples nya lösning Airplay skicka ljudet direkt till dessa två enheter utan att behöva använda AirFoil, men vill du skicka ljud från en annan källa så är det Airfoil som gäller.







Airplay och airport Express är ren och sann kärlek. Airport Express är Apples minimala trådlösa router som sticks direkt in i vägguttaget. Det som gör den till en så grym pryl är att det går att koppla den till din ljudanläggning med en 3.5 mm stereopropp. Har du flera Airport Express läggs de till i Airplay-listan automatiskt. Vissa högtalarsystem har inbyggts stöd för Airplay – då behöver du inte någon Airport Express.
- Om du inte redan har en Airport Express är det dags att köpa en (929 kronor, Apple Store), glöm inte att samtidigt köpa till en kabel för att ansluta till ljudanläggningen. Du kan antingen använda en enkel 3.5 mm till 3.5 mm hörlurskabel, en 3.5 mm-till-RCA eller en 3.5 mm-till-optisk digital Toslink-ljudkabel beroende på vad du har för anslutningar på din ljudanläggning.
- Plugga in din Airport Express i ett vägguttag nära din ljudanläggning så att kabeln räcker till uttagen.
- På din Mac startar du nu Airport-verktyget och ställer in din Airport Express enligt anvisningarna. Du kan antingen välja att skapa ett nytt nätverk eller ansluta till ett redan befintligt nätverk.
- När du är klar med installationen av routern ansluter du din ljudanläggning till Airport Express med kabeln. Slå på strömmen på anläggningen.
- På den dator du vill skicka ljudet ifrån ser du till att du är ansluten till det trådlösa nätverk som Airport Expressen finns i.
- Starta iTunes. Längst ner till höger i iTunesfönstret finns det en Airplayikon – klicka på den och välj din Airport Express (det namn du angav när du ställde in Airporten visas i listan).
- Nu ansluter iTunes till din Airport Express och ljudet överförs till din ljudanläggning efter någon sekund.

Airplay – om du har kompatibla prylar
Apple hoppas på att Airplay kommer att bli något av en branchstandard och har inlett samarbete med kända tillverkare som Denon, Bowers & Wilkins, Marantz, JBL och iHome. Vi kan nog räkna med att fler tillverkare bygger in stöd för Airplay efter hand. Airplay är apples vidareutvecking av AirTunes och ger möjlighet att strömma video, musik och bilder från valfri dator, iPad, iPhone eller iPod Touch till din andra generationens Apple TV.
Har du nya högtalare eller förstärkare med inbyggt stöd för Airplay – eller en Airport Express ansluten till dina högtalare – så kan du strömma musik till dem. Förutsättningen är dock att du håller dig till iTuneskompatibla format som mov, mp4 och m4v. Har du filmer i format som mkv eller avi fungerar det alltså inte, men det är lätt åtgärdat med gratisprogrammet Handbrake som kan konvertera dem.

När du har uppgraderat till den senaste programvaran på din iOS-enhet och Apple TV (och AirPort Express om du använder den) kan du strömma videor, musik och foton genom att helt enkelt trycka på Airplay-ikonen som visas bredvid volymkontrollen på din iOS-enhet. Precis som i iTunes kan du då välja vart du vill skicka mediaströmmen.
Att använda Airplay på en iPad, Phone eller iPod Touch är väldigt enkelt – men det är inte helt fulländat. När det gäller att strömma ljud fungerar det perfekt, det är inga problem att välja en Airplay-högtalare och strömma ljudet dit från iPod-appen, Safari, spel och Spotify, bara för att nämna några. Men tyvärr går det inte lika bra med video. Det går att skicka video från iPod/video-appen och Youtube – men sedan är det stop.
Video från de olika Playapparna från de svenska tv-kanalerna fungerar alltså inte att skicka över till en Apple TV, likaså är det kört om du vill skicka över filmklipp du själv spelat in på din iPhone. Man kan inte heller strömma ljud och film från iTunes till en iOS-enhet med Airplay, trots att de på sätt och vis är Airplayenheter.
Strömma innehåll från | Krav | Kommentarer |
iPad, iPhone (3GS eller senare), iPod touch (2:a generationen eller senare) | iOS 4.2 eller senare. | Från Videos-, iPod-, Photos-, Music- och YouTube-appar på iOS-enheten strömmar du videor, musik och foton till Apple TV (2:a generationen) eller strömmar musik till AirPort Express eller till en kompatibel tredjepartsenhet. |
Dator | iTunes 10.1 eller senare. | Strömma videor och musik från iTunes-biblioteket till Apple TV (2:a generationen) eller musik till AirPort Express eller kompatibel tredjepartsenhet. |
Strömma innehåll till | Krav | Anteckningar |
Apple TV (2:a generationen) | Apple TV med programversion 4.1 eller senare. | Spela strömmade videor, musik och foton från en Airplay-aktiverad enhet. |
Apple TV (1:a generationen) | Apple TV med programversion 3.0.2 eller senare. | Spela strömmat ljud från en Airplay-aktiverad enhet. |
AirPort Express (alla modeller) | AirPort fast programvara 7.4.2 eller senare |

Strömma filmer till en teve via en spelkonsoll
Om du har en Playstation 3 eller Xbox 360 hemma kan du använda dem för att strömma dina filmer och din musik till en annan teve i ditt hem. Perfekt för barnen som vill se barnfilmer på sitt rum eller i sovrummet när du vill riva loss ett riktigt filmmaraton när vädret utanför inte lockar dig att gå upp ur sängen.
Med hjälp av ett program som du installerar på din Mac där du har alla mediafiler och din spelkonsol kan du se på film, lyssna på musik och visa bilder på din TV. Utan en enda tråd. Det finns ett antal olika lösningar som vi redan tipsat om:
- Connect 360 för Xbox (140 kronor)
- PS3 Mediaserver för Playstation 3 (gratis)
- Media Link för Playstation 3 (140 kronor)
- Rivet (140 kronor) som har stöd för båda konsollerna
Att använda de olika lösningarna är förvånansvärt enkelt – installera den mjukvara du laddat ner från någon av länkarna ovan. De gör din Mac till en UPnP-server som spelkonsollerna kan ansluta till. I serverns inställningar bockar du för vad du vill dela ut. Därefter går du till din spelkonsoll och aktiverar det trådlösa nätverket om du inte redan gjort det. Sedan behöver du bara välja ”sök mediaserver” på din spelkonsoll så kommer dina filmer och musik att listas upp. Enklare än så kan det knappast bli!

PS3 Mediaserver. Starta PS3, installera och starta mediaservern på din Mac. PS3:an hittar nu automagiskt Macen och den media du har där. Står PS3:an i barnens rum? Perfekt, nu kan de se Ice Age 3 utan att du behöver plågas.

Connect360. Föll du för en Microsoftpryl? Var inte ledsen, det kan hända den bästa. I Connect360 ställer du enkelt in vilka media du vill dela ut till din Xbox 360. Sedan är det en enkel match att välja vilken film du ska se.
Strömma filmer till iPhone / iPad var du än är
Air Video låter förvirrande likt Airplay men är inget som Apple har skapat utan en tredjepartslösning som ser till så att du kommer åt din Macs musik och filmer på distans via din iPhone, iPad eller iPod Touch. Air Video kan dessutom konvertera filmer till rätt filformat samtidigt som du spelar upp dem – din iOS-enhet stödjer inte alla filformat som du kanske har stöd för i datorn vilket gör att dina filmer inte kan spelas upp utan att konverteras. Alternativet Play with Live Conversion innebär att Air Video konverterar i realtid medan du ser på filmen. Låter det för bra för att vara sant? Det är inte bara sant, utan dessutom busenkelt att använda!








När du sitter på busshållplatsen, eller var du nu befinner dig, startar du Air Video och klickar på plustecknet. Välj alternativet Enter Server Pin och skriv det nummer du fick när du valde Remote Access i datorn. Klart! Nu kan du se på film över 3G-nätet! Tänk bara på att inte göra det när du befinner dig utomlands eftersom datatrafiken oftast är hutlöst dyr med priser på över 100 kronor per MB data.
Stöd för upnp i din router
För att Remote Access ska fungera måste din router ha stöd för upnp och funktionen måste vara aktiverad. Om den inte är det måste du logga in på din router och aktivera det, hur du gör beror helt på vilken tillverkare routern kommer från. I handboken till din router bör det stå hur du ska göra.

Apple TV – det bortglömda hobbyprojektet
Apples mediacenterlösning heter Apple TV, och har inte riktigt slagit här hemma i Sverige. När Steve Jobs presenterade Apple TV för första gången var det många som höll andan i spänd förväntan, men i ärlighetens namn gick luften snabbt ur Apple-communityn – Apple TV levde helt enkelt inte upp till förväntningarna. Som medialösning var den alltför beroende av datorn och lägg också till det faktum att det faktiskt fortfarande varken går att hyra eller köpa filmer på svenska iTunes Store.
15 månader efter att Apple TV presenterats för första gången gick Steve Jobs upp på scenen och förklarade att Apple hade misslyckats men lyssnat på kritiken och presenterade »Apple TV Take 2«, försök nummer två. Take 2 var en större uppdatering av mjukvaran som skulle ge Apple TV nytt liv. Men konsumenterna nappade inte, och vi svenskar kunde fortfarande inte hyra film i iTunes Store. Apple TV gled i glömskans dimma igen.
Apple presenterade nyligen – när de flesta trodde att Apple TV:s historia en gång för alla var över – en helt ny generation Apple TV. Mycket mindre än sina föregångare och helt utan hårddisk. Dagens version av Apple TV har större chanser att lyckas, den är billigare (cirka 700 kronor i USA) och får nu ett större existensberättigande eftersom alla iOS-enheter kan skicka video och ljud till den.
Än så länge finns den inte att köpa i Sverige, och det går fortfarande inte att hyra filmer i svenska iTunes Store, men mycket tyder på att det kan vara på gång till slut. Om du redan köpt en Apple TV och verkligen vill använda den fullt ut måste du skapa ett amerikanskt iTuneskonto och använda iTunespresentkort från USA när du ska betala för dina hyrfilmer. På MacWorlds forum delar forummedlemmar med sig av hur man går till väga.
Den äldre Apple TV:n får inte stöd för video över Airplay – men om du känner dig rebellisk kan du hacka den och installera Boxee på den – eller utöka stödet för olika filtyper så att den inte blir lika begränsad som den var från början. Även den nya Apple TV:n är hackad – eftersom den kör en version av iOS är det Jailbreak som gäller – precis som på en iPhone, med en andra generationens hackad Apple TV ska det till och med vara möjligt att få in Plex.
Besök vårt forum på forum.macworld.se för att diskutera mer om hur du får ut mer av din Apple TV!
Digitala TV-mottagare
EyeTV DDT Deluxe
Man kan undra hur Elgato har lyckats klämma in en DVB-T digital tevemottagare i sin DTT Deluxe. Produkten är inte större än kontakten på en usb-kabel.
För att komma igång installerar du Elgatos eleganta EyeTV 3.0 mjukvara och kopplar sedan in den lilla antennen på baksidan av din DTT Deluxe. Alternativt kan du koppla in en koaxialkabel om tevesignalen i området är svag. Det enda som återstår för dig nu är att skaffa en digital teveguide, förslagsvis tvtv.com där du får ett års gratis prenumeration.

Produktens riktiga guldkorn är EyeTV-mjukvaran. Den kombinerar ett Front Row-liknande gränssnitt med ett som är mer likt Mac OS X som låter dig göra inställningar och komma åt inspelningar. Det är ganska innovativt, enkelt att använda och det låter dig spela in teveprogram, spola livesändningar och konvertera dina favoritprogram till en iPhone, iPod eller iPad.
Negativt med DTT Deluxe är att den inte stödjer den nya DVB-T2 standarden, vilket gör att den inte kan ta emot signaler från SVT HD.
Info: elgato.com
Pris: 850 kronor.
Systemkrav: Intelmac, OSX 10.5.8, 1gb ram.

- Kompakt.
- Enkel att använda.
- Konverterar till iPhone, iPod och iPad.

- Saknar stöd för DVB-T2 så ingen SVT HD.
- Miniantennen är klen i områden med dålig täckning.
Betyg:

Nanostick Ultimate
Pctvsystems har genomgått fler förändringar än det finns tevekanaler. Det började som Miro på åttiotalet för att sedan flytta till Pinnacle på nittiotalet och har nu återuppstått som ett nytt eget varumärke under Hauppauge. Dess ursprung är dock gott, det här är en lyckad produkt i läppstifftsstorlek.
Vi älskar det faktum att nanoStick Ultimates svarta skal sträcker ut sig för att skydda usb-kontakten från skador. Du får också en antenn med MCX-port och en MCX-till-koaxial adapter för att koppla in ytterligare antenner.

Oturligt nog så är den medföljande mjukvaran och den medföljande fjärrkontrollen ingenting att hurra för. Den bantade versionen av Elgato EyeTV 3.0 som följer med saknar vissa nyckelfunktioner och möjligheten att exportera till iPhone, iPad och iPod. Så det kan vara värt att lägga ut pengarna för en fullversion.
Info: pctvsystems.com
Pris: 755 kronor.
Systemkrav: PowerPC G4.

- Levereras med en bantad version av Elgato EyeTV 3.0.

- Mjukvaran är begränsad.
- Antennen fungerar dåligt när det är svag täckning.
Betyg:

Tubestick
Som de flesta av sina konkurrenter kombinerar Tubestick en usbkontakt i ena änden med en antennport i den andra. Det låter dig antingen koppla in den medföljande miniantennen eller din takantenn via en adapter.
Equinux skickar med sin egen mjukvara, The Tube, som låter dig se, spela in och tidsförskjuta program på din Mac. Mjukvaran låter dig även chatta live med andra användare som sett på samma program ch möjligheten att dela med av program via bland annat FTP och MobileMe.

Visst har mjukvaran sina fördelar, även en inbyggd teveguide, men den känns varken lika välpolerad eller utvecklad som Elgatos EyeTV 3.0 alternativ.
Info: equinux.com
Pris: 570 kronor.
Systemkrav: Intelmac, 1 gb ram, Mac OSX 10.4.

- Teveguide.
- Möjlighet att se inspelningar fjärrstyrt.

- Antennen får problem vid svag täckning.
- Seg uppstart och kanalbyten.
Betyg:

EyeTV Sat
EyeTV Sat gör det enkelt att se och spela in digitala gratiskanaler via satellit även HD-utbudet. På baksidan finns en ensam port för att ansluta en satellits LNB. Vi hade uppskattat dubbla anslutningsmöjligheter som hade gjort det möjligt att se på en kanal samtidigt som du spelar in en annan. Framsidan hyser en port för programkort som gör det möjligt för dig att ta emot vissa betalkanaler.

Precis som DTT Deluxe levereras EyeTV Sat med EyeTV 3.0 mjukvaran vilket gör det lätt och trevligt att både se och spela in teve. Teveguiden uppdateras via tvtv och du får ett års gratis prenumeration.
EyeTV Sat fungerar utmärkt. Bild- och ljudkvaliteten ät väldigt bra och du får ett bredare kanalutbud samt mindre störningar än med standard DVB-T mottagare. Våra HD-inspelningar ser fantastiska ut, var dock beredd på långa konverteringstider för iPhone, iPad och iPod.
Info: elgato.com
Pris: 2 000 kronor.
Systemkrav: Intelmac: Mac OS X 10.5.8: parabol med digital/universiell LNB.

- Se digital HDTV via satellit.
- Enkel installation och användning.

- Inte portabel.
- Kan inte se och spela in samtidigt.
- Krävs kort för att se på betalkanaler.
Betyg:
