Långtidstest: Macbook Pro 2019 Coffee Lake
Testad produkt: Apple MacBook Pro 13″ (2019)
Rek. pris: Från 16 803 kronor hos Apple. 19 303 kronor (testad modell).
Pris: Från 15 790 kronor hos Prisjakt.
När Apple släppte en uppdaterad instegsmodell av Macbook Pro under sommaren 2019 löste man i ett svep många av de frågor och överväganden en Macbook-spekulant tidigare behövde ta hänsyn till, och som gjorde köpet mycket krångligare än nödvändigt.
Just den billigaste Macbook Pro-modellen har sackat efter under två års tid och inte fått de tekniker som sitter i den dyrare Macbook Pro 13 tum, trots att de alltså delar namn och till det yttre ser närmast identiska ut.
Den som nu väljer den billigaste Macbook Pro-modellen gör inte längre avkall på en mängd saker. Här finns nu den senaste generationen Intel-processorer (i detta fall Coffee Lake), ett uppdaterat och mer robust tangentbord, Touch ID, och T2-chippet som ger högre säkerhet. Som tidigare finns också en ljusstarkare skärm med fullt P3-färgsstöd, en av de detaljer som skiljer Macbook Pro från Macbook Air.
MacWorld har lagt vantarna på en Macbook Pro 13 tum, 1,4 gHz Core i5, Coffee Lake från 2019, här med 8 GB arbetsminne och 256 GB lagring. Rekommenderat pris för just denna modell är 19 303 kronor, men kan du leva med 128 GB lagring börjar priset på 16 803 kronor.

Touch Bar – eller inte Touch Bar?
Pekremsan ovanför tangentbordet är fortfarande en vattendelare, tre år efter att den introducerades. Vissa gillar den, andra har svårt att hitta någon verklig användning för den. Att skärmen är så smal gör den onekligen begränsad, och varje program kan välja att placera sina mjukvaruknappar lite varstans på skärmen, vilket gör att vi aldrig riktigt vet vad vi kan förvänta oss. Men, smart använd av utvecklare kan den också synliggöra annars dolda kontroller eller funktioner som annars kräver kortkommandon.
Nu är Touch Bar standard även i denna billigare Macbook Pro-modell. Bra för den som gillar remsan, då insteget till ”Touch Bar-världen” blivit flera tusenlappar billigare.
För den som däremot föredrar fysiska knappar för Esc, volym, mediakontroller och så vidare, finns nu ingen Macbook Pro utan Touch Bar. Närmaste alternativet är en Macbook Air, men det är också en märkbart långsammare dator.

Vettigare än Macbook Air
Visst är Macbook Air ännu lite billigare, men Macbook Pro är en betydligt snabbare dator. Vi får inte bara Macbook Pro-kvaliteter som en bättre skärm och en processorklass högre (U- istället för Y-klassen). Processorn har också fyra kärnor, mot två i Macbook Air, vilket kan innebära närmast fördubblad prestanda i de program som kan utnyttja fler kärnor.
Att gå direkt från en Macbook Air till en Macbook Pro, som gjordes inför detta test, ger en dator som är märkbart snabbare.
Dessutom mycket svalare. När den lilla 7-watt-processorn i Macbook Air ofta är någonstans runt 50 grader varm vid normalt användande, stannar den fyrkärniga 15-watt-processorn i Macbook Pro ofta runt 30-40 grader vid normalt användande. Processorn behöver helt enkelt inte jobba lika hårt för samma typ av uppgifter.
Macbook Air har på pappret bättre batteritid – tolv timmar mot tio i denna Macbook Pro – men under dessa två månader har det sällan funnits anledning att klaga på batteritiden.
Även under lite hårdare belastning med 90 procent ljusstyrka på skärmen har datorn mäktat med runt sju timmar på en full laddning, vilket är relativt nära Apples påstående om tio timmar vid 75 procent ljusstyrka.
Snålar du går det att få ut över tio timmar, men det går även att dra ur hela batteriet på 4-5 timmar om du verkligen försöker. Vanligtvis är dock batteritiden inte ett problem, som den i vissa fall kunde vara på första versionerna av Macbook Pro.

Den sluttande formen på Macbook Air är bekvämare än Macbook Pro, inte minst för att nederdelen inte gnuggar lika mycket mot handleden. Viktskillnaden är däremot försumbar – Macbook Pro är bara 120 gram tyngre.
Om budgeten är tajt, samt låg vikt och bekvämare form är de viktigaste faktorerna, är Macbook Air inget dåligt val. Men för alla andra anledningar är Macbook Pro 1,4 gHz ett betydligt bättre val.

Bästa Macbooken du kan köpa
Med lilla Macbook 12 tum ute ur leken finns bara tre olika typer av Macbook att välja bland – Macbook Air, Macbook Pro 13 tum samt Macbook Pro 15 tum.
Den dyrare 13-tummaren har fyra thunderbolt 3-portar, mer kraftfulla processorer och snäppet bättre högtalare, men för de allra flesta är det inte värt de ytterligare 4 200 kronor modellen kostar. 15-tummaren spelar i en annan liga både prestandamässigt och prismässigt.
Prisskillnaden mellan Macbook Air och billigaste Macbook Pro är 2 500 kronor, vilket såklart måste tas med i beräkningen. Tar du klivet får du betydligt mer prestanda för pengarna och ett totalt sett bättre prisvärde.
Omdöme
På många sätt ger denna Macbook Pro mer för pengarna än någon annan Macbook-modell just nu. Trots ett fortfarande högt pris står det klart efter två månaders användande att det här är Apples bästa Macbook just nu.
Specifikationer
Produkt: Macbook Pro 13 tum 1,4 gHz Intel Core i5
Testad: September 2019.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Mojave 10.14.6.
Processor: Fyrkärning, åttonde generationen 1,4 GHz Intel Core i5, Turbo Boost upp till 3,9 GHz (testad modell, 1,7 gHz i7 som tillval).
Minne: 8 GB 2 133 MHz lpddr3 (16 GB i som tillval).
Lagring: 256 GB ssd-lagring (128 GB i grundmodell).
Grafik: Intel Iris Plus Graphics 645.
Skärm: 13,3 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 2560 x 1600 pixlar med 227 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,49 x 30,41 x 21,24 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 1,37 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Rek. pris: Från 16 803 kronor hos Apple. 19 303 kronor (testad modell).
Pris: Från 15 790 kronor hos Prisjakt.

Mest prestanda för pengarna – bästa Macbook-valet just nu.
Skärm, ljud och byggkvalitet av högsta klass.
Touch Bar nu också i ingångsmodellen.

Bara 128 GB lagring i grundmodellen.
Dyra uppgraderingar.
Test: Macbook Pro 2019 Coffee Lake (2019)
Testad produkt: Macbook Pro (2019)
Pris: 15 790 kronor hos Netonnet.
Här testar vi Macbook Pro 13 tum 1,4 gHz Core i5.
Valet är lättare nu eftersom vi inte längre behöver ge upp de funktioner som tidigare saknades i ingångsmodellen av Macbook Pro. Apple sålde som bekant tidigare två ingångsmodeller av 13-tummaren utan Touch Bar, och två dyrare 13-tummare med Touch Bar. Modellerna utan Touch Bar hade dessutom en äldre generation processorer, ett äldre tangentbord och saknade exempelvis T2-chipet.
Missa inte! Rykte: Apple släpper ny Macbook Pro 16 tum i höst – med helt nytt tangentbord
Alltså ganska stora uppoffringar om du ville spara en slant på en ny Macbook Pro. Men de skillnaderna är nu som bortblåsta. Även de två ingångsmodellerna har nu Touch Bar, och är också i övrigt fullt jämförbara med de dyrare modellerna (som uppdaterades tidigare under året).
Skillnaden ligger nu istället i typ av processor, lagring och inte minst pris.
Om du har en äldre Macbook idag och väntat med att uppdatera för att se vad Apple skulle göra med den åldrande ingångsmodellen – och kanske inte heller ville betala de 20 000 kronor som de toppmodellerna av 13-tumsstorleken kostar – så är det nu ett bättre tillfälle än på länge att uppgradera sig.
Säg hej till Touch Bar
När Apple introducerade Touch Bra år 2016 fick alla Macbook Pro-modeller utom de två den nya uppfinningen. Nu kommer den lilla pekremsan som ersätter raden med funktionstangenter också till de två återstående modellerna.

För dig som inte är bekant med Touch Bar: Gränssnittet här ändras beroende på vilket program vi använder. I Safari visas exempelvis våra sparade favoritsidor samt öppna flikar. I Finder kan vi exempelvis tömma papperskorgen eller ändra tagg på en fil, och det utan att flytta handen till en datormus eller till pekplattan. Touch Bar kan vara verkligt användbar i vissa situationer.
Eller så kan du se den som helt överflödig. En del användare föredrar de traditionella funktionsknapparna istället, med snabbare tillgång till volym, play, paus och så vidare. Det går dock att anpassa Touch Bar till att alltid visa vissa knappar i vissa program. Du kan byta ut Siri-knappen på Touch Bar mot en play- och paus-knapp, eller låta Touch Bar alltid visa funktionstangenterna om du föredrar det.

Det är svårt att kalla Touch Bar varken helt nödvändig eller överflödig, eftersom alla använder sin dator på olika sätt. Det går dock att göra livet med Touch Bar lite enklare om du inte gillar den. Och det kan bli nödvändigt, för numera finns det alltså ingen Macbook Pro utan Touch Bar (Macbook Air saknar dock Touch Bar, men det är också en långsammare dator).
Touch ID och T2
Förutom Touch Bar har Macbook Pro i sin ingångsmodell också begåvats med Touch ID. Har du någonsin använt det på en Iphone eller Ipad kommer du omedelbart känna igen det också här.
Touch ID kan användas de gånger vi annars behöver skriva in ett lösenord på tangentbordet, som när du väcker datorn från vila, när du handlar på nätet eller när din Mac ber dig auktorisera en ändrad inställning. (Efter en första start av datorn samt när vi inte skrivit in lösenordet på någon dag måste vi dock använda lösenordet som vanligt för att ”återaktivera” Touch ID).
När lösenordshanterare blivit allt vanligare för att, helt enkelt, få hjälp med att hantera långa lösenord och att höja säkerheten på våra konton kan det kanske tyckas onödigt med Touch ID. Men faktum är att Touch ID gör även en lösenordshanterare smartare. Flera har stöd för Touch ID (och Face ID på Iphone), så då kan du logga in också på dina konton på internet med bara fingeravtrycket. Smidigt!

T2 heter chippet som styr Touch ID. Det är enkelt uttryck en liten extraprocessor som inte bara lagrar vårt fingeravtryck säkert, utan också hanterar andra funktioner. Som att hålla datorns hårddisk ständigt krypterad, samt hanterar datorn säkra uppstartsprocess. Även webbkameran (fortfarande bara 720p, dessvärre) hanteras av T2-chippet, för högre säkerhet.
Tangentbord och thunderbolt 3
Nya Macbook Pro har samma, tredje generationens tangentbord med så kallade fjärilsbrytare som också sitter i senaste versionen av Macbook Air samt övriga Macbook Pro-modeller.
Denna versionen av tangentbordet är bättre än någonsin tidigare, med bättre skrivkänsla, förmodat längre hållbarhet med ett nytt material i brytarna, bättre skydd mot smuts med ett silikonskydd undertill, och inte minst är det tystare än tidigare.
Trots det är det långt ifrån perfekt. Det är fortfarande högljutt, och att tangentbordet redan från dag ett är med i Apples reparationsprogram (tangentbordet är täckt av garanti mot skador i fyra år) är visserligen betryggande, men kan också ses som att inte ens Apple själva vågar sälja tangentbordet utan en lång garanti.
Tangentbordets korta slaglängd faller inte heller alla i smaken. Det är lätt att slå för hårt på de ganska stumma tangenterna, med ett muskelminne som vant sig på betydligt mer långslagiga tangenter. Efter en lång dags skrivande är det lätt att ibland till och med få lite ont i fingrar eller fingerspetsar. Illa.
Rykten går om att Apple utvecklar ett helt nytt tangentbord för nästa generation Macbook Pro. Vill du vänta och se hur det tangentbordet blir lär det dock dröja till minst nästa år innan det sipprar ned också till denna billigare version av Macbook Pro, som ju precis blivit uppdaterad.

En annan viktig sak att ha i åtanke är antalet portar. De två billigare Macbook Pro 13 tum-modellerna må ha fått Touch Bar, men dras fortfarande bara med två thunderbolt 3-portar. De två dyrare modellerna samt 15-tummaren har fyra stycken, två på varje sida.
Båda portarna kan användas för laddning, och när vi gör det återstår bara en port för tillbehör. Två portar (och ett hörlursuttag) är oändligt mycket bättre än bara en port som i den nu skrotade Macbook, men det kan ändå blir trångt om saligheten om du ofta kopplar in tillbehör. Jobbar du i en produktionsmiljö, eller ofta ansluter hårddiskar, sd-kortläsare, externa skärmar eller liknande, blir det snart krångligt.
En thunderbolt-docka, eller att uppgradera till den dyrare modellen med fyra portar (som också har snabbare grafik och processor) rekommenderas i sådana fall.
På insidan av nya Macbook Pro
På insidan av nya ingångsmodellen av Macbook Pro sitter äntligen åttonde generationens Intel Core-processorer. Här en Core i5 med 1,4 gHz klockhastighet. Gamlingen hade visserligen 2,3 gHz, men den hade också bara två kärnor. Nu sitter här fyra kärnor. Den lägre basklockhastigheten betyder heller inte sämre prestanda, då Turbo Boosten är densamma som tidigare.
Även grafiken som driver den nya True Tone-skärmen har uppdaterats. Här har Apple valt ett integrerat Intel Iris Plus Graphics 645, som ersättning för 640 som satt i föregående modell. Här finns en 128 mb cache, dubbelt så mycket som i 640-modellen. Det delas dock med arbetsminnet.
Modellen som testas här kommer med en 256 GB stor ssd, något som kostar hela 2 500 kronor att uppgradera från 128 GB i grundmodellen. Om du har råd är det dock 2 500 närmast nödvändiga kronor. Det går snabbare än någon kan tro att fylla 128 GB. Och lagringen kan inte uppgraderas i efterhand.

En annan sak vi på MacWorld ska hålla ett vakande öga över är det som Ifixit upptäckte i sin isärplockning, nämligen att Apple minskat storleken på de värmekanaler som ska leda värme bort från datorn för att få plats med Touch Bar, T2-processorn samt ett aningen större batteri.
Kommer det leda till högre värmeutveckling och mer värmebesvär med de två extra kärnor som tillkommit? Vi har inte sett till det i detta test, men det är som sagt värt att hålla ögonen på över längre tid.
Läs mer! Nya Macbook Pro har större batteri och uppdaterat tangentbord
Batteritiden är trots ett något större batteri fortfarande angiven till tio timmar av trådlöst webbsurfande samt 30 dagars standby-tid.
Prestanda
I Macbook Pro sitter nu alltså en 15 watts Core i5-8257U-processor, en storleksklass över Y-processorn som sitter i Macbook Air. Processorn är en del av Coffee Lake-familjen, från Intels åttonde generation Core-processorer.
Geekbench 4: Test av enkeltrådig prestanda

Vad gäller enkeltrådad prestanda är Macbook Pro trots en lägre basklockfrekvens ungefär tio procent snabbare än sin föregångare. Resultaten är även något bättre än Macbook Air. En del av förklaringen kan vara den sex megabyte stora cache som processorn har, mer än de fyra megabyte som sitter i förra Macbook Pro samt dagens Macbook Air.
Den största skillnaden syns mot (nu utgångna) Macbook 12 tum, med sin Core m3-processor. Den var aldrig känd för att vara snabb, så det 30 procent bättre resultatet är knappast förvånande.
Geekbench 4: Test av flertrådig prestanda

Men multicore-prestanda är var processorn verkligen glänser, tack vare sina två extra kärnor. I detta test är datorn nära dubbelt så snabb, det mesta tack vare den fyrkärniga processorn. Vi får också fördubblad prestanda jämfört med Macbook Air.
I de program som kan använda fler än två kärnor åt gången är prestandan alltså rejält förbättrad.
Ett mycket bättre köp
De som främst kommer lockas av denna nya Macbook Pro är människor i produktionsmiljöer som behöver något lite mer kraftfullt än en Macbook Air eller den förra tvåkärniga Macbook Pro. Framför allt de som använder program som kan nyttja fler än två kärnor samtidigt. Macbook Pro bjuder nu på dubbelt så många kärnor utan att bli dyrare än sin föregångare, vilket gör datorn betydligt mer attraktiv än tidigare.
Vad gäller enkeltrådig prestanda är steget upp dock mycket litet, blott tio procent mot föregående modell. Den användare som har en äldre modell i dag och är nöjd kan gott avvakta och se vad nästa generation Macbook Pro har att bjuda på.
Omdöme
Äntligen finns en billigare Macbook Pro utan de jobbiga kompromisser den förra modellen tvingade oss till. Med fyra kärnor och en inte fullt lika blodig prislapp borde det här vara förstahandsvalet för den som letar efter något lite mer kraftfullt, men inte så mycket större eller tyngre än en Macbook Air.
Text: Roman Loyola. Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.
Specifikationer
Produkt: Macbook Pro 13 tum 1,4 gHz Intel Core i5
Testad: Juli 2019.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Mojave 10.14.6.
Processor: Fyrkärning, åttonde generationen 1,4 GHz Intel Core i5, Turbo Boost upp till 3,9 GHz (testad modell, 1,7 gHz i7 som tillval).
Minne: 8 GB 2 133 MHz lpddr3 (16 GB i som tillval).
Lagring: 256 GB ssd-lagring (128 GB i grundmodell).
Grafik: Intel Iris Plus Graphics 645.
Skärm: 13,3 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 2560 x 1600 pixlar med 227 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,49 x 30,41 x 21,24 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 1,37 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Pris: Från 16 803 kronor hos Apple. 19 295 kronor (testad modell).
Pris: 15 790 kronor hos Netonnet.

Mer prestanda för samma peng.
Skärm, ljud och byggkvalitet av högsta klass.
Touch Bar nu också i ingångsmodellen.

Touch Bar gillas inte av alla.
Stumt tangentbord.
Dyr att uppgradera.
Test: Macbook Pro Kaby Lake (2017), Coffee Lake (2018)
Test: Macbook Pro 2017
En av de stora nyheterna på Apples utvecklarkonferensen WWDC för några veckor sedan var uppgraderade modeller av Macbook Pro. På utsidan ser de exakt likadana ut som förra årets modeller, men på insidan har det skett en del förändringar.Ett test av Macbook Pro 2018 (Coffee Lake) hittar du här!
Kaby Lake är den stora nyheten

Samtliga modeller av nya Macbook Pro är nämligen utrustade med sjunde generationens Core-processorer från Intel, det vill säga Kaby Lake. Tidigare modeller baserades på föregångaren Skylake och vi förväntar oss att det ska ge en viss skillnad i prestanda.
Vi har testat den nya toppmodellen på 15 tum med fyrkärnig Core i7-processor på 2,9 gigahertz och AMD Radeon Pro 560, ett kraftfullt grafikkort på 4 gigabyte. Vad gäller den integrerade grafiken erbjuds Intel HD 630, vilket kan jämföras med Intel HD 530 i föregångaren. Prislappen för nämnda konfiguration ligger på 32 995 kronor inklusive moms.
Skärmen på 15,4 tum har upplösningen 2880×1800 och vi erbjuds fyra stycken Thunderbolt 3-portar, två på vardera sidan. Vill du ha fler kontakter än så får du snällt investera i adaptrar eller dockningsstationer.
Tråkigt nog är det fortfarande inte möjligt att använda mer än 16 gigabyte arbetsminne, detta trots att det var ett av de vanligaste klagomålen på 2016 års modeller. Orsaken är att större minnen slukar mer ström, vilket påverkar batteritiden negativt. Vi förstår hur Apple resonerar, men hoppas verkligen att den maximala mängden minne ökas vid nästa uppgradering.
Snabbare lagring

På lagringsfronten används en ssd-enhet på 512 gigabyte och enligt Apples egna uppgifter ska denna vara uppemot 50 procent snabbare än den som användes tidigare.
Styrplattan är av typen Force Touch och den är precis lika stor som i förra årets modell. Vad gäller färgerna kan vi välja mellan silver och rymdgrå, även detta oförändrat jämfört med tidigare.
Touch Bar var en av förra årets stora nyheter och sedan dess har mängder med program anpassats för pekskärmsremsan. Någon skillnad på själva hårdvaran är det inte tal om den här gången, så vi hastar vidare till nästa punkt på listan.
Rejält med kraft

För att mäta hastigheten på den nya modellen av Macbook Pro använde vi oss av den vanliga uppsättningen mätverktyg och jämförde med ett antal tidigare modeller.
I Geekbench 4.1 fick vi 4 739 poäng när vi testade med en kärna, vilket innebär att den nya modellen är 16 procent snabbare än föregångaren. När vi testade flera kärnor fick vi 15 371 poäng, vilket motsvarar en prestandaökning på 19 procent.
När det kommer till grafiken använde vi oss av både Geekbench 4 OpenCL och Cinebench OpenGL. I det sistnämnda testet uppmättes 87,1 bildrutor per sekund, vilket är 14 procent fler än i förra årets toppmodell.
Mer kraft är naturligtvis goda nyheter för professionella användare, inte minst för dem som arbetar med videoredigering och liknande.
Om några månader släpps dessutom Mac OS High Sierra, ett operativsystem med en lång rad optimeringar för datorer med Kaby Lake. Bland annat blir det tal om längre batteritid och hårdvaruacceleration för HEVC-video (High Efficiency Video Coding).
Med andra ord finns det all anledning att tro att de nya modellerna av Macbook Pro blir ännu mer kraftfulla med den nya mjukvaran, men om så verkligen är fallet får vi lov att återkomma till.
Omdöme och betyg
Om du mestadels använder din dator för surfande och medföljande program som Itunes och Bilder är toppmodellen av Macbook Pro antagligen i dyraste laget. Men är du en professionell användare som behöver ett kraftfullt arbetsverktyg är det svårt att hitta en bättre bärbar dator i dagsläget.Full nytta av din nya dator får du först när Mac OS High Sierra släpps, så om du inte har bråttom kan du gott och väl vänta några månader med beställningen.
Fakta: Macbook Pro (2017)
Funktion: Bärbar datorPris: 32 995 kronor för 15-tumsmodellen med Core i7-processor på 2,9 gigahertz
Mer information: https://www.apple.com/se/

Hög prestanda
Stöd för hårdvaruacceleration av HEVC-video

Få förändringar jämfört med förra årets modell
Hög prislapp
Långtest: En månad med Macbook Pro (2017)
Jag var snabb med att beställa den nya Macbook Pro-modellen efter att den lanserades, men på grund av lång leveranstid och julledighet dröjde det till början av januari innan jag fick lägga vantarna på den. Givetvis hann jag klämma på maskinen när vi först fick in den för test i november, men nu har jag levt med den nya 13-tummaren under en månad.Formatet var avgörande
Jag gick från en Macbook Air 13 tum från 2013 som jag använt dagligen sedan jag köpte den. Macbook Pro-datorn som jag nu slog till på var en Touch Bar-modell bestyckad med en i7-processor och 16 GB minne. Jag har tidigare tyckt att Pro-modellerna från Apple varit aningen för tunga och det var just den nya 13-tummarens låga vikt som gjorde att jag valde att slå till direkt.Jag gillar verkligen formatet, och den nya skärmen är ett enormt lyft från en Macbook Air utan retina display. Skärmen är skarp och kontrastrik och färgåtergivningen är fantastisk. Många användare har sågat det nya tangentbordet men jag tycker att det är helt okej att skriva på trots kortare slaglängd. Den feta touchpaden är också helt underbar även om jag i början av misstag kom åt den oavsiktigt ibland. Det är skönt att kunna använda fyrfingergester utan att trycka ihop handen först för att den ska få plats.

Touch Bar växer med tiden
Touch Bar är kanske den mest uppenbara nyheten i datorn, och det tog ett tag innan jag lärde mig uppskatta den. Och jag är fortfarande inte helsåld på konceptet med att banta bort den fysiska escapeknappen. Ibland finns den helt enkelt inte där när jag behöver den, och ibland krävs det både ett och två extra klick för att få fram den. Men visst, du kan skräddarsy Touch Bar som du vill ha den, och i en del program är det faktiskt riktigt användbart. Att ändra volym och ljusstyrka genom att bara trycka en gång och sedan dra i sidled är väldigt smidigt.En detalj som jag verkligen lärt mig att uppskatta är Touch ID. Det är otroligt behagligt att använda fingertoppen istället för att mata in lösenord.Prestandamässigt tycker jag att datorn fungerar riktigt bra, och då använder jag den en hel del med tunga program – bland annat Indesign för att göra tidning, Photoshop och Illustrator till bildbearbetning och Premiere till att klippa video. När jag inte jobbar använder jag dessutom Garageband och Logic till att spela in musik. Ofta har jag dessutom massor av program igång samtidigt.
Visst hade det varit trevligt med Kaby Lake och möjligheten att stoppa i 32 GB minne, men för mina behov räcker den här konfigurationen riktigt långt. Men skillnaden jämfört med föregående generation är ganska blygsam.
Kontaktproblem
Det som ställt till det mest rent praktiskt är nog avsaknaden av en vanlig usb-port. Det är ju inte alltid man har en adapter med sig, även om jag har en liten USB C-docka vid mitt skrivbord på jobbet, och en adapter i datorväskan. Men titt som tätt står jag där med datorn och behöver snabbt kopiera över en fil från ett usb-minne. Och så börjar adapterjakten. Jag tror i längden på konceptet med en kontakt, men när man är ute och flänger omkring med datorn är det här ett problem just nu. Det kostar på att vara early adopter helt enkelt.Batteritiden i nya Macbook Pro har fått både ris och ros, och jag är inte jätteimponerad. Kanske är det för att jag gärna vill pressa upp ljusstyrkan till max, och för att jag ofta har många program igång samtidigt och ständigt synkar dropboxmappar. Men jag har än så länge inte fixat en hel arbetsdag på en laddning. Batteritiden är inte alls dålig, men om jag behöver datorn mer än fem timmar tar jag alltid med mig laddaren.
Omdöme
Nya Macbook Pro med Touch Bar är helt klart lika bra som jag hoppades på, även om jag saknar både den gamla usb-porten och Magsafe-laddkontakten från min gamla Macbook Air. Den här datorn är extremt välbyggd och snabb samtidigt som den är riktigt lätt och behändig, och det är just den kombinationen som gör datorn så fantastisk. Hade Apple klämt in ett djupare tangentbord och lite fler portar hade inte det här varit ett alternativ för oss som vant oss vid Macbook Air-formatet. Nu väntar jag bara på att resten av branschen ska komma ikapp och anamma USB-C-standarden fullt ut.Mikael Lindkvist
Test Macbook Pro 15 tum (2016)
En av de saker det pratats mest om efter släppet av de nya serien bärbara är hur pass “Pro” modellerna egentligen är. Bristen på portar och 32 GB minne har fått högljudda kritiker att hålla fast vid sina gamla maskiner – eller till och med snegla på Windows-alternativ. Apple betonar istället möjligheten att koppla in upp till två 5k-skärmar, supersnabb överföring med thunderbolt 3 (40 Gb/s), en fantastisk, ljusstark skärm – saker som ska göra den till en verklig Pro-maskin.
Vi testar en Macbook Pro i 15-tumsmodell, och som brukligt i 15-tummaren har vi här en fyrkärnig Intel Core i7-processor. I vår testdator sitter mellan-processorn, klockad till 2,7 Ghz, med 512 GB stor ssd och så klart 16 GB arbetsminne, 15-tummaren säljs som bekant med varken mer eller mindre än just 16 GB.
Prestanda i siffror – en riktig Pro-dator?
Det är möjligt att Apple väntade – och hoppades – på att rätt processorer i Kaby Lake-serien skulle hinna bli klara till denna nya generation Pro-datorer (och processorerna är precis runt hörnet). Men icket, istället fick vi Skylake. Rent prestandamässigt innebär Skylake inte någon större uppgradering från 2015 års modell av Macbook Pro.I Geekbench 4.0.3 når Macbook Pro 4 295 poäng för enkeltrådat och 13 184 i multitrådade poäng, vilket är någon procent bättre än 2015-modellen.

Men medan processorn bara bjuder på måttliga prestandaökningar har det hänt desto mer på andra fronter. Grafik och lagring är de stora vinnarna i år. I vår modell sitter en AMD Radeon Pro 455 med 2 GB grafikminne, parat med en Intel HD Graphics 530 för lättare uppgifter. I Cinebench Open GL-test nådde maskinen närmare 80 fps, ett imponerande resultat och lite drygt 30 procent bättre än förra årets modell. Se här presterade maskinen i Geekbench Open CL-test:

Även SSD-lagringen har fått sig en rejäl boost. Apple menar att det rör sig om en hundraprocentig förbättring jämfört med 2015-modellen. Det låter inte otänkbart, men vi kan faktiskt inte kontrollera det påståendet – vårt testverktyg maxar ut vid 2 Gb/s. Apple hävdar att lagringen klarar 3,1 GB/s läshastighet, och vi har ingen anledning att ifrågasätta det. Det gör att lagringen i Macbook Pro hör till världens snabbaste på marknaden. Det väger också upp bristen på 32 GB minne en aning, då datorn kan få supersnabb tillgång till lagringen när arbetsminnet tar slut.
Finfina testresultat, men så kostar lagringen också därefter. Att uppgradera vår 15-tummare till 1 TB kostar 4 400 kronor. 2 TB går på hisnande 13 200 kronor.
Videoexporter från Imovie, Final Cut Pro och Adobe Premiere går rejält snabbare än tidigare. Jämfört med en några år gammal Macbook Pro är skillnaden betydande för någon som ofta exporterar video. Detta tillsammans med toksnabb lagring gör att det överlag rör sig om en ganska rejält mycket snabbare dator jämfört med 2015-modellerna, även om processorn inte bjuder på några underverk. De flesta som köper denna maskin kommer dessutom uppgradera från äldre modeller, och då blir skillnaden ännu större.
Touch Bar – Plojig leksak eller proffsigt verktyg?
Så fick Macen en pekskärm till slut, typ. Apple vill att vi ska se Touch Bar som anpassningsbara knappar snarare än en skärm. Därför går det inte heller att anpassa ljusstyrkan separat för Touch Bar.

Vissa saker är lite märkliga i Touch Bar, som att vi får se förhandsvisningar av flikar i Safari (de minimala bilderna är omöjliga att tyda något från). Och att kunna bläddra bland filter i Bilder är verkligen inget som får proffsen att rusa efter en ny Mac. Det kan däremot vara användbart att enkelt kunna spola i ett klipp genom att flytta en markör på Touch Bar, istället för att flytta pekaren till videon och sedan flytta uppspelningshuvudet där.
Då och då blir det uppenbart att vi testar en teknik som bara har funnits några veckor på marknaden. I exempelvis Chrome händer – ingenting. Touch Bar förblir svart på större delen av skärmen – och det är ärligt talat lite skönt när det ibland kan kännas lite väl fladdrigt i Safari, som växlar mellan svårtydda flikar, färgglada symboler och annat.
Vi lyckades till och med krascha Chrome en gång genom att ställa oss i adressfältet och trycka på några av de alternativ för att justera text som (felaktigt) dyker upp. Kort sagt: Touch Bars eventuella framgång hänger lika mycket på tredjepartstillverkares vilja att ta till sig den nya tekniken, som på Apple själva. I nuläget upplevs den något pillig och ofärdig, ibland går det lika snabbt att skriva ett kortkommando som att leta upp rätt symbol på tangentbordet.
Vi tror ändå att det finns en verklig potential i Touch Bar, särskilt i riktiga proffsprogram. Redan nu finns ett antal program som drar nytta av pekremsan. I Imovie och Final Cut Pro kan vi exempelvis dela klipp samt höja och sänka volymen på klipp, och att få upp hela tidslinjen i Final Cut under fullskärmsuppspelning är riktigt häftigt. I Pixelmator kan vi exempelvis ha våra favoritverktyg precis ovanför tangenterna, och med ett tryck på en symbol kan vi jämföra vår redigering med originalet.

Touch Bar får också pluspoäng för att den är ordentligt anpassningsbar så att vi kan skapa vår egen favorituppsättning av genvägar och funktioner, för varje program som stödjer Touch Bar.
Överraskande batteritid och en fantastisk skärm
Förutom Touch Bar, är det den gigantiska styrplattan som märks när vi öppnar nya Macbook Pro. Den har svällt rejält, och är nu större än en Iphone 7 Plus. Och den är precis så bra som vi vant oss vid från Apples styrplattor. Det är skönt att få utrymme i överflöd till gester, men vi har också märkt av en del av de problem med flerfingersgester som dykt upp.I övrigt är den klassledande, som brukligt när det gäller styrplattor från Apple. Men varför går det inte att använda en Apple Pencil på plattan för snabb retusch i Bilder, Pixelmator eller Photoshop? Det hade ökat på trovärdigheten bakom Pro-namnet ytterligare.
Mer om tangentbordet kan du läsa i våra tester av 13-tumsmodellerna på nästkommande sidor. Vi kan kort konstatera att nya tangentbordet är en vattendelare, men undertecknad gillar det skarpt. Tangenterna är rätt stumma men otroligt stabila, lätta att träffa och tack vare att de bara rör sig någon millimeter flyger vi över tangentbordet på ett sätt som vi inte kunde göra på tidigare modeller. Däremot lever det om lite mer än tidigare.

Värt att notera är också den överraskande bra batteritiden i 15-tummaren, trots mindre batteri än i tidigare modell (strömsnåla Skylake är en stor del av förklaringen). Under måttligt surfande med 50% ljusstyrka når vi utan problem 12 timmars batteritid, och ännu mer om vi hade snålat lite till. Detta med Safari som webbläsare, ska sägas.
Chrome är fortfarande en elektronmumsande strömtjuv av rang. Med surfande och jobbande i Chrome och cirka 60 procent ljusstyrka hinner vi jobba omkring åtta timmar effektiv tid innan batteriet ger upp. Och det är väl i och för sig inte fy skam det heller. Sysslar vi däremot med tyngre uppgifter där grafikkortet kickar in bör vi slänga ned laddaren i väskan. För sådant räcker inte batteriet en hel arbetsdag.
Och just det. Skärmen är underbar den med. Bländande ljusstark, skarp och kontrastrik samt med fullt stöd för p3-färg, som ger 25 procent fler färger än rgb. Detta tillsammans med bra batteritid gör att vi kan skruva upp ljusstyrkan rätt mycket för att undvika reflektioner i skärmen, utan att köra batteriet i botten.
Slutsats: Knepig, kontroversiell – och fantastisk
Om vi påminner oss om att datorn rymmer en rejäl fyrkärnig processor, möjligheten att driva upp till fyra 4k-skärmar samtidigt och rejält bra batteritid, samtidigt som den är tunnare än Macbook Air, så blir vi imponerade. Och det är skönt att nästan inte märka att vi har en 15-tummare i ryggsäcken.På klassiskt Apple-manér har man med Macbook Pro av 2016 års modell satsat fullt på det man tror är framtiden, och ställt sig helt osentimentala inför gamla standarder, portar eller vad kunder som verkligen vill ha kvar sina gamla sladdar egentligen tycker. Vid förra generationskiftet försvann den optiska läsaren, ethernet-porten och firewire. Den här gången rök resten.

Det här är en design som ska hålla i 4-5 år. Apple vill att den fortfarande ska kännas tunn, lätt och modern, utan unkna, gamla portar även om fem år, till dess att nästa modell står runt hörnet. Det gör att det inte är helt lätt att vara Macbook Pro-ägare idag, och köpare kommer behöva investera några kronor i donglar, adaptrar och tillbehör (vilka du kommer behöva köpa kan du läsa här).
Vi kan sätta en slant på nästa uppgradering kommer ge oss både Kaby Lake och 32 GB arbetsminne (och förhoppningsvis lägre pris). Det stillar troligen den värsta kritiken, men där är vi inte ännu. Just nu har vi en på många sätt fantastisk dator, men den lider också av en knepig port-situation och högt pris. Vår test-dator kostar nästan 32 000 kronor, vilket gör det till en rejäl investering för de flesta. Det är ett få förunnat, men alldeles underbart arbetsverktyg.
Fakta: Macbook Pro, 15 tum
Funktion: Bärbar dator från Apple

Processor: 2,7 GHz fyrkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost upp till 3,6 GHz), testad modell
Minne: 16 GB inbyggt 2133 MHz lpddr3-minne
Lagring: 512 GB inbyggd pcie-baserad ssd
Grafik: Radeon Pro 455 med 2 GB gddr5-minne, samt Intel HD Graphics 530
Pris: 31 495 kronor
Mer info: Apple


Touch Bar är spännande och med stor potential
Snabb lagring
Lätt och smidig för att vara en Pro-dator
Skärmen
Styrplattan

Inga gamla portar
Ingen SD-kortläsare
Pris
Test Macbook Pro 13 tum (2016)
Efter en lång väntan är det nu äntligen dags för de nya modellerna av Macbook Pro att levereras till alla som har förbeställt ett exemplar. Våra amerikanska kollegor har testat både 13-tumsmodellen och 15-tumsmodellen och överlag är omdömet positivt. Läs även vårt test av Macbook Pro utan Touch Bar, där vi fokuserar mer på bland annat den nya skärmen och batteritiden med de nya, mindre batterierna.Jämfört med förra årets modeller bjuds vi på en lång rad nyheter, däribland Touch Bar, fingeravtrycksläsare, större styrplatta och ett nytt tangentbord. Dessutom är datorerna både mindre och lättare, något som underlättar en hel del när man är på resande fot.
Läs också! 8 tillbehör du måste köpa till nya Macbook Pro
Touch Bar – den största nyheten
Det som är det stora dragplåstret i de nya modellerna är Touch Bar, en pekskärmsremsa som ersätter de traditionella funktionstangenterna. Apple vill egentligen inte att vi ska kalla det för en skärm utan för en inmatningsenhet, detta då det mer handlar om ett anpassningsbart tangentbord än en skärm i traditionell bemärkelse.Det är inte möjligt att justera ljusstyrkan på Touch Bar på egen hand och anledningen är helt enkelt att ”tangenterna” inte skulle synas om ljuset är för starkt. Den optimala betraktningsvinkeln är 45 grader, men det är inga problem att se innehållet även från en annan vinkel.

Vad som syns på Touch Bar beror på vilket program du använder dig av, men du kan när som helst använda de klassiska funktionstangenterna genom att klicka på fn-tangenten. Vill du anpassa funktionaliteten beger du dig till Systeminställningar -> Tangentbord och ställer in det exakt så som du vill ha det. Om du vill kan du till exempel välja att fn-tangenten i stället används för att maximera innehållet på Touch Bar, vilket bland annat innebär att Escape-tangenten försvinner.
Längst till höger i Touch Bar återfinns dina fyra favorittangenter i det som kallas för Control Strip, vilka väljer du själv i inställningarna för tangentbordet. De förvalda tangenterna ändrar ljusstyrkan och volymen, stänger av ljudet och startar Siri, men du kan till exempel lägga till tangenter för att ta skärmdumpar, öppna notiscenter och så vidare. Att det räcker med en enda tangent för att både höja eller sänka ljudet är förresten något vi gillar skarpt.
Längst till vänster finns en virtuell Escape-tangent som fungerar precis som vi är vana vid. Om du föredrar en fysisk tangent kan du ställa in att den ska ersätta någon av dina vanliga tangenter, till exempel Skiftlås (Caps Lock).
Så fungerar Touch Bar med dina program
I mitten av Touch Bar hamnar de app-specifika tangenterna och det är dessa som imponerar mest på oss. Nedan listar vi några av funktionerna i Apples egna program.I Mail erbjuds tangenter för att flagga, arkivera och ta bort mejl, något som gör det enklare att sortera inkorgen.
I Safari får vi se mediatangenter så fort en video startas. Med hjälp av en pausknapp kan vi snabbt sätta stopp för en video utan att sträcka oss efter musen. Ett annat användningsområde är att snabbt öppna dina favoritsajter, till exempel MacWorld eller M3.

I Meddelanden kan du komma åt alla emojis via en knapptryckning, sedan är det bara att bläddra sig fram till den du vill använda dig av.

Du kan enkelt anpassa innehållet i de flesta av Apples program, men tyvärr inte i Itunes av någon oförklarlig anledning. Snabbaste sättet att ändra uppsättningen är att välja Innehåll i menyraden och leta reda på alternativet att anpassa Touch Bar. Sedan är det bara att flytta runt på tangenterna eller lägga till nya.
Många av de mest populära tredjepartsprogrammen har redan fått eller kommer att få stöd för Touch Bar. Här kan nämnas tungviktare som Microsoft Office, Adobe Photoshop och Pixelmator, med även mer nischade program som Omnigraffle och Djay.
Touch Bar är kort och gott ett riktigt trevligt tillskott som gör att vi sparar en hel del tid. Visst kan vi använda musen eller kortkommandon, men hur många av de sistnämnda kan du egentligen utantill?
Inbyggd fingeravtrycksläsare
Apple har valt att integrera fingeravtrycksläsaren Touch ID i Touch Bar, vilket gör det enkelt att köpa appar, musik, filmer och böcker på App Store, Itunes Store och Ibookstore. Det kan även användas för att betala med Apple Pay direkt i Safari, åtminstone så länge du bor i något av länderna där betaltjänsten lanserats.Det som vi gillar mest med Touch ID är emellertid att slippa skriva in lösenord för att logga in eller för att ändra på någon inställning. Har du köpt 1Password kan du nästan slippa skriva in lösenord överhuvudtaget, detta då programmet nyligen uppdaterades med stöd för Touch ID.

Prestanda
I den nya 13-tumsmodellen av Macbook Pro utan Touch Bar visade det sig att det rörde sig om i stort sett samma prestanda som i förra årets motsvarighet. Men hur är det då ställt med Touch Bar-modellerna?Om vi börjar med Geekbench 4.0.1 får 13-tumsmodellen med Touch Bar 3 927 poäng vid användning av en processorkärna, medan 15-tumsmodellen får 4 216 poäng. Det är en förbättring med 5,3 respektive 1,5 procent jämfört med förra årets modeller (se nedan).

När flera kärnor används är 13-tumsmodellen 7,9 procent bättre än förra årets modell, men när det kommer till 15-tumsmodellen handlar det faktiskt om en försämring jämfört med förra årets modell.

I OpenCL-testet är 13-tummaren 59 procent bättre än den förra generationen, medan 15-tummaren är 8,6 procent bättre.

Avslutningsvis har vi använt oss av Cinebench OpenGL för att kolla upp grafikprestanda. Här handlar det om förbättringar på 27,5 respektive 13,7 procent jämfört med förra årets modeller.

Det har klagats friskt på Apples beslut att sätta ett tak på 16 gigabyte arbetsminne, men det hänger av allt att döma samman med valet av processor. Nästa år lär det bli dags för Kaby Lake och då får vi förhoppningsvis se en fördubbling till 32 gigabyte.
För- och nackdelar med den nya designen
Som vi påpekade i början av den här artikeln är de nya modellerna både tunnare och lättare än förra årets motsvarigheter. För att skala bort så mycket som möjligt har Apple satsat på ett nytt tangentbord som vi ärligt talat har lite svårt för.

Vi hade gärna lagt till några millimeter för att ha kvar det gamla tangentbordet, något som också hade kunnat ge oss ett aningen större batteri och kanske fler kontakter. Som bekant får vi nöja oss med två respektive fyra portar för usb-c och thunderbolt 3, något som många anser är i minsta laget för en proffsdator.
Vidare kan vi konstatera att vi bjuds på en större styrplatta med stöd för Force Touch, något som de flesta användare lär uppskatta. Det finns emellertid en risk för att man kommer åt styrplattan av misstag när man skriver, vilket är aningen irriterande.

Avslutningsvis bör vi nämna de nya högtalarna, och på den punkten är vi positivt överraskade. Enligt Apple är volymen nu dubbelt så hög som tidigare, något som ger tillfredsställande ljud när vi tittar på filmer, tv-serier och sportsändningar. Högtalarna i 15-tummaren ger lite bättre ljud än de i 13-tummaren, men någon större skillnad är det inte tal om.
Läs också: Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar
Omdöme och betyg
Det går inte att blunda för det faktum att nya Macbook Pro har en väldigt hög prislapp, något som lär få många potentiella kunder att tveka. Men om vi bortser från prislappen handlar det om riktigt bra datorer och på de flesta

Vi gillar både Touch Bar och Touch ID, vilket gör att vi tycker att dessa modeller är ett bättre val än den nya 13-tumsmodellen där funktionstangenterna finns kvar. Betyget blir därför ett snäpp högre, närmare bestämt en åtta på en tiogradig skala.
Test: Susie Ochs
Bilder: Andy Murray
Översättning och bearbetning: Mikael Markander
Fakta: Macbook Pro med Touch Bar och Touch ID
Pris: Från 20 595 kronor och uppåt beroende på konfiguration
Mer information: https://www.apple.com/se/macbook-pro/

Stöd för Touch Bar och Touch ID
Mindre och lättare

Högt pris
Det gamla tangentbordet har bytts ut
Macbook Pro utan Touch bar
Den nya ingångsmodellen av Macbook Pro med en Core i5-processor på 2,0 gigahertz är tänkt att ersätta 13-tumsmodellen av Macbook Air, men frågan är om den även kan ersätta äldre modeller av Macbook Pro?Det beror naturligtvis på hur gammal dator du har och vilka behov du har, men har du en hyfsat modern modell ser vi ingen större anledning att byta upp sig. Varför kommer vi förklara lite längre fram i den här artikeln.
Ny design med för- och nackdelar
Rent designmässigt har Macbook Pro förändrats en hel del, även om just denna modell har kvar raden av funktionstangenterna längst upp på datorn.Nya Macbook Pro är både tunnare och lättare än tidigare modeller, faktum är att den endast väger 1,37 kilo. Å andra sidan är det många av oss som hellre hade sett ett bättre tangentbord och fler kontakter, även om det skulle göra datorn snäppet tjockare och tyngre.

Tangentbordet som Apple har valt att satsa på är för övrigt av liknande slag som används i de nya modellerna av Macbook. Det har i sin tur fått kritik från flitiga skribenter som helt enkelt inte tycker att det känns rätt. Apple säger sig ha gjort diverse förändringar för att förbättra upplevelsen, men det märker vi inget av efter en veckas testande. Vi trycker konstant lite hårdare än vi borde och när vi sätter oss vid vår gamla dator känns det som en befrielse att använda tangentbordet vi är vana vid.
Nedanför tangentbordet återfinns en enorm styrplatta som baseras på Force Touch. Jämfört med styrplattan på förra årets Macbook Pro är den hela 46 procent större, något som faktiskt kan ställa till med problem. Titt som tätt råkar nämligen våra tummar komma åt plattan, vips hoppar markören upp ett par rader och vi råkar skriva in text i fel mening. En lösning är naturligtvis att ändra händernas position när vi skriver, men det är som bekant svårt att lära gamla hundar att sitta.
Bättre ljud och bibehållen hörlurskontakt
En välkommen förändring är de nya sterohögtalarna som ger betydligt högre ljud än tidigare. Nu räcker det med att sätta volymen på 75 procent för att fylla hela rummet med skön musik som dränker ljudet från vårt tangentbordssmattrande.

Många hade oroat sig över att hörlurskontakten skulle försvinna i Apples korståg mot gamla portar, men den finns faktiskt kvar. Anledningen är att den inte enbart används för hörlurar, utan även för att ansluta mikrofoner och instrument. Och Apple ska ju ha något att plocka bort i kommande uppgraderingar.
Ljusare och mer effektiv bildskärm
En av de främsta anledningarna till att köpa nya Macbook Pro är den fantastiska retinaskärmen med en upplösning på 227 pixlar per tum (2560×1600). Jämfört med förra årets modeller har Apple satsat på en ny tft-panel som är 67 procent ljusstarkare och har 67 procent högre kontrast. Färgerna är lika fantastiska som på 5K-modellen av Imac, vilket är imponerande.

Den nya skärmen använder dessutom 30 procent mindre energi, vilket bland annat beror på en variabel uppdateringsfrekvens. Faktum är att den nya skärmen har gjort det möjligt att använda ett mindre batteri och ändå ha lika lång batteritid som i förra årets modell.
Ruskigt få kontakter
Det kommer inte som någon större överraskning att Apple gjort sig av med de gamla kontakterna till förmån för två portar som kombinerar Thunderbolt 3 och usb-c. Vi har trots allt varit beredda på det ända sedan tolvtumsmodellen av Macbook släpptes förra året.

Förändringen innebär att du antingen får köpa nya tillbehör eller lägga en slant på lämpliga adaptrar. Lyckligtvis är utbudet redan ganska stort, detta då marknaden har haft gott om tid på sig att ta fram nya produkter.
En annan fråga man kan ställa sig är varför Apple nöjt sig med två portar på den här modellen. Väljer du modellen med Touch Bar får du nämligen fyra stycken, två på vardera sidan. Troligtvis räknar Apple med att vi ska använda oss av trådlösa tillbehör och då räcker det med två portar för majoriteten av användarna, en för strömkabeln och en för att ansluta en extern skärm vid behov.
Läs också! Test: Usb-c-adaptern som ger alla portar vi saknar i Macbook Pro
Prestanda
När det kommer till prestanda är nya Macbook Pro en hyfsat snabb dator, detta trots att det ”bara” rör sig om en dubbelkärnig Core i5-processor på 2,0 gigahertz och 8 gigabyte arbetsminne av typen lpddr3.I Geekbench 4.0.1 får nya Macbook Pro 3 765 poäng när en kärna används och 7 316 om båda används. Jämfört med 2015 års modell av Macbook Pro rör det sig emellertid endast om en förbättring med en respektive fyra procent.

Om vi istället jämför med motsvarande modell av Macbook Air rör det sig om en skillnad på 16, respektive 25 procent. Med andra ord styrker det vår uppfattning att det är en bra uppdatering för dig som i dagsläget har en Macbook Air, men inte nödvändigtvis för dig som redan har en Macbook Pro.
Vad gäller grafiken är resultatet 51 procent bättre än för förra årets modell av Macbook Pro och 56 procent procent bättre än för förra årets modell av Macbook. Så trots att Intel Iris 540 är ett integrerat grafikkort är det hyfsat kompetent.

När det kommer till dataöverföringen uppmätte vi en genomsnittlig skrivhastighet på 1 317,8 megabyte per sekund i Blackmagic Disk Speed Test 3.0. Läshastigheten uppgick å sin sida till 2 000 megabyte per sekund, men eftersom det är maxhastigheten i verktygsprogrammet lär den faktiska hastigheten vara högre. Enligt Apples egna uppgifter rör det sig om uppemot 3 000 megabyte per sekund, och så kan mycket väl vara fallet. Vi behöver dock införskaffa ett bättre mätverktyg för att verifiera den uppgiften. Hursomhelst är ssd-enheten blixtsnabb, vilket är glada nyheter.
Oförändrad batteritid
Som vi nämnde i förbifarten tidigare har Apple den här gången valt ett klenare batteri, närmare bestämt ligger kapaciteten på 54,5 wattimmar i stället för 74,9 wattimmar som i förra årets modell.Batteritiden är ändå oförändrad, detta tack vare att den nya bildskärmen och Skylake-processorn är mer energisnåla. Sålunda uppges batteritiden till tio timmar, vilket vi naturligtvis ville testa.
Vi skapade därför en spellista med filmer i Itunes och ställde in skärmens ljusstyrka och volym på 50 procent. Vi kunde sedan titta på film i 9 timmar och 50 minuter innan datorn slocknade, med andra ord håller Apple vad de lovar när det kommer till batteritiden.

Vid normalt bruk kan vi räkna med att batteriet står sig en hel arbetsdag, men det är som vanligt bäst att ha en laddare med sig för säkerhets skull. En kul detalj är att du kan använda samma laddare som för Iphone 7, åtminstone om du införskaffat en ny kabel för usb-c. En sådan säljs för tillfället till rabatterat pris på Apple Store.
Omdöme
Det är lite synd att Apple inte släpper alla nya modeller av Macbook Pro samtidigt, för det som alla undrar över är hur den här modellen står sig gentemot modellerna med Touch Bar. Med det sagt kan vi endast jämföra med förra årets modeller av Macbook Pro och 13-tumsmodellen av Macbook Air, det är ju trots allt den datorn som den här ska ersätta.Det går i sammanhanget inte att låta bli att nämna prislappen, som åtminstone för oss svenskar är i saftigaste laget. Grundkonfigurationen ligger på 16 995 kronor och då får vi 256 gigabyte lagring och 8 gigabyte arbetsminne. Dubblar vi mängden till 512 respektive 16 gigabyte hamnar vi på 21 395 kronor. Sätter vi i lagring på en terabyte och en snabbare i7-processor på 2,4 gigahertz landar vi på 29 095 kronor. Då återstår kostnaden för nya tillbehör, kablar och adaptrar som lätt blir ett antal tusenlappar till.

Även om vi köper modellen för 29 095 kronor kan vi ändå inte få bättre grafikkort än Intel Iris 540, dessutom får vi nöja oss med två ynka portar. Vill du ha bättre grafikkort och fler portar måste du välja modellen med Touch Bar, så då får du alltså acceptera att du inte längre har några funktionstangenter.
Vad gäller datorn som sådan är den klart bättre än Macbook Air och även Macbook. Men har du 2015 års modell av Macbook Pro finns det faktiskt få anledningar att uppgradera. Då gör du klokare i att spara pengarna till nästa års modell som förhoppningsvis kommer att utrustas med Kaby Lake-processor och ha stöd för 32 gigabyte arbetsminne.
Test av Susie Ochs
Översättning och bearbetning av Mikael Markander
Fakta: 13-tums Macbook Pro
Funktion: Bärbar dator från AppleSpecifikationer: Core i5-processor på 2,0 gigahertz (Skylake), ssd-enhet på 256 gigabyte och 8 gigabyte arbetsminne
Pris: 16 995 kronor och uppåt
Mer information: https://www.apple.com/se/shop/buy-mac/macbook-pro

– Fantastisk skärm
– Bra batteritid

– Mediokert tangentbord
– Få kontakter