Du får ruskigt mycket prestanda i ett kompaktare paket än på länge. Den retro-flirtande designen tilltalar och den vassare skärmen övertygar. På ett par punkter hade vi hoppats på lite extra i funktion och uppgradering, men trots en prishöjning blir den en tveklös rekommendation om du inte vill bränna över 12 000 kronor på en ny Iphone. Det kan dock finnas orsak att avvakta lite, och se om Mini passar dig bättre.
Årets Iphone-modeller är både enklare och lite svårare att hålla reda på än generation 11. Det handlar nu om fyra modeller som på många viktiga sätt skiljer sig åt, och som framför allt blir större och bjuder på vassare kameror ju mer du är beredd att betala. Samtidigt är det mindre skillnad än någonsin på standard- och Pro-modeller. Testad produkt: Iphone 12 Pris: 64GB: 8 995 kr hos Prisjakt. 128GB: 10 590 kr hos Netonnet. 256GB: 11 890 kr hos Netonnet.
Iphone 12 har fått ett helt gäng välkomna uppgraderingar jämfört med Iphone 11. Givetvis med nya A14 Bionic-kretsen under huven, med dess 5 nanometers arkitektur som ger den både ett påtagligt lyft i prestanda och ökad energieffektivitet. A13 var redan den bäst i klassen i vissa lägen trots ett år på nacken, även om den halkat efter lite på andra punkter jämfört med Snapdragon 865 och 865 Plus.
A14 sätter Iphone högst på prestandatronen just nu. I alla fall för cpu-prestanda. När det kommer till spelgrafik är inte försprånget lika stort och A14 drar ungefär jämnt med konkurrensen. Men vi pratar här om prestanda som i en business-laptop, och grafik i konsol-klass. I alla fall förra generationens konsoler. Vi installerade givetvis Apple Arcade på mobilen och kan konstatera att allt vi utsätter den för spelgrafikmässigt levereras med bra flyt, även om upplevelsen på en liten pekskärm inte direkt är optimal.
5g inte för alla
Apple tar nu också steget till 5g. I Europa ”bara” med sub 6-frekvens och ingen mmwave, men det är ju inget som lär bli aktuellt i Sverige på flera år i alla fall. Ärligt talat är inte 5g alls en så het uppgradering som man kan tro, då de allra flesta användare inte lär utnyttja den nya tekniken annat än i undantag. Är det bara för att få 5g du funderar på att uppgradera Iphone så skulle vi rekommendera att du väntar.
Men det finns ju gott om andra orsaker att spana in Iphone 12. Det som först drar blickarna till sig är en ny design. Hela serien har fått en större designuppdatering än på flera år, med plana 90-gradersvinklar i ramen runtom och planare glasytor fram och bak utan droppformad upphöjning i kanterna.
Det blir samtidigt en skön retro-flirt med klassiska modeller från Iphone 4 och 5-generationen, och en uppfriskande nyhet efter ett halvt decennie med rundad design. Den är inte lika bekväm att greppa, men då yttermåtten är mer kompakta än tidigare och vikten är hanterbart låg är det inget som direkt stör. Skillnaden på en Iphone 12 och en Iphone 12 Pro ligger i materialval, enstaka specifikationer och framför allt kameran. Men yttermåtten är identiska.
Tåligast i klassen
Byggkvaliteten och kvalitetskänslan är prickfri och den fysiska konstruktionen är den mest tåliga både Apple och mobilbranschen överlag har producerat. I alla fall om vi inte räknar de bepansrade ruggade mobilerna, som är i en kategori för sig. Iphone 12-serien är IP68-klassad, men tål mer vatten än konkurrerande Android-mobiler just nu, med nedsänkning till hela sex meters djup, där de flesta bara klarar en till tre meter.
Ytan framför skärmen uppges också vara av en ny extra tålig typ som kallas Ceramic Shield. Den görs precis som Gorilla Glass av Corning, men ska vara snäppet tåligare än senaste ”vanliga” Gorilla Glass-versionen Victus. Det kan vara en orsak till den planare designen, att denna typ av glas inte tål att formas lika flexibelt. Men det är rena spekulationer. Ytan ger i alla fall inga visuella distorsioner för skärmen och betraktningsvinklarna är utmärkta.
En stor nyhet för Iphone 12 är just bildskärmen. Apple har nu till slut övergett ips-paneler helt och sätter amoled-skärm även i grundmodellen, och du får nu också riktigt hög pixeltäthet med lite över full hd-upplösning, jämfört med 828 bildpunkters bredd i Iphone 11. Visst, Apple kallade det för en Retina-skärm även förut, men på nära håll gick det definitivt att urskilja enstaka pixlar. Det lyckas i alla fall vi som granskat skärmen här inte längre se, ens på riktigt nära håll.
Oled och vässad ljusstyrka
Det är verkligen välkommet, då det var en klar skillnad i upplevelse mellan den och Pro-lurarna i förra generationen, oled-teknikens överlägsna kontrast och sköna färghantering gjorde att suktandet efter att uppgradera till den påtagligt dyrare 11 Pro var stort.
För övrigt har skärmen fina bildegenskaper, som dci-p3-matchning för färgomfånget, givetvis bibehållen Truetone-funktion och uppressad maxljusstyrka till hela 1 200 cd/m2. Det kickar dock bara in med automatik i direkt solljus eller som extra dynamik när du tittar på hdr-material. Hdr-stöd är också nytt för 12:an jämfört med Iphone 11. Den nya rätvinkliga designen tilltalar i alla fall oss på redaktionen. Men smaken kan ju variera. Skärmen har tunna men påtagliga kanter runtom och den stora sensorpanel i ovankant vi har blivit vana vid numera. Om Apple någonsin tänker krympa den och ge oss mer skärmyta i toppen verkar oklart. Å andra sidan är IOS och Iphone-upplevelsen numera anpassad till att inte vara beroende av mängder av statusikoner i toppen, så utrymme för det verkar inte vara högprioriterat.
Kvar på 60 Hz
Är det något vi saknar i årets Iphone-skärm är det en ökad bildfrekvens. Det har varit den kanske viktigaste skärmtrenden på Android-sidan senaste året, både ips- och oled-paneler med 90, 120 eller till och med 144 Hz bilduppdatering. Det började som en funktion i biffiga gaming-mobiler, men har i år blivit en premium-funktion för alla, och ger en extra direkt känsla i både gränssnitt och scroll i appar. Apple är inte obekanta med tekniken, som ju redan finns i Ipad Pro.
Apple vässar pekresponsen i årets mobiler med ökad samplingsfrekvens för touch-lagret, och det känns faktiskt av med en lite extra rapp känsla, men den sista ingrediensen för en mer taktil skärmupplevelse saknas fortfarande. Det kan vara en sak som avskräcker en Android-användare till att konvertera till Iphone idag.
Orsaken till att Apple skippar det helt 2020 uppges stavas 5g. Den nya tekniken drar mer energi och för att inte äventyra batteritiden och fortfarande hålla kompakt form fick något stryka på foten, och i detta fall blev det 120 Hz-panel.
Om det är hela sanningen låter vi vara osagt, Apple hade säkert precis som många konkurrenter kunnat ge användare valet att köra hög-eller lågfrekvent, och införa dynamisk anpassning av bildfrekvens för att spara på batteriet. Kan en uppstickare som Oneplus så borde en jätte som Apple också klara av det. Men det kan finnas andra orsaker, som att striktare byggda IOS inte är lika lätt att anpassa för det eller att det inte gick att få anpassade skärmpaneler i de enorma volymer som en Iphone-generation behöver snabbt nog.
Ljud i toppklass
60 Hz är dock utmärkt för film, och Iphone 12 levererar en utmärkt videoupplevelse som lyfts av både kraftfullt och klart stereoljud, tack vare rejäl högtalare i botten och framåtriktad högtalare i ovankant. Det är lite övervikt av bastoner ifrån botten, men annars är stereoljudet perfekt balanserat. Det här är mer ljud än vi har rätt att förvänta oss ur en så här kompakt liten mobil. IOS ger dig inga möjligheter att anpassa ljudbilden själv, men det är inget vi känner stort behov av.
Kamera
Kamerorna i Iphone 12 innebär ingen enorm skillnad mot Iphone 11. Det är fortfarande en dubbellins-kombo med 12 megapixel huvudsensor och en extra 12-megapixlare med vidvinkel. Vidvikellinsen har fått större bländare och blivit bättre på mörkerfoto, men annars hittar vi de huvudsakliga nyheterna i mjukvaran och möjligheter tack vare vässad prestanda och en ny bildprocessor i A14-kretsen.Foto utomhus med standardkameran i Iphone 12. Klicka för originalstorlek.Foto utomhus med vidvinkelkameran i Iphone 12. Det innebär bland annat att det går att filma i Dolby Vision-format, och att hdr-funktionen i både huvudkamera och vidvinkel har vässats. Iphone har inte på länge legat i framkant när det gäller innovationer och unika features i sina kameror, men har konstant levererat toppkvalitet i signalbehandling och rätta mjukvaran och rutinerna för att problemfritt ta en bra bild i de flesta vardagliga miljöer. Det finns ett gäng mer eller mindre utstickande färger att välja mellan. Möjligen hade ett mer metallglänsande alternativ varit kul. Det får du uppdradera till Pro-modell för. Det fortsätter de med här. Men det går ändå inte att ignorera att kameran i denna mobil för 10 000 kronor eller mer känns lite begränsande, utan telefotozoom och den bredare palett av brännvidder, upplösningar och funktioner – och ibland också höga kvalitet – du kan få i även en budgetmobil om du sneglar över på Android-utbudet. Det är dock betydligt svårare att veta att det är pålitlig kvalitet du köper. Det är det inget snack om här.
Magsafe ger behändigare laddning
Iphone 12 har faktiskt ett mindre batteri än Iphone 11, strax under 3 000 mAh istället för strax över. Med tyngre prestanda och mer högupplöst skärm ger det oss på pappret en orsak till oro, men potentiella energiproblem vägs där upp bra av det faktum att skärmen är av oled-typ och även nya 5 nanometers-processorn drar mindre ström.
Apple själva uppger att det går att strömma video i upp till elva timmar, men det beror mycket på ljud, tjänst och videoformat. Vi kunde utan problem strömma 1080p Youtube-video långt mycket längre än så. Att strömma film via Apple TV+ verkar till exempel dra ström mer i linje med vad Apple uppger. Däremot så får du nog räkna med daglig laddning om du är en aktiv och rörlig användare för övrigt, då drift av andra appar, samt 4g- och framför allt 5g-kommunikation äter lite extra batteri.
Då är nya Magsafe-funktionen på baksidan en trevlig nyhet. Det här har väldigt lite att göra med Magsafe i en Macbook, förutom att det handlar om batteriladdning och magneter. Apple har helt enkelt byggt en magnet på baksidan av nya Iphone-lurarna, som gör det smidigare att lägga an en ny trådlös laddare med samma namn. Telefonerna går fortfarande bra att använda med vanliga qi-laddare, men med denna blir det både smidigare och lite extra effektivt.
Annars är kanske just batterihantering det som vi hade hoppats på lite mer av. Det är inga nyheter på snabbladdningsfronten, där 20 watts inpluggad snabbladdning fortfarande är standard. Vi fyller på piggt upp till 50 procent och därefter går tempot ner. Precis som för Iphone 11. Samma gamla dubbelkamera baktill. Men lite uppgraderad och framför allt med förbättrad bildprocessor och mjukvara.
Extra inköp kan behövas
En påtaglig och lite märklig nyhet är att ingen som helst laddare längre ingår i boxen, som är extra kompakt och bara rymmer telefon och en usb-c till lightning-sladd. Även Magsafe-laddaren, ett tillbehör för 495 kronor, kommer utan strömadapter.
Apple räknar med andra ord kallt med att du har en väggplugg sedan tidigare. Men de flesta som uppgraderar gör det nog inte från en Iphone 11 som kom med usb-c-kontakt på laddaren, utan från en äldre modell där kontakten på laddaren var av usb-a-typ. Då behöver du även skaffa en sådan separat, för ett par hundrappar till.
Iphone 12 finns i tre versioner, med 64, 128 eller 256 GB lagring, som kostar mellan 9 995 och 11 895 kronor. Det är en liten justering uppåt i pris jämfört med Iphone 11. Det är kanske lite trist att det enda mer prispressade alternativet blir Iphone 12 Mini i ett påtagligt annorlunda format. Men å andra sidan har Iphone 12 tillräckligt många intressanta nyheter för att den ska kunna vara värd den extra slanten.
Specifikationer
Produktnamn: Iphone 12 Testad: Oktober 2020 Tillverkare: Apple Systemkrets: Apple A14 Bionic Processor: 2 st Firestorm 2,99 GHz, 4 st Icestorm Grafik: Apple A14 graphics Minne: 4 GB Lagring: 64/128/256 GB NVMe Skärm: 6,1 tum amoled, 1120 x 2532 bildpunkter Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med led fram Anslutningar: Usb 2.0 Lightning Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc Operativsystem: IOS 14.1 Övrigt: FaceID, trådlös laddning (MagSafe upp till 15 W), vattentålig (ip68/iec 60529 , upp till 6 m i 30 min), stöd för e-sim Batteri: 2 815 mAh, upp till ca 20 h min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 15 h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 27 h samtal (3g) Storlek: 14,67 x 7,15 x 0,74 cm Vikt: 226 gram Pris: 64GB: 8 995 kr hos Prisjakt. 128GB: 10 590 kr hos Netonnet. 256GB: 11 890 kr hos Netonnet.