Series 6 är bättre än Series 5 och ser till att Apple Watch behåller titeln som världens bästa smartklocka. Men någon revolutionerande uppdatering är det inte, och knappt någon som har en Series 5 eller ens Series 4 kommer känna att det var värt att uppgradera. Har du råd är det värt priset jämfört med Apple Watch SE. Läs vårt stora test av smartklockor
Apple Watch Series 6 testades oktober 2020 och uppdaterades 14 juni 2022 med aktuella priser.
Apple Watch Series 6 är den mest inkrementella uppdateringen av Apples smartklocka hittills. Jämfört med fjolårets Series 5 är tillskottet av en pulsoximeter den enda uppenbara skillnaden. Men å andra sidan: det är svårare att förbättra något som redan är så bra.
Koll på syresättningen
Den största nyheten i Series 6 är att den har ytterligare en hälsosensor: en pulsoximeter som mäter blodets syresättning. Det här är något det har ryktats om i flera år och flera patentansökningar från Apple har visat att företagets ingenjörer har jobbat på att få till tekniken. Pulsoximetri används inom sjukvården för att bland annat hålla koll på att patienter i intensivvård och under operationer inte har syrebrist. Tekniken används också för att diagnosticera sömnapné, och inom sportmedicin för att optimera träning.
Läs även: Så står sig Apple Watch SE mot Watch 6 och Watch 3 Under covidpandemin har pulsoximetrar sålt slut i många butiker eftersom sjukdomen har visat sig vara lömsk och kan skada lungorna så mycket att syresättningen sjunker till farligt låga nivåer utan att det påverkar allmäntillståndet så mycket.
Läkare har talat om patienter som kommer in på akuten med nedåt 50 procent syresättning och som borde kippa efter andan men sitter och skriver meddelanden på mobilen. Apple ligger alltså alldeles rätt i tiden med att lägga till funktionen och lär sälja en och annan Series 6 enbart på grund av detta. Men för de flesta Apple Watch-användare är pulsoximetern inte en lika viktig funktion som pulsmätaren och mer i samma klass som ekg-funktionen. Den kan rädda liv, men det gäller i mycket högre grad äldre användare. Är du under 40 och pulsoximetern är det enda som får dig att kanske vilja ha en Series 6 istället för SE tycker vi du gott kan välja SE:n den här gången. Spara mellanskillnaden och uppgradera om några år istället när klockan även fått ny design och ännu fler funktioner.
Finputsning
I övrigt är Series 6 i princip bara en finputsning av allt Apple redan inkluderade i Series 5. Den trevliga alltid vakna skärmen har blivit lite ljusstarkare i solljus så att du enklare kan se vad klockan är utan att röra på armen. Den nya S6-processorn har blivit lite snabbare, och det märks faktiskt i att appar öppnar en aning kvickare. Det är välkommet med tanke på att S5-chippet i Series 5 hade precis samma cpu som S4-chippet i Series 4.
På designfronten är Series 6 till formen identisk med sina föregångare och nya SE. Däremot har Apple lagt till nya färger. Aluminiumboetten, som är den de allra flesta väljer, har fått de två nya färgerna mörkblått och rött. Vi har testat den mörkblå och kan konstatera att det är en snygg, subtil färg som skiftar från nästan svart till något åt det lila hållet beroende på ljus och betraktningsvinkel. Den röda modellen har vi inte kommit åt att titta på (vi gör alla vårt bästa för att bekämpa covid-19), men av de foton vi sett är den något som verkligen lyser upp din handled. På ljushyade användare kan de bli lite väl stark.
Apple utlovar precis som tidigare 18 timmars batteritid men precis som i vårt test av Apple Watch SE får vi vid normalbruk ut betydligt mer. Faktum är att vår klocka efter 34 timmar sedan fulladdat har 14 procent batteri kvar (från morgon en dag till kväll dagen efter). Batterier blir sämre med åren så det är skönt att veta att Apple har tagit i i underkant. Vi ska dock notera att batteritiden beror mycket på hur du använder klockan: Om du ofta gör långa träningspass utomhus med gps eller strömmas musik eller podcasts mest hela tiden kommer batteriet inte räcka lika länge.
U1-chippet kan utöka funktionaliteten
En liten överraskning i Series 6 är att den har utrustats med Apples U1-chipp för ultra wideband-kommunikation. Chippet har tidigare hamnat i Iphone 11 och hittills använder Apple bara tekniken för riktade Airdrop-överföringar. Den ska dock snart börja användas i de digitala bilnycklar som Apple lanserade stöd för i IOS 14. Med U1-chipp behöver du inte göra något annat än befinna dig intill bilen för att låsa upp den. Ska du skaffa en ny välutrustad bil inom ett par år kan det här alltså underlätta vardagen en aning.
Men ultra wideband-tekniken väntas också vara en central del av Airtag, den prylhittarbricka Apple ryktas ha under utveckling. Det innebär att du kanske kommer kunna använda din klocka för att hitta dina hus- och bilnycklar, plånbok, handväska och andra ”dumma” ägodelar som inte själva har någon nätverksanslutning.
Series 6 eller SE?
Den stora frågan för nya kunder och de som har en Series 2 eller äldre blir i år: Ska jag nöja mig med Apple Watch SE eller är Series 6 värd sitt högre pris? Om du är sugen på en lyxigare boett eller någon av de nya färgerna har du inget val – SE kommer bara i aluminium med tre färger. Annars kokar skillnaderna ner till två saker:
Bättre hälsokoll – med ekg och pulsoximeter får du helt enkelt mer koll på hjärta och lungor. Om du är över 40 eller har existerande riskfaktorer som diabetes, kraftig övervikt, astma och andra lungsjukdomar eller om hjärtproblem ligger i släkten känns det rätt självklart att kosta på sig detta.
Alltid vaken skärm – hur viktigt detta är kan bara du själv avgöra. Undertecknad tycker det är en stor förbättring mot de gamla skärmarna, men alla håller inte med.
U1-chippet kan bli en viktig poäng med Series 6, men det vågar vi inte riktigt sia om ännu.
Om du redan har en Apple Watch du är nöjd med tycker vi att du gott kan vänta. Förhoppningsvis får vi en lite djärvare designuppdatering nästa år, kanske rent av en helt ny form.
Specifikationer
Testad: Oktober 2020. Modell: Apple Watch Series 6. Tillverkare:Apple. Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, med boett i aluminium, stål eller titan. Finns även i sportmodellen Nike och lyxmodellen Hermès. Vi har testat 44 mm aluminiumboett i mörkblått. Processor: S6 64-bit, dubbelkärnig. Med U1-krets för ultra wideband-teknik. Skärm: Retina (LTPO OLED) 324 × 394 pixlar (40 mm), 368 × 448 pixlar (44 mm). 1 000 nits. Lagring: 32 GB. Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz och 5,0 GHz), bluetooth 5.0, inbyggd gps. Kan även köpas till att inkludera 4G-uppkoppling. Mått: 34 x 40 x 10,4 mm (40 mm boett), 38 x 44 x 19,4 mm (44 mm boett). Vikt: 40 mm: 30,5 g. 44 mm: 36,5 g. Övrigt: Pulsoximeter, tvåpoligt EKG, optisk pulsmätare, gyroskop, höjdmätare (altimeter), accelerometer. Vattentät till 50 meter. Ett armband medföljer. Rek. pris (gps-versionen): 40 mm: Från 3 190 kronor. 44 mm: Från 4 890 kronor. Pris: (40 mm): Kostar 4 631 kronor hos Amazon Sverige. eller 44mm: Kostar 3 996 kronor hos Amazon Sverige