Expertbetyg
Fördelar
- Lysande passform och komfort.
- Kompakt, trådlöst laddningsskal.
- Bra aktiv brusreducering.
Nackdelar
- Ljudet bara godkänt sett till prislappen.
- Batteritiden inte bäst i klassen.
Omdöme
Apple tar sin toksuccé Airpods och förbättrar komfort, passform och ljudkvalitet, samtidigt som man lägger till aktiv brusreducering och ett transparent läge. Även om ljudkvaliteten hade kunnat vara ännu lite bättre för denna prislapp är det här inget annat än ett givet val för Iphone-användaren.
Stort test av trådlösa hörlurar
Airpods Pro: De bästa hörlurar en Iphone-användare kan köpa
Testad produkt: Airpods Pro
Pris: 2 522 kronor hos Amazon Sverige
Det har sagts förr men tål att sägas igen: Apple är som bäst när de tar något krångligt och pillrigt och gör det bekymmersfritt. Airpods Pro är ett perfekt exempel på det.
Det här är inte världens första trådlösa in ear-lurar med brusreducering, och det är inte heller de mest välljudande hörlurar du kan lyssna på. Men de låter tillräckligt bra, och framför allt är de så enkla att leva med att det är svårt att alls gå tillbaka till något annat efter att ha använd Airpods Pro.
Gör trådlöst lite enklare

Apples första Airpods har varit inget mindre än en dundersuccé, och inte för att Apple uppfann kategorin true wireless-hörlurar, utan för att Apple gjorde hörlurarna enklare att använda än konkurrenternas.
Apple har gjort trådlösa hörlurar nästan lika enkla att använda som trådbundna hörlurar. Den första parkopplingsprocessen, som du bara behöver göra en gång, består av att du öppnar locket, väntar någon sekund, trycker på en knapp – och så är det klart.
Hörlurarna vet när de inte är i ditt öra längre, och pausar då musiken. Ljudet är tillräckligt bra för att de flesta ska vara nöjda, och fodralet är tillräckligt litet för att passa i en ficka.
Med Airpods Pro har Apple justerat designen en aning, förbättrat ljudkvaliteten en hel del och lagt till aktiv brusreducering.
Airpods Pro är ”peak Apple” – höjden av vad detta företag kan åstadkomma. Precis som med Airpods är det här inte egentligen en ny uppfinning. Airpods Pro är inte självklart bättre än de bästa trådlösa hörlurarna i prisklassen. Men Airpods Pro är så genomtänkt ned i minsta detalj, så enkla och så bekymmersfria, att det genast blir irriterande att gå tillbaka till något annat än Airpods igen.
Designen är svår att slå
Laddningsetuiet är nu både kortare och bredare än versionen till ”vanliga” Airpods (som fortfarande säljs), och inkluderar nu trådlös laddning vare sig du vill ha det eller ej – det finns inget sätt att köpa Airpods Pro utan ett trådlöst laddningsskal.
Etuiet är totalt sett lite större, men fortfarande lika enkelt att sätta i vilken ficka som helst. Hörlurarna liksom sugs på plats med magneter i sina utrymmen i skalet, och locket stängs med samma konstigt tillfredsställande klick som tidigare.

Varför har inga av Apples konkurrenter lyckats efterlikna detta? Ända sedan Apple släppte Airpods för tre (!) år sedan har Apples variant varit minst och smidigast av alla olika true wireless-modeller. Enklare att sätta i fickan, enklare att släppa hörlurarna på plats i skalet och enklare att parkoppla. Här är vi extra tacksamma att Apple kunnat lägga till både brusreducering och mer tättsittande örontoppar i silikon, utan att offra den lilla storleken eller hur enkelt handhavandet av hörlurarna är.
Själva hörlurarna ser i grunden likadana ut, med samma blanka, vita plast. Skaften har dock blivit kortare, vilket också får dem att se lite mindre knäppa ut när de sitter i öronen. Dessutom bidrar det till en bättre viktbalans, som tillsammans med örontopparna gör att de sitter ytterligare lite bättre i öronen.
Det senare är också den mest uppenbara skillnaden med Airpods Pro. Silikontopparna isolerar mer ljud från omvärlden och förbättrar basresponsen i det du lyssnar på.

Med i skalet följer tre olika örontoppar i storlekarna small, medium och large. I Iphones inställningar finns numera en liten funktion för att testa passformen, och ge bästa möjliga både ljud och ljudisolering. Om du skaffar Airpods Pro, testa gärna de olika storlekarna och gör testet för att hitta båda bästa isolering och bästa komfort. I detta test gav både small och medium godkänt resultat i passformtestet, men de små var betydligt mer bekväma.

De vanliga Airpods är inte direkt okomfortabla, men för många användare sitter de inte kvar i öronen tillräckligt bra. Vid mycket rörelse behöver hörlurarna ofta tryckas tillbaka in i öronen lite grann för att inte ramla ut. Ännu värre är det vid ett hårt träningspass.
För dig som har haft svårt att få Airpods att sitta kvar – Airpods Pro kan mycket väl vara lösningen. Pro-modellen lyckas med kombinationen att vara lätta och väldigt bekväma i öronen, samtidigt som de sitter kvar även vid ett hårdare träningspass. Sätt dem på plats i öronen – och glöm bort dem. Det är inte många hörlurar som klarar det senare, att vara så bekväma att de glöms bort.
Airpods Pro har också fått nya kontroller för att styra de viktigaste funktionerna. Istället för att lätt ”slå” på hörlurarna som med vanliga Airpods, finns nu en tryckkänslig, markerad yta på vardera hörlur. Funktionen härmar precis de kontroller som finns på de trådade hörlurarna Earpods: ett tryck pausar eller spelar, alternativt svarar på ett samtal. Två tryck hoppar framåt ett steg, tre snabba tryck hoppar ett steg bakåt.
Ett långt tryck aktiverar transparent läge, alternativt brusreducering, och Siri aktiveras med att säga ”Hej Siri”. Precis som tidigare kan kontrollerna ändras efter personlig smak, om du exempelvis vill att Siri ska aktiveras med ett långt tryck istället.
Att trycka på hörlurarna är dock lite märkligt. Det är inte en knapp, ingenting rör på sig. Däremot får Apple det att verka som en knapp genom att hörlurarna ger ifrån sig ett litet klickljud i bara den hörlur du trycker på. Responsen vi får är alltså mer eller mindre som att trycka på en knapp, trots att det inte är en fysisk knapp. Det här känns väldigt Apple, kort sagt.
Hela förfarandet tar lite tid att vänja sig vid, men efter ett tag känns trycket ändå bättre än det lite obekväma lilla slaget som Airpods kräver. Det fungerar dessutom med handskar på.
Bättre ljud – men långt från bäst
Ljudkvaliteten har utan tvekan förbättrats i Airpods Pro, men ”Pro” betyder i det här fallet inte alls att proffsmusiker eller producenter kan nöja sig med bara ett par Airpods.
Det här är absolut inte de mest välljudande trådlösa hörlurar du kan köpa. Airpods Pro är ”Pro” enbart i den meningen att det är den bästa version av Airpods som Apple erbjuder.
Men visst låter de bra, fullt tillräckligt bra. Ganska mycket bättre än vanliga Airpods till och med. Silikontopparna hjälper till att blockera ljud utifrån och skapa bättre bas, och framför allt behöver Apple inte lika mycket kompensera ljudbilden för den löst sittande designen i vanliga Airpods, som prioriterade mellanregistret och lite grann suddade ut de högsta frekvenserna.
Oavsett om det är hip hop, r’n’b, klassiskt, rock, pop eller poddar låter allting välbalanserat. De flesta användare kommer vara nöjda med hur Airpods Pro låter. Samtidigt, om du har 3 000 kronor att spendera på hörlurar och bara vill ha bästa möjliga ljud för pengarna finns mycket bättre val än dessa. Basen är inte riktigt lika djup som ibland önskas, och de högsta frekvenserna saknar ibland det krispiga ljud som kan få cymbaler att låta fantastiska.
Aktiv brusreducering för stora massan
Brusreduceringen är den största enskilda nyheten i Airpods Pro, men inte heller här är Apple först ut. Sony har redan ett par true wireless-lurar med brusreducering, men med tanke på hur populära Airpods är finns det nu en stor potential att ”den stora massan” upptäcker fördelen med aktiv brusreducering.
Airpods Pro gör ett alldeles utmärkt jobb i att blockera omvärldens brus och oljud. Bäst blockerar hörlurarna frekvent ljud, som en diskmaskin som brummar i bakgrunden, ljudet från ett flygplan, trafikbuller eller tåg. Svårare är det med mindre regelbundet ljud som barnskrik eller vissa typer av verktyg.
Ett par bra over ear-lurar kommer i de flesta fall göra ett bättre jobb med att stänga ute även dessa typer av ljud på grund av sin fysiska omslutning av örat, men för att vara in ear-hörlurar gör Airpods Pro väldigt bra ifrån sig här.
Värt att poängtera är att det inte finns något sätt att själv justera hur stark brusreduceringen ska vara. Apple förlitar sig istället på att tekniken ska göra jobbet åt dig: 200 gånger i sekunden justerar hörlurarna ljudet för att blockera bakgrundsbrus. Och goda nyheter, tekniken sköter det alldeles utmärkt själv.
Även när du förflyttar dig mellan olika miljöer fortsätter reduceringen hålla samma jämna nivå, och det låter hela tiden naturligt. Audiofiler kan vilja ha fler kontroller för att justera nivån av reducering, men de flesta vanliga användare vill bara sätta hörlurarna i öronen och fortsätta med sitt liv, utan ständiga mikrojusteringar.
Airpods Pro kommer inte lyckas eliminera allt bakgrundsljud, men oljuden blir betydligt färre och lägre.
Transparenta läget imponerar
Att blockera allt ljud omkring dig kan vara rent farligt i vissa situationer. Det är där det transparenta läget kommer in i bilden. Alla brusreducerande hörlurar har någon form av liknande funktion, och Apples variant på detta är utan tvekan en av de bättre.
I många andra hörlurar låter detta läge mest bara fejkat, och får ljud att verka avlägsna. Med Airpods Pro låter de flesta ljud väldigt naturliga, och det är fullt möjligt att ha en konversation med en annan person i det transparenta läget, utan att det låter som att rösterna är i ditt huvud som i vissa hörlursmodeller.
Det är inte alls störande att ha läget aktivt under en promenad eller cykeltur. Det kan inte sägas om alla transparenta lägen.

De mest bekväma hörlurarna – någonsin?
Den verkliga framgången med Airpods Pro – anledningen till att du kommer vilja välja dessa istället för några andra hörlurar som kanske låter bättre, har längre batteritid eller bättre brusreducering – är att de bara är så jäkla bekväma.
Så lätta, så bra passform, och de sitter kvar i örat så väl att det är lätt att glömma att de alls sitter där. Vanliga Airpods är kanske inte direkt obekväma, men de hoppade gärna ur sin position lite för lätt, vilket gör att de blir svåra att “glömma bort”.

Kanske de bästa all round-hörlurar du kan köpa
Precis som med vanliga Airpods är Airpods Pro enklare att parkoppla och använda än andra hörlurar och de har ett litet laddningsskal som är ett rent nöje att använda. Uppkopplingen är solid och de pausar automatiskt uppspelningen när du tar ut en eller båda hörlurarna ur öronen. Det är helt enkelt de mest bekymmersfria trådlösa hörlurar en Iphone-användare kan köpa.
Airpods Pro har allt det som gör Airpods bra, men här är det ännu lite bättre. De är mer komfortabla för de flesta, de sitter kvar i öronen längre, de låter bättre, har bra aktiv brusreducering och ett transparent läge som är alldeles lysande.
Det enda Apple inte förbättrade var batteritiden, som fortfarande är okej men inte mer. Hörlurarna ger ungefär fem timmars lyssning utan brusreducering, en halvtimme kortare med. Med ett fulladdat laddningsskal erbjuds totalt 24 timmar, och det kan sedan laddas upp antingen med sladd till lightning-kontakten, eller trådlöst. En snabbladdning på fem minuter av själva hörlurarna ger en timmes extra lyssningstid.
Airpods Pro är inte bäst i klassen på varje enskild front, men sammantaget är det här mycket troligt de absolut bästa hörlurar en Iphone-användare kan köpa. De låter tillräckligt bra, samtidigt som de är bäst i klassen när det kommer till användarupplevelse och komfort.
För 3 195 kronor är Airpods Pro 700 kronor dyrare än Airpods med trådlöst laddningsskal, och minst 1 200 kronor dyrare än om du annars hade nöjt dig med Airpods med vanligt laddningsetui. Trots det är Airpods Pro värda priset, särskilt om du längtar efter bättre passform.
Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.
Specifikationer
Testad: November 2019
Funktion: Helt trådlösa ”true wireless” hörlurar från Apple
IP-certifiering: IPX4
Kommunikation: Bluetooth 5.0
Mer information: Apple
Rek pris: 3 195 kronor
Pris: 2 522 kronor hos Amazon Sverige
Airpods Pro vs “vanliga” Airpods
Jämförda produkter: Airpods och Airpods Pro
Pris: Från 1 237 kronor hos Cdon (Airpods 2 gen med etui). 1 951 kronor hos Cdon (Airpods Pro med trådlöst laddningsetui).
”Magi för dina öron” säger Apple om sin nya trådlösa och brusreducerande variant av Airpods. Den största magin lär den nya brusreduceringen stå för, som bör kunna isolera omvärldens brus och oljud betydligt bättre än den öppna design som Airpods har.
Nu var Airpods Pro egentligen inte någon överraskning, vare sig till namn eller design. Ryktesmaskinen har gått flitigt framför allt den senaste tiden om att brusreducerande Airpods var i görningen hos Apple. Mer överraskande var då lanseringen, som skedde utan förvarning och bara genom ett pressmeddelande till omvärlden.
Apple fortsätter också att sälja ”vanliga” Airpods (andra generationen) till samma priser som tidigare, både med och utan trådlöst laddningsskal.
Brusreducering och transparent läge
Den klart största nyheten, och den enskilt viktigaste anledningen till välja Airpods Pro över Airpods, är utan tvekan brusreducering.
En utåtvänd och en inåtvänd mikrofon lyssnar till omgivningens ljud och skapar tillsammans med H1-chippet ett så kallat motljud, som anpassas till användarens öra liksom hörlurens passform i örat för att stänga ute oönskat ljud och därmed förbättra även ljudbilden. Ljudet anpassas sedan 200 gånger per sekund, alltså med fem millisekunders fördröjning.

Ett särskilt transparensläge finns också för att släppa igenom mer ljud, bra exempelvis i trafiken. Det aktiveras antingen från Kontrollcenter, eller genom att helt enkelt hålla på en ny trycksensor som sitter sitter på skaftet.

Adaptive EQ och bättre ljud
Inte bara brusreducering – även ljudet i sig ska ha blivit bättre än tidigare. Bland annat med hjälp av adaptiv EQ, som anpassar låg- och mellanfrekvens till lyssnarens öra för en mer omslutande ljudbild.
Hur bra det här fungerar och hur mycket bättre det låter jämfört med Airpods får ett framtida test utvisa.
Svett- och vattentåliga
Airpods Pro är nu officiellt ipx4-klassade, till skillnad från vanliga Airpods. Det är inte världens starkaste klassning direkt, men det ska skydda mot svett under hårda träningspass och stänk av vatten.
Apple säger kort och gott att Airpods Pro klarar svett och vatten för sport och träning som inte är i vatten.
Bättre passform och öronskanning
Brusreduceringen i Airpods Pro drar också nytta av att hörlurarna fått en ny form som även fysiskt stänger ute mer ljud än tidigare Airpods. Längst ut sitter nu ett par ”örontoppar” som isolerar mer ljud, och som dessutom kan ge bättre passform än vanliga Airpods med sin mer öppna form.
Med i paketet följer örontoppar i tre olika storlekar. Dessutom finns en ny mjukvarufunktion som skannar av ditt öra och ser om passformen behöver förbättras, alltså byta storlek på örontoppen.
Vikt och form
Med en ny design på hörlurarna, framför allt med ett kortare skaft, kommer också laddningsetuiet i en ny, plattare form. Varje hörlur är också aningen tyngre än Airpods.

Airpods
- Höjd: 53,5 mm
- Bredd: 44,3 mm
- Djup: 21,3 mm
- Vikt per hörlur: 4 gram
- Vikt totalt: 40 gram
Airpods Pro
- Höjd: 45,2 mm
- Bredd: 60,6 mm
- Djup: 21,7 mm
- Vikt per hörlur: 5,4 gram
- Vikt totalt: 45,6 gram

Bättre – och sämre – batteritid
Airpods Pro kan spela musik eller annat ljud i 4,5 timmar, enligt Apples siffror, innan de måste laddas i sitt laddningsetui. Det är en halvtimme kortare än Airpods, och det är troligt att brusreduceringen är boven i dramat. Samtalstiden är dock något bättre, 3,5 timmar mot tre timmar för Airpods.
Den totala batteritiden med laddningsetuiet medräknat är dock densamma som tidigare, 24 timmar.
Höga systemkrav
Har du en Iphone 6 (som ju bara klarar IOS 12) eller en första generationens Apple Watch (Watch OS 4) kan du inte använda Airpods Pro med alla dess funktioner. Hörlurarna har nämligen väldigt höga systemkrav. För att kunna använda de krävs något av följande:
- IOS 13.2 eller senare.
- Ipad OS 13.2 eller senare
- Watch OS 6.1 eller senare
- Mac OS 10.15.1 Catalina eller senare
Lyssna tillsammans-funktionen stöds heller inte på Iphone SE, Iphone 6S eller Iphone 7.
Airpods Pro har dock precis som Airpods en vanlig bluetooth-anslutning och kan användas till annat än Apple-enheter, men då fungerar inte alla funktioner. Om det på samma sätt går att ansluta till äldre Apple-enheter har vi inte haft möjlighet att testa.
Högre pris
Airpods Pro kostar 3 195 kronor när de börjar säljas i Sverige onsdagen den 30 oktober. Det är dyrare än andra generationens Airpods, som kostar 1 995 kronor i Apple Store med vanligt laddningsskal och 2 495 kronor med ett trådlöst laddningsskal.
I verkligheten är dock prisskillnaden ännu större då det ofta går att hitta Airpods för lägre pris än Apples rekommenderade, ofta från runt 1 500 kronor utan trådlöst laddningsskal. Då är prisskillnaden plötsligt 1 700 kronor.
Några nyheter i korthet
- En usb-c till lightning-sladd följer med i förpackningen, till skillnad från usb-a till lightning i Airpods.
- Trådlöst laddningsskal ingår i priset, medan det kostar extra till Airpods.
- På skaftet finns nya gester för att styra uppspelningen, eller snarare tryck. Ett tryck pausar musiken eller svarar på ett samtal, två tryck hoppar till nästa låt och tre tryck går tillbaka ett steg. Precis som den fysiska knappen på sladdlurarna Earpods. Ett långt tryck växlar mellan brusreducering och transparens. Siri aktiveras genom att säga “Hej Siri”.