Test: Anker Powercore 5K – smidig men för långsam laddning
Bara för att en produkt har en magnet och är gjord för Iphone 12 ska du inte tro att det är en Magsafe-produkt.
Av Jonas Ekelund
Macworld Sweden
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Väldigt praktisk att använda
Usb-c-laddning för övriga apparater
Nackdelar
Väl tjock, känns klumpig
Medelmåttig kapacitet
Långsam laddning
Omdöme
En powerbank som sätts fast med magneter, är kompatibel med Magsafe-skal och endast funkar med Iphone 12 måste väl vara en Magsafe-laddare? Det är lätt att tro att du därmed får 15 watts snabbladdning med Ankers trådlösa batteri, men istället får du bara 5 watt. Den har inte heller tillräcklig kapacitet för att ladda telefonen full. Hur lättanvänd den än är blir den därmed en besvikelse. Läs vårt test av Magsafe-powerbanks för Iphone
Testad produkt: Anker Powercore 5K Wireless Magnetic Pris: 46 Euro hos Anker
Apples magnetiska lösning Magsafe som infördes på Iphone 12-modellerna är otroligt praktiskt. Apples egna laddare knäpps fast på baksidan och börja ladda, nästan lika magiskt som den gamla magnetiska laddsladden till Macbook. Magneten används även för bilfästen, plånböcker och fototillbehör. Varför inte även använda den för en powerbank, tänkte Anker, som därmed kom före Apples egen modell. Foto: Anker Anker PowerCore 5K Wireless Magnetic.
Design och konstruktion
Batteriet är ungefär hälften så stort som en Iphone 12 men är dubbelt så tjockt. Det är alltså en ordentlig klump och inget du stoppar ned i byxfickan. Vi har sett batterier med betydligt större kapacitet, men som ändå haft ett smäckrare utförande.
Anker brukar göra rejäla grejer och Powercore Magnetic är inget undantag. Det finns inga synliga skarvar och det känns som att det inte ska vara några problem att låta den skumpa omkring i väskan. Batteriet har ett gummiliknande hölje som gör att det inte riskerar att glida ur handen i första taget. Foto: Jonas EkelundSnäpper enkelt fast på baksidan av Iphone 12.
Funktioner och finesser
Problemet med trådlös qi-laddning är att om inte spolarna ligger perfekt mot varandra så tappar den effekt, eller så får du i värsta fall ingen laddning alls. Tack vare magneterna sitter inte bara batteriet fast i telefonen, det sitter på exakt rätt ställe.
Har du något annat att ladda är det tack och lov inte kört. Ankers powerbank både laddas och ladda via usb-c porten. Då får du en effekt på 10 watt, vilket känns som ett minimum för laddning med sladd. För dina Airpods eller din Apple Watch är det dock helt okej. Ett tryck på den lilla knappen bredvid porten visar dig hur mycket kapacitet som finns kvar.
Prestanda och användarupplevelse
Detta är den typ av produkt där det inte behövs någon instruktionsbok. Du för batteriet över baksidan på telefonen tills det snäpper fast och telefonen bekräftar med en ljudsignal att den börjat ladda. Klart.
Trots det stora formatet på batteriet är kapaciteten bara 5 000 amperetimmar. Det räcker till att ladda en Iphone 12 Mini, men knappt en Iphone 12 eller 12 Pro. En Iphone 12 Pro Max lovar den bara ladda till 75 procent. Att en powerbank kan ladda telefonen full känns som ett minimikrav.
I vårt test lyckas den dock faktiskt bara ladda en 12 Pro Max med 67 procent, vilket dock är bättre än Apples och Hypers batterier, och lika bra som Xtorm. Dit når den på 3 timmar, vilket är lika långsamt som Mophies batteri, men ändå 20 minuter snabbare än Xtorm. Upp till 70 procent är det faktiskt näst långsammast. Via usb-c porten uppmäter vi 11 watt vilket faktiskt är mer än de utlovade 10.
Specifikationer
Tillverkare: Anker Testad: Juli 2021 Systemkrav: Iphone 12-serien Kapacitet: 5 000Ah Effekt: 5 watt trådlös laddning,10 watt via usb-c Rek. pris: 46 Euro Pris: 46 Euro hos Anker