Läs även: Stor guide till Mac OS Monterey – bemästra alla nya funktioner
I år har Apple fokuserat på ekosystemet med många nyheter som handlar om att jobba bättre med flera Apple-prylar och tillsammans med andra. En del är efterlängtade förbättringar, andra mer överraskande. Så hur bra är de, och är det värt att uppdatera så fort som möjligt för att få del av nyheterna?
Safari – fokus på kontroversiella designen skymmer den verkliga nyheten
Webbläsaren är för många datorns viktigaste program, och Apple lägger varje år stora resurser på att förbättra inbyggda webbläsaren Safari. Till skillnad från många av de andra medföljande programmen är konkurrensen från framför allt Chrome men även Firefox och andra program stark.
Safari är inget att oroa sig för helt enkelt. I själva verket ingår en riktigt trevlig nyhet: Flikgrupper. De fungerar som ett slags bokmärken för en hel uppsättning flikar. När du har sparat en flikgrupp kan du stänga hela det fönstret och senare öppna flikgruppen i ett nytt fönster. Det är väldigt smidigt för de som använder olika webbappar och ofta har just en viss uppsättning sajter öppna.

Ovanligt få nyheter i Meddelanden
Meddelanden och Imessage brukar få ganska mycket nytt i Apples höstuppdateringar, men i år ingår ovanligt lite (inte en enda nyhet på emoji/memoji-fronten!). Delas med dig samlar alla länkar, bilder och annat som olika kontakter har delat med dig och gör det tillgängligt i andra program som Bilder, Safari och TV. Hur användbart det är lär variera stort från person till person.
Mer uppenbar nytta gör den andra nyheten. När någon delar flera foton på samma gång i Meddelanden visas de nu som en trave du kan bläddra runt i, eller klicka på för att öppna i ett rutnät. Framför allt i gruppchatter där deltagarna delar många bilder minskar det här rörigheten och lär bli mycket välkommet.
Facetime och Shareplay
Den stora nyheten i Facetime är Shareplay, som Apple med nöd och näppe har hunnit färdigt med till lanseringen av Monterey (det ingår i IOS och Ipad OS 15.1 men saknades i 15.0).Shareplay går ut på att du kan titta på samma innehåll i programmet TV, lyssna på samma musik eller podcast, eller enkelt dela din skärm med någon du pratar med på Facetime. Titta på samma film har du så klart alltid kunnat göra, så vad är vitsen? Synkad uppspelning. Det kan göra förvånansvärt stor skillnad, speciellt i komedier där tajming är så viktigt. Livesänd sport hade också varit kul att se synkat. Det har inte Apple TV Plus och Shareplay fungerar inte med uppspelning i Safari, men tack vare ett api för utvecklare lär det komma i appar för streamingtjänster som har sportsändningar så småningom.
Facetime får också stöd för att visa alla samtalsdeltagare i ett rutnät, men med tanke på att precis alla andra videokonferensprogram redan har det är det inte en särskilt spännande nyhet.

Fokus
Får du notiser stup i ett som bryter din koncentration? Om du inte redan använder tredjepartsprogram för att avlasta har Monterey en glad nyhet i form av funktionen Fokus. Den ligger i Kontrollcenter, den IOS-inspirerade snabbinställningsmenyn som kom i Big Sur, och är en vidareutveckling av Stör ej.Utöver Stör ej (som har blivit ett av flera ”fokus”), Kör bil och Sömn kan du skapa egna fokus för olika syften, och göra individuella inställning av till exempel vilka notiser som får komma fram. ”Sitter med kund” kanske inte släpper igenom några notiser alls medan ”Jobbar” släpper igenom favoriter och tidskänsliga notiser.
Tidskänsliga notiser är ett nytt koncept som innebär att utvecklare kan märka vissa notiser som nödvändiga att agera på med en gång. Det kan till exempel handla om varningar från Hem om att en kamera i hemmet har upptäckt rörelse som skulle kunna vara ett inbrott. Eftersom utvecklare måste uppdatera sina program för att ge stöd åt detta kommer det dröja ett tag innan vi vet om funktionen fungerar bra eller fortfarande leder till notisöversvämning.
Snabbanteckningar – buggigaste nyheten på länge
En nyhet som på papperet verkar intressant men som åtminstone nu, i version 12.0.1, knappt går att använda är Snabbanteckningar. Tanken är att du extra snabbt ska kunna skriva ner något eller kopiera en bit text, en bild eller en länk till en anteckning. Snabbanteckningar kan aktiveras via kortkommando eller ett skärmhörn, vilket mycket riktigt är snabbt, men funktionen är för buggig.Det är tänkt att snabbanteckningar ska vara länkade till den sida i Safari eller det program du hade i förgrunden när du skapar anteckningen. Resultatet ska vara att en genväg till anteckningen visas som en tumnagel när du har just det innehållet öppet, men vi får det inte att fungera konsekvent.
Airplay till Mac
Äntligen, säger alla vi som någon gång velat strömma en låt eller annan media från Iphone eller Ipad till en Mac. Mac OS Monterey får till slut stöd för att strömma media med Airplay inte bara från en Mac utan även till. Du kan nu enkelt visa en video du själv spelade in på Iphone på Macens större skärm. Eller ansluta datorn till en stereo- eller hemmabioanläggning och strömma musik från mobilen. Kort sagt väldigt användbart i många olika situationer, och dessutom verkar det någorlunda stabilt från start – bra gjort Apple!
Genvägar
Genvägar har kommit till Mac och för oss som gillar automatisering är det en av höjdpunkterna i Monterey. Apple har som tur är valt att inte återuppfinna hjulet – Genvägar på Mac är integrerat med Apple Events och kompatibelt med applescript och Automator, så inga gamla automatiseringar blir plötsligt oanvändbara. Du kan konvertera Automator-arbetsflöden till genvägar, och lägga till både applescript- och shell script-kod i avancerade genvägar.Själva programmet är ett av Apples typiska moderna program som inte riktigt känns Maciga nog, men det är betryggande att Apple inte har nöjt sig med samma funktioner som på IOS utan har tänkt på existerande automatiseringssystem i Mac OS. Räkna med att vi kommer titta mer på Genvägar framöver.
Universal Control – kommer senare
En av de stora nyheterna i Monterey kallas Universal Control och är en funktion som gör det möjligt att styra flera Macar och Ipad med samma mus och tangentbord. Du kan till exempel dra ett dokument från en Macbook till en Ipad som ligger intill. Det ser nästan ut som magi, men funktionen är fortfarande under utveckling och kommer inte förrän senare i höst. Vi har därför inte kunnat testa – men det ser spännande ut.
Det här är bara några av nyheterna och Monterey kryllar av små förbättringar och nya funktioner. En liten kul men egentligen meningslös grej: Om du har en memoji som kontoikon följer ansiktet vad du gör när du skriver in lösenordet på låsskärmen. Skriver du fel svarar din memoji med att sucka, himla med ögonen eller göra en klurig min.
Slutsats – ska jag uppdatera?
Förändringarna i Monterey håller sig huvudsakligen till enskilda program och de bekymmersamma nyheterna i Safari har fixats. Därför finns ingen orsak att hålla dig ifrån att uppdatera för att slippa jobbiga överraskningar. Gillar du – eller åtminstone står ut med – Big Sur är Monterey en ren uppgradering.Samtidigt är ingen nyhet i sig så fantastisk att du behöver skynda dig (okej kanske Airplay om det är något du har gått och väntat på länge). Det är som vanligt en del buggar kvar i den färdiga versionen av systemet som undan för undan lär fixas till i 12.1, 12.2 och så vidare. Står du ut att vänta ett par månader kommer dessutom fler tredjepartsprogram dra nytta av alla nyheter.
Mac OS Monteray systemkrav
Apple har tagit bort stöd för många äldre Macmodeller i den nya systemversionen. Imac från 2014 och början av 2015 har till exempel försvunnit från listan över Macar som kan uppdateras. Det gäller även Macbook Pro från 2013 och 2014 (de sista modellerna med Nvidia-grafikkort, kan påpekas), Macbook Air från 2013 och 2014, samt Macbook från 2015. Det innebär att Mac Pro från 2013 och Mac Mini från 2014 är de enda Macmodellerna från innan 2015 som fortfarande kommer stödja senaste Mac OS.
Störst besvikelse lär detta vara för användare med första generationen av Imac 5K från slutet av 2014 (och uppgraderingen med lite snabbare processor som släpptes i mitten av 2015). De äldsta Imac-modellerna som fungerar med Monterey är modellerna från slutet av 2015. Här är hela listan över Macar som stöds:
- Imac (sent 2015 och senare)
- Imac Pro (2017)
- Macbook (tidigt 2016 och senare)
- Macbook Air (tidigt 2015 och senare)
- Macbook Pro (tidigt 2015 och senare)
- Mac Mini (sent 2014 och senare)
- Mac Pro (sent 2013 och senare)