Det är inte något generationsskifte som direkt gör oss upprymda, utan årets nya Ipad är ett försiktigt steg framåt. Mer prestanda lyfter den för framför allt kontorsjobb och spel, men Apple klänger sig kvar vid en del egenskaper som börjar kännas mossiga. Ipad är fortfarande en kvalitetsplatta, och ett prisvärt alternativ till toppmodellerna Air och Pro, men nyhetens behag har lagt sig.
Förra generationen Ipad släpptes för ett år sedan, och uppföljaren började säljas den 18 september i år. Nu är vi alltså uppe i generation åtta av Ipad, och mycket har hänt under åren, från införandet av retina-display, sakta men säkert större format, högre prestanda och snabbare kommunikation. Ibland har kliven framåt varit större än andra år, men årets modell innebär inga jätteförändringar mot föregångaren.
Testad produkt: Ipad 10.2 8th gen
Pris: 5 490 kronor (32 GB) hos Proshop. 6 490 kronor (128 GB) hos Proshop. I stort är det samma Ipad som vi såg förra året, med det då nya 10,2-tumsformatet på skärmen, då liksom nu relativt breda skärmkanter, ett chassi bestående av bakstycke i aluminium med mjukt rundade kanter och hörn, och en plan glasyta framtill. Den omgjorda designen med skarpare vinkar i ramen runtom och mindre skärmkanter får vi bara i nya Ipad Air. Nya Ipad blir som bäst med ett Smart Keyboard Cover till. Då kommer den uppgraderade processorn till sin rätt med bra kontorsapps-prestanda. Den variant vi testat har 4g-stöd och 128 GB lagring. Det är dyraste toppmodellen, men även då har den ett helt klart överkomligt pris på 6 495 kronor. Vill du spara en tusenlapp och mest använder Ipaden för att strömma media på så kan du gå ner till 32 gigabyte. Men då vill det till att du inte har planer att installera alltför många stora spel och appar, eller lagra mycket offline-video.
Vill du istället spara på kommunikationsmöjligheterna så kostar versionen utan 4g-stöd 3 995 respektive 4 995 för 32 respektive 128 gigabyte. Men då tappar du en funktionalitet till, gps-funktion är tydligen bundlat med mobildata-delen, så du får klara dig utan navigering. Å andra sidan är det kanske mindre aktuellt för en platta som du då troligen främst har hemma.
God klass på ljud och bild, med reservation
Glasytan framtill har ett minimalt hål för Facetime-kameran på ena kortsidan och en fysisk hemknapp med touch-id inbyggt på den andra, men är för övrigt obruten. Skärmen är ingen skillnad mot tidigare, utan är samma skarpa ips-panel på 1 620 x 2 160 bildpunkter, breda betraktningsvinklar och 500 cd/m2 i max ljusstyrka. Färgrymden och precisionen är inte i proffsklass, men den är väl anpassad för surf och filmvisning. Nymodigheter som 120 Hz-panel får vi klara oss utan. Formen är bekant. Kanske lite för bekant? De breda skärmkanterna börjar kännas föråldrade. Det kan också sägas om en del av de tekniska aspekterna unden huven, som avsaknad av wifi 6. Ipad behåller stereohögtalare med två högtalarelement på ena kortsidan. Där hade en uppgradering varit välkommen, med antingen en ommöblering så att de är placerade för horisontell stereo istället, eller helt med extra, rundmonterade högtalare för möjlighet till bägge. Ljudkvaliteten är i topp, med fin dynamik och detaljering, men att vi bara får ljus från ena sidan av plattan när vi vill titta på en film i fullt format är lite trist.
Med stöd både för penna med första generationen Apple Pencil och tangentbord i Apple Smart Keyboard Cover blir den både utmärkt för snabba anteckningar och skisser, och både enklare och lite mer krävande kontorsjobb. Det är dock tillbehör du köper till vid behov. Skärmen och pennkontrollen matchar förra årets Ipad, vilket är helt okej, men vi hade kanske hoppats på lite snabbare respons och stöd för nya pennan istället.
Smartare system och prestanda som matchar
Just Keyboard Cover kan rekommenderas om du vill göra plattan till en utmärkt liten laptop. Det klarar den nästan lika bra som Ipad Pro, tack vare den nya versionen av Ipad OS med smartare utnyttjande av det större skärmformatet och mer kontroll över widgetpanelen på sidan av hemskärmen.
Framför allt har nya generationen Ipad fått ett påtagligt prestandalyft och försetts med A12 Bionic-kretsen. Det är originalversionen och inte den vassare A12X som i Ipad Pro, men det är ändå ett markant lyft för tyngre appar, spel och multitasking jämfört med A10 Fusion i sjunde generationens Ipad.
Det är den stora nyheten här. Mer prestanda, fast i samma format, och med samma hårdvara runtom som förut. Även batteriet är såvitt vi kan se detsamma. Det hade kunnat vara en källa till oro, om det inte vore för att A12 Bionic är byggt på betydligt strömsnålare 7 nanometers-arkitektur. Det verkar göra att den extra prestandan inte nämnvärt påverkar batteritiden. Högtalarna levererar snyggt ljud och bra stereo, men bara i upprätt läge, där vi är som minst intresserade av det.
Bättre batteritid än uppgivet
Apple uppger själva att plattan klarar upp till tio timmars batteritid för surf och videouppspelning, men det verkar vara en försiktig uppskattning. Vi strömmar 1080p-video från Youtube, Netflix och Apple TV i ungefär elva timmar på full skärmljusstyrka. Dämpar vi den så klarar den ytterligare ett par timmar, oavsett om vi strömmar eller surfar. Medföljande laddaren är också ett snäpp kraftfullare än tidigare, med 20 Watts effekt.
Har du en 2019 års Ipad skulle vi säga att det inte finns någon orsak att uppgradera idag, men att det är ett mer lockande köp annars. Den säljs till samma pris som föregångaren och presterar visserligen betydligt högre, men det är alldeles för få nyheter i den, och det är inget direkt fel på prestandan du får i 2019 års modell heller.
Ipad behåller sin position som ett prisvärt alternativ till toppmodellerna, men vi hade hoppats på lite mer, som uppfräschad högtalaruppsättning, lite vassare kamera än den vid det här laget lite mossiga 8-megapixlaren baktill och design och skärmkanter mer i linje med andra plattor släppta i år. Kanske kommer det 2021.
Specifikationer
Produktnamn: Ipad 10.2 8th gen Wifi + Cellular (2020) Testad: Oktober 2020 Tillverkare: Apple Systemkrets: Apple A12 Bionic Processor: 2 st Vortex 2,49 GHz, 4 st Tempest Grafik: Apple G11P Minne: 3 GB Lagring: 32/128 GB Bildskärm: 10,2 tum Retina ips, 1620×2160 bildpunkter Kameror: 8 megapixel bak, 1,2 megapixel fram (720p Facetime HD) Anslutning: Usb 3 Lightning, 3,5 mm headset, ytkontakt för Smart Keyboard Kommunikation: 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 4.2, gps Operativsystem: IpadOS 14 Övrigt: Adapter till usb c, TouchID, stöd för esim, stöd för Apple Pencil (Gen 1) Batteri: 32,4 Wh, 11h 10min strömmad video (wifi, hög ljusstyrka), ca 13h webb och kontors-jobb (wifi, medelljusstyrka), ca 9h webb (4g, medelljusstyrka) Storlek: 26,06 x 17,4 x 0,75 cm Vikt: 495 gram Rek. pris: 5 495 kronor (32 GB), 6 495 kronor (128 GB) Pris: 5 490 kronor (32 GB) hos Proshop. 6 490 kronor (128 GB) hos Proshop.