Fakta, betyg och omdöme
Vi har testat många kompakta ”dockor” med usb-c och thunderbolt 3, dockor som erbjuder alla de portar som Macbook Pro saknar samtidigt som de är lätta att slinka ned i datorväskan eller en ficka. Belkins alldeles färska thunderbolt 3-docka slinker inte alls ned i någon väska, den är stor och kräver egen strömförsörjning från vägguttaget – det är mer av en stationär ”skrivbords-docka” helt enkelt.

Det här är inte den första stationära ”skrivbords-docka” med thunderbolt 3 att visas upp, men det är en av de första att faktiskt skeppas i Sverige. OWC har en modell som vi skrev om första gången redan i november förra året men som blivit försenad gång på gång, och fortfarande inte hittat ut till sina kunder. Även Elgato har en typ av stationär thunderbolt 3-docka, men den är nyligen lanserad och har inte heller börjat säljas i Sverige ännu.
Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD (som är dess hela, långa namn) är i stort sett samma docka som den tidigare Thunderbolt 2 Express Dock HD, med samma utseende och samma typer av portar. Skillnaden är naturligtvis att årets modell har det mer kapabla och dubbelt så snabba thunderbolt 3 (upp till 40 gb/s).
Många portar och laddning – genom en enda sladd…
Årets Express Dock HD är fortfarande en stilren sak som tål att stå på skrivbordet utan att vi får ont i ögonen. Dockan har ett hölje i äkta aluminium med sidor i blank plast. På framsidan finns en lampa som lyser grönt när dockan är igång, rött när vi stänger av datorn och dockan hamnar i standby.
På framsidan finns också en usb 3.0-port för att snabbt kunna koppla in usb-minnen eller ladda mobilen, samt ett 3,5 millimeter hörlursuttag för lurarna. Men det är såklart på baksidan som det verkligt intressanta finns. Här hittar vi:
- Gigabit ethernet
- Ljud ut
- 2x usb-a 3.0
- 2x thunderbolt 3 (usb-c)
- Displayport
- Uttag för att strömförsörja dockan

Det betyder att vi när vi ”dockar” oss vid skrivbordet kan få exempelvis en extern skärm, hårddiskar, thunderbolt-tillbehör och internet via sladd – allt genom en enda kabel till vår Macbook Pro (2016 eller senare) eller Imac (2017).
Expresss Dock kan dessutom förse en Macbook Pro med upp till 85 watt ström, vilket ger laddning i full hastighet även för 15-tumsmodellen. En thunderbolt 3-kabel medföljer för laddning och data, så vi kan låta Macbookens egna laddare ligga kvar i väskan.
Belkin påstår dessutom att dockan har bandbredd nog för att driva tillbehör inkopplade i alla portar samtidigt, och vi såg inga tecken på att dockan storknade – inget lagg eller fördröjningar i videoöverföring, och dockan kan utan problem driva ett par externa 2,5-tumsdiskar samtidigt.
För att mäkta med allt detta kräver Express Dock som tidigare nämnt givetvis egen strömförsörjning (inte minst för att ladda datorn). En stor klump till nätadapter ger 170 watt till dockan och ska se till att alla tillbehör får nog med ström samtidigt som vi kan ladda och strömförsörja datorn.
Express Dock har bara två thunderbolt 3-portar, varav en används för kommunikation till datorn, men med thunderbolt kan vi kedjekoppla upp till fem tillbehör genom en port, vilket gör att vi inte känner oss lika begränsade av de två portarna. Det gör att vi totalt kan ha maximalt åtta tillbehör kopplade till dockan, genom en enda sladd till datorn. Bekvämt värre.
… men vi saknar några viktiga ingångar
Däremot skulle vi gärna se en hdmi-port direkt på dockan. Behöver vi hdmi får vi istället ta en ”omväg” med via en Displayport till hdmi-adapter, alternativt använda en av thunderbolt-portarna för en hdmi-adapter, som syns på bilderna nedan. Genom att använda både displayport och thunderbolt 3 kan dockan driva två 4k-skärmar samtidigt.

Vi skulle också vilja ha fler usb-portar. Tre stycken (varav en på framsidan) känns lite futtigt, hade dockan bara varit lite bredare hade det går att klämma in några till. Den ständigt försenade OWC-dockan har till exempel fem stycken. Och – sd-kortläsare saknas som bekant på nya Macbook Pro, så varför finns ingen sådan på framsidan av dockan?
Express Dock är ett bra komplement till senaste generationen Macbook Pro, och även till 2017 års Imac för den som vill ha ännu fler portar direkt på skrivbordet.

Priset är dock högt, och för många räcker det alldeles utmärkt att köpa en både kompetent och smidig, mer bärbar, adapter till sin Macbook Pro. För den som ofta jobbar med sin Macbook Pro vid ett skrivbord, ofta har skärm och flera tillbehör tillkopplade kan det däremot vara rimligt att lägga några tusenlappar på en dockningsstation som denna – inte minst för att det är så bekvämt med en enda kabel för ström, ljud, bild och alla tillbehör när vi kommer till jobbet på morgonen, eller hem till skrivbordet efter en dag på språng.
Läs också: Snabb, smidig, kompakt – Satechi Pro Hub är så nära den perfekta dockan vi kan komma
Fakta, betyg och omdöme
Omdöme
Express dock gör din Macbook Pro till en riktigt bra “stationär dator” för skrivbordet, samtidigt som den enkelt kopplas loss (det tål att skriva igen; en enda kabel!) när vi ska ut på språng.
Att det här är en kraftull, kompetent dockningstation med thunderbolt 3-prestanda råder det ingen tvekan om, men det betyder inte att det är ett bra val för alla. Ett högt pris och det faktum att det här är en stationär lösning gör det mer till ett proffsverktyg för arbete vid ett skrivbord, och inte till någon nödvändighet för alla med senaste generationen Macbook Pro.
För alla andra är tipset att leta en snabb och kraftfull men bärbar thunderbolt-adapter, kanske en Satechi Pro Hub eller Hyperdrive.
Fakta: Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD
Funktion: Dockningsstation med överföring via thunderbolt 3
Systemkrav: Macbook Pro 2016 eller senare, 13 tum med eller utan Touch Bar, samt 15 tum. Imac 2017.
Mått: 20,74 x 8,8 x 3,03 centimeter.
Vikt: 2,9 kilo.
Tillverkare/mer info: Belkin
Övrigt: Laddar datorn upp till 85 watt. Ett års garanti.
Pris: 3 490 kronor.

Laddar datorn upp till 85 watt
Thunderbolt 3-prestanda
Massor av tillbehör genom en kabel!

Dyr
Inte för alla
Saknar ett par ingångar