1. Snabbladda med lightning och usb-c
Lightning-porten på våra Iphones och Ipads används till största delen för laddning, och ibland även för att synka till en dator. När lightning introducerades år 2012 med Iphone 5 var den 80 procent mindre än den 30-pinkontakt den ersatte från tidigare modeller av Iphone (och Ipod).
Lightning-porten har istället för tidigare 30 stift numera bara åtta stycken, där de flesta är adaptiva för att kunna växla mellan att överföra både data och ström.
Även om lightning inte riktigt är lika mångsidigt som thunderbolt 3 eller usb-c, så kan den med några av de tillbehör som finns i denna artikel användas till många fler saker än vad du förmodligen vet. Förhoppningsvis hittar du någon pryl i denna lista som visar vad du inte visste att lightning-porten kunde göra!

1. Snabbladda med lightning och usb-c
Iphone har inte stöd för snabbladdning, något vi kan sakna framför allt på den långsamt laddande Iphone 7 Plus. Men faktum är att det går att snabbladda genom lightning-porten – om du har en Ipad Pro 10,5 tum eller 12,9 tum.
Allt som behövs är Apples usb-c till lightning-sladd (295 kronor för en meter) och Apples 29 watt starka usb-c-strömadapter (595 kronor). Den senare följer med Macbook 12 tum men går även att köpa separat.
Tack vare att både nya Ipad Pro och denna 29 watts-laddare kan överföra ström över den nya usb-c-standarden kan laddningen ske vid cirka 14,5 volt och två ampere, istället för runt fem volt med paddans medföljande 12 watt-laddare. Laddningstiden för en 12,9 tum stor Ipad Pro sjunker från 4-5 timmar till cirka 2-3 timmar – en stor förbättring.
Det hela innebär en saftig investering på totalt 890 kronor, men halva laddningstiden kan vara bekvämt för den som använder paddan dagligen.
Värt att notera är att det går att ladda en Ipad med en usb-c till lightning-sladd och Apples usb-c-strömadapter på 61 watt eller 87 watt om du redan har en sådan till din Macbook Pro (2016 eller senare), men det kommer inte gå snabbare än med 29 watt-laddaren.Missa inte: Test Ipad Pro 2017 – Grym prestanda i utsökt design (men priset gör ont)

Pris: 295 kronor respektive 595 kronor.
Mer information: Lightning-sladden och strömadaptern på Apple Store.
2. Trådlös laddning utan batteriskal – Iqi Mobile
2. Trådlös laddning utan batteriskal – Iqi Mobile
Vi fortsätter på laddningsområdet. Det har länge ryktats om att nästa Iphone ska få trådlös laddning, men att ladda trådlöst går redan nu med din befintliga Iphone (och det utan att behöva köpa ett stort klumpigt batteriskal som Juice Pack Air, som också har stöd för trådlös laddning).

Pris: Cirka 130 kronor exklusive frakt.
Mer information: Amazon
3. Koppla en ”Gopro” till lightning-porten – Dxo One
3. Koppla en ”Gopro” till lightning-porten – Dxo One
Det här är en udda liten pryl som vi nyligen testat. Med Dxo One får vi snudd på systemkamerakvalitet till vår Iphone, allt genom att koppla in den till lightning-porten. Kvalitén är överraskande bra, och eftersom det rör sig en lightning-koppling slipper vi en ostadig, trådlös anslutning mellan kamera och mobil.
Läs också! Test Dxo One: Som en Gopro för lightning-porten
Dxo One är värd att kolla in för den som vill ta ännu lite snyggare bilder, och det tillhörande vattentäta skalet (som vi testat) gör den till en värdig konkurrent till Gopro.
Pris: 3 990 kronor
Mer information: Dxo
Ännu en lightning-pryl! Skriv ut semesterbilderna direkt från Iphone med Prynt – och förvandla bilderna till ar-video
4. Usb-tangentbord direkt till din Ipad – Apples Lightning till usb-kameraadapter
4. Usb-tangentbord direkt till din Ipad – Apples Lightning till usb-kameraadapter
För ett par år sedan lanserades Griffin Wired Keyboard, ett kompakt tangentbord med en lightning-sladd tänkt att kopplas direkt till Ipad. Det blev ingen direkt succé och produkten säljs inte längre, men vill du absolut byta blåtandstrassel mot sladdtrassel finns det fortfarande ett sätt att använda ett trådbundet usb-tangentbord till Ipad.

För den som inte vill investera i ett blåtands-tangentbord, eller för den som vill ha ett riktigt stort tangentbord – sådana som sällan säljs trådlösa – är den här lilla adaptern en bra lösning. Vi kan inte garantera att exakt alla tangentbord fungerar men det trådbundna Apple-tangentbord vi testade med fungerade utmärkt, och det bör fungera även med tangentbord från andra tillverkare.
Pris: 295 kronor
Mer information: Apple
5. Ethernet-port på din Ipad – Apples Lightning till usb 3-kameraadapter
5. Ethernet-port på din Ipad – Apples Lightning till usb 3-kameraadapter
Apples Lightning till usb-kameraadapter finns i ytterligare en variant, med det lilla tillägget ”usb 3”. Det anger inte bara högre överföringshastigheter, utan här finns också en lightning-ingång på adaptern. Ingången kan användas dels för att ladda paddan, dels för att strömförsörja vissa typer av tillbehör som kopplas till usb-porten.

Med en usb-ethernet-adapter, till exempel Apples egna, kan vi på detta sätt få trådbundet internet direkt till paddan, perfekt om vi vill fortsätta jobba utan att störas av en svajig uppkoppling. Det blir några sladdar och adaptrar, men det går.
Ethernet-adaptrar som kopplas in i ett usb-uttag kan kräva mer ström än vad Ipaden kan leverera, därför är det smartare att köpa denna usb 3-kameraadapter då den kan strömförsörja också en del tillbehör. Har vi istället den mindre usb-kameraadaptern utan lightning-ingång kan vi behöva gå en omväg via en strömförsörjd usb-hubb – och då blir det ännu fler sladdar på bordet.
Vi har bara gläntat på vad en usb-port gör möjligt för Ipad. Både Apples usb-kameraadapter och usb 3-kameraadapter kan till exempel ansluta midi-tillbehör och vissa streckkodsskanners via usb-porten. Däremot är det i dagsläget inte möjligt att koppla in en extern usb-hårddisk – även om vi fortfarande hoppas på att Files-appen och IOS 11 i framtiden kommer innebära nya möjligheter för Ipad.
För den som vill läsa ännu mer om saken, kolla in Apples support-sida för kamera-adaptern här (engelska).
Pris: 395 kronor
Mer information: Apple
6. Ladda hos Android-kompisen – Mikro-usb-adapter
6. Ladda hos Android-kompisen – Mikro-usb-adapter
Vi fortsätter djupdyka i Apples avdelning för adaptrar ingen kände till; här är något som kan komma till användning för den som besöker släktingar eller vänner utanför Apple-ekosystemet. Apple tillverkar faktiskt en liten adapter som förvandlar mikro-usb till lightning.

Okej, användningsområdena för den här adaptern är inte jättemånga trots allt – det är nog lika enkelt att ta med en sladd till Android-kompisen som denna lilla adapter. Men för den som har en bil eller ett tillbehör med en fastmonterad mikro-usb-kabel är den här adaptern inte helt dum. Adaptern stödjer både laddning och överföring av data.
Pris: 199 kronor
Mer information: Apple
7. Ett måste för fotografen – Lightning-till-SD-kamerakortläsare
7. Ett måste för fotografen – Lightning-till-SD-kamerakortläsare
För alla seriösa instagrammare, bloggare och foto-fantaster är det här ett måste – i alla fall om kameran saknar wifi. Lightning-adaptern låter oss helt enkelt plugga in ett sd-kort i vår Iphone eller Ipad. Perfekt om vi vill redigera bilderna direkt i mobilen, eller bara ha en extra säkerhetskopiering.

Adaptern stödjer filformat som jpeg och raw, och även sd- och hd-video, inklusive H.264 och mpeg-4. Den som har en Ipad Pro kan avnjuta överföring i usb 3-hastighet, andra får nöja sig med usb 2-prestanda.
Läs också: Smarta lösningen för alla instagrammare – flytta foton från systemkameran till Iphone
Pris: 295 kronor
Mer information: Apple