Apple Ipad Pro: Vem ska köpa den och hur bra är den?
MacWorld har testat Ipad Pro ur två perspektiv. Illustratören har testat Ipad Pro och Apple Pencil. Nu testar vi vem den här plattan egentligen är till för.
Detta test av Ipad Pro är skrivet av Thord Daniel Hedengren. Illustratören Pete Fowlers test av Ipad Pro finns att läsa i innehållsföreteckningen längst ned på sidan.
Den största familjemedlemmen i Ipad-familjen finns nu att köpa i Sverige. Men hur bra är Ipad Pro, och är det ersättaren till laptopen som Apple vill att den ska vara?
Det är förstås lite missvisande, för egentligen vill ju inte Apple att vi ska sluta använda datorer. Det handlar istället om att Ipad, och IOS, är så mycket mer idag än det en gång var, och att det är allt som behövs för allt fler människor. Den primära datorn är inte längre laptopen, det är mobiltelefonen. Här någonstans ska Ipad Pro passa in, är det tänkt.
Den är enorm – och har en fantastisk skärm
Det är nästan lite överflödigt att ens påpeka, men Ipad Pro är enorm (se filmen ovan på redaktionen när vi packade upp den). Tänk dig en 13-tums retina Macbook Pro, men bara skärmen. Där har du Ipad Pro, med skillnaden att skärmen är bättre och går att trycka på.
Det här är verkligen en fantastisk skärm, snabbare än tidigare Ipad-skärmar, och med stöd för Apple Pencil (vilket det i skrivande stund är den enda enheten som har).
Storleken gör dock att Ipad Pro blir tung, 713/723 gram (eller något mer än original-Ipaden) beroende på om du tar en modell med 4G eller ej, och den större formfaktorn kan förstärka det, eftersom det blir en hävstångseffekt när du håller Ipad Pro.
Ipad-familjen. Storasyskonet Ipad Pro är STOR.Detta test av Ipad Pro är skrivet av Thord Daniel Hedengren. Illustratören Pete Fowlers test av Ipad Pro finns att läsa i innehållsföreteckningen längst ned på sidan.
Ipad pro med tangentbord är riktigt trevligt
Med det sagt så känns Ipad Pro inte klumpig, den är bara något tjockare än Ipad Air 2 med sina 6,9 mm, och det är inga problem att sitta och läsa exempelvis.
Problemet blir om du vill använda Ipad Pro med enhandsgrepp, det fungerar helt enkelt inte i längre stunder. Å andra sidan är det något som många skulle säga om Ipad Air 2 med, så måhända är det inte relevant?
Storleken hjälper till på många andra sätt dock. Tangentbordet är nu fullskaligt, så nära Magic Keyboard du kan komma, med sifferrad och allt.
IOS 9 förde även in genvägsknapparna, vilket förstås passar alldeles utmärkt på Ipad Pro. Det tog inte lång tid innan hastigheten i skrivandet på Ipad Pro blåste förbi den jag håller på Ipad Air 2, vilket inte är så illa pinkat. Räkna med att skriva fel ibland dock, för det finns en knapp (asterisk och apostrof) mellan retur- och bakåt-tangenterna.
Vissa andra smärre skillnader återfinns också, och Apple verkar medveten om att framför allt de internationella mjukvarutangentborden behöver lite kärlek, för de har sagt att utveckling pågår till flera recensenter. Lovande, och också fördelen med ett mjukvarutangentbord – det går ju att uppdatera.
Apropå det så fungerar Ipad Pro alldeles utmärkt i knät, tack vare sin storlek, något som mindre Ipad-modeller inte riktigt kan stoltsera med alla gånger. Även trackpadfunktionen – dra med två fingrar på tangentbordet för att flytta textmarkören – kommer mer till sin rätt på Ipad Pro, men glöm att skriva med tummarna om du inte har mastodonthänder.
Stereohögtalare och Smart Connector
Det mesta är sig likt på Ipad Pro, jämfört med tidigare Ipad-modeller, bortsett storleken då. Vad som verkligen sticker ut hårdvarumässigt är den nya kopplingsmetoden Smart Connector, som sitter på vänster långsida, samt de fyra högtalarna, som äntligen ger oss stereoljud.
Stereo! Äntligen!
Om vi börjar med ljudet så är det självfallet så att det inte är fenomenalt – det kan det inte bli från en så liten enhet – men det är ett enormt steg upp. Det är ganska bra tryck i högtalarna, och de överröstar med lätthet alla tidigare Ipad-modeller. Med det sagt, en riktig ljudupplevelse kräver annan typ av hårdvara.
Smart Connectorn används för att koppla in Smart Keyboard, och andra framtida tillbehör. Det är tre små cirklar med magneter runt sig, som tillbehöret klickar fast i. Allt kopplas upp direkt, och vips är det Ipad Pron som driver tillbehöret, vilket tar bort behovet av inbyggda batterier i tangentbord, exempelvis.
Så här ser Smart Connector ut, tre små magnetomgivna cirklar. Det nya gränssnittet Smart Connector drar nytta av materialet i Smart Keyboard som kan leda ström och data i två riktningar. Det betyder att Ipad Pro skickar ström till Smart Keyboard och att Smart Keyboard skickar tillbaka allt du skriver till iPad Pro. Skärmen är förstås också ny, med snabbare avläsning och stöd för Apple Pencil, men tills den sistnämnda anländer – i skrivande stund med flera veckors leveranstid – så lämnar vi den därhän. Dock har vår brittiska grafiker testat den, kika längre ner i artikeln så ser du länkar till det testet. Detta test av Ipad Pro är skrivet av Thord Daniel Hedengren. Illustratören Pete Fowlers test av Ipad Pro finns att läsa i innehållsföreteckningen längst ned på sidan.
Barnsjukdomar i gamla appar Ipad Pro är rykande färsk, med en ny skärmstorlek (12,9 tum) och upplösning (2732×2048 pixlar). Precis som när Apple gick från Iphone 4s till Iphone 5, och i viss mån när Iphone 6 samt 6 Plus introducerades, så blir det lite tokigt när apparna inte är anpassade till det nya formatet.
Ibland gör det inte så mycket – att läsa serier i Comixology fungerar utmärkt, för seriegrafiken är så högupplöst, och många spel ser kanon ut – men ibland, som med Reeder 2, blir det bara kladdigt och utdraget.
Många appar, även de som faktiskt anpassar sig till den större skärmen tack vare att de är utvecklade med autolayout i åtanke, faller tillbaka till IOS standardtangentbord, vilket förstås är på tok för stort och utdraget på den större skärmen. Oftast rör det sig bara om en inloggning, men visst sticker det i ögonen varje gång det gamla tangentbordet tittar fram. Förhoppningsvis är det här ett övergående problem.
Utnyttjar inte skärmens storlek
Många av de appar som faktiskt är anpassade, i synnerhet Apples, fungerar som förväntat, men utnyttjar inte riktigt skärmens storlek. Det är inte så konstigt, för det första som görs är förstås att införa stödet. Först framöver kommer apparna anpassas ordentligt, under förutsättning att Ipad Pro faktiskt säljer bra, förstås.
Apropå anpassningar så hoppas jag att hemskärmen får lite kärlek. Det är samma uppställning ikoner per rad som på andra Ipad-modeller, och även om det ser okej ut, så känns det lite som slöseri med utrymme.
Kraftfull hårdvara – starkare än Macbooken
Ipad Pro är kraftfull, milt uttryckt. Det finns gott om rapporterade benchmarks, och fler kommer det bli. Gemensamt har de att Ipad Pro på alla sätt och vis är starkare än Apples nya lilla Macbook, och är jämförbar med en 13-tums retina Macbook Pro modell starkare från förra året.
Enbart grafikmässigt har Intel inga integrerade grafikchip som kan mäta sig med Ipad Pro. Allt det där är betydligt mer än vad de flesta kommer behöva. Trots det, och den ringa ökningen i tjocklek jämfört med Ipad Air 2, så rör det sig ändå om 10 timmars batteritid.
Den stora skärmen och kraftfulla processorn gör att Ipad Pro spontant känns lovande för spel, men det är inte riktigt hela sanningen. Storleken på Ipad Pro gör att många spel blir klumpiga, för att det utgår från att du med lätthet kan hålla din Ipad i en hand, eller med ett tvåhandsgrepp framför dig.
Där kommer vikten in i leken, vilket påverkar upplevelsen. Med det sagt så passar många spel utmärkt, Hearthstone på Ipad Pro med enheten i knät är ypperligt, exempelvis, så det beror helt på vad du är ute efter. Och har du köpt en handkontroll till din nya Apple TV så fungerar den förstås lika bra till din Ipad Pro.
Apples fodral
Bortsett Smart Keyboard, som vi inte riktigt vet när det släpps i Sverige ännu, så erbjuder Apple såväl Smart Cover som Silicone Cover, precis som till alla andra Ipad-modeler. Smart Cover.
De fungerar som väntat, och som de alltid gjort, men blir förstås komiskt stora till Ipad Pro. Framförallt Smart Cover ser löjligt stort ut, men är stabilt och pålitligt tack vare starka magneter. Även Silicone Cover, ryggskyddet som fungerar tillsammans med Smart Cover, känns bra, och gör faktiskt inte Ipad Pron särskilt mycket tjockare eller tyngre. Den gummerade ryggen ger ett bra grepp, och jag funderar faktiskt på – för första gången! – att använda ryggskyddet till vardags.
Enda egentliga nackdelen är att det fortfarande inte finns ett sätt att ställa upp din Ipad Pro i porträttläge. Allt är med andra ord som vanligt i Smart Cover/Silicone Cover-världen. Detta test av Ipad Pro är skrivet av Thord Daniel Hedengren. Illustratören Pete Fowlers test av Ipad Pro finns att läsa i innehållsföreteckningen längst ned på sidan.
Ipad Pro – för vem är den egentligen?
Ipad Pro är en svårbedömd pryl. Hårdvaran är ypperlig, kraftfull och väldesignad, men kommer inte helt till sin rätt ännu eftersom apparna inte haft tid att nå sin fulla potential.
IOS 9-nyheter som Split View, Slide Over, och Picture in Picture, är tveklöst designade med Ipad Pro i åtanke. De fungerar bra på Ipad Air 2, speciellt Slide Over för att till exempel snabbt ögna något i Anteckningar, men på Ipad Pro blir det något annat. Hela den här recensionen är skriven i Pages, med anteckningar och referenser bredvid. Vem passar egentligen en Ipad Pro? Det är inte bara apparna jag saknar. Touch ID är av den äldre modellen, och således inte lika tramsigt snabb som den är på Iphone 6s-modellerna. Snabb och pålitlig nog, javisst, men det här är Apples super high-end – varför inte kosta på sig den nya sensorn? 3D Touch saknar jag också, mest av vanan, och mindre av syfte. Det är nämligen inte lika självklart att trycka lite hårdare på en skärm som du inte har ett fast enhandsgrepp om. Båda dessa inslag bör komma i framtida modeller.
Och så har vi skärmens, ja hela Ipad Prons, storlek. Det är den stora grejen, för IOS har länge varit bra nog för väldigt många, fyllt de behov som finns. Skärmen är fantastisk, och när jag jobbar med Ipad Pron så känns den helt rätt. Sitter jag i fåtöljen med mitt morgonkaffe och läser artiklar i Instapaper, eller på i Safari – skärmstorleken gör ju att du utan tvekan får samma webbsidor som på en fullstor dator – då fungerar den utmärkt.
Men att ligga på rygg i sängen och läsa en bok är inte att tänka på, och för mig känns Ipad Pro på tok för stor för sängen över huvud taget, såvida det inte är TV-tittande som vankas. Det är rimligt, en stor skärm är bra för sådant som drar nytta av skärmyta, men allt inkluderas inte där. Ipad Pro får mig att överväga en Ipad mini, för de tillfällen då jag bara vill läsa lite, men ändå tycker att min Iphone 6s Plus är för liten. Om du vill använda din Ipad som din primära dator, skippa alla framtida Macbook-köp, och inte jobbar med något som kräver en klassisk dator, då är Ipad Pro ett alternativ.
Om du vill ha en större Ipad, då är det också ett alternativ. Men är du egentligen inte intresserad av att byta ut din laptop mot en Ipad, då vet jag inte vad du ska med den här storleken till. Måhända förändrar Ipad Pro allt vad gäller digitala illustrationer med Apple Pencil, och det är absolut inte otroligt att det här är den platta som ska realisera vad vi hoppats på från plattorna.
Det styrs dock inte av Ipad Pro, det är en väg som målas upp av apparna. Apple har skapat ett stycke hårdvara som är precis så ypperlig som du tror och hoppas. Nu hänger det på vad vi – och apputvecklarna – gör med den.
Fakta: Ipad Pro
Funktion: Surfplatta Version: Första generationen Mer info:apple.com Pris: Från 8 995 kr
Fantastisk skärm
Oerhört kraftfull
Gör att IOS 9-funktionerna kommer till sin rätt
Dyr
Använder den äldre Touch id-tekniken
Saknar 3D Touch
Betyg: 9/10
Illustratören testar Ipad Pro och Apple Pencil
I detta första test av Ipad Pro fokuserar vi på vad dess främsta målgrupp tycker om den: Grafiker, illustratörer med flera. Skribent är Pete Fowler och texten är översatt av Anders Lundberg.
Ipad Pro är mer än bara en större modell av Apples surfplatta. Det är den första Ipad som känns helt och hållet rätt för kreativa proffs – oavsett om du är konstnär, designer, animatör, creative director, fotograf eller videoredigerare.
Ipad Air och Mini duger för att skissa och annat förberedande arbete, men Ipad Pro är fantastiskt bra på det. Och vad viktigare är: med Ipad Pro kommer du mycket närmare ett fullbordat arbete, och för vissa räcker den faktiskt hela vägen så att du helt kan skippa datorn.
Orättvist att jämföra med mindre Ipad
Att jämföra med de mindre modellerna av Ipad är kanske fel. Till sådant som vi skulle använda Ipad Pro till är Microsofts Surface Pro och Wacoms Cintiq Companion bättre jämförelseobjekt. Båda dessa kombinerar en platta och en digital penna.
Apple säljer visserligen Pencil som ett tillval, men för den som ska använda Ipad Pro i jobbet är den ett måste. Pencil är den bästa pennan på marknaden och känns mer naturlig att arbeta med än både Wacoms och Microsofts.
En stor skillnad mellan Ipad Pro och de här två plattorna är att den kör ett mobilt operativsystem medan konkurrenterna har vanliga Windows. Det visar sig att det innebär både för- och nackdelar.
För att få ett ordentligt grepp om hur Ipad Pro står sig i proffsmiljöer har vi bett ett gäng konstnärer, designers, fotografer och redigerare att hjälpa oss testa.
Vi har själva testat hur den fungerar för någon som redigerar en sajt som MacWorld – att skriva, redigera foton, göra grovredigering av videor och skissa på nya idéer.
“Ligger helt rätt i handen” – Så säger illustratören
Vi bad Pete Fowler, konstnär och illustratör, att testa Ipad Pro och Pencil.
Pete använder framför allt Procreate i sitt skapande och har tidigare använt Ipad Air och olika pennor. Han är extremt imponerad av Ipad Pro.
– Känslan med Pencil är väldigt bra. Den ligger helt rätt i handen och har en bra vikt.
Det enda han kan klaga på med pennan är något den har gemensamt med alla digitala pennor – att rita på en glatt yta som en glasskärm är inte samma sak som att rita på papper där du har ett visst motstånd.
Pete upptäckte av en slump att du kan hålla pennan nästan platt mot skärmen och skugga med olika ritstift, ungefär som med en riktig blyerts- eller kolpenna.
– Det är som att ha en riktig penna. När du kan skugga genom att gnugga på sidan öppnar helt nya kreativa möjligheter som jag inte har sett på en platta tidigare.
Pencil är ett under av enkel design. Den känns som ett verktyg som någon som jobbar med händerna skulle använda, och efter att ha använt den känns Surface Pen som en billig kulspetspenna i jämförelse.
Det är svårare att jämföra med Wacoms tjocka penna, eftersom många som skapar digitalt har arbetat med Wacoms ritplattor i många år och har byggt upp ett muskelminne i hur de pennorna används. Det kan alltså ta en stund att vänja sig, men eftersom de flesta fortfarande även ritar för hand på papper bör det inte vara något problem, då Pencil känns mer som dessa än som ett digitalt verktyg.
En stor skillnad i pennan är att den inte har några knappar alls, medan både Surface Pen och Wacoms penna har två knappar och ett ”suddgummi”.
Pete föredrar Pencils enkla design, eftersom han ändå inte använde knapparna på de andra då de gav kramp i handen. Men du kan åtminstone välja om du vill använda knapparna eller inte – med Pencil finns inget val.
Vi testade även att göra designskisser i både Apples Anteckningar och Evernote (som precis har uppdaterats med stöd för Ipad Pros nya funktioner). Pencil är riktigt bra även här, och Anteckningar har en fiffig funktion där du håller två fingrar på skärmen för att få fram en linjal du kan rita räta linjer utmed. Problemet är bara att du måste hålla dig lite väl nära den raka linjen och om du avviker för mycket blir linjen allt annat än rak. Det här kommer Apple förhoppningsvis fixa i en uppdatering.
Grym att se film och serier på
Ipad Pro är inte bara bra för design och konst. Att titta på film och tv är en fantastisk upplevelse och du kan verkligen uppskatta detaljerna i serier som The Returned och Hannibal. Nackdelen med den stora, högupplösta skärmen är att du ser alla skavanker och brister, till exempel komprimeringsartefakterna på Netflix. Med material från Itunes Store är bilden helt lysande.
Även kreativa appar som inte använder pennan drar nytta av den större skärmen genom ökad precision. Det gäller till exempel Photoshop Fix och Lightroom Mobile där det är mycket enklare att retuschera bilder med de fingerstyrda verktygen.
Här har dock Surface Pro en fördel med sitt fullskaliga Windows och standardversionerna av Photoshop och Lightroom.
Ska du satsa på Ipad Pro?
Det för oss till den slutgiltiga frågan, den som avgör om du bör satsa på en Ipad Pro eller inte – hur beroende av datorprogrammen är du?
Med Surface Pro och Cintiq Companion behöver du inte fundera över det. Du kör helt enkelt de gamla vanliga programmen. Men eftersom de har utvecklats för mer kraftfulla datorer med mus och tangentbord är de inte alltid så optimerade att användas med bara pekskärm och penna.
Ipad Pro kräver ofta att du provar nya lösningar och appar, men dessa är i gengäld 100 procent utvecklade för att användas med just Ipad. Hur långt du kommer med enbart paddan beror på vad du ska göra och vilka verktyg du behöver.
I ena änden har vi Procreate, som är minst lika bra som Corel Painter. Med en sådan app som ditt huvudsakliga jobbprogram blir Ipad Pro kanske det bästa och viktigaste redskapet i din arsenal.
I andra änden ligger Sketch, som inte finns för IOS. Det vore underbart om Bohemian Coding tog fram en version för Ipad Pro, eftersom det knappast behöver processorkraften i en stor stationär dator. Men det kanske är mycket begärt av ett litet företag.
I mitten finns Adobes verktyg: Lightroom Mobile för fotografen, Comp för layoutaren, och ett gäng varianter av Photoshop och Illustrator som inte är i närheten av sina datorversioner. Hur snabbt Adobe kan anpassa och optimera dessa för Ipad Pro blir avgörande för huruvida den kan ersätta datorn för många kreativa proffs.
Slutsats
Ipad Pro är ett fantastiskt verktyg för den kreative, med en penna som visar hur dåliga tidigare försök att återskapa känslan i verkliga pennor har varit. Dess slutgiltiga potential hålls tillbaka av brist på passande appar. För illustratörer är det redan det bästa du kan köpa för att rita och måla (om du inte jobbar med vektorgrafik). För den som designar gränssnitt är den värdelös, och för alla andra är den ett mellanting – bättre än någon tidigare platta för att skissa och göra grundjobbet. Och med nya och uppdaterade appar kommer den bara bli bättre.