Det är ingen hemlighet att inte ens Ipad – giganten bland surfplattor – har börjat gå lite trögt. Marknaden för plattorna verkar helt enkelt ganska mättad och till skillnad från mobiler är det inte många som känner att de behöver uppgradera till en ny modell varje eller ens vartannat år.
Men Ipad har hittat flera nischer där den är fantastisk och har fått mycket stort genomslag, till exempel bland piloter, läkare och andra professionella som jobbar ute i ”fältet” mer än på ett kontor.
Det har Apple tagit fasta på och har nu lanserat en större modell – Ipad Pro. Det har gått rykten om en sådan i ett par år, och många av ryktena har nu visat sig stämma. Men som vanligt när det gäller Apple handlar nyheterna inte bara om ny hårdvara utan även om nytänk i mjukvaran.
Mer skärm ger plats åt ordentlig multitasking
Ipad Pro har en närmast monstruöst stor skärm på 12,9 tum. Det är 78 procent mer yta än på Ipad Air 2 och tidigare Ipad-modeller, och otroliga 167 procent större än Ipad Mini. Upplösningen är också högre – 2732×2048 pixlar för att vara exakt. Det är inte en lika stor ökning, så pixeltätheten har minskat något, men fortfarande fler pixlar än på 13-tums Macbook Pro med retinaskärm.
Skärmen har också förbättrats på andra punkter. Apple tog flera tekniker som utvecklades för Imac med 5k-skärm, vilket bland annat gör att pixlarna kan ändras snabbare och att ljusheten är jämnare över hela ytan. Precis som i nya Imac krävdes även ett nytt timingkontrollchip (”tcon”) med högre bandbredd för att klara av att hantera alla fem och en halv miljoner pixlar.
För första gången i någon Apple-produkt har skärmen dessutom variabel uppdateringsfrekvens. Det innebär att Ipad Pro känner av om innehållet som visas är statiskt och sänker uppdateringsfrekvensen från 60 till 30 bilder per sekund. Om du börjar spela upp en video eller gör något annat där det rör på sig så höjs frekvensen till 60 bilder per sekund igen.
Apple har gjort om multitouchsystemet för att inte bara fungera optimalt med fingerspetsar utan även med ett nytt sätt att använda Ipad Pro – med penna.
Apple Pencil
Här hade ryktena rätt, och den som kan sin Apple-historia kan se det ironiska i hur Steve Jobs brukade säga att ”har den en penna så vet du att den är misslyckad”. Apple Pencil är en digital, tryckkänslig penna (eller stylus) som tillsammans med det nya multitouchsystemet i Ipad Pro ger helt andra möjligheter att rita och måla, men också i andra appar.
Apple har jobbat hårt på att göra Pencil så responsiv det bara går. När Ipad Pro känner av att du använder pennan läser den av inmatningen 240 gånger per sekund, vilket tillsammans med effektiv mjukvara gör att du knappt kan uppfatta fördröjningen som ligger på några få millisekunder.
Som väntat är pennan tryckkänlig. Det är inte direkt en ny teknik, och lär fungera ungefär som med en Wacom-penna. Tryck hårdare för tjockare linjer och lättare för tunnare linjer. Utvecklare kan så klart utnyttja tryckkänsligheten direkt och kan därmed skapa helt andra effekter.
I spetsen på Pencil sitter två sensorer som mäter lutningen på pennan. Genom att vippa den åt sidan kan du därmed till exempel rita med skuggning som med en kolpenna, eller skapa kalligrafi.
Pencil laddas via en inbyggd lightningkontakt som döljs av ett lock som sitter fast med magneter. Enligt Apple kan du ladda i bara 15 sekunder och få ut 30 minuters användning.
Apple har redan låtit flera utvecklare komma igång att bygga in stöd för Pencil i sina appar, och har så klart byggt in stöd i många medföljande appar. I Mail kan du till exempel märka upp och kommentera i bilder och pdf:er, och i Anteckningar kan du rita och märka.
Mer kraft under huven
För att driva den superhögupplösta skärmen och ge mer kraft till de avancerade appar som blir möjliga med Ipad Pro har Apple tagit fram processorn A9X som är cirka 80 procent snabbare i allmänna beräkningar och dubbelt så snabb på grafik jämfört med A8X-processorn i Ipad Air 2. Enligt Apple har Ipad Pro 360 gånger snabbare än ursprungliga Ipad och 22 gånger snabbare cpu.
Det är lagom mycket kraft för att bland annat redigera flera 4k-videoströmmar i Imovie och designa och rendera 3d-bilder.
För att förse processorn med data har Apple även tagit fram en ny kontrollkrets för flashlagringen, som företaget påstår är effektivare än ”vissa stationära datorer”. Det tolkar vi som att den inte är riktigt lika snabb som lagringen i senaste Macbook Pro, men ändå rejält snabb.
Snabbare processor blir också extra användbart när du använder IOS 9:s nya funktioner för multitasking, som att ha två appar öppna sida vid sida – något som lär vara betydligt mer användbart på Ipad Pro med sin stora skärm än på de mindre paddorna.
Högtalarna har också fått ”extra allt” och i Ipad Pro sitter inte mindre än fyra stycken högtalare, som numera ligger infällda direkt i unibody-höljet. Enligt Apple ger det både större frekvensomfång och tre gånger mer kraft i ljudet.
Fristående tangentbord
Apple har till slut kommit fram till att riktiga tangentbord kan behövas för att faktiskt jobba med Ipad, och har tagit fram ett fristående tangentbord till Ipad Pro kallat Smart Keyboard.
Det påminner om Microsofts tangentbord till Surface Pro, och har bland annat tangenter utan glipor mot tangentbordet för att skapa en vattenavvisande design. Istället för kablar inuti tangentbordet som skulle kunna skadas efter daglig användning i flera år har Apple sytt in ett strömförande membran i materialet som ska hålla betydligt bättre.
Med hjälp av en ”smart kontakt” på sidan av Ipad Pro kopplas ansluts tangentbordet utan sladdar eller vanliga kontakter, och det har inget batteri eller andra saker som tar upp plats eller gör det tyngre utan förses med ström för paddan. Så fort du ansluter det förstår IOS 9 att du har tangentbord och ändrar tangentbordet på skärmen till en rad med genvägar.
När du inte skriver med tangentbordet kan du gömma det bakom Ipad och använda det som stativ för att se på film eller annat, och i väskan fungerar det som skydd för skärmen.
Pris och tillgänglighet
Ipad Pro kan beställas i Sverige från och med onsdag 11 november och den ska finnas till försäljning i butik senare i veckan.
De svenska priserna börjar på 8 995 kronor för 32 GB med enbart wifi, upp till 11 950 kronor för 128 GB med stöd för 4g. Pennan Smart Pencil kostar 1 095 kronor och tangentbordsskalet går loss på 1 795 kronor.
I klippet nedan förklarar Apples chefsdesigner Jonathan Ive fördelarna med Ipad Pro: