Den slitna klyschan lever, och är kanske mer sann än någonsin tidigare – den bästa kameran är den vi alltid har med oss. Kan vi dessutom redigera bilderna direkt i kameran blir den snudd på oslagbar. Med någon av de avancerade fotoredigeringsappar som finns till IOS kan vi göra retuschering på ett sätt som bara gick på en dator för några år sedan.
Det finns mängder av appar där ute som kan piffa upp bilder med enkla medel, lägga på något filter, någon ram och lite texter på bilden. Även Instagram har numera rätt kraftfulla verktyg för detta. Men om det är lite mer seriös fotoredigering med stora friheter och möjligheter att redigera manuellt du är ute efter, finns det några vi tycker du ska kolla närmare på.
De appar vi har testat här är riktigt kompetenta program som ger möjlighet att redigera bilder manuellt, i vissa fall även med kurvor och lager. Några av de här apparna har även inbyggd kamerafunktion, medan andra förlitar sig på Apples inbyggda.
Vsco – en avskalad klassiker
Vsco uttalat visko, är en app som hängt med ett bra tag nu. Appen har alltid varit väldigt avskalad i sitt gränssnitt, och det är en stor fördel i en fotoapp då det är just bilderna som ska vara i fokus.
En av de stora fördelarna med att fota och redigera direkt i mobilen är att vi får direkt tillgång till alla tänkbara sociala medier. Många appar erbjuder delning direkt till exempelvis Instagram från appen, men Vsco erbjuder även ett eget flöde av bilder – dock betydligt mer avskalat än exempelvis Instagram.

Gränssnittet i appen är relativt lättnavigerat. Till vänster hittar vi flödet, till höger vårt eget konto (om vi vill skapa ett sådant, inget måste för att använda appen), och i mitten hittar vi våra egna bilder. Hit kan vi importera redan tagna bilder, eller använda appens egna kamerafunktioner.
Kameran är relativt avancerad och tillåter manuell inställning av saker som bländare, exponeringskompensation, fokus, iso-tal och – väldigt användbart – ett vattenpass. I inställningar kan vi bocka i att kameran ska starta så fort vi öppnar appen, bra om vi tänker använda Vsco som vår primära kamera-app. Här finns även en välkommen nyhet som möjliggjordes i och med IOS 10 – ett läge för att fota i raw. Perfekt för den som vill ha största möjliga kontroll över sina bilder.
När vi tagit eller importerat en bild till appens bibliotek hoppar vi över till redigeringsläget. Det är uppdelat i två avdelningar. I det ena kan vi välja och vraka bland ett gäng filter, varav många är gratis. Den som vill utforska fler filter kan ladda ned samlingar av filter som kostar alltifrån 10 till 100 kronor. Intressant nog finns också en prenumerationstjänst för knappt 200 kronor per år som ger tillgång till alla filter plus några extra kontroller.
För den som inte vill syssla med filter, eller som vill komplettera filter med egen redigering, finns även ett andra läge där vi kommer åt de manuella redigeringsmöjligheterna.
En del symboler kan vara svårtydda, men för den som ger sig tid att testa finns rätt många spakar att dra i, däribland exponering, kontrast, klarhet, skärpa, högdagrar och skuggor.
Vi gillar att gränssnittet är lätt att jobba i, men om det är någonting vi saknar är det möjligheten att jobba med kurvor. Hade det gått att bygga in en sätt att hantera lager utan att förstöra det rena gränssnittet hade vi gärna sett det också. Nu finns möjligheten att ångra en redigering, och det duger till viss del.
Appen är utan tvekan användbar även utan att lägga en endaste slant på filterpaket. Flödet kan dessutom vara välkommet för den som vill dela med sig av sina bilder, utan att behöva göra det på Facebook eller Instagram.
Fakta: Vsco
Typ: App för bildredigering men filter, manuella kontroller, manuell kamera och ett socialt flöde. Finns även till Ipad.
Testad version: 18.0
Utvecklare: Visual Supply Company
Mer info: App Store
Pris: Gratis

Enkelt och avskalat
Lättjobbat
Många filter

Inga lager
Inga kurvor

Photoshop Express – Adobe kan bättre
Adobe har ett helt gäng appar för bildbehandling i IOS, bland annat Photoshop Fix, Photoshop Mix och så Photoshop Express som vi testar här. När de andra Photoshop-apparna fokuserar mer på retuschering är Express mer av en traditionell bildredigerings-app.
Gränssnittet i Express är lite rörigare än till exempel Vsco, med långa undermenyer och en ibland tillkrånglad navigering. Här finns de obligatoriska filtren, men också möjlighet till lite mer manuell redigering.
Tyvärr är flera av de manuella kontrollerna och filtren låsta för alla som inte betalar för Adobe Creative Cloud. Vi får i alla fall möjlighet att justera ”det vanliga” såsom klarhet, skärpa, exponering, kontrast och lyster. Även en lagningspensel finns att tillgå.

En unik funktion vi hittar i Photoshop Express är automatiska fotokollage, en funktion där vi väljer några bilder som appen sedan automatiskt sätter ihop till ett kollage. Lite kul, men i övrigt är redigeringsmöjligheterna inte bättre än hos någon av de andra apparna.
Den stora fördelen med Photoshop Express är kopplingen till Adobes Creative Cloud. Den som redan prenumererar på Adobes tjänst och lagrar bilder i Adobes moln kan hålla de bilderna synkade, direkt in i programmet. Justeringar som vi gör i Express kan vi sedan fortsätta med på några av de andra Adobe-apparna med hjälp av Creative Sync, eller fortsätta på desktop-varianten om vi föredrar det.
Har vi ingen användning för det kan vi lika gärna använda någon av de andra apparna i testet. De är både mer lättanvända och bjuder på större funktionalitet.
Fakta: Adobe Photoshop Express
Typ: Bildredigerings-app med koppling till Creative Cloud. Finns även till Ipad.
Testad version: 5.2
Utvecklare: Adobe
Mer info: App Store
Pris: Gratis, men med begränsningar

Kopplingen till Creative Cloud
Automatiska kollage

Rörig
Något begränsad

Lightroom – sorterar bilderna bäst
Till datorn är Adobes Lightroom tänkt som ett program för att sortera, gruppera och lite snabbt redigera bilder. Lite så är tanken här också, men till mobilen är Lightroom tillräckligt kompetent för att konkurrera med Snapseed, och för att ersätta även Adobes egna Photoshop Express.
Precis som i fullversionen av Lightroom finns här bra valmöjligheter för att sortera våra bilder – bättre än i någon av de andra apparna. Och som i Vsco finns en inbyggd kamera, men här med möjlighet att fota också i .dng. Det kräver dock en Iphone med 12 megapixel-kamera, alltså Iphone 6s och senare.

När det kommer till att redigera bilder finns många av de parametrar vi förväntar oss kunna justera, även om det inte är riktigt lika avancerat som Snapseed. Selektiv redigering finns också det, men kräver ett Creative Cloud-medlemskap. Samma funktion finns gratis i Snapseed.
Med ett Creative Cloud-konto kan vi enkelt synkronisera bilder från vår kamera till Lightroom i mobilen och sköta redigeringen därifrån, även i raw-format! Om du är villig att betala för det kan Lightroom göra stor nytta i ditt arbetsflöde. Strax över hundralappen i månaden ger tillgång till Photoshop CC, Lightroom CC och Lightroom i mobilen.
Vi gillar Lightroom, mycket mer än Photoshop Express. Men samma sak gäller här som för Photoshop: Om du redan betalar för Creative Cloud kan Lightroom bli en kraftfull mobil redigeringsstudio, även för bilder tagna med en ”riktig kamera.” Lightroom är som bäst med ett CC-konto. Har du inte lust att öppna plånboken för det är Snapseed ett bättre, gratis val.
Fakta: Adobe Photoshop Lightroom for Iphone
Typ: Bildredigerings-app med stora möjligheter till att sortera och redigera bilder. Kan anslutas till Creative Cloud. Inbyggd kamera.
Testad version: 2.6.1
Utvecklare: Adobe
Mer info: App Store
Pris: Gratis, men med vissa begränsningar

Sorteringsfunktioner
Bra inbyggd kamera
Bra redigeringsmöjligheter

Saknar vissa funktioner i gratisvarianten

Snapseed – kraftfull favorit
Det är inte mycket som skvallrar om det, bara typsnitt och vissa menyer, men Snapseed är Googles bidrag i fotoapp-djungeln. Snapseed har liksom Vsco hängt med ett bra tag nu, sedan 2011, och hör helt klart till en av de mer kompetenta foto-apparna där ute. Nyligen fick Snapseed även möjlighet att använda kurvor.
Snapseed har ingen egen manuell kamera, till det får vi använda till exempel Procamera eller Procam, som vi båda testat. Däremot finns en snabb genväg till IOS inbyggda kamera.
När vi tagit eller importerat en bild till Snapseed, leder ett tryck på penseln i högra hörnet in till redigeringsläget. Där kan vi välja mellan olika filter, samt manuellt justera bilden.
Snapseed har ett intressant sätt att redigera som stör bilden så lite som möjligt. Ett vertikalt svep på bilden väljer vilken parameter vi vill ändra, och ett horisontellt svep justerar värdet på den aktuella parametern. Det är inte dramatiskt mycket bättre än någon annan, men vi får bort kontroller från skärmen så att bilden kan ta större plats, och det uppskattas.
Under bildjusteringar i redigeringsläget hittar vi de mest använda kontrollerna för att förbättra våra bilder, men för den som är ute efter mer än så finns en hel del att upptäcka.
Snapseed är ordentligt kraftfullt, utan tvekan jämförbart med ett enklare redigeringsprogrammet för datorn och betydligt mer kraftfullt än Vsco. Lite som ett lätt-Photoshop. Vi kan exempelvis använda motsvarande verktyg för skugga och efterbelys, och pensla fram en annan känsla i bilden. (Här hade vi gärna sett Apple Pencil även till Iphone!)

Förutom alla de vanliga justeringsmöjligheterna finns även en lagningspensel, vi kan justera perspektiv i bilder och vi kan till och med lägga till text om vi skulle vilja det. Och som tidigare nämnt fick programmet alldeles nyligen kurvor, så möjligheten till precis kontroll över bildens slutresultat är stor.
Här är också filtren mer än bara filter. De kommer också med förinstallerade formatmallar som vi sedan kan justera efter tycke och smak. Perfekt om vi behöver lite inspiration.
Med hjälp av ändringshistorik kan vi se exakt vilka ändringar vi gjort i bilden, och där justera eller ta bort varje enskild ändring.
Enda nackdelen vi kan hitta med Snapseed är att det saknas ett enkelt sätt att backa ett steg i våra ändringar. Nu måste vi lämna redigeringsläget, och det blir några tryck för långt bort. Riktiga lager hade varit bra också, även om möjligheten att se ändringshistorik duger rätt bra.
Snapseed är otroligt kompetent, och ett bevis på att ett mobilt program inte behöver vara fattigare än sina desktop-motsvarigheter. Dessutom är det relativt lättnavigerat. En favorit – och testvinnare!
Fakta: Snapseed
Typ: Bildredigeringsprogram med möjlighet att justera även kurvor, lägga till text, filter med mallar. Finns även till Ipad.
Utvecklare: Google Inc.
Testad version: 2.15
Mer info: App Store
Pris: Gratis

Väldigt kompetent
Kurvor
Bra ändringshistorik
Gratis!

Inga lager

Pixelmator – funktionsrik och värd sitt pris
Pixelmator sticker ut bland fotoapparna i det här testet. Först och främst är det den enda appen som kostar att köpa direkt från Apple Store, 50 kronor. Men den erbjuder också mer än bara avancerade fotofunktioner, den passar lika bra för att måla eller syssla med lite lättare grafisk design i.
För att förbättra våra foton kan vi använda kurvor, vi kan jobba med lager, minska bildens storlek, montera flera bilder, använda lagningspensel, efterbelysa, öppna .psd-filer från Photoshop, och öppna upp till 100 megapixlar stora dokument. Det här är bara en bråkdel av allt appen klarar – när det kommer till funktioner är Pixelmator oslagbart för mobilen.
Till fördelarna hör också att vi lätt kan synka till Mac-versionen av samma program via Icloud Drive (vi får däremot betala för båda).

Ibland blir det väl trångt att arbeta på Iphone med Pixelmator, och det tar ett tag innan vi hittat alla funktioner i appen. Men när vi vant oss är vi mest bara imponerade över hur kompetent programmet är. Jobbar vi dessutom på en Ipad får vi lite välbehövlig skärmyta att breda ut oss på.

Fakta Pixelmator
Typ: Bildredigeringsprogram med lager och flera avancerade funktioner.
Utvecklare: Pixelmator
Testad version: 2.3
Mer info: App Store
Pris: 50 kronor (IOS)

Kompetent och funktionsrikt
Kompatibelt med många format

Väl avancerat ibland
Kostar en (liten) slant
