
Efter åratal av rykten kunde Apples vd Steve Jobs presentera den omtalade “pekplattan”. Namnet blev inte helt oväntat iPad.

iPad kan i korthet beskrivas som en stor iPhone utan telefonfunktioner.
De främsta användningsområdena för iPad sägs vara surfande, mejl, bilder, filmer, musik, spel och e-böcker.

Vill man säga upp sin tidningsprenumeration funkar iPad som en bra ersättare.
Precis som vi anat ser iPad ut som en större kusin till iPhone. Med andra ord har den en hemknapp, volymknappar på sidan och en svart ram. Vill man komma åt innehållet “låser man upp” enheten med hjälp av ett svepande finger.
En annan sak värd att notera är att iPad saknar fysiskt tangentbord. I stället bjuds vi på ett virtuellt tangentbord i fullformat. Den som trots allt vill ha ett riktigt tangentbord kan emellertid köpa till det som tillbehör.
Bland de program som medföljer från start återfinns Safari, Mail, Calendar, Contacts, Notes, Maps, Photos, Videos, Youtube (i HD), iPod, iTunes och App Store. Via den sistnämnda kan man ladda ner mer än 140 000 tredjepartsprogram.

Kalenderprogrammet har blivit mer professionellt och ser nu ut att erbjuda det mesta man kan behöva.
Steve Jobs passade naturligtvis på att visa de inbyggda programmen som alla utrustats med fler funktioner. Till exempel har Photos lånat en hel del från iPhoto till Mac. Sålunda kan man bland annat tagga bilder utifrån platser och så vidare.

iPad är ett bra sätt att njuta av fotosamlingen.
Ett nytt tillskott är e-bokläsaren iBooks med ett gränssnitt som starkt påminner om Delicious Library. Självklart går det även att köpa e-böcker direkt inifrån programmet, formatet är för övrigt ePub, vilket i det närmaste är att betrakta som standard i branschen. (Läs mer om iBooks här).

Nya programmet iBooks låter dig läsa böcker på din iPad.
Dessutom bjöds vi på en iPadanpassad version av iWork.
Vad gäller hårdvaran erbjuder iPad en så kallad IPS-skärm på 9,7 tum. (Upplösningen ligger på 1024×768). Processorn som sitter i heter Apple A4 och är på en gigahertz. Lagringsutrymmet ligger på 16 till 64 gigabyte och naturligtvis är det flashminnen som gäller.

Skärmen sägs vara som gjord för filmtittande.
Dessutom bjuds vi på multitouch, accelerometer, kompass, gps, bluetooth (2.1), högtalare, mikrofon och 30-pinnarskontakt. Batteritiden sägs vara tio timmar och standbytiden inte mindre än en månad. Enheten är 13,4 millimeter tunn och den väger inte mer än 680 gram.
Precis som iPhone och iPod Touch synkas bilder, musik, filmer, tv-serier, kontakter, kalendrar, bokmärken och applikationer med din dator via Apples usb-kabel.

Så här ser iPoddelen ut.
I linje med Apples nya miljövänliga profil är iPad helt fri från arsenik, bromerade flamskyddsmedel, kvicksilver och pvc.
På minuskontot kan nämnas att iPad precis som sina kusiner verkar sakna stöd för Flash. Inte heller tycks multitasking erbjudas i dagsläget, men det kanske dyker upp i någon framtida uppdatering? Till mångas stora besvikelse saknas dessutom inbyggd kamera.
Den billigaste iPaden (med 16 gigabyte) kommer kosta 499 dollar. Sedan följer en modell med 32 gigabyte för 599 dollar och toppmodellen med 64 gigabyte kommer kosta 699 dollar.

Så här ser Apples senaste skapelse ut från sidan.
Varje iPad har inbyggt trådlöst nätverk (802.11 a/b/g/n), men den som vill ha kan även få 3G-funktionalitet för 130 dollar extra per modell. I USA är det som vanligt AT&T som gäller och då tillkommer ytterligare 15 dollar i månaden för datatrafik upp till 250 megabyte och 30 dollar för obegränsad datatrafik. Vad priserna blir i Sverige återstår dock att se.

Så här ser 3G-modellen av iPad ut.
iPad kommer finnas i butik världen över om 60 dagar, alltså i slutet av mars. Modellerna med 3G kommer dock dröja ytterligare en månad (det vill säga slutet av april).
Så här såg det ut när Steve Jobs presenterade iPad för världen:
I nedanstående informationsfilm får vi bland annat reda på vad Apples chefsdesigner Jonathan Ive anser om iPad:
Avslutningsvis får vi här se iPad ur en säljares perspektiv:
Mer information om iPad finns på Apples webbplats.