

Här kan du ladda ner en testversion av Lightroom.

När du startar Lightroom möts du av ett gigantiskt fönster som fyller hela din skärm. Vid en första anblick kan det tyckas vara oöverskådligt och rörigt, men med några snabba klick kan du maximera din arbetsyta och göra den effektiv, så den passar dig.
Vi börjar med att titta på de olika delarna när du först öppnar Lightroom.

En liten översikt
1. Högst upp ser du Identitetsplåten (Identity plate, som du kan byta ut mot din egen logotype) och de olika modulerna (Library, Develop, Slideshow, Print och Web).
2. På vänster sida möts du av en panel för att hantera bilderna i mappar och kollektioner, eller ställa in olika förinställningar (presets).
3. Längst ner syns filmremsan och på höger sida finns panelen för att jobba med metadata, justera bilder och finjustera layouter. Ovanför filmremsan och under själva miniatyrbilderna finns en liten verktygslåda.
De olika modulerna
4. Library: Biblioteket är stället där du får en överblick över alla bilder du har importerat i olika mappar. Och du kan göra enklare korrigeringar av bilderna i panelen till höger.
5. Develop: Här »framkallar« du dina bilder och gör mer avancerade finjusteringar än de inställningar du kan göra i Library. Du kan påverka kurvor, exponering, mm.
6. Slideshow: Här skapar du bildspel, som du presenterar på datorn, eller skicka till andra.
7. Print: Detta är en avancerat utskriftsmodul, där du kan skriva ut enstaka bilder, eller hela uppsättningar med bilder för korrektur.
8. Web: Att presentera bilderna snabbt är viktigt för en fotograf. Här finns flera färdiga mallar för både html-sidor och flash-sidor. Du kan inte påverka mer än bakgrundsfärger och textfärger, men det räcker långt.

Du som är van vid Bridge för Photoshop vet att Bridge fungerar mer som en »Finder«, då den kan öppna vilken mapp som helst och läsa in alla bilder som finns i just den mappen. Lightroom kräver dock lite mer jobb, för att kunna hantera bilderna, eftersom du måste importera bilderna till programmet, innan du kan börja sortera dem, och så vidare. Du kan ställa in Lightroom att automatiskt känna av om du kopplat en kamera eller kortläsare till datorn, och den kan automatiskt importera bilderna åt dig. Men du kan också importera bilder från en mapp du redan har på skrivbordet. Så här gör du:

1. Importera
I modulen Library, kan du antingen välja att trycka på knappen Import om du har den vänstra panelen öppen. Eller välja File –> Import Photos. Välj sedan en mapp att importera från.

2. Välj filnamn
Du kan välja att importera bilderna från deras nuvarande placering (d.v.s i den mapp de redan ligger i), eller samtidigt flytta eller kopiera bilderna till en ny plats och importera. Du kan samtidigt göra en backup på bilderna. Genom att välja att kopiera eller flytta bilderna kan du ge filerna ett nytt namn och numrera dem. Du kan påverka hur mallen för filnamnet ska synas om du väljer Edit under menyn vid Template.

3. Lägg in egen data
För att spara tid kan du också lägga in din egen kontaktinformation i Metadata, lägga in nyckelord, o.s.v, innan du klickar på knappen Import. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och vänta tills Lightroom har jobbat klart.


1. Märk bilderna
När du importerat bilderna och tittar på dem i Library finns det många olika sätt att betygsätta och sortera bilderna. Förutom vanlig betygsättning som att ge upp till fem stjärnor, kan du också färgmarkera bilderna och flagga dem. På så sätt kan du rangordna bilderna, så att du till slut bara har de bilder du vill behålla. Med hjälp av Filters kan du då filtrera bilderna så att du bara tittar på de bästa bilderna och slipper störas av de sämre.

2. Lägg till mer info
I panelen till vänster kan du hantera dina mappar, sökord och annan metadatainformation. Du kan snabbt skapa nya sökord genom att klicka på plustecknet vid Keyword Tags och skriva in ett nytt ord. Om du vill att flera bilder ska märkas med samma ord medan du skriver in ett nytt sökord, markerar du dem först, klickar på plustecknet och kryssar sedan i rutan vid Include selected photos, så märks bilderna automatiskt med det nya sökordet.

3. Snabbkorrigering
I panelen till höger finns det snabbkontroller för att korrigera bilderna snabbt, om du inte vill gå in i Develop och finputsa dem. Genom att klicka till höger eller vänster om de olika rubrikerna kan du öka och minska värdet för de olika inställningarna. Men jag rekommenderar faktiskt att du lär dig kontrollerna i Develop, då du får mycket bättre kontroll över bildresultatet.


1. Öppna modulen Develop
När du sorterat dina bilder så är det dags att börja arbeta med dem seriöst. Om du inte tyckte att snabbjusteringarna i Library räckte till, så är det hit du ska ta dina bilder. Modulen Develop kan tyckas skrämmande till en början. Men du kan komma långt med att börja genom grundinställningarna, som är mer kontrollerbara än de snabbinställningar som fanns i Library. Du kan manuellt mata in värden, förutom att dra i reglagen för att justera vitbalans, exponering, och så vidare.

2. Presets
I panelen till vänster finner du färdiga förinställningar (presets) som du kan använda, eller skapa egna med hjälp av panelen till höger. Du behöver inte ens klicka på någon av förinställningarna, utan det räcker med att du för musen över rubriken och den lilla förhandsvisningen ovanför visar hur bilden ser ut med denna inställning. Det finns många färdiga presets att välja på, och du kan ladda ner många fler på Internet. Om du hittar någon du gillar kan du justera den och sedan spara den som en egen preset genom att klicka på plustecknet vid rubriken Presets.

I panelen till höger finns det en otrolig massa kontroller. Av utrymmesskäl kan vi inte gå igenom alla dessa i denna artikel, men jag kommer att återkomma vid ett senare tillfälle och gå in på djupet mer. Tills dess uppmanar jag dig att våga lita på dina ögon och justera bilderna så de ser bra ut på skärmen. Lightrooms gråsvarta gränssnitt underlättar korrigeringen av vitbalans, exponering med mera.


Modulen Slideshow låter dig visa dina bilder som bildspel på datorn. Praktiskt för fotografen som är ute på uppdrag och vill visa bilderna han tagit under dagen medan festen (eller bröllopet i det här fallet) fortfarande pågår. Du kan modifiera ditt bildspel och till och med spela musik, men i version 1.0 finns ingen funktion för att exportera ditt bildspel med musik, för att kunna visas på en annan dator. Detta gör Slideshow något begränsande. Den enda funktionen för export är att exportera bildspelet som pdf-fil. Dessutom tillåter Slideshow ännu bara en typ av övergång mellan bilderna, medan Photoshop CS2 erbjuder fler typer av övergångar (även de utan musik och till pdf-fil).


Modulen Web är en trevlig bekantskap, då du ser direkt hur det kommer att se ut på webben, medan du skapar ditt webbgalleri. Adobe har skapat några färdiga moduler som du kan använda på en gång. Genom att föra muspekaren över de olika mallarna (i Template Browser på vänster sida) ser du i förhandsvisningen ovanför hur sidan kommer att se ut, utan att först välja en mall. De html-baserade mallarna är märkta med HTML medan de flash-baserade mallarna är märkta med ett kursiverat f.

Ladda upp dina bilder på nätet direkt från Lightroom.
Du kan modifiera mallarna något till att passa din smak och de bilder du vill visa genom att påverka färger och antalet kolumner och storleken på bilderna för den HTML-baserade webbsidan. Flash-sidan kan du påverka en aning också, förutom färgerna kan du välja att visa miniatyrbilder eller inte och hur miniatyrbilderna ska visas på sidan.
Med en knapptryckning kan du sedan exportera bilderna i ditt galleri och ladda upp dem på din hemsida. Klickar du på knappen Export i höger panel sparas alla filerna i en mapp (som du namnger) på datorn. Mappen kan du sedan ladda upp i det ftp-program du föredrar. Men om du ställt in information för ftp-överföring kan du ladda upp sidan direkt i Lightroom genom att klicka på knappen Upload.


Lightroom kan tyckas vara väldigt klumpig med alla paneler som lämnar lite utrymme för bilderna. Men du kan dölja panelerna helt genom att klicka på någon av pilarna som finns vid varje panel.
Du kan även ställa in så att panelerna döljs och visas automatiskt. Ctrl-klicka på en av pilarna, väljer du Auto Hide & Show kommer panelen att hoppa fram när du för musen ut mot kanten, och sedan gömma sig när du för musen utanför panelen.
Auto Hide gömmer bara panelen, så om du vill visa den igen måste du klicka på pilen för att få fram den. Manual är standardinställningen där du måste klicka på pilen både för att gömma och visa panelerna. Med alla paneler gömda får du mycket mer skärmyta att jobba med.

Behöver man både Photoshop och Lightroom?
Adobe beskriver Lightroom som fotografernas verktygslåda för att kunna hantera, justera och presentera stora mängder bilder samtidigt och spendera mindre tid vid datorn. Detta medan Photoshop används för att skapa avancerade effekter och göra mer komplicerade korrigeringar på »pixelnivå« och i flera lager.
Tips för vitbalans

Skriv ut bilderna
Under modulen Print kan du skriva ut dina bilder och välja om du vill skriva ut en enstaka bild, flera av samma bild eller en kontaktkarta med mera. På vänster sida finns en panel för olika förinställningar som följer med. Du kan även göra dina egna och spara de inställningar du gjort i höger panel genom att klicka på knappen Add i vänster panel.
Var finns färdiga presets?
Presets är färdiga inställningar för speciella effekter i modulen Develop. Här hittar du några presets som andra människor knåpat ihop.
www.lightroompresets.com
www.method-photo.co.uk/lightroom/
polisphotography.com/lightroompresets.html
- Här hittar du fler guider & tips till din Mac!