
1. Aktivera automatiska uppdateringar
En av de största ”dolda” nyheterna i iOS 7 är systemets förmåga att automatiskt ladda ner uppdaterade versioner av appar i bakgrunden, utan att du behöver bekymra dig alls om saken. Öppna Inställningar och gå till iTunes och App Store. Under Automatiska hämtningar hittar du ett reglage för att aktivera just uppdateringar.
Om du har en nyare iPryl är detta nästan alltid ett praktiskt sätt att hålla apparna uppdaterade. Har du en lite äldre pryl kan det däremot ibland leda till att ett spel uppdateras och inte längre flyter lika bra. Om du har många prylar i hushållet är det dessutom ganska onödig användning av bandbredd att ladda ner uppdateringarna om och om igen på varje pryl.

2. Blockera nummer
En glad nyhet för de som störs av envisa försäljare och andra är att du numera kan blockera nummer från att ringa och skicka sms. Gå till telefonappen och listan över senaste samtal. Tryck på i-knappen till höger om numret du vill blockera, skrolla hela vägen ner och tryck på Blockera den här uppringaren. Vill du redigera listan över blockerade nummer hittar du den i Inställningar -> Telefon -> Blockerade.

3. Dela med Airdrop
Airdrop är Apples variant på enkel nätverksdelning som funnits på Mac några år, där det i princip innebär att du kan dra en fil och släppa på ikonen för en annan Mac i nätverket. Nu har den kommit till iOS, men den är inte kompatibel med Macen och fungerar inte exakt likadant.
I alla appar där du kan dela en fil eller något annat via den nya standardiserade dela-knappen dyker dela-menyn upp. Där finns olika val som att mejla, dela på Facebook, och även Airdrop som ligger längst upp. Här ska alla enheter i närheten som du kan dela till dyka upp.
Om du inte vill att andra ska kunna skicka filer till dig hur som helst, öppna Kontrollcenter (svep uppåt från botten av skärmen) och tryck på Airdrop. Välj Bara kontakter. Då måste den som ska skicka något ligga bland dina kontakter.
Airdrop fungerar tyvärr inte på alla iPrylar som kan köra iOS 7: Du måste ha en iPhone 5 eller senare, en fjärde generationens iPad, en iPad mini, eller en femte generationens iPod touch. Båda måste även ha iCloud-konton.

4. Skicka mejl till grupper
Apples mejlapp har inget sätt att skapa grupper för att mejla flera kontakter samtidigt, och det har inte kommit med iOS 7 heller. Däremot har appen fått ”mjuka grupper” – om du flera gånger skickar ett mejl till en viss samling kontakter kommer Mail att lära sig denna grupp. När du sedan skapar ett nytt mejl och skriver in ett av namnen kommer hela gruppen att dyka upp som ett av alternativen i listan över förslag på mottagare. Om du ofta mejlar till Anna, Joel och Mikael kommer iPhone alltså att föreslå dessa så fort du börjar skriva något av namnen.

5. Aktiveringslås
Polisen i New York är en av de som uttryckt tacksamhet för att Apple lade in den här nya funktionen. Om du har ett iCloudkonto och funktionen Hitta min iPhone aktiverad kan du som du kanske vet radera telefonen via iCloud.com eller appen Hitta min iPhone. Numera innebär detta inte bara att din privata data raderas, utan att telefonen även blir totalt oanvändbar om inte den som hittar eller stjäl den har ditt iCloud-login. Det hjälper dig inte att få tillbaka den, men förhoppningen är att iPhone ska bli mindre populär som mål för tjuvar och rånare.

6. Anpassa notiscenter
Notiscenter har ändrat utseende och har numera tre olika flikar. Idag-fliken har i grunden en ganska meningslös uppsättning information (exempelvis kurserna för AAPL, GOOG och några till aktier). För att själv välja vad som ska ingå öppnar du Inställningar -> Notiscenter. Aktivera de funktioner du faktiskt använder och stänger av övriga. Du kan även välja om Notisvy (”Alla”) ska sorteras efter tid eller manuellt.

7. Ändra textstorlek enkelt
Tycker du att standardtexten i iOS och många appar är lite för liten kan du numera mycket enkelt ändra storlek på den. Kanske allra vanligast är detta problem på iPad mini, men för många kan det även hjälpa läsbarheten på iPhone och stora iPad. Öppna Inställningar -> Allmänt -> Textstorlek och dra i reglaget. Så enkelt är det. Vill du ha ännu större text får du öppna Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Större text.

8. Håll koll på meddelanden
Vill du se precis när ett meddelande kom kanske du har stött på hur iPhone slår samman alla meddelanden som kom ungefär samtidigt i en grupp med bara en tidsangivelse. Irriterande, men i iOS 7 är det busenkelt att ta fram tiden för ett enskilt meddelande. Svep med fingret från höger till vänster på meddelandeskärmen så dyker de upp.

9. Håll koll på populära appar i närområdet
iOS 7 kan visa dig vilka appar som är populära där just du bor. Det kanske låter töntigt, men det kan faktiskt göra nytta och hjälpa dig hitta användbara appar. Tänk till exempel om lokaltrafiken i din stad fick en ny app, då kanske den skulle dyka upp här. Du hittar denna lista i App Store-appen, under Nära mig.

10. Lyssna på iTunes Radio i Sverige
iTunes Radio är Apples nya alternativ till Pandora och Last.fm. Problemet är att ingen av dessa än så länge finns tillgängliga i Sverige. Av juridiska skäl har tekniska spärrar av olika slag lagts in, men Apples spärr är svagare än andra. Allt du behöver göra är att skaffa ett konto på amerikanska iTunes Store, vilket du kan göra genom att logga ut från App Store, byta till den amerikanska butiken, och ladda ner en gratisapp. Skapa ett nytt konto och välj alternativet att hoppa över betalningsmedel (vilket är möjligt eftersom du bara ska ladda ner en gratisapp). Vill du ha en fejkad adress enkelt kan du använda fakenamegenerator.com. Det är ännu enklare att fixa med iTunes på Macen, men det går bra direkt i din iPhone eller iPad också.
När du väl har kontot kan du öppna Musik-appen och trycka på Radio längst ner till vänster och börja lyssna. Du kan bygga egna stationer eller använda någon av de förprogrammerade. En lustig detalj är att radiodelen av appen är översatt till svenska trots att iTunes Radio alltså inte har lanserats här.