Med IOS 8 kommer alla, från fotoentusiasten till vardagsplåtaren, att få valmöjligheter och kontroll över bildinställningarna som tidigare bara varit tillgängliga i större eller mindre utsträckning i tredjepartsappar. Och detta direkt i den inbyggda Kamera-appen, vare sig du har en Iphone, Ipad eller Ipod touch. I och med IOS 8 får du som användare mer kontroll över kamerans fokus och exponering, och med något som Apple kallar ”smarta kompositionsverktyg” kan du till exempel automatiskt räta upp sneda horisonter eller förändra ljuset i en bild med en enda inställning och samtidigt göra finjusteringar och exakta förändringar.
Den här artikeln täcker in följande områden:
Det finns ett antal nya funktioner i den inbyggda Kamera-appen i Iphone och Ipad. Precis som tidigare kan du starta appen på flera olika sätt: klicka på ikonen på hemskärmen eller svep nedifrån och upp för att få upp Kontrollcenter och klicka på Kamera-ikonen där. Du kan också komma åt kameran direkt från låsskärmen genom att svepa uppåt från skärmens nedre högra hörn.

Det mesta är sig likt sedan IOS 7, men här döljer sig även ett antal nya spännande funktioner.
Den nya timer-knappen hittar du längst upp i bild (eller till vänster om du håller telefonen i landskapsläge). Klicka på ikonen för att sätta timern på antingen tre eller tio sekunder. Du kommer att se siffrorna räkna ner i mitten av bilden när du startat nedräkningen. På vår Iphone 6 tar kameran automatiskt en serie om tio bilder, varpå du kan välja vilka av bilderna du vill spara. För att använda den här funktionen behöver du ett stativ till din telefon, eller åtminstone någon typ av stöd som du kan luta telefonen mot utan att den ramlar när du backar för att vara med i bilden. Vi ser framför oss att folk kommer att försöka balansera sina telefoner på bord eller i träd och sedan positionera sig för en mer ambitiös selfie än om du bara håller telefonen på armlängds avstånd. Kan den här funktionen månne skapa en ökad efterfrågan för Iphone-stativ? Den som lever får se.
För att ta en bild med timern klickar du först på ikonen som ser ut som en klocka, väljer tre eller tio sekunder, klickar på avtryckaren och springer i väg för att ta plats i familjebilden eller vad det nu är du vill skapa.

När du klickar på avtryckaren ser du tydligt hur appen räknar ner till fotoögonblicket.
Time-lapse-fotografering på Iphone och Ipad
Redan i IOS 7 introducerade Apple möjligheten att filma i slowmotion och genom att välja vilka delar av filmen som ska visas i vanlig hastighet och var tiden i stället ska bromsas upp kan du få till riktigt häftiga effekter. Med den nya time-lapse-funktionen (eller “Tidsförskjutning”, som Apple kallar det) har du ytterligare ett kreativt verktyg att skapa spännande videoklipp med. Time-lapse-funktionen arbetar enligt vad Apple beskriver som “dynamiskt utvalda intervaller” och resultatet blir ett videoklipp med ett uppsnabbat tidsförlopp, effektfullt för att exempelvis visa människor och trafik som passerar på en gata.
Tidsförskjutning hittar du om du skrollar allra längst åt vänster bland Kamera-appens funktioner, förbi “Video” och “Långsam”.
Klicka på inspelningsknappen så börjar appen automatiskt att ta en stillbild ett antal gånger i minuten. När du är färdig klickar du på den röda knappen igen varpå appen sätter ihop stillbilderna till en time-lapse-video.
För bäst resultat bör telefonen vara så stilla som möjligt under inspelningen, allra bäst är om du använder ett stativ. Och videofilen blir inte mycket att hänga i julgranen om du filmar mindre än en minut så lämna gärna telefonen att filma ett bra tag.
Du hittar dina time-lapsefilmer i Bilder – > Album -> Videor.

Med time-lapsefunktionen Tidsförskjutning kan du fånga ett skeende under längre tid.
Ta panoramabilder med din Ipad
Redan i IOS 6 kunde du ta panoramabilder med din Iphone, men det är inte förrän nu du har den möjligheten med Ipad. Har du en Ipad Air eller en Ipad mini med retina-skärm kan du ta panoramabilder i IOS 8. (Ipad har dock inte förärats slow-motion-funktionen, men du kan göra time-lapse-filmer i IOS 8 på Ipad).
Svep åt vänster, förbi Bild och Kvadrat tills du kommer till Panorama. Klicka på avtryckaren och panorera långsamt din Ipad från vänster till höger samtidigt som du försöker hålla den lilla pilen så nära linjen i mitten av bilden som möjligt och Ipaden så stadigt du bara kan. (Du kan ta bilden från höger till vänster om det känns bekvämare. Klicka bara på höger sida om pilen innan du startar panoramat.)
Du kan välja om du vill ta ett smalare eller “högre” panorama genom att hålla din Ipad i porträtt- eller landskapsläge.

Försök att hålla den vita pilen så nära det gula strecket som möjligt när du fotar ett panorama.
Kontrollera autofokus och exponering manuellt
Numera är manuell fokuspunkt och exponering två separata inställningar, tidigare var de en och samma. Du kan fortfarande klicka och hålla kvar för att låsa fokus och exponering, men nu kan du även ställa in exponeringen manuellt genom att dra i den lilla solen som dyker upp till höger om fokusrutan. Nu behöver du alltså inte vara låst till en särskild exponeringspunkt bara för att det är där du vill att bilden ska vara som skarpast.
Starta Kamera-appen, klicka där du vill fokusera, klicka på sol-ikonen och rör fingret uppåt och nedåt för att ändra exponeringsnivån.

Nu kan du ställa in exponering och fokuspunkt separat. Äntligen!
Det finns tre huvudsakliga sätt att navigera bland dina bilder i Bilder-appen i IOS 8: Bilder, Delat och Album. När du är inne i Bilder-appen hittar du ikonerna för respektive sätt i botten av skärmen.
Bilder erbjuder ett antal olika vyer, bland annat År, Samlingar, Ögonblick och en kart-vy (om du klickar på en plats).
Album visar standard-mapparna: Senast tillagda, Favoriter, Panoramabilder, Videor, Dolda, Senast Raderade, samt alla de mappar som du har skapat själv, eller som någon av dina appar har skapat.
I Delat hittar du bilderna du har delat i Icloud. Dels de som säkerhetskopierats om du har aktiverat den funktionen, dels de som du valt att dela ut som separata bildströmmar.

Dina bilder är uppdelade i tre olika mappar i Bilder-appen: Bilder, Delat och Album.
I IOS 8 är bilderna lagrade aningen annorlunda än tidigare. Förut kunde du hitta alla bilder du tagit med din Iphone eller Ipad i mappen Kamerarulle. Så är det inte längre. Det här ledde till att vissa nya IOS 8-användare trodde att deras bilder blivit raderade under flytten till det nya operativsystemet, men bilderna finns där; du hittar dem under Samlingar. Klicka på Bilder och titta på dina bilder grupperade efter månad, år och ögonblick. Den sistnämnda kategorin sorterar bilderna efter plats och händelse. Det här systemet gör faktiskt att det blir betydligt lättare att hitta gamla bilder än om du skulle behöva skrolla igenom år av bilder. Det innebär att alla dina bilder, från alla dina enheter, ligger på samma ställe.

Bildtext: En av vyerna över bilder i Samlingar är År.
En anledning till missförstånd är antagligen att när du försöker dela bilder till Facebook eller liknande var Kamerarulle tidigare standardmappen som visades. Nu är det i stället mappen Senast tillagda, men Facebook kallar den fortfarande för Kamerarulle. Här hittar du bilder du tagit med Iphone-kameran under de senaste 30 dagarna. Då är det kanske inte så konstigt att folk trodde att deras bilder hade blivit raderade. Försöker du dela en bild som är äldre än 30 dagar på Facebook måste du lägga till bilden till ett album och sedan klicka på Kamerarulle och välja bilden från det albumet. Mer om detta nedan.
När mappen Kamerarulle försvunnit blir det också svårare att avgöra vilka bilder som lagras i molnet. Allt ligger nu i princip i en enda stor mapp, vilket i ljuset av skandalen med de läckta kändisbilderna från Icloud kanske inte är helt idealiskt.

I den här mappen hittar du bilder du har tagit de senaste 30 dagarna.
Så skapar du album så att du kan lägga upp bilder till Facebook
Som vi sagt tidigare: om du vill lägga upp bilder på Facebook är bästa sättet att ta de bilder du vill lägga upp och placera dem i ett album. Detta eftersom Facebooks bilduppladdningsfunktion bara visar bilderna du tagit de senaste 30 dagarna, samt bilder som ligger i ett eget album. Facebook har ju blandat ihop den tidigare Kamerarulle med nuvarande Senast tillagda, som du säkert kommer ihåg.
Att skapa album är ingen unik funktion för IOS 8 men givet nuvarande situation kan det vara idé att skapa album för att lättare hitta de bilder som du vill lägga upp på till exempel Facebook.

Facebook tror att mappen Senast tillagda är Kamerarulle. Men så är det icke!
Om du har tagit ett gäng bilder och vill dela de bästa på Facebook, eller om du bara vill skapa ett album för att göra bilderna lättare att hitta eller så att du lättare kan dela dem med vänner i en Bildström, så hittar du dem i Senast tillagda om de är yngre än 30 dagar eller i Bilder-mappen om de är äldre.
Klicka på Välj och sedan på de bilder du vill välja ut. I det här läget kan det vara frustrerande att bara kunna se små tumnaglar av bilderna eftersom det då är svårt att avgöra om bilden är den du ville ha, eller om kvaliteten är tillräckligt bra. Vi tenderar att skrolla igenom bilderna, förstora dem och göra en mental anteckning om vilka vi vill ha, för att därefter klicka på Välj och markera bilden.

Välj dina bästa bilder genom att klicka Välj uppe till höger och markera bilderna du vill ha.
När en eller flera bilder är markerade väljer du “Lägg till i” och väljer det album som du vill lägga bilderna i, eller skrollar till botten av listan och klickar “Nytt album…” och skapar ett, just det, nytt album. Nu när du vill dela bilderna till Facebook behöver du bara leta upp det album du sparat bilderna till och vips dyker bilderna upp.

Välj den mapp där du vill spara dina bilder, eller skapa en ny.
När du tar bort bilder tar du inte längre bort bilder. Huh? Nej, väljer du en bild, klickar på papperskorgen och väljer Radera bild så har bilden inte försvunnit. Den har i stället hamnat i mappen Senast raderade där den kommer att ligga kvar i 30 dagar eller tills du raderar den manuellt även från den mappen. Då försvinner den permanent.
För att radera en bild öppnar du bilden och klickar på papperskorgen nere till höger och väljer Radera bild.

En raderad bild är inte alltid en raderad bild.
Har du en 16 gigabyte-telefon behöver du antagligen radera bilder (och videor i synnerhet) ganska ofta och med det här extrasteget blir det nu lite mer omständligt. Även om tanken från Apple kanske är god att du ska kunna återställa bilder som du raderat av misstag så hade du i princip den möjligheten redan tidigare om du aktiverat Bildström.

Apple har skapat ett limbo för bilder och videor.
När du raderar en bild från din enhet blir den inte raderad direkt. Du har 30 dagar på dig att ångra ditt beslut. Om du kommer på att du vill ha kvar bilden navigerar du till mappen Senast raderade, klickar på bilden och väljer Återställ. Du kan också återställa en hel grupp bilder. Klicka på Välj och markera de bilder du vill återställa och välj Återställ.

Återställ dina av misstag raderade bilder.
Ta bort bilderna ordentligt från din Iphone och Icloud
Om du verkligen bestämt dig för att ta bort en bild ska du först radera den från Senast tillagda, navigera till Senast raderade-mappen, klicka på bilden och välja Radera. Du kan också ta bort ett gäng bilder på det här sättet. Klicka på Välj, markera bilderna du vill ta bort och klicka på
Radera.

Vill du verkligen, verkligen, verkligen ta bort den här bilden?
Så hittar du dina bilder
Apple har nu implementerat en “smart” sökfunktion; klicka på förstoringsglaset så får du upp en sökruta samt ett antal valmöjligheter som I närheten, Ett år sedan och Hemma. Du får även upp platser du besökt och senaste sökningar.
Du kan söka bland alla dina foton baserat på datum, tid, plats eller albumnamn.
Du kan till exempel söka efter bilder du tog i maj genom att skriva ”maj”. Skriv in namnet på en plats för att visa bilder tagna på den platsen. Dessa sökkriterier hittar du sedan under Senaste sökningar.

Sök efter platser, månader eller albumnamn.
Favoritmarkera dina Iphone-bilder
Det här är ett bra sätt att försäkra dig om att alltid hitta dina favoritbilder. Under varje bild i din telefon finns en liten hjärt-ikon. Klickar du på den blir den ifylld och det innebär att bilden har lagts till i albumet Favoriter.
Den här funktionen finns för närvarande bara i Iphone av någon anledning.

Klicka på hjärtat under bilden för att göra bilden till en favorit.
I IOS 8 kan du numera gömma bilder som du inte vill ska synas i Ögonblick, Samlingar och År (de kommer dock fortfarande att synas i dina album). För att gömma en bild klickar du och håller kvar på en tumnagel och väljer därefter Göm.
För att få tillbaka en gömd bild får du gå in i albumet Gömda, klicka och hålla kvar på bilden och välja “Göm inte”.
Det blir en aning förvirrande när du försöker gömma en bild från Senast tillagda eftersom den då inte försvinner från just Senast tillagda. Det är för att det är ett album och gömda bilder syns fortfarande i album. Är du i stället i Ögonblick kommer bilden att försvinna från vyn när du väljer Göm.
Om du inte vill att någon ska se en viss bild bör du alltså byta från Album till Bilder när du ska visa dina bilder för någon.

Göm dina bilder på skelett i garderoben.
Den här funktionen är inte ny i IOS 8 men vi tycker att den är ganska spännande. Om du väljer Bilder och klickar på namnet på platsen över dina bilder i antingen År, Samlingar eller Ögonblick så visas en karta med dina bilder utplacerade. Om du har tagit flera bilder på samma plats kommer de att grupperas med en liten siffra i högra hörnet. Ju mer du zoomar in, desto mer detaljerat kommer dina bilder att placeras ut på kartan. Det här är ett bra sätt att komma ihåg var du åt den där smarriga brunchen som fick så mycket likes på Instagram, eller var butiken med det fräcka skyltfönstret låg.

Se var du var när du fotade.
I IOS 7 kunde du i princip bara lägga på filter och beskära dina foton i Bilder-appen, ville du göra något mer fick du använda Iphoto-appen. Men i IOS 8 kan du göra mycket mer spännande och användbara modifieringar direkt i Bilder-appen. De nya redigeringsverktygen gör det både roligare och enklare att vara kreativ med sina bilder. Apple låter även användare utnyttja tredjepartsfilter och effekter utan att du behöver byta till en annan app.
Nu kan du beskära, räta upp, fixa röda ögon, justera ljuset och kontrasten samt mycket mer direkt i Bilder-appen. Öppna appen och välj bilden du vill redigera. Klicka på Ändra och välj något av de tre verktygen i botten: Beskära, Filter eller Justeringar.
Välj bilden du ska beskära. Klicka på Ändra. Klicka på ikonen längst till vänster av de tre ikonerna i botten av skärmen. Gränssnittet här ser lite annorlunda ut jämfört med IOS 7; du måste klicka på ikonen nere till höger under bilden som ser ut som ett antal olika stora rutor. Nu får du upp en lista över olika bildproportioner. Välj den du vill ha och beskär bilden efter behag. Om du vill ångra beskärningen klickar du på den blå fyrkanten med ett kryss under bilden. Klicka på Klar när du är nöjd.

Det är riktigt smidigt att beskära bilder i IOS 8.
Så rätar du upp bilder
Har du en bild som behöver rätas upp? Det kan ofta vara fallet om du fotat vatten och märker att det ser ut som att vattnet rinner ut ur ena sidan av bilden eftersom bilden är sned. Med IOS 8 är detta lätt åtgärdat. Klicka på samma ikon som när du ska beskära en bild. Under bilden ser du nu en gradskiva. Drar du i den kommer din bild att roteras. Använd rutmönstret i bilden för att få horisonter och hus raka.

Räta upp horisonter och annat snett i ett nafs.
Piffa upp dina bilder med mer färg
För att öka färgmättnaden i en bild klickar du på ikonen som ser ut som en volymratt, till höger av de tre ikonerna i botten av skärmen (eller underst till höger om du håller telefonen i landskapsläge). Välj Färg och dra raden av bilder åt vänster eller höger för att få en mer eller mindre mättad bild.

Dra raden av bilder fram och tillbaka för att hitta en nivå som passar din bild.
Du kan även gå in på detaljnivå här. Klicka på de tre strecken till höger ovanför raden av bilder så får du fram separata inställningar för färgmättnad, kontrast och färgstick. För att öka kontrasten i färgerna väljer du Kontrast och drar i reglaget tills du är nöjd. Det här är effektivt för att till exempel få lite bättre tryck i himlen.

Om du vill kan du gå in på detaljnivå och justera dina bilder.
Färgstick kan du använda för att justera en felaktig färgton, eller för att uppnå en effekt.
Du kan också justera ljusnivåerna i bilden. Här finns många inställningar, nämligen Exponering, Högdagrar, Skuggor, Ljusstyrka, Kontrast och Svartpunkt.

Bildtext: Klicka på Ljus och justera efter behag.
Hitta bilden som du vill justera och klicka på Ändra. Klicka på volymratt-ikonen och välj Ljus. Om du drar åt vänster får du en ljusare bild med en mer eterisk känsla. Klicka på ikonen med de tre strecken för att få upp detaljerade inställningar. Vrid ner Exponering och/eller Högdagrar för att se mer av himlen, men passa samtidigt på att dra upp i skugg-reglaget lite för att inte få för mörka partier i bilden. Om du i stället vill ha en djupare ton i det svarta kan du höja svartpunkten.

Öka svartpunkten för att få mer sug i de mörka partierna i bilden.
Du behöver inte använda alla dessa reglage för att få den perfekta bilden. Apple har bidragit med ett antal förinställda filter. Dessa var även tillgängliga i IOS 7. Välj bilden du vill justera och klicka på Ändra. Klicka på den mittersta av de tre ikonerna i botten av skärmen. Välj ditt favoritfilter bland följande alternativ: Mono, Tonad, Noir, Bleknat, Krom, Process, Transfer och Retro.

Med ett snyggt filter kan du enkelt ändra känslan i bilden.
Du kan också lägga till filter direkt i fotoögonblicket. Klicka på den lilla ikonen med tre överlappande cirklar nere till höger i Kamera-appen.

I Kamera-appen kan du i realtid se hur din bild blir med olika filter, innan du ens tagit den!
Hitta bilden du tidigare redigerat. Klicka på Ändra och sedan på Återgå för att återställa bilden till till ursprungliga utseende. Du kan göra det här hur många gånger som helst eftersom IOS inte skriver över originalbilden när du justerar den. Om du vill spara en version av den redigerade bilden innan du återställer den kan du ta en skärmdump av bilden innan du klickar på Återgå.

Om du ångrar dina justeringar kan du enkelt återgå till originalbilden.
Om du delar bilder via Icloud kommer du att kunna se bilderna men om du vill ändra dem varnar telefonen att du först måste kopiera bilden innan du kan redigera den. Det är antagligen för att ändringarna inte ska göra åverkan på originalbilden, åtminstone inte innan Apple lanserar Bilder till OS X.

Om du vill redigera en bild som ligger på Icloud måste du först kopiera den till din telefon.
Att använda tredjepartsfilter på bilder i Iphone
På WWDC 2014 visade Craig Federighi, mjukvaruchef på Apple, hur du med hjälp av appen Waterlogue kan förvandla dina bilder till akvareller. Han visade också den populära kamera-appen VSCO Cam som ger dig ett antal snygga fotofilter. Dessa appar och många fler kommer med hjälp av Apples nya extensibility- system att kunna erbjuda sina tjänster inuti andra appar utan att du behöver byta app. Det här skulle för den fotograferande Iphone-användaren kunna innebära ökade kreativa möjligheter och dessutom ett snabbare arbetsflöde när det gäller att redigera bilder bortom de funktioner som den inbyggda foto-appen i IOS 8 har att erbjuda. Det här kommer förhoppningsvis även att göra att app-utvecklare satsar på att diversifiera sina appar snarare än att bara skapa ersättare till den inbyggda foto-appen.
Visa dina redigerade bilder på alla enheter
I juni på WWDC berättade Apple att de höll på att utveckla Bilder till Mac och Bilder till IOS som på sikt skulle ersätta Iphoto på både Mac och IOS, samt Aperture på Mac.
När Bilder lanseras 2015 bör du kunna se alla dina redigerade bilder på alla dina Apple-enheter.
Det snåla gratisnivån på 1 000 lagrade bilder på Icloud är nu historia när Bildström blir ett mycket mer attraktivt alternativ i och med en kompletterande betaltjänst som hanterar dina bilder som en helhet och inte en samling av bilder från olika enheter. Nu kommer i stället alla bilder du tar att vara tillgängliga genom Icloud Bildbibliotek (beroende på vilken nivå du har valt på lagringsutrymmet förstås, mer om det nedan).
Apples nya Icloud Bildbibliotek kommer att möjliggöra lagringskapacitet på Dropbox-nivå där du har möjlighet att säkerhetskopiera bilder i molnet utan vare sig komprimering, krav på särskilda filformat eller att behöva konvertera dina raw-bilder. Dessa bilder kommer att vara tillgängliga på alla dina anslutna IOS-enheter samt via Icloud-sajten.
Såhär skriver Apple: “Beskär, räta upp, förbättra, eller lägg på filter på dina bilder med hjälp av Bilder i IOS 8. Dina justeringar laddas omedelbart upp till Icloud och blir synliga på dina andra enheter. Och justeringarna är icke-förstörande, så dina originalbilder är alltid sparade och du kan när som helst ångra dina justeringar.” Apple kommer även att erbjuda möjligheten att dela album mellan olika enheter och konton. Det innebär att flera personer kan dela bilder från samma händelse till ett gemensamt album, exempelvis från en resa eller en fest. Då kan du se samma tillställning från ett annat perspektiv och i stället för att du hela tiden står bakom kameran får du kanske vara med på bild.
Du som har en Mac kommer att kunna dela bilder lagrade på datorn på samma sätt i och med nya OS X Yosemite, men du måste vänta till någon gång under 2015 när den nya Bilder-appen till OS X kommer. Den nya Bilder-appen kommer att ersätta både Iphoto och Aperture, till både glädje och irritation, får man förmoda. Med den närmare integrationen mellan OS X och IOS 8 kommer du att mycket lättare kunna redigera bilder tagna med en proffskamera på dina IOS-enheter. Och eftersom IOS 8 och OS X Yosemite kommer att ha många liknande funktioner och gränssnitt kommer förhoppningsvis inlärningskurvan för att börja redigera bilder att vara flack när du väl greppat funktionerna på en plattform.

Med IOS 8 och OS X Yosemite kommer det att bli ännu enklare att redigera och dela bilder.
Apple har avslöjat de svenska priserna för lagringsutrymme på Icloud:
5 GB – Gratis
20 GB – 9 kr/månad
200 GB – 35 kr/månad
500 GB – 89 kr/månad
1 TB – 179 kr/månad
Apple har ett tydligt försprång framför konkurrenterna här i och med att många användare antagligen längtar efter ett enkelt sätt att lagra och dela sina bilder online, särskilt när Apple erbjuder nya verktyg för att redigera, organisera och hitta bilderna. Som vi sett tidigare kan du ju nu söka efter bilder tagna i närheten, ett särskilt datum eller vid den här tiden förra året, eller bara sortera ut alla favoriter.
När många av oss tar majoriteten av bilderna med våra telefoner blir det här ett smidigt sätt att enkelt redigera, organisera och dela bilderna online. Och med tanke på att de flesta bilder i dag bara finns i digital form betyder molnlagringen att de i alla fall teoretiskt skulle kunna finnas kvar efter att vi och våra datorer gått hädan. Du kanske inte vill dela varje tagen bild med familj och vänner, men visst kommer Icloud Bildbibliotek att vara ett praktiskt tillskott för att lättare dela de bilder du vill visa upp.
Några orosmolm på, eh, Icloud-himlen är vad stora bildfiler kommer att göra med din månatliga dataförbrukning på mobilabonnemanget och risken att dina bilder i molnet teoretiskt (och i vissa fall även praktiskt) är tillgängliga för obehöriga. Eller att ditt molninnehåll helt ska försvinna om det sker en katastrof i serverhallen. Det första problemet kan avhjälpas genom att ställa in så att bilder bara synkroniseras när du är uppkopplad via wifi. De andra problemen ligger tyvärr utanför vår så är du orolig för det rekommenderar vi att du inte lagrar några av de bilder du inte vill ska komma till allmän beskådan i Icloud och att du gör lokala säkerhetskopior på telefon- och datorinnehåll.
Den här artikeln täcker in följande områden:
- Så tar du bilder i IOS 8 med Ipad och Iphone: vi testar time-lapse, självutlösare, manuell exponering och mycket annat.
- Så använder du de nya fotoredigeringsverktygen i IOS 8: ändra färger, exponering, beskär dina bilder och lägg på filter.
- Så hanterar du och hittar dina bilder på din Iphone och Ipad med bland annat smarta sökningar. Och hur laddar du upp bilder till Facebook utan Kamerarullen?
Så tar du bilder med Iphone och Ipad
Det finns ett antal nya funktioner i den inbyggda Kamera-appen i Iphone och Ipad. Precis som tidigare kan du starta appen på flera olika sätt: klicka på ikonen på hemskärmen eller svep nedifrån och upp för att få upp Kontrollcenter och klicka på Kamera-ikonen där. Du kan också komma åt kameran direkt från låsskärmen genom att svepa uppåt från skärmens nedre högra hörn.
När du öppnat appen kommer du att känna igen dig från IOS 7, men med ett antal nya funktioner. Förutom långsam, video, bild, kvadrat och panorama finns nu även möjlighet att göra en time-lapse-video, eller ”tidsförskjutning”, som Apple valt att kalla det i den svenska versionen av IOS. Ytterligare en nyhet är möjligheten att ta bilder med timer. Vi går igenom funktionerna var för sig här nedan.

Det mesta är sig likt sedan IOS 7, men här döljer sig även ett antal nya spännande funktioner.
Så använder du timern för att ta bilder med Iphone och Ipad
Den nya timer-knappen hittar du längst upp i bild (eller till vänster om du håller telefonen i landskapsläge). Klicka på ikonen för att sätta timern på antingen tre eller tio sekunder. Du kommer att se siffrorna räkna ner i mitten av bilden när du startat nedräkningen. På vår Iphone 6 tar kameran automatiskt en serie om tio bilder, varpå du kan välja vilka av bilderna du vill spara. För att använda den här funktionen behöver du ett stativ till din telefon, eller åtminstone någon typ av stöd som du kan luta telefonen mot utan att den ramlar när du backar för att vara med i bilden. Vi ser framför oss att folk kommer att försöka balansera sina telefoner på bord eller i träd och sedan positionera sig för en mer ambitiös selfie än om du bara håller telefonen på armlängds avstånd. Kan den här funktionen månne skapa en ökad efterfrågan för Iphone-stativ? Den som lever får se.
För att ta en bild med timern klickar du först på ikonen som ser ut som en klocka, väljer tre eller tio sekunder, klickar på avtryckaren och springer i väg för att ta plats i familjebilden eller vad det nu är du vill skapa.

När du klickar på avtryckaren ser du tydligt hur appen räknar ner till fotoögonblicket.
Time-lapse-fotografering på Iphone och Ipad
Redan i IOS 7 introducerade Apple möjligheten att filma i slowmotion och genom att välja vilka delar av filmen som ska visas i vanlig hastighet och var tiden i stället ska bromsas upp kan du få till riktigt häftiga effekter. Med den nya time-lapse-funktionen (eller “Tidsförskjutning”, som Apple kallar det) har du ytterligare ett kreativt verktyg att skapa spännande videoklipp med. Time-lapse-funktionen arbetar enligt vad Apple beskriver som “dynamiskt utvalda intervaller” och resultatet blir ett videoklipp med ett uppsnabbat tidsförlopp, effektfullt för att exempelvis visa människor och trafik som passerar på en gata.
Tidsförskjutning hittar du om du skrollar allra längst åt vänster bland Kamera-appens funktioner, förbi “Video” och “Långsam”.
Klicka på inspelningsknappen så börjar appen automatiskt att ta en stillbild ett antal gånger i minuten. När du är färdig klickar du på den röda knappen igen varpå appen sätter ihop stillbilderna till en time-lapse-video.
För bäst resultat bör telefonen vara så stilla som möjligt under inspelningen, allra bäst är om du använder ett stativ. Och videofilen blir inte mycket att hänga i julgranen om du filmar mindre än en minut så lämna gärna telefonen att filma ett bra tag.
Du hittar dina time-lapsefilmer i Bilder – > Album -> Videor.

Med time-lapsefunktionen Tidsförskjutning kan du fånga ett skeende under längre tid.
Ta panoramabilder med din Ipad
Redan i IOS 6 kunde du ta panoramabilder med din Iphone, men det är inte förrän nu du har den möjligheten med Ipad. Har du en Ipad Air eller en Ipad mini med retina-skärm kan du ta panoramabilder i IOS 8. (Ipad har dock inte förärats slow-motion-funktionen, men du kan göra time-lapse-filmer i IOS 8 på Ipad).
Svep åt vänster, förbi Bild och Kvadrat tills du kommer till Panorama. Klicka på avtryckaren och panorera långsamt din Ipad från vänster till höger samtidigt som du försöker hålla den lilla pilen så nära linjen i mitten av bilden som möjligt och Ipaden så stadigt du bara kan. (Du kan ta bilden från höger till vänster om det känns bekvämare. Klicka bara på höger sida om pilen innan du startar panoramat.)
Du kan välja om du vill ta ett smalare eller “högre” panorama genom att hålla din Ipad i porträtt- eller landskapsläge.

Försök att hålla den vita pilen så nära det gula strecket som möjligt när du fotar ett panorama.
Kontrollera autofokus och exponering manuellt
Numera är manuell fokuspunkt och exponering två separata inställningar, tidigare var de en och samma. Du kan fortfarande klicka och hålla kvar för att låsa fokus och exponering, men nu kan du även ställa in exponeringen manuellt genom att dra i den lilla solen som dyker upp till höger om fokusrutan. Nu behöver du alltså inte vara låst till en särskild exponeringspunkt bara för att det är där du vill att bilden ska vara som skarpast.
Starta Kamera-appen, klicka där du vill fokusera, klicka på sol-ikonen och rör fingret uppåt och nedåt för att ändra exponeringsnivån.

Nu kan du ställa in exponering och fokuspunkt separat. Äntligen!
Hantera dina bilder med IOS 8 på Iphone och Ipad
Det finns tre huvudsakliga sätt att navigera bland dina bilder i Bilder-appen i IOS 8: Bilder, Delat och Album. När du är inne i Bilder-appen hittar du ikonerna för respektive sätt i botten av skärmen.
Bilder erbjuder ett antal olika vyer, bland annat År, Samlingar, Ögonblick och en kart-vy (om du klickar på en plats).
Album visar standard-mapparna: Senast tillagda, Favoriter, Panoramabilder, Videor, Dolda, Senast Raderade, samt alla de mappar som du har skapat själv, eller som någon av dina appar har skapat.
I Delat hittar du bilderna du har delat i Icloud. Dels de som säkerhetskopierats om du har aktiverat den funktionen, dels de som du valt att dela ut som separata bildströmmar.

Dina bilder är uppdelade i tre olika mappar i Bilder-appen: Bilder, Delat och Album.
Var är Kamerarullen? Så hittar du dina bilder i din Iphone och Ipad
I IOS 8 är bilderna lagrade aningen annorlunda än tidigare. Förut kunde du hitta alla bilder du tagit med din Iphone eller Ipad i mappen Kamerarulle. Så är det inte längre. Det här ledde till att vissa nya IOS 8-användare trodde att deras bilder blivit raderade under flytten till det nya operativsystemet, men bilderna finns där; du hittar dem under Samlingar. Klicka på Bilder och titta på dina bilder grupperade efter månad, år och ögonblick. Den sistnämnda kategorin sorterar bilderna efter plats och händelse. Det här systemet gör faktiskt att det blir betydligt lättare att hitta gamla bilder än om du skulle behöva skrolla igenom år av bilder. Det innebär att alla dina bilder, från alla dina enheter, ligger på samma ställe.

Bildtext: En av vyerna över bilder i Samlingar är År.
En anledning till missförstånd är antagligen att när du försöker dela bilder till Facebook eller liknande var Kamerarulle tidigare standardmappen som visades. Nu är det i stället mappen Senast tillagda, men Facebook kallar den fortfarande för Kamerarulle. Här hittar du bilder du tagit med Iphone-kameran under de senaste 30 dagarna. Då är det kanske inte så konstigt att folk trodde att deras bilder hade blivit raderade. Försöker du dela en bild som är äldre än 30 dagar på Facebook måste du lägga till bilden till ett album och sedan klicka på Kamerarulle och välja bilden från det albumet. Mer om detta nedan.
När mappen Kamerarulle försvunnit blir det också svårare att avgöra vilka bilder som lagras i molnet. Allt ligger nu i princip i en enda stor mapp, vilket i ljuset av skandalen med de läckta kändisbilderna från Icloud kanske inte är helt idealiskt.

I den här mappen hittar du bilder du har tagit de senaste 30 dagarna.
Som vi sagt tidigare: om du vill lägga upp bilder på Facebook är bästa sättet att ta de bilder du vill lägga upp och placera dem i ett album. Detta eftersom Facebooks bilduppladdningsfunktion bara visar bilderna du tagit de senaste 30 dagarna, samt bilder som ligger i ett eget album. Facebook har ju blandat ihop den tidigare Kamerarulle med nuvarande Senast tillagda, som du säkert kommer ihåg.
Att skapa album är ingen unik funktion för IOS 8 men givet nuvarande situation kan det vara idé att skapa album för att lättare hitta de bilder som du vill lägga upp på till exempel Facebook.

Facebook tror att mappen Senast tillagda är Kamerarulle. Men så är det icke!
Om du har tagit ett gäng bilder och vill dela de bästa på Facebook, eller om du bara vill skapa ett album för att göra bilderna lättare att hitta eller så att du lättare kan dela dem med vänner i en Bildström, så hittar du dem i Senast tillagda om de är yngre än 30 dagar eller i Bilder-mappen om de är äldre.
Klicka på Välj och sedan på de bilder du vill välja ut. I det här läget kan det vara frustrerande att bara kunna se små tumnaglar av bilderna eftersom det då är svårt att avgöra om bilden är den du ville ha, eller om kvaliteten är tillräckligt bra. Vi tenderar att skrolla igenom bilderna, förstora dem och göra en mental anteckning om vilka vi vill ha, för att därefter klicka på Välj och markera bilden.

Välj dina bästa bilder genom att klicka Välj uppe till höger och markera bilderna du vill ha.
När en eller flera bilder är markerade väljer du “Lägg till i” och väljer det album som du vill lägga bilderna i, eller skrollar till botten av listan och klickar “Nytt album…” och skapar ett, just det, nytt album. Nu när du vill dela bilderna till Facebook behöver du bara leta upp det album du sparat bilderna till och vips dyker bilderna upp.

Välj den mapp där du vill spara dina bilder, eller skapa en ny.
Så tar du bort bilder i IOS 8
När du tar bort bilder tar du inte längre bort bilder. Huh? Nej, väljer du en bild, klickar på papperskorgen och väljer Radera bild så har bilden inte försvunnit. Den har i stället hamnat i mappen Senast raderade där den kommer att ligga kvar i 30 dagar eller tills du raderar den manuellt även från den mappen. Då försvinner den permanent.
För att radera en bild öppnar du bilden och klickar på papperskorgen nere till höger och väljer Radera bild.

En raderad bild är inte alltid en raderad bild.
Sedan går du till Album -> Senast raderade och letar upp bilden som du trodde att du raderat. Irriterande nog är det inte den senast tagna bilden som dyker upp längst upp i listan, i stället är bilderna sorterade efter raderingsdatum och följaktligen hur lång tid du har kvar innan de blir permanent raderade. Klickar du på en bild (eller videofil) får du möjligheten att antingen radera bilden permanent eller återställa den. Om du väljer Radera kommer bilden att tas bort (och inte hamna i någon “Senast verkligen raderade bilder”-mapp). Om du inte tar bort den kommer den att finnas kvar i mappen i 30 dagar för att därefter försvinna automatiskt. Du kan också välja att radera (eller återställa) alla bilder eller ett större antal genom att klicka på Välj -> Radera alla eller Återställ alla, eller genom att markera bilderna du vill radera eller återställa en och en.
Har du en 16 gigabyte-telefon behöver du antagligen radera bilder (och videor i synnerhet) ganska ofta och med det här extrasteget blir det nu lite mer omständligt. Även om tanken från Apple kanske är god att du ska kunna återställa bilder som du raderat av misstag så hade du i princip den möjligheten redan tidigare om du aktiverat Bildström.

Apple har skapat ett limbo för bilder och videor.
O-radera bilder på din Iphone
När du raderar en bild från din enhet blir den inte raderad direkt. Du har 30 dagar på dig att ångra ditt beslut. Om du kommer på att du vill ha kvar bilden navigerar du till mappen Senast raderade, klickar på bilden och väljer Återställ. Du kan också återställa en hel grupp bilder. Klicka på Välj och markera de bilder du vill återställa och välj Återställ.

Återställ dina av misstag raderade bilder.
Ta bort bilderna ordentligt från din Iphone och Icloud
Om du verkligen bestämt dig för att ta bort en bild ska du först radera den från Senast tillagda, navigera till Senast raderade-mappen, klicka på bilden och välja Radera. Du kan också ta bort ett gäng bilder på det här sättet. Klicka på Välj, markera bilderna du vill ta bort och klicka på
Radera.

Vill du verkligen, verkligen, verkligen ta bort den här bilden?
Så hittar du dina bilder
Apple har nu implementerat en “smart” sökfunktion; klicka på förstoringsglaset så får du upp en sökruta samt ett antal valmöjligheter som I närheten, Ett år sedan och Hemma. Du får även upp platser du besökt och senaste sökningar.
Du kan söka bland alla dina foton baserat på datum, tid, plats eller albumnamn.
Du kan till exempel söka efter bilder du tog i maj genom att skriva ”maj”. Skriv in namnet på en plats för att visa bilder tagna på den platsen. Dessa sökkriterier hittar du sedan under Senaste sökningar.

Sök efter platser, månader eller albumnamn.
Favoritmarkera dina Iphone-bilder
Det här är ett bra sätt att försäkra dig om att alltid hitta dina favoritbilder. Under varje bild i din telefon finns en liten hjärt-ikon. Klickar du på den blir den ifylld och det innebär att bilden har lagts till i albumet Favoriter.
Den här funktionen finns för närvarande bara i Iphone av någon anledning.

Klicka på hjärtat under bilden för att göra bilden till en favorit.
Göm bilder
I IOS 8 kan du numera gömma bilder som du inte vill ska synas i Ögonblick, Samlingar och År (de kommer dock fortfarande att synas i dina album). För att gömma en bild klickar du och håller kvar på en tumnagel och väljer därefter Göm.
För att få tillbaka en gömd bild får du gå in i albumet Gömda, klicka och hålla kvar på bilden och välja “Göm inte”.
Det blir en aning förvirrande när du försöker gömma en bild från Senast tillagda eftersom den då inte försvinner från just Senast tillagda. Det är för att det är ett album och gömda bilder syns fortfarande i album. Är du i stället i Ögonblick kommer bilden att försvinna från vyn när du väljer Göm.
Om du inte vill att någon ska se en viss bild bör du alltså byta från Album till Bilder när du ska visa dina bilder för någon.

Göm dina bilder på skelett i garderoben.
Sätt dina bilder på kartan
Den här funktionen är inte ny i IOS 8 men vi tycker att den är ganska spännande. Om du väljer Bilder och klickar på namnet på platsen över dina bilder i antingen År, Samlingar eller Ögonblick så visas en karta med dina bilder utplacerade. Om du har tagit flera bilder på samma plats kommer de att grupperas med en liten siffra i högra hörnet. Ju mer du zoomar in, desto mer detaljerat kommer dina bilder att placeras ut på kartan. Det här är ett bra sätt att komma ihåg var du åt den där smarriga brunchen som fick så mycket likes på Instagram, eller var butiken med det fräcka skyltfönstret låg.

Se var du var när du fotade.
Så funkar de nya bildredigeringsverktygen i IOS 8
I IOS 7 kunde du i princip bara lägga på filter och beskära dina foton i Bilder-appen, ville du göra något mer fick du använda Iphoto-appen. Men i IOS 8 kan du göra mycket mer spännande och användbara modifieringar direkt i Bilder-appen. De nya redigeringsverktygen gör det både roligare och enklare att vara kreativ med sina bilder. Apple låter även användare utnyttja tredjepartsfilter och effekter utan att du behöver byta till en annan app.
Nu kan du beskära, räta upp, fixa röda ögon, justera ljuset och kontrasten samt mycket mer direkt i Bilder-appen. Öppna appen och välj bilden du vill redigera. Klicka på Ändra och välj något av de tre verktygen i botten: Beskära, Filter eller Justeringar.
Så beskär du en bild
Välj bilden du ska beskära. Klicka på Ändra. Klicka på ikonen längst till vänster av de tre ikonerna i botten av skärmen. Gränssnittet här ser lite annorlunda ut jämfört med IOS 7; du måste klicka på ikonen nere till höger under bilden som ser ut som ett antal olika stora rutor. Nu får du upp en lista över olika bildproportioner. Välj den du vill ha och beskär bilden efter behag. Om du vill ångra beskärningen klickar du på den blå fyrkanten med ett kryss under bilden. Klicka på Klar när du är nöjd.

Det är riktigt smidigt att beskära bilder i IOS 8.
Så rätar du upp bilder
Har du en bild som behöver rätas upp? Det kan ofta vara fallet om du fotat vatten och märker att det ser ut som att vattnet rinner ut ur ena sidan av bilden eftersom bilden är sned. Med IOS 8 är detta lätt åtgärdat. Klicka på samma ikon som när du ska beskära en bild. Under bilden ser du nu en gradskiva. Drar du i den kommer din bild att roteras. Använd rutmönstret i bilden för att få horisonter och hus raka.

Räta upp horisonter och annat snett i ett nafs.
Piffa upp dina bilder med mer färg
För att öka färgmättnaden i en bild klickar du på ikonen som ser ut som en volymratt, till höger av de tre ikonerna i botten av skärmen (eller underst till höger om du håller telefonen i landskapsläge). Välj Färg och dra raden av bilder åt vänster eller höger för att få en mer eller mindre mättad bild.

Dra raden av bilder fram och tillbaka för att hitta en nivå som passar din bild.
Du kan även gå in på detaljnivå här. Klicka på de tre strecken till höger ovanför raden av bilder så får du fram separata inställningar för färgmättnad, kontrast och färgstick. För att öka kontrasten i färgerna väljer du Kontrast och drar i reglaget tills du är nöjd. Det här är effektivt för att till exempel få lite bättre tryck i himlen.

Om du vill kan du gå in på detaljnivå och justera dina bilder.
Färgstick kan du använda för att justera en felaktig färgton, eller för att uppnå en effekt.
Justera ljus och intensitet i dina bilder
Du kan också justera ljusnivåerna i bilden. Här finns många inställningar, nämligen Exponering, Högdagrar, Skuggor, Ljusstyrka, Kontrast och Svartpunkt.

Bildtext: Klicka på Ljus och justera efter behag.
Hitta bilden som du vill justera och klicka på Ändra. Klicka på volymratt-ikonen och välj Ljus. Om du drar åt vänster får du en ljusare bild med en mer eterisk känsla. Klicka på ikonen med de tre strecken för att få upp detaljerade inställningar. Vrid ner Exponering och/eller Högdagrar för att se mer av himlen, men passa samtidigt på att dra upp i skugg-reglaget lite för att inte få för mörka partier i bilden. Om du i stället vill ha en djupare ton i det svarta kan du höja svartpunkten.

Öka svartpunkten för att få mer sug i de mörka partierna i bilden.
Välj ett snyggt filter till din bild
Du behöver inte använda alla dessa reglage för att få den perfekta bilden. Apple har bidragit med ett antal förinställda filter. Dessa var även tillgängliga i IOS 7. Välj bilden du vill justera och klicka på Ändra. Klicka på den mittersta av de tre ikonerna i botten av skärmen. Välj ditt favoritfilter bland följande alternativ: Mono, Tonad, Noir, Bleknat, Krom, Process, Transfer och Retro.

Med ett snyggt filter kan du enkelt ändra känslan i bilden.
Du kan också lägga till filter direkt i fotoögonblicket. Klicka på den lilla ikonen med tre överlappande cirklar nere till höger i Kamera-appen.

I Kamera-appen kan du i realtid se hur din bild blir med olika filter, innan du ens tagit den!
Ångra justeringar du gjort på bilder
Hitta bilden du tidigare redigerat. Klicka på Ändra och sedan på Återgå för att återställa bilden till till ursprungliga utseende. Du kan göra det här hur många gånger som helst eftersom IOS inte skriver över originalbilden när du justerar den. Om du vill spara en version av den redigerade bilden innan du återställer den kan du ta en skärmdump av bilden innan du klickar på Återgå.

Om du ångrar dina justeringar kan du enkelt återgå till originalbilden.
Redigera en bild som inte finns på din Iphone eller Ipad
Om du delar bilder via Icloud kommer du att kunna se bilderna men om du vill ändra dem varnar telefonen att du först måste kopiera bilden innan du kan redigera den. Det är antagligen för att ändringarna inte ska göra åverkan på originalbilden, åtminstone inte innan Apple lanserar Bilder till OS X.

Om du vill redigera en bild som ligger på Icloud måste du först kopiera den till din telefon.
Att använda tredjepartsfilter på bilder i Iphone
På WWDC 2014 visade Craig Federighi, mjukvaruchef på Apple, hur du med hjälp av appen Waterlogue kan förvandla dina bilder till akvareller. Han visade också den populära kamera-appen VSCO Cam som ger dig ett antal snygga fotofilter. Dessa appar och många fler kommer med hjälp av Apples nya extensibility- system att kunna erbjuda sina tjänster inuti andra appar utan att du behöver byta app. Det här skulle för den fotograferande Iphone-användaren kunna innebära ökade kreativa möjligheter och dessutom ett snabbare arbetsflöde när det gäller att redigera bilder bortom de funktioner som den inbyggda foto-appen i IOS 8 har att erbjuda. Det här kommer förhoppningsvis även att göra att app-utvecklare satsar på att diversifiera sina appar snarare än att bara skapa ersättare till den inbyggda foto-appen.
Visa dina redigerade bilder på alla enheter
I juni på WWDC berättade Apple att de höll på att utveckla Bilder till Mac och Bilder till IOS som på sikt skulle ersätta Iphoto på både Mac och IOS, samt Aperture på Mac.
När Bilder lanseras 2015 bör du kunna se alla dina redigerade bilder på alla dina Apple-enheter.
Fotobiblioteket på Icloud
Som Apple noterade på WWDC 2014 ökar antalet bilder och filmer som vi fotar, redigerar, organiserar och delar hela tiden. Med ett begränsat utrymme i telefonen är risken att få slut på plats och oron över förlorade ögonblick om du inte säkerhetskopierar dina bilder hela tiden ett problem. Med det i åtanke lanserar Apple nu Icloud Bildbibliotek.Det snåla gratisnivån på 1 000 lagrade bilder på Icloud är nu historia när Bildström blir ett mycket mer attraktivt alternativ i och med en kompletterande betaltjänst som hanterar dina bilder som en helhet och inte en samling av bilder från olika enheter. Nu kommer i stället alla bilder du tar att vara tillgängliga genom Icloud Bildbibliotek (beroende på vilken nivå du har valt på lagringsutrymmet förstås, mer om det nedan).
Apples nya Icloud Bildbibliotek kommer att möjliggöra lagringskapacitet på Dropbox-nivå där du har möjlighet att säkerhetskopiera bilder i molnet utan vare sig komprimering, krav på särskilda filformat eller att behöva konvertera dina raw-bilder. Dessa bilder kommer att vara tillgängliga på alla dina anslutna IOS-enheter samt via Icloud-sajten.
Såhär skriver Apple: “Beskär, räta upp, förbättra, eller lägg på filter på dina bilder med hjälp av Bilder i IOS 8. Dina justeringar laddas omedelbart upp till Icloud och blir synliga på dina andra enheter. Och justeringarna är icke-förstörande, så dina originalbilder är alltid sparade och du kan när som helst ångra dina justeringar.” Apple kommer även att erbjuda möjligheten att dela album mellan olika enheter och konton. Det innebär att flera personer kan dela bilder från samma händelse till ett gemensamt album, exempelvis från en resa eller en fest. Då kan du se samma tillställning från ett annat perspektiv och i stället för att du hela tiden står bakom kameran får du kanske vara med på bild.
Du som har en Mac kommer att kunna dela bilder lagrade på datorn på samma sätt i och med nya OS X Yosemite, men du måste vänta till någon gång under 2015 när den nya Bilder-appen till OS X kommer. Den nya Bilder-appen kommer att ersätta både Iphoto och Aperture, till både glädje och irritation, får man förmoda. Med den närmare integrationen mellan OS X och IOS 8 kommer du att mycket lättare kunna redigera bilder tagna med en proffskamera på dina IOS-enheter. Och eftersom IOS 8 och OS X Yosemite kommer att ha många liknande funktioner och gränssnitt kommer förhoppningsvis inlärningskurvan för att börja redigera bilder att vara flack när du väl greppat funktionerna på en plattform.

Med IOS 8 och OS X Yosemite kommer det att bli ännu enklare att redigera och dela bilder.
Priserna för Icloud Bildbibliotek
Apple har avslöjat de svenska priserna för lagringsutrymme på Icloud:
5 GB – Gratis
20 GB – 9 kr/månad
200 GB – 35 kr/månad
500 GB – 89 kr/månad
1 TB – 179 kr/månad
Apple har ett tydligt försprång framför konkurrenterna här i och med att många användare antagligen längtar efter ett enkelt sätt att lagra och dela sina bilder online, särskilt när Apple erbjuder nya verktyg för att redigera, organisera och hitta bilderna. Som vi sett tidigare kan du ju nu söka efter bilder tagna i närheten, ett särskilt datum eller vid den här tiden förra året, eller bara sortera ut alla favoriter.
När många av oss tar majoriteten av bilderna med våra telefoner blir det här ett smidigt sätt att enkelt redigera, organisera och dela bilderna online. Och med tanke på att de flesta bilder i dag bara finns i digital form betyder molnlagringen att de i alla fall teoretiskt skulle kunna finnas kvar efter att vi och våra datorer gått hädan. Du kanske inte vill dela varje tagen bild med familj och vänner, men visst kommer Icloud Bildbibliotek att vara ett praktiskt tillskott för att lättare dela de bilder du vill visa upp.
Några orosmolm på, eh, Icloud-himlen är vad stora bildfiler kommer att göra med din månatliga dataförbrukning på mobilabonnemanget och risken att dina bilder i molnet teoretiskt (och i vissa fall även praktiskt) är tillgängliga för obehöriga. Eller att ditt molninnehåll helt ska försvinna om det sker en katastrof i serverhallen. Det första problemet kan avhjälpas genom att ställa in så att bilder bara synkroniseras när du är uppkopplad via wifi. De andra problemen ligger tyvärr utanför vår så är du orolig för det rekommenderar vi att du inte lagrar några av de bilder du inte vill ska komma till allmän beskådan i Icloud och att du gör lokala säkerhetskopior på telefon- och datorinnehåll.