I IOS 13 och Ipad OS 13 lade Apple till visst stöd för att använda pekdon med Ipad. Då var det via Hjälpmedel och det var uppenbart att utvecklingen inte riktigt hade nått hela vägen till fullständigt musstöd. Apples utvecklare fortsatte dock jobba i bakgrunden och när Ipad OS 13.4 släpptes utökades möjligheterna enormt.
Så här använder du mus eller styrplatta med din Ipad.
Kräver bara senaste Ipad OS
Det finns inga särskilda hårdvarukrav på Ipad för att du ska kunna ansluta en mus. Allts om krävs är att du kan uppdatera till Ipad OS 13.4 eller senare. Det innebär att följande modeller, och nyare, fungerar:
Ipad Pro (samtliga)
Ipad Air 2
Ipad (femte generationen)
Ipad Mini 4
Så ansluter du mus eller styrplatta via bluetooth
Det är betydligt lättare att använda bluetooth än att krångla med sladd när du ska ansluta en mus eller styrplatta. För det första fungerar det sällan med annat än de allra enklaste usb-mössen på andra modeller än Ipad Pro. När du kopplar in musen säger systemet annars bara att det drar för mycket ström och inte kan användas.
För det andra måste du ha en dongel för att över huvud taget ansluta. Antingen usb-a till lightning för att ansluta till Ipad-modeller med lightningkontakt, eller usb-a till usb-c för Ipad Pro.Med bluetooth fungerar alla möss och de flesta styrplattor, inklusive Apples egna Magic Mouse och Magic Trackpad. Så här gör du:
Börja med att ta bort musens gamla parkoppling. Om den till exempel är kopplad till en Mac öppnar du Systeminställningar -> Bluetooth och tryck på det lilla krysset som dyker upp när du håller pekaren över din anslutna mus i listan.
Öppna Inställningar på Ipad och välj Bluetooth.
Kontrollera att bluetooth är aktiverat.
Aktivera parkopplingsläget på musen.
Tryck på musen när den dyker upp i listan och följ instruktionerna.
Om allt fungerar ska du nu vara ansluten och du ser det på den nya cirkulera pekare som dyker upp.
Ställ in musen
Öppna Inställningar -> Allmänt -> Styrplatta och mus. Här hittar du de inställningar som finns för ditt pekdon. Det handlar om acceleration, rullningsriktning (om du vill skrolla normalt så att rullriktningen följer ögonen och inte som på pekskärm där den följer innehållet) och diverse annat.
Det finns även inställningar för hur pekaren ska ser ut och hur länge den ska visas om du inte rör på musen. Dessa hittar du i Inställningar -> Hjälpmedel -> Pekare. Här hittar du även inställningen för skrollhastighet.
Använd musen
Att använda mus eller styrplatta med Ipad OS 13.4 fungerar nästan som på Mac. Du flyttar runt pekaren och klickar på olika saker. Själva pekaren har normalt formen av en runt plupp istället för den vanliga pilen, men precis som på dator ändrar den form när du håller den över vissa saker. Håll till exempel över text som går att redigera och vips visas textredigeringspekaren (ett |-tecken).Pekaren är normalt en liten mörk cirkel. Håll över en knapp så försvinner själva pekaren och knappen växer. När du håller pekaren över vissa gränssnittselement ändrar även dessa form. Håll över en knapp så blir den större för att tydliggöra det. Det här är inte så vanligt på Mac, där du till exempel kan se liknande beteende i Safaris favoritfält, men gör att det påminner om hur det ser ut om du sätter fingret mot knappen på Ipad (utan att släppa).
Precis som på Mac kan du ctrl/höger-klicka för att aktivera vad Apple kallar ett sekundärt klick. Det kan till exempel öppna en kontextmeny, men huruvida det har någon funktion beror på vad utvecklarna av appen har valt.
Utvecklare måste också aktivera musstöd för att du till exempel ska kunna dra i reglage, så det kommer förmodligen dröja ett tag innan alla appar känns riktigt anpassade för att använda med pekdon.
Om du vill använda mus på Iphone istället måste du hålla till godo med den äldre tekniken som infördes i IOS 13 och ligger bland tillgänglighetsfunktionerna i Hjälpmedel. Tanken med mus eller styrplatta på IOS var från början att underlätta för de som har svårt att använda pekskärmen.
Det här betyder att Apple inte har gjort några egentliga ändringar i gränssnittet utan du använder musen som om det var ett finger.Precis som på Ipad är det lättare att använda en bluetooth-mus än en med sladd. Så här gör du:
Öppna Inställningar -> Hjälpmedel (som har flyttat ut till huvudmenyn istället för att ligga undangömd i Allmänt).
Välj Tryck och sedan AssistiveTouch. Aktivera funktionen.
Skrolla ner mot slutet på samma sida och välj Pekdon.
Tryck på Blueooth-enheter.
Aktivera din mus parkopplingsläge och vänta tills den dyker upp på enheten. Du kan behöva fylla i en pin-kod (ofta 0000 för möss, men kan vara något annat som du får kolla upp hos tillverkaren av musen).
För en mus med sladd behöver du inte göra de sista två stegen, men i gengäld behöver du en adapter för usb-a till lightning för att kunna koppla in den, och precis som Ipad kan Iphone bara förse musen med en gnutta ström så enbart väldigt enkla möss fungerar.
Så använder du musen
När du väl har anslutit musen ser du att en ”pekare” dyker upp i form av en halvgenomskinlig grå cirkel. Du kan göra den större, men det finns inget sätt att göra den mindre eller byta ut den mot en vanlig muspekare à la Macen. Det här gör det svårt att få till samma precision som med mus på Mac. Behöver du precision är Pencil ett bättre val.
Eftersom musen bara härmar ett finger måste du också använda den som du skulle använda fingret. Om du till exempel vill markera text måste du dubbelklicka på ett ord och sedan ändra markeringen med hakarna; du kan inte bara klicka och dra som på datorn.
Under Inställningar -> Hjälpmedel -> Tryck -> AssistiveTouch kan du ändra hur snabbt pekaren ska röra sig, och i undermenyn Pekdon kan du trycka på din anslutna mus för att hitta inställningar för vad musens olika knappar ska göra. En mus med mittknapp kan till exempel använda den som hemknapp.