Vi testar batteritiden i Iphone XS Max
Testad produkt: Iphone XS Max.
Pris: 13 990 kronor hos CDON. Se operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!
Hur länge räcker egentligen batteriet i Iphone XS? Uppgifterna har gått isär om batteritiden är likvärdig, bättre – eller till och med sämre – än förra årets modell. Apple hävdar 30 minuter längre batteritid för Iphone XS och inte mindre än 90 minuter längre för Iphone XS Max, sett över en hel dagg av blandat användande.
Hur går det ihop?
Läs också! Långtidstest: Tre veckor med Apples Iphone XS Max
Ojämna testresultat
Vad som är viktigt att poängtera är att resultaten hänger mycket ihop med hur Iphone XS testas. Tom’s Guide testade inte batteriet på samma sätt som Apple själva gör, och får därför ett annat resultat. Tom’s Guide lät ett ”robotfinger” använda telefonen ungefär som en vanlig person skulle göra. Då dog den efter ungefär åtta timmar ständigt användande, utan att telefonen vilat mellan.
Consumer Reports genomförde ett liknande test, men då höll Iphone XS i 24,5 timmar, rejält mycket bättre än Iphone X som klarade 19,5 timmar i samma test. Även det testet ska efterlikna en vanlig användares genomsnittliga dag av mobilanvändande, men man har tagit fler pauser i testet.
A12-processorn Iphone XS är en på många sätt imponerande pjäs, och mycket av batteritidens framgångar liksom tillkortakommanden kan tillskrivas processorn.
A12 Bionic (som är det hela namnet) har mer energisnåla, effektivare lågenergikärnor än A11, vilket betyder att vi bör kunna se bättre batteritid när vi gör enklare saker som inte kräver så mycket processorkraft. Som när vi lyssnar på musik, kollar mejlen eller svarar på ett meddelande.
Gör vi däremot mer avancerade saker som att spela tunga spel eller leker med ar-appar kan A12-processorn, grafikprocessorn inkluderad, sluka en hel del ström. Anandtech föreslog i ett långt test av processorn att Apple till och med bör överväga att klocka ned den en aning då den blir väldigt varm under sessioner av tunga spel. Pressar vi processorn till max har vi alltså inga problem att göra slut på batteriet på några få timmar.
Läs mer! Anandtech: ”A12-processorn nästan lika snabb som Imac Pro”
Hur bra batteritiden egentligen är är alltså en komplex fråga. Det hänger mycket ihop med hur vi använder vår mobil. Därför testar vi vår Iphone XS Max i några olika scenarion som inte ger absolut hela bilden av en telefons batteritid, men en god inblick i hur den kan prestera.
Vi har testat den större Iphone Max-modellen, som har lite bättre batteritid än sitt mindre syskon. På insidan sitter det största batteri Apple någonsin har placerat i en Iphone men den har också den största skärm som Apple någonsin satt i en Iphone, något som såklart drar upp strömförbrukningen.
Vi kör dels vår Iphone genom några batteritester för att se hur telefonen beter sig i mer kontrollerade tester. Dels ett mer subjektivt test där vi helt enkelt laddar mobilen fullt över natten, plockar av mobilen från laddaren på morgonen och ser hur långt vi klarar oss under en dag.

Strömmad video
I det första testet strömmar vi en video från Youtube i 1080p och hdr-kvalitet över wifi, med 50 procents ljusstyrka och automatisk ljusstyrka avstängd.
Batteriförbrukning: 76-65 procent = elva procent för en timme strömmad video.
Enkelt räknat bör vi alltså klara ungefär nio timmars strömmad video på en full laddning (långt mer än vad som är hälsosamt att binge-kolla på en dag).

Geekbenchs batteritest
I det andra testet låter vi vår Iphone gå en timme genom Geekbench batteritest, för att få ett någorlunda jämförbart resultat med framtida Iphone-modeller (exempelvis Iphone XR).
Batteriförbrukning: 64-48 procent = 16 procent (och betyget 3 539).
Som (en inte helt rättvis) jämförelse låter vi även vår ett år gamla Iphone X göra samma test. Här förlorar vi 25 procent på en timme och får betyget 2 262.
Filma i 4k, batteridagbok och bättre inställningar

Filma i 4k
Vi testar också att filma i 4k, 30 bilder per sekund i 15 minuter.
Batteriförbrukning: 82-77 procent = fem procent för att filma 15 minuter i 4k.
Daglig använding
När dessa tester genomförts provar vi också att under flera dagar föra batteridagbok genom att ladda fullt under natten och sedan se hur långt vi klarar oss. Vi använder telefonen relativt flitigt under dagen, med musiklyssnande, alldeles för många notiser, messande och mejlande, några telefonsamtal och mobilspel.
Under dessa dagar ägnar vi oss inte åt videoexporter i 4k eller riktigt tunga mobilspel, vilket delvis förklarar varför vi får väldigt, väldigt bra siffror. Flera gånger skulle vi ha klarat oss igenom hela nästa dag också, utan att ladda. Skärmtiden bör landa vid ungefär sex timmar för en full laddning, plus ett par timmar till av användning med skärmen avstängd. Dag tre får vi sämre resultat, denna gång på grund av att vi navigerar med Google Maps under lite drygt en timme.
Dag 1: Slutade dagen på 55 procent. Tre timmars användning med skärmen på, plus ytterligare 1,5 timme med skärmen av (däribland podcast-lyssnande, musikströmmande till trådlösa lurar och telefonsamtal).
Dag 2: Slutade dagen på 58 preocent. 3,5 timmar med skärmen på, två timmar med skärmen av.
Dag 3: Slutade dagen på 34 procent. Fyra timmar med skärmen på, 20 min med skärmen av.
Dag 4: Slutade dagen på 56 procent. 3,25 timmar med skärmen på, 40 min med skärmen av.
Bästa batteritiden för en Iphone, någonsin?
En annan dag får vi nästan än mer imponerande batteritid. Då börjar vi dagen på 80 procent, och klarar oss sedan utan att plugga in i hela 32 timmar, på en laddning från 80-20 procent.
Iphone har ofta haft bra standby-tid, men det här är det mest imponerande vi sett hittills. Två dygns användning är inte omöjligt de dagar vi använder telefonen lite mindre flitigt. Äntligen har Apple börjat få ordning på batteritiden, efter att Iphone-modeller för några år sen hade alltför osäker batteritid (exempelvis Iphone 6S).
Daglig användning är dock väldigt individuellt och en del användare kan nog få se 20-procentvarningen dyka upp lite för tidigt på eftermiddagen, även med en Iphone XS Max. Det beror som vanligt på hur mycket vi använder våra mobiler, och till vad. Till och med saker som väder kan påverka batteritiden märkbart – en mulen höstdag kanske aldrig tvingar upp ljusstyrkan till de högsta nivåerna, något som drar en hel del batteri.
Vi har med det sagt inga problem att kalla det här den mest imponerande batteritid vi sett på en Iphone, inte minst standby-tiden. Samtidigt ska vi komma ihåg att vi kan köra slut på batteriet väldigt snabbt om vi bara vill – det är bara att plocka fram ett ar-spel så går det undan.

Mer och bättre batteriinformation i IOS 12
För den som är ännu mer intresserad av sin batterianvändning bjuder IOS 12 numera på betydligt mer utförliga inställningar och diagram över användningen. Här kan vi till exempel återigen se att vi vissa dagar av mildare användning inte ens konsumerat 50 procent av batteriets totala kapacitet under en hel dag.
Det är få gånger som vi behövt mer batterikapacitet än vad telefonen kunnat ge oss, men någon enstaka gång (då vi navigerat med hösta ljusstyrka, utan att kunna plugga in) har vi använt 120 procent av batterikapaciteten.