Nyligen blev det känt att Apple Music kommer till Amazon och företagets Echo-högtalare. Amerikanska användare kan därmed använda Apples musiktjänst – i en konkurrents smarta högtalare. Men hur betydelsefullt är det egentligen?
För en svensk publik är den specifika nyheten kanske mindre intressant eftersom Alexa-högtalarna officiellt inte säljs här. Mer intressant är vad det kan betyda för Apples tjänster i framtiden – den påstått kommande streamingtjänsten specifikt. Hur betydelsefullt det här är beror på om vi ser det i ett större sammanhang. Om vi ser hur Apple organiserar sina prenumerationstjänster jämfört med hur företaget normalt sett gör pengar på att sälja premium-hårdvara.
Läs också! Allt vi vet om Apples kommande streamingtjänst

Ett mindre kallt krig
Det kalla kriget mellan Apple och Amazon ser till sist ut att ha tinat upp. Tidigare under året blev Amazons videoströmningstjänst Prime tillgänglig på Apple TV, och sedan hösten säljs Iphone och andra Apple-enheter även via Amazon, tack vare en ny överenskommelse mellan teknikgiganterna. Och nu detta: Amazon blir det andra företaget vid sidan om Sonos att erbjuda stöd för Apple Music i sina smarta högtalare.
Det här kan inte ses som något annat än ännu ett steg för Apple att fortsätta utöka användarbasen för sina tjänster – App Store, Icloud, Apple Music, med mera – och kanske har Apple till slut övergett sitt stenhårda fokus på att tjäna sina pengar nästan enbart på hårdvara med stora marginaler.
Apple TV ska nå fler och göra mer pengar
När Apple Music nu kommer till Amazon Echo kan Apple inte längre sälja sin (jämförelsevis dyra) Homepod som den enda smarta högtalaren med tillgång till Apple Music. Apple har ofta använt exklusivitet för att driva på försäljningen av hårdvaruprodukter, vilket är ett av skälen till varför vi inte kan kolla på Itunes-inköp på en Amazon Fire TV eller de i USA så populära Roku-enheterna (som säljs betydligt billigare än Apple TV).
Nu måste Homepod tävla som ett high end premium-alternativ bland smarta högtalare, istället för att vara det enda alternativet för alla som föredrar Apple Music.

Det här kan få stor betydelse för Apples kommande streamingtjänst, en tjänst som har satt Apple TV i kläm mellan dels företagets önskan att fortsätta öka sina intäkter från tjänster, dels sitt mer klassiska fokus på höga marginaler på hårdvara. Det hela påminner, intressant nog, om ett liknande drag från 2002-2003, när Apple gjorde Ipad kompatibel också med Windows.
Det var då Apple bestämde sig för att Ipod inte var en produkt vars största värde var att tjäna existerande Mac-användare och att göra Mac mer attraktiv. Det tog emot men till till slut bestämde Apple sig för att bryta med sin uppfattning att alla Apple-produkter fanns till för att tjäna Mac, och istället omfamna faktumet att Ipod skulle bli mer framgångsrik som en egen, fristående produkt än vad den någonsin skulle kunna boosta Mac-försäljningen. I slutändan blev Ipod det första mötet med en Apple-produkt för många människor, vilket ytterligare banade väg för Macens tillväxt och den succé Iphone till slut skulle bli. Utan Ipod skulle Apple inte vara det inflytelserika företag det är i dag.
Tecknen pekar mot att Apple nu har fått samma uppenbarelse för sina tjänster. Det är väldigt svårt att tro att Apples skulle riskera sin 1 miljard dollar dyra videosatsning på att begränsa streamingtjänsten enbart till dem som köpt en mediaspelare som är tre gånger så dyr som konkurrenternas.
Apple gläntar på sitt ekosystem
Enstaka rykten har pekat mot att Apple kan släppa en billigare Chromecast-liknande version av Apple TV, för att göra sin kommande videotjänst tillgänglig i fler vardagsrum. Men att Apple nu kommit till Amazon ger oss intrycket att Apple är beredda att gå ännu längre utanför sitt omsorgsfullt inhägnade ekosystem.
Föreställ dig TV-appen. Apple har allt eftersom byggt upp den under de senaste åren som en hubb för allt innehåll från Apple, liksom visst innehåll från tredje part (även om bland annat Netflix inte vill ha med appen att göra). Apples vision är att Iphone-, Ipad- och Apple TV-användare alla ska använda TV-appen som sitt gränssnitt för sina Itunes-köp, hyrfilmer, sport, streamingtjänster och såklart Apples egen streamingtjänst.
Föreställ dig nu den TV-appen överallt. På Amazon, på Roku, kanske till och med på Android TV och på andra smarta tv-apparater.
På så vis kan Apple i ett enda steg göra hela sitt ekosystem av film, tv och musik tillgängligt för i stort sett alla. Apple TV skulle, liksom Homepod, bli tvunget att konkurrera som ett dyrare premium-alternativ – men Apple streamingtjänst skulle alldeles oavsett det finnas tillgängligt för en enorm publik.
Det skulle ge många fler potentiella kunder för Apples nya streamingtjänst. Och kanske, bara kanske, skulle det liksom Ipod kunna agera inkörsport för många att bege sig ännu lite djupare in i Apples ekosystem.
Det är ett scenario som kanske inte verkar solklart från början, men när Apple Music nu kommer till Amazon Echo verkar det allt mer självklart att Apple är redo att gå utanför sin egen komfortzon för att locka fler användare till sina prenumerationstjänster.
Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.