Jämförande test: Bästa antivirusprogram för din Mac
Uppdatering (2022-08-26): Vi har uppdaterat priser, bytt ut bilder på programmens gränssnitt och kontrollerat att alla funktioner fortfarande finns med i de testade programmen, samt gjort ändringar där information var förlegad.
Antivirus på en Mac, det behövs väl inte? Eller? Nja, är det korta svaret. Det längre svaret är att i takt med att Mac blir en allt mer populär plattform blir det också en allt mer tacksam måltavla för bedragare.
Ett annat exempel är Lazarous group, en hacker-grupp som tros vara understödda av den Nordkoreanska regimen, som för inte så länge sedan lanserade den första kända attacken med utpressningsprogram mot världens Mac-datorer.
Ett bra antivirusskydd skyddar användaren mot allt detta, och gör även tillvaron på internet tryggare. Kanske främst för äldre Macar som inte längre får säkerhetsuppdateringar är ett antivirusprogram bra att ha.
En sympatisk detalj är också att fler av testets program stoppar skadeprogram som drabbar Windows även i de Mac-klienter vi testar här – alltså även om de inte direkt kan drabba en Mac. Mac-användare kan därmed göra tillvaron lite bättre även för Windows-användare. Och det är ju schysst.
Så gjorde vi testet
Varje antivirusprogram installerades ett och ett på en Macbook Air 2018 med en Core i5 1,6 gHz-processor, 8 GB arbetsminne och 256 GB ssd-lagring – och med Mac OS 10.14.1 Mojave. Vår ssd var fylld till strax under hälften.
Bland ett stort urval av tjänster har vi valt de mest kompletta paketen som finns tillgängliga för svenska Mac-användare. Här testar vi också bara betalprogram.
För att utvärdera skydd mot verkliga hot använde vi de oberoende testlabben AV Comparatives och AV Test. Labben testar alla stora antivirusprogram mot verkliga hot, men redogör även för intressanta och givande testpunkter som hur ofta programmen falsklarmar och hur de påverkar datorns prestanda.
En sammanvägning av testlabbens resultat har vi med i vår egen bedömning av programmen, där även prisvärde, funktion, kvalitet och användarvänlighet är med i bedömningen.
Bitdefender Antivirus för Mac (betyg: 4)
Bitdefender Antivirus för Mac – billigt, bra men tungt
Bitdefenders Mac-antivirus vill liksom många andra antivirus-program vara en mer eller mindre komplett lösning för en bättre skyddad dator. Här ingår inte bara antivirus för att skydda mot Mac-hot, utan också blockeringar mot adware, ransomware och andra farliga program som försöker stjäla vår information. En vpn-tjänst medföljer också, men denna är begränsad i denna grundversion till enbart 200 MB om dagen, men kan utökas till en variant utan datatak för runt 300 kronor.
Bitdefenders Mac-klient är lättnavigerad och tydlig. Programmet finns på svenska, men åtminstone i denna Mac-version blandas svenska och engelska. Det känns inte helt färdigt.
Härifrån kan vi också slå igång tillägg för såväl Safari som Chrome, som med ett pedagogiskt trafikljus varnar oss för farliga platser. Ett filskydd finns för lokala filer på vår disk, liksom ett skydd mot obehöriga ändringar i våra Time Machine-kopior. Sådana Mac-anpassningar är så klart extra roligt att se.

Däremot finns inte alla funktioner som finns i Windows-varianten – som en särskild webbläsare för säkrare internetbetalningar – men priset är också aningen lägre för denna Mac-version.
Vi kan även aktivera en föräldrakontroll som övervakar platser och tid vi tillbringar på nätet, men denna måste vi aktivera från webbgränssnittet Bitdefender Central istället.
Viktigast av allt är att virusskyddet är väldigt bra. Skyddet mot malware är molnbaserat och därmed alltid uppdaterat (i teorin i alla fall), och programmet ger ett bra skydd mot virus. Bitdefender upptäcker 100 procent av malware hos testlabben AV Test och AV Comparatives, falskflaggar aldrig och får därmed ett mycket gott betyg.
I AV Tests prestandatest får programmet högsta betyg, men vi håller inte med till hundra procent. Även om vi kan använda Bitdefender utan problem på vår moderna Mac reser vi ett varningens finger för äldre Macar. Bakom kulisserna ser vi att när programmet är aktivt och gör systemsökningar (vilket ju sker regelbundet) vill det ibland ha upp mot 80 procent av datorns processorkraft. Konkurrenten Kaspersky är mycket snålare med resurserna.
En snabbsökning klarar vi på nio minuter med 85 000 genomsökta filer. En totalgenomsökning klarar vi på 45 minuter.
Tre licenser i ett år kostar 600 kronor normalt men du får första året till halva priset som ett lockbete. Det ligger ungefär i mitten bland de testade programmen.

Fakta: Bitdefender Antivirus för Mac
Testad: Februari 2019.
Svenskt gränssnitt: Ja, delvis.
Övrigt: Filskydd, vpn (begränsad), föräldrakontroll, betalskydd, molnbaserat skydd, Time Machine-skydd.
Systemkrav: Mac OS 10.10 Yosemite eller senare.
Mer info/kontakt: Bitdefender.
Pris: 300 kronor första året, därefter 600 kronor (tre datorer, ett år i taget).
Ladda ner Bitdefender här

Mycket bra skydd.
Flera bra extrafunktioner.
Skyddar även Time Machine-kopior.
Lägsta pris i testet.

Tar relativt mycket systemresurser.
Blandning av svenska och engelska.
F-Secure Safe (betyg: 2)
F-Secure Safe – irriterande notiser
Det finska säkerhetspaketet F-Secure testar vi här i det näst dyraste alternativet Safe, men som prismässigt ändå ligger i mittenskiktet i detta test: 649 kronor för tre datorer under ett år. I Safe ingår inte vpn eller lösenordshanteraren Key, som finns i toppvalet Total, men det viktigaste finns kvar i form av virusskydd, skydd mot ransomware med extra skydd för våra viktigaste filer och mappar, och ett särskilt bankskydd som skyddar våra viktigaste information vid bankärenden på nätet.
Här finns också så kallade Familjeregler, som sätter begränsningar för skärmtider och som blockerar olämpliga sajter.
Mac-klienten är stilren, lättnavigerad och översatt till svenska. Här och där finns dock vissa inställningsskärmar som inte är lika snyggt utformade som i Windows-versionen, och för vissa inställningar kastas vi till Macens Systeminställningar istället. Men överlag fungerar det bra.

Vi hittar dock inget sätt att bara göra en snabbsökning av datorn som konkurrenterna klarar. Vi kan välja att själva starta en sökning av valda delar av datorn, men en snabb genomsökning där programmet väljer vad som är rimligt att söka igenom hade varit mer användarvänligt.
Irriterande är också att F-Secure gång på gång påminner oss om att installera ett webbläsartillägg för Chrome och Safari, notiser som är svåra att bli av med.
Testlabben ger båda två F-secure ett okej men inte lysande resultat. Senast AV Comparatives testade fick F-Secure 99,8 procent, medan det hos AV Test fick 5,5/6 i fråga om att upptäcka hot.
Systemprestandan klagar båda testlabben på. Mac-anpassningen verkar dålig, för på Windows är F-Secure kvickare. På Mac noterar AV Test att filkopieringen saktas ned med hela 39 procent, program startar 14 procent långsammare och installeringar sker 29 procent långsammare.
Även i våra tester roffar F-Secure åt sig en hel del processorkraft. Fläkten börjar snart göra sig påmind på vår Macbook Air när vi kör en total genomsökning, något som aldrig händer med konkurrenterna, och eftersom det inte finns något rimligt alternativ för en snabbsökning lär vi få räkna med rusande fläktar oftare än nödvändigt.
F-Secure har heller inga unika specialfunktioner eller annat som kan rädda programmet i tuff konkurrens från alternativ som är antingen billigare, bättre eller både och.
Fakta: F-Secure Safe
Testad: Februari 2019.
Svenskt gränssnitt: Ja.
Övrigt: Föräldrakontroller, bankskydd, filskydd (ransomware).
Systemkrav: Mac OS 10.12 Sierra och senare.
Mer info/kontakt: F-Secure.
Pris: 649 kronor (tre datorer, ett år).
Ladda ner F-secure här

Okej prislapp.
Bra virusskydd.

Många falsklarm.
Hungrigt på systemresurser.
Irriterande notiser.
Norton 360 Premium (betyg: 4)
Norton Security Premium – klassiker som är prisvärd vid flera användare
Antivirusklassikern Norton finns i här i tre versioner som alla ligger relativt nära varandra i pris: Norton 360 Standard, Deluxe och Premium. Vi testar 360 Premium, som kommer med extra allt. Här finns en brandvägg som skyddar våra filer samt automatiska uppdateringar av virusskyddet. 75 GB molnlagring, och fler säkerhetsfunktioner för familjen är extrafunktioner som kommer med just Premium-prenumerationen.
Norton är så säker på sin sak att de även lämnar en antivirus-garanti – om Norton inte lyckas hjälpa dig ta bort ett hot från din dator får du pengarna tillbaka.
Norton verkar dock känna av konkurrensen från mindre utmanare, för priserna är i skrivande stund nedsatta med ett par hundralappar – och upplevs därmed som rätt prisvärda. Särskilt om vi delar licensen i en familj, eller vill installera även IOS- eller Android-apparna. I 360 Premium ingår hela tio licenser (fem i 360 Deluxe, en i 360 Standard) och priset är 1 049 kronor för ett år med rabatt till 669 kronor första året.
Norton har som alla program i detta test utom Sophos en fullvärdig Mac-klient varifrån vi startar genomsökningar, schemalägger och finjusterar inställningarna.

Norton har en brandvägg som går att justera betydligt mer än konkurrenterna, bra för den som verkligen vill kunna anpassa sitt virusskydd ned i minsta detalj. Det finns webbläsar-pluginer för Safari, Chrome och Firefox, och vi kan spåra både vår nätverks- och säkerhetshistorik. Här hittar vi också lite extrafunktioner, som Norton Clean som kan frigöra utrymme på disken genom att hitta och radera dubbletter och liknande filer.
Bara AV Test har testat Norton på Mac, men där får det ett gott betyg på alla punkter. Programmet falsklarmar inte, skyddar bra, hittar all testad malware, och allt detta med en relativt låg systempåverkan – inte bäst i test, men programmet placerar sig runt mittenskiktet. En snabbsökning av datorns mest utsatta platser var klar på under en minut. En mindre irritation är att Norton vill starta om vår dator oftare än konkurrenterna. Dels när vi installerar programmet, men ibland också när det utfört uppdateringar.

Fakta: Norton 360 Premium
Testad: Februari 2019.
Svenskt gränssnitt: Ja.
Övrigt: Molnlagring och -backup, vpn, föräldrakontroller, antivirusgaranti.
Systemkrav: Mac OS 10.12 eller senare för full funktionalitet, 10.10 och 10.11 stöds delvis.
Mer info/kontakt: Norton.
Pris: 669 kronor första året, därefter 1 049 kronor (tio datorer, ett år).
Ladda ner Norton Security Premium här!

Bra virusskydd.
Många detaljkontroller.
Särskilt prisvärt för många användare.
75 GB molnlagring.

Färre Mac-specifika funktioner.
Vill ofta starta om.
Sophos Home (Betyg: 4)
Sophos Home – billigt för många användare
Sophos antiviruspaket för Mac finns först och främst i en ovanligt kompetent gratisversion med antivirus, föräldrakontroller och skydd på nätet för upp till tre enheter. Här testar vi dock Premium-versionen. Det ger även skydd mot ransomware, ett integritetskydd som märker om webbkamera eller mikrofon används av något program, snabbare support och stöd för upp till hela tio enheter.

Vi saknar saker som vpn eller särskilt Time Machine-skydd som Bitdefender har, men totalt sett får vi ändå en hel del för pengarna. För en stor familj, hela tjocka släkten eller kompisgänget, är det här det klart billigaste alternativet. Om vi maxar erbjudandet och låter tio personer dela på Sophos får alla användare ett fullgott virusskydd för drygt 50 kronor per år. Licensen är oberoende av plattform, så vi kan skydda både pc- och Mac-enheter med samma licens.
Gränssnittet är lite otraditionellt. Allt vi får är ett litet menyradsprogram. Där får vi information om att vi är skyddade från hot, vi kan starta både en snabbsökning och en total genomsökning. För fler inställningar och för att justera vårt skydd, föräldrakontroller eller annat kastas vi ut till en webbläsare. Fördelen med detta upplägg är att vi kan starta en skanning på distans, så länge vi har tillgång till kontot och en webbläsare.

Varken AV Test eller AV Comparatives har testat Macversionen av Sophos, men på Window-sidan får det full pott hos båda. Sophos upptäckter alla hot och falskflaggar aldrig. Högsta betyg utdelas för låg systempåverkan, och där kan vi instämma även om en snabb systemsökning tog längre tid än konkurrenterna, nästan 40 minuter.

Fakta: Sophos Home Premium för Mac
Testad: Februari 2019.
Svenskt gränssnitt: Nej.
Övrigt: Föräldrakontroll, molnbaserat skydd, varnar för webbkamera och mikrofon.
Systemkrav: Mac OS 10.11 El Capitan eller senare.
Mer info/kontakt: Sophos.
Pris: 530 kronor första året, därefter 710 kronor (tio datorer, ett år).
Ladda ner Sophos Home Premium här

Relativt lågt pris.
Fullgott skydd.

Inte lika funktionsrikt som konkurrenterna.
Trist, omacigt gränssnitt.