Börjar det bli trångt på skärmen på datorn? En fet extern skärm kan göra dig mer produktiv. Det finns otroligt många att välja mellan – så här väljer du.
En majoritet av Macanvändarna har en bärbar Mac – Macbook Air, Macbook Pro eller lilla Macbook. Om du inte alltid är ute och flänger och verkligen utnyttjar hur portabel den är kan det vara praktiskt att komplettera den med en stor extern skärm hemma på skrivbordet.
För Imac-ägare är det så klart inte lika viktigt, men om du till exempel gillar att redigera video eller foton kan det fortfarande göra mycket nytta.
Går du in på Prisjakt och kollar utbudet av skärmar upptäcker du snart att det finns 27 425 skärmar listade och även om du filtrerar på minst 24 tum lanserade 2015 eller senare blir det 821 modeller. Dessutom finns det många tekniker och siffror att hålla koll på. Det är knappast uppenbart vad alla dessa betyder eller vilka som är viktiga för olika användningsområden. Att veta vilken du ska välja är inte det lättaste.
Skärmtillverkare listar ett antal parametrar i sina specifikationer. En del är viktiga för vissa användare men oviktiga för andra, andra är en smaksak, och några är helt oviktiga. Här går vi igenom vad de olika egenskaperna handlar om, med förhoppningen att det kan hjälpa dig avgöra vilka siffror du själv behöver titta på för att möta dina behov.Apples gamla nerlagda Thunderbolt Display.
Storlek
Det första de flesta av oss ser när vi tittar på en skärm är så klart hur stor den är. De flesta externa skärmar är i dag minst 24 tum stora, med 27 tum som den vanligaste storleken. Riktigt stora skärmar kan vara jobbiga att använda om de står för nära, eftersom du hela tiden behöver vrida på huvudet. För ett 80 centimeter djupt skrivbord fungerar 27–32 tum bra. För smala skrivbord kan det bli bättre med 24 tum.
Format
Under många år har standardformatet på tv-apparater, 16:9, även varit mer eller mindre standard på externa datorskärmar. De vanligaste upplösningarna – 1 920 x 1 080, 2 560 x 1 440 och 3 840 x 2 160 – är alla 16:9-format. En och annan skärm med 16:10-format har också sålts, men det är först på senare år som nya format blivit vanligare, och då åt andra hållet: Ännu bredare.
Idag är formaten 21:9 och 32:9 på uppgång. Dessa extra breda (ibland ”ultrabreda”) skärmar är populära både bland spelare där de ger bredare synfält och hos kontorsarbetare som enklare kan få plats med två dokument eller annat sida vid sida.
Att använda dessa skärmar med Mac fungerar för det mesta bra, men det finns ett par saker du bör tänka på. Läs mer om det här.
Upplösning
Hur många pixlar har skärmen? Kan till exempel vara 1 920 x 1 080 (full-hd eller 1080p), 2 560 x 1 440 (1440p) eller 3 840 x 2 160 (4k). Upplösning handlar om hur mycket information som får plats samtidigt, men i praktiken betyder det inte så mycket om du inte också tittar på storleken. Apples egna datorer har skärmar med hög pixeltäthet, så kallade retinaskärmar (på pc heter det hidpi). Med dessa visas innehållet i datorn skalat så att ikoner och annat är lika stora som de hade varit på en skärm med lägre upplösning, men allt blir skarpare.I Mac OS kan du välja hur uppförstorat gränssnittet ska vara – en 4k-skärm som ser ut som 1 920 x 1 080 har fyra pixlar per ”pixel”. Det här är en bra sak att ha i åtanke när du letar extern skärm. Mac OS kan visa innehållet i datorn med olika skalning. Har du exempelvis en 27-tumsskärm med 4k kan du välja att visa innehållet som om skärmen hade 1080p eller 1440p. 13-tums Macbook Pro har upplösningen 2 560 x 1 600 pixlar och visas normalt som om det var 1 280 x 800, men många skarpögda användare väljer istället att visa som 1 440 x 900. Vill du använda hela 4k-upplösningen för maximal skrivbordsyta bör du ha minst 32 men helst 40 tum.
Uppdateringsfrekvens
För länge sedan följde datorskärmar, precis som tv-apparater, uppdateringsfrekvensen i elnätet. I Sverige innebar det 50 hertz eller i vissa fall 100 hertz. Med lcd- och oled-skärmar finns inte den kopplingen och du hittar skärmar med allt från 60 till 240 hertz.
Skärmar med mer än 60 hertz är framför allt riktade mot gamers och då måste grafikkortet också orka med att uppdatera bilden så ofta. Om du inte ska spela League of Legends på e-sportnivå klarar du dig förmodligen bra med 60 hertz.
Paneltyp
Lcd-skärmar kommer i olika varianter. Störst skillnad rent tekniskt är det mellan olika sorters bildpaneler. De vanligaste typerna är tn, ips och mva/pva, där de senaste numera är ganska ovanliga. Tn är den enklaste och billigaste tekniken, men ger sämre färger, kontrast och betraktningsvinkel. Olika varianter av ips är bäst och den enda tekniken som kan ge större färgomfång.
Det har också börjat komma en del datorskärmar med oled-teknik, men eftersom den lider av inbränningseffekt från statiska bilder är det en dålig idé på en dator där menyrad och annat visas på samma ställe hela tiden.
Färger
Vilka färger en skärm kan visa avgörs av paneltyp och andra tekniska aspekter och mäts som en andel av en standardfärgrymd. En tillverkare kan till exempel skriva att en viss modell täcker 100 procent av srgb, medan en annan täcker 99 procent av Adobe RGB och 94 procent av dci-p3.
Färgrymder beskriver vilka upplevda nyanser skärmen kan visa utifrån de tre primärfärgerna röd, blå och grön. Olika skärmar har olika naturliga primärfärger, så när en viss skärm försöker visa en djupröd ros ser den inte nödvändigtvis likadan ut som på en annan skärm. Färger som ligger utanför den aktuella färgrymden kan inte visas.
Om du sysslar med fotografering, grafisk design, illustration eller filmredigering kan du ha nytta av en skärm som täcker en större färgrymd. Moderna operativsystem som Mac OS och webbläsare som Safari har inget problem att visa bilder och videor i mindre färgrymder som srgb, men kan också visa material i större färgrymder korrekt.Foto: EizoOlika rgb-färgrymder ovanpå ett CIE 1931-diagram som visar alla färger människor kan se. Som du ser är srgb betydligt mindre än både Adobe RGB och dci-p3. Proffsskärmen Eizo Coloredge CG279X är den gula triangeln. Den kostar över 22 000 kronor. Adobe RGB har länge varit något av en standard för fotografer och togs fram av Adobe för att kunna visa de flesta färger som skrivare och tryckerier kan åstadkomma med cmyk-färgrymden. Om du ska konvertera till cmyk för tryck är det alltså bra att jobba i och kunna se hela Adobe RGB.
Dci-p3 är färgrymden som används i Hollywood för digitalbio och har blivit vanligare även på tv-apparater de senaste åren. LG:s oled- och Samsungs qled-apparater är exempel som kan visa 100 procent av dci-p3.
De flesta av Apples Macar täcker idag en stor del av dci-p3. Om du skaffar en extern skärm med bara srgb och har foton eller annat material med en större färgrymd kan du störas av att det ser olika ut på de olika skärmarna.
Olika skärmar har också olika många bitar per färgkanal. De flesta konsumentskärmar har 8 bitar för 16,7 miljoner nyanser, medan skärmar riktade mot grafiker och fotografer oftast har 10 bitar för totalt en dryg miljard nyanser.
Färgäkthet och delta E
Hur många färger skärmen kan visa är inte det enda som spelar roll för den som jobbar med foto eller video. Hur jämna färger den visar över hela skärmytan är också viktigt, något som mäts med något som kallas delta E. Ett lågt värde är bättre och proffsskärmar brukar ligga under två eller ibland till och med under ett.
Korrekta färger kräver även kalibrering, så att den färg skärmen visar verkligen har den avsedda nyansen i materialet. Du kan kalibrera färgerna på skärmen med en extern kalibrator, till exempel X-Rite I1display Pro. Många dyrare skärmar levereras fabrikskalibrerade.
Ljusstyrka och kontrast
Ljusstyrka och kontrastförhållande hör ihop, på det sättet att hög maximal ljusstyrka är ett krav för att kunna visa stora kontraster. Oled-tv är kända för sin djupa svärta och klara färgsprakande färger. En del skärmar har också börjat tillverkas med högre maximal ljusstyrka och bättre svärta tack vare tekniker som fler och mindre lysdioder.
Om du sysslar med filmredigering, spelar spel med mycket kontraster eller ser mycket på film på datorn kan det vara bra att välja en skärm med högre ljusstyrka och kontrastförhållande. För designers och fotografer är det viktigare med jämna färger (lågt delta E).Apples kommande Pro Display XDR.
HDR
High dynamic range, eller hdr, är en term som nått det allmänna medvetandet de senaste åren. De flesta nya tv-apparater skryter om sitt stöd för hdr, spelkonsoler använder tekniken, och numera har även en del dator- och skärmtillverkare börjat tala om det.
Hdr betyder stort färg- och kontrastomfång. Det handlar om att kunna visa bilder som skiftar från nästan kolsvart till bländande kritvitt. Rent tekniskt finns det olika standarder där hdr10 har blivit den vanligaste – Dolby Vision är en annan. Hdr10 kräver att skärmen har 1000 nits maximal ljusstyrka och 10-bitarsfärger.
För datorskärmar finns utöver detta även en Vesa-standard, DisplayHDR. Den har flera undernivåer så det blir tyvärr lite komplicerat. DisplayHDR 400 har till exempel bara krav på att täcka srgb-färgrymden, medan DisplayHDR 500, 600, 1000 och 1400 ska har ”brett färgomfång”. Om du vill ha en hyfsat framtidssäkrad skärm som även fungerar för att visa film och spel med hdr är DisplayHDR 1000 ett bra riktmärke, då den ligger närmast hdr10-standarden i specifikationer.
Ergonomi
Ska du använda det medföljande stativet eller montera skärmen på ett Vesa-fäste? Om du ska ha det inbyggda, vilka möjligheter finns det att höja/sänka, vrida och vinkla skärmen? Det här kan vara nog så viktigt när du väljer skärm. Ett separat stativ med Vesa-fäste kostar dock inte så mycket och kan ge mer kontroll över var skärmen är. Glöm bara inte att kontrollera att skärmen du köper stödjer Vesa-montering.
Anslutningar
Det sista du behöver ha i åtanke är vilka kontakter skärmen har, och vad du har i datorn. Alla nuvarande Macar har thunderbolt 3-kontakter för att ansluta externa skärmar, och några har även hdmi. Thunderbolt 3-standarden stödjer även displayport och usb-c som i sin tur stödjer hdmi, så du kan ansluta skärmar som använder följande kontakter direkt eller med en enkel adapter:
Thunderbolt 3
Usb-c
Displayport (och Mini Displayport)
Hdmi
Olika adaptrar har stöd för olika hög upplösning och uppdateringsfrekvens. Det är viktigt att välja en som till exempel hanterar 4k/60hz om du ska skaffa en 4k-skärm. Du kan också ansluta skärmar direkt till en thunderbolt 3-docka.
För bärbara Macar kan du också ha i åtanke att en del skärmar med thunderbolt 3 och usb-c kan ladda datorn, så att du inte behöver någon annan sladd ansluten än den som går till skärmen. Tänk i så fall på att kolla hur många watt den förser datorn med – det finns ett gäng skärmar som bara ger 60 watt och det räcker inte till en 15-tums (eller 16-tums) Macbook Pro som går för fulla muggar.
Tänk på att din Mac måste kunna driva skärmen
Har du en äldre Mac är det bäst att kontrollera vilka upplösningar på externa skärmar den har stöd för. På Everymac.com kan du leta upp din Macmodell och se vad den stödjer under ”2nd Display Support”. Vi kan till exempel se att Imac från 2013 stödjer maximal 2 560 x 1 600 pixlar på upp till två externa skärmar.
Du ser vilken Macmodell du har i Apple -> Om den här datorn.
Bästa skärmen för den som bara vill ha mer skärmyta
Om du är ute efter en extern skärm till Macen för att få mer skrivbordsyta att jobba på eller för att se text och annat större, behöver du inte bekymra dig om saker som hdr och Adobe RGB. Vi rekommenderar ändå en skärm med ips-panel eftersom de är så mycket bättre och du förmodligen kommer känna dig besviken med något annat i jämförelse med Macens inbyggda skärm.
Har du en Mac med retina-skärm rekommenderar vi att även din externa skärm är högupplöst (4k eller 5k), eftersom det kan vara störande med den mindre skarpa texten och konturerna på en ”vanlig” skärm när du ser den sida vid sida med den skarpa retina-skärmen på Macen.
Bästa skärmen för den som jobbar med foto/video
För inte så länge sedan hade vi kunnat rekommendera skärmar med 100 procent srgb till de som bara jobbar digitalt med foto/video, Adobe RGB till de som ska skriva ut eller trycka bilder, och dci-p3 till de som ska producera film för biografer.
Men idag finns det så många fler skärmar som stödjer större färgrymder än srgb att det är vettigt för alla kreatörer att ha en som täcker huvuddelen av Adobe RGB och dci-p3. Om inte annat för att vara framtidssäkrad. Till och med foton tagna på Iphone kan använda p3-färger och när du har redigerat dem i Lightroom eller något annat program kan Iphone och andra Apple-prylar visa alla färgerna i all sin prakt.
Du kan alltid förhandsvisa hur en bild eller video kommer att se ut på en skärm som bara täcker srgb på en skärm med större färgomfång, men inte tvärt om.
Leta även efter ett lågt delta E-värde, och hög maximal ljusstyrka och stort kontrastförhållande om du sysslar med video.
Som Macanvändare kan du välja och vraka bland skärmar. Det finns inga särskilda Macskärmar och till skillnad från pc-användare som kan behöva undvika skärmar som bara har thunderbolt-anslutning kan du använda både thunderbolt och usb-c direkt i din moderna Mac, eller äldre kontakter som hdmi och displayport via en adapter (eller ännu bättre: med en kabel som har usb-c i andra ändan).
Här är ett par av våra stora samlingstester av skärmar: