Apple Iwork – avskalat kontorsprogram för jobb på Ipad och Iphone
Med kontoret på fickan är Apples gratis produktivitets-appar ett lockande val om du inte ställer höga krav.
Av Jonas Ekelund
Macworld Sweden
Bild: Apple
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Praktiskt att kunna jobba mobilt
Lätt att hoppa mellan olika enheter
Svårslaget pris
Nackdelar
Begränsad kompatibilitet
Nedskalade funktioner
Väl förenklat gränssnitt på Ipad
Omdöme
Pages, Numbers och Keynote är lockande gratisalternativ för att hantera dokument på din Ipad och Iphone. Och visst fungerar de mobila Iwork-apparna för att redigera dokument som andra skickar dig när du är ute och springer. Men för att själv skapa dokument eller för att jobba på dem långa stunder föredrar vi definitivt Mac-versionerna.
Testad produkt: Apple Iwork 11.2 (Pages, Numbers, Keynote) Pris: Gratis på App Store
En gång i tiden sålde Apple sitt office-paket Iwork, men med tiden har det blivit gratis. Det har också kommit i mobila versioner för Iphone och Ipad. Under åren har likheterna mellan de två versionerna först blivit allt större för att sedan börja skilja sig alltmer åt. Med Apples prat om att Ipad nu ska kunna ersätta en bärbar dator, hur är det egentligen att jobba på en Ipad med Apples egna produktivitets-appar? Foto: Jonas EkelundDet har hänt en del sedan 2009-versionen.
Apple-plattformen
Tidigare var paketet väldigt Apple-centrerat vilket ställde till det om du jobbade på ett kontor med en blandad miljö. Det har dock blivit betydligt bättre vad gäller lagring och dokumentdelning. Nu kan du, förutom Icloud, även välja molntjänster som Google Drive, Onedrive och Dropbox.
Däremot använder Pages, Numbers och Keynote fortfarande sina egna filformat och vägrar använda andra som standard. Du bör inte skicka dokument till andra utan att försäkra dig om att de har samma appar. Vill du istället använda mer allmänt accepterade format som doc, xls och ppt så får du varje gång komma ihåg att exportera dem. Nackdelen är att de inte ser exakt likadana ut efter det vilket gör det svårt att behålla layout. Foto: Jonas EkelundSå såg det inte ut när dokumentet skapades i Excel.
Ett större problem är att om ni skulle vilja standardisera på Iwork måste alla köra Mac eller IOS, då apparna inte finns för Windows eller Android. Där har Microsoft Office en fördel då det finns för alla plattformar. Du kan dock logga in på Icloud i din webbläsare och därifrån köra apparna som webbapplikationer, på samma sätt som Google låter dig redigera dokumenten på Drive. Foto: Jonas EkelundIcloud i webbläsaren kan vara räddaren i nöden.
Har ni en Apple-baserad miljö är det dock en fröjd att dela dokument antingen mellan enheter, eller med andra användare. Åtminstone om du lagrar dokumenten i Icloud. Det är också lätt att kopiera text och bilder mellan enheter som Iphone, Ipad och Mac. Att bara kunna plocka upp sin Ipad och penna, göra en snabb skiss och infoga den i dokumentet du jobbar i på datorn är en väldig lättnad och frihet.
Användarupplevelse
Med tanke på hur bökigt det är att skapa en layout i de mobila apparna är det en livräddare att du har tillgång till de tjusiga mallar som Apple skickar med. Nackdelen är att alla andra som använder Iwork genast känner igen layouten och att anpassa dem är något vi inte kan rekommendera på en mobil enhet. Frustration är bara förnamnet. Foto: Jonas EkelundMallar är nyckeln till ett acceptabelt snyggt resultat. Du kan däremot inte importera en pdf. Det kan visserligen inte Microsoft Office heller, men de tillhandahåller ett lättåtkomligt verktyg för att hantera pdf:er. Lyckligtvis kan du åtminstone spara som pdf direkt från apparna. Eller exportera till Microsoft Office-format samt andra öppna filformat. Foto: Jonas EkelundVarför är det så få funktioner framme på skärmen?
Något som är frustrerande är att gränssnittet är så väldigt förenklat på Ipad. Det är uppenbarligen utformat för Iphone eller möjligen Ipad Mini med deras små skärmar. Men när du sitter med en 12,9 tums skärm och tangentbord med styrplatta är det faktiskt mer likt en Macbook. Det finns plats för menyer och statusfält och det blir bara jobbigt att behöva leta fram funktioner hela tiden. Foto: Jonas EkelundMobilgränssnittet är gjort för Iphone, inte för Ipad.
Det är också synd att Apple inte är tydligare med vilka funktioner vi kan använda eller inte. Bland nyheterna i version 11.2 stod att du skulle kunna översätta text direkt i dokumentet. Och visst går det. Mellan de stora språken som engelska, tyska, franska och spanska. Men svenska kan du inte översätta vare sig till eller ifrån. Måttligt användbart i det dagliga jobbet.
Denna text är skriven i Pages på Ipad och visst gick det. Men det tog längre tid och var mer frustrerande än det hade varit att använda Macbook-versionen. Eller faktiskt Microsoft Word på Ipad.
Specifikationer
Tillverkare: Apple Testad produkt: Apple Iwork 11.2 (Pages, Numbers, Keynote) Testad: November 2021 Systemkrav: Ipad OS 15 för de senaste finesserna Storlek: 496, 527 och 493 megabyte Språk: svenska, danska, engelska, finska, franska, norska bokmål, spanska m fl Pris: Gratis på App Store