Expertbetyg
Fördelar
- Fortfarande en av de bästa Macarna just nu.
- Större skärm och mycket större batteri – i en inte så mycket större form.
- Bättre utrustad instegsmodell än tidigare år.
- Ljudet.
Nackdelar
- Större och tyngre än sin föregångare.
- Intel är på väg bort från Mac.
- Ingen sd-kortläsare.
- När ska webbkameran matcha mikrofoner och högtalare i kvalitet?
Omdöme
En helt ny generation Mac med arm-processorer står och väntar runt hörnet, men behöver du en pålitlig arbetshäst idag är Macbook Pro 16 tum fortfarande ett väldigt bra köp, med en beprövad Intel-arkitektur och tidigare kvalitetsproblem bortrensade. En klassisk Macbook Pro i sin bästa form, helt enkelt.
Test av fler Macbook Pro-modeller
Test: Första månaden med Macbook Pro 16 tum (2019) – Apples bästa på flera år
Efter nio månader är det nu dags att titta tillbaka på en av Apples viktigare datorer under de senaste åren. Efter flera år av klagomål på Macbook Pro, med trilskande tangentbord som det största debaclet, var denna dator ordentligt efterlängtad.

Pris: Från 29 989 kronor hos Prisjakt.
Förutom med att få plats med en ännu lite större skärm – jo, 16 tum mot 15,4 tum gör faktiskt en viss skillnad, även om det inte låter mycket på pappret – fick datorn en delvis ny design med lite tyngre och tjockare chassi, för att ge plats åt rejält förbättrad kylning. Och såklart, ett nygammalt tangentbord som ersatte den tidigare, kontroversiella fjärilsmekanismen.
Som bonus fick datorn ett mycket större batteri, förbättrade mikrofoner och högtalare som även idag imponerar med sin ljudbild. De låter ”bättre än de borde” med tanke på sin relativt lilla storlek.
Hade Apple utvecklat datorn i dag kanske man också utrustat den med en bättre webbkamera (som Imac nu fått) med tanke på den senaste tidens hemmajobbande för många, men de dras tyvärr med samma, kassa 720p-kamera som är dålig på fler sätt än bara upplösningen. Färgåtergivning, detaljrikedom, brusnivåer och mörkeregenskaper är ovärdiga en dator för 30 000 kronor år 2020.

Tänka sig, tangentbordet håller
Eftersom tidigare tangentbord varit så problematiska, och eftersom tangentbordet i den här datorn var det första av den nygamla modellen Magic Keyboard, är det inte mer än rimligt att ägna några rader åt hur tangentbordet mår.
De nya tangenterna går snabbt att vänja sig vid, även om de till en början kändes både långslagiga och lite klumpiga, i alla fall för den som kom direkt från fjärilstangenterna.
Hade det inte varit för de tidigare problemen hade det här stycket inte alls behövts – att rapportera att tangenterna på en dator fungerar är ju annars överflödig information, men tidigare Macbook Pro-modeller har stött förtroendet i kanten.
Men vi kan rapportera att efter nio månaders användning är tangentbordet lika dugligt som tidigare. Vid längre skrivande är de mer komfortabla än fjärlistangenterna, och den absolut viktigaste aspekten är såklart att de verkar hålla ihop. Och konstigt vore ju annat.

Vi kan dock notera att det i starkt ljus, till exempelvis i starkt solljus vid jobb utomhus, kan vara svårt att se vad Touch Bar egentligen försöker visa oss. Att hitta rätt ”tangent” på pekremsan kräver att vi böjer oss fram och kollar närmare i vissa fall.
En ny Mac-värld
Sedan datorn lanserades hösten 2019 har massor hunnit hända i Mac-världen, men inte lika mycket med just denna dator. Vi har kallat den Apples bästa dator på flera år i tidigare tester, helt enkelt för att den löste nästan varje problem vi tidigare uppmärksammat. (För den som ogillar att enbart ha tillgång till usb-c-/thunderbolt-portar är läget dock oförbättrat)
Både Macbook Air och Macbook Pro 13 tum har sedan dess fått samma behandling med det nya tangentbordet.
Mac OS 10.15.5 har hunnit släppas med nya batterikontroller som har möjlighet att förlänga livet på datorns batteri, men i övrigt har Apple inte sett över hårdvaran Macbook Pro 16 tum alls sedan uppdateringen förra året, förutom på en mindre detalj.
Ett nytt grafikalternativ introducerades som ger ännu lite högre ”tak” för den som behöver en bärbar maskin med mycket kraft. Det handlar om AMD Radeon 5600M som med 8 GB hmb2-minne som beroende på användningsområde ska vara åtminstone 75 procent snabbare än sina enklare syskon i 5000M-serien. Men det är verkligen ett proffsval, att välja till den högre grafikprestanda vid konfiguration på Apples hemsida går loss på hela 10 000 kronor.
Störst är såklart att Macar med arm-processorer nu finns alldeles runt hörnet, och kanske avskräcker det från nyköp för vissa. Varför lägga minst 30 000 kronor på en maskin som har en utgående processorarkitektur?
Men faktum är att en Macbook Pro 16 tum idag inte är ett dåligt köp, beroende på hur dina behov ser ut. Nästa generation Macar med arm-processorer är fortfarande ett antal månader bort.
Dessutom är det mycket möjligt att Macar med Apple-processorer kommer stöta på både inkörsproblem och kompatibilitetsproblem under den första tiden, och sådant är väl skönt att slippa?
Som alltid, behöver du en ny dator idag är det inte mycket att orda om. Det här är den bästa versionen av Macbook Pro, och Intel-arkitekturen må ha haft sina problem genom åren men den är i alla fall beprövad – du vet var du får. Det kommer ta lång tid innan Apples egna processorer är lika etablerade i Mac-världen som Intel-Macarna är nu.
Behöver du däremot inte en ny dator just nu det kan det vara bra att vänta, det finns mycket spännande runt hörnet.
Specifikationer
Produkt: Macbook Pro (2019) 16 tum 2,3 gHz, åtta kärnor, Intel Core i9 (testad modell).
Testad: Augusti 2019.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Catalina 10.15.5.
Processor: 2,3 gHz nionde generationen 2,3 GHz Intel Core i9, Turbo Boost upp till 4,8 GHz (testad modell, fler processor som tillval, sex kärnor i7 i grundmodell).
Minne: 16 GB 2 666 MHz ddr4 (32 och 64 GB som tillval).
Lagring: 1 TB ssd-lagring (512 GB i grundmodell, upp till 8 TB som tillval).
Grafik: Intel UHD Graphics 630 + AMD Radeon Pro 5500M med 4 GB grafikminne (8 GB som tillval, 5300M med 4 GB i grundmodell).
Skärm: 16.0 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 3 072 x 1 920 pixlar med 226 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,62 x 35,79 x 24,59 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 2,0 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Rek. pris: Från 34 999 kronor hos Apple (testad modell, versioner finns från strax under 30 000 kronor och uppåt).
Pris: Från 29 989 kronor hos Prisjakt.
En månad med Macbook Pro 16 tum
Testad produkt: Apple Macbook Pro 16″ (2019)
Pris: 28 989 kronor hos Dustin Home..
Redan vid MacWorlds första test av denna maskin lovade många detaljer gott. Märkbart bättre prestanda – inte minst bättre grafikprestanda – ett helt nytt tangentbord, en större skärm och högtalare som helt golvar oss i ljudkvalitet.
Läs även: Test av fler Macbook Pro-modeller
Nu har denna nya 16-tummare stått på skrivbordet, kastats ned i en väska och använts flitigt i runt en månads tid, som en bärbar dator är tänkt att användas. Det är dags att sammanfatta våra intryck efter en månad med Apples nya bärbara proffsmaskin.
Långtidstest nya Macbook Pro 13 tum: Apples bästa Macbook – om priset spelar roll
Lite mer än en månad har passerat sedan MacWorld först lade vantarna på denna större, escape-tangentbestyckade och kraftigt uppdaterade Macbook Pro 16 tum.
Många av de första intrycken från maskinen lever kvar. Det fylliga ljudet är fortfarande lika imponerande och den 16 tum stora skärmen är en fröjd att arbeta på. Den lite större storleken och högre vikten jämfört med 15-tummaren stör egentligen inte. Visst känns den aningen tjockare när den plockas upp i hopvikt läge, men det går snabbt att vänja sig.
Läs mer! Macbook Pro 15 tum mot 16 tum – här är alla detaljer som förändrades
Det nygamla tangentbordet kommer göra fler användare nöjda än tidigare. De användare som gillar längre slaglängd kommer känna igen sig, det känns ungefär som i Macbook Pro-generationen från 2015 men ännu lite bättre.
För de som faktiskt föredrog den kortare slaglängden i Macbook Pro från 2016 och framåt borde tillvänjningsperioden för detta tangentbord inte vara så fasligt lång. För undertecknad tog det ett par dagar att lära om fingrarna.

Imponerande batteritid – 100 wattimmar gör skillnad!
En nyhet som däremot står ut extra mycket, när maskinen nu hunnits testas under längre tid, är batteritiden. Den imponerar nu verkligen.
Med tidigare generationer Macbook Pro har batteriprestandan varierat lite för mycket. Ibland gick det att utan problem få ut 8-10 timmar, medan den i värsta fall kunde krypa nedåt bara 3-4 timmar.
De variationerna finns delvis kvar, men märks mindre när batteriet blivit så mycket större i denna modell. Batteritiden kommer som alltid variera beroende på vad datorn används till, men under en månads testande har maskinen aldrig krupit under fem timmars uppskattad batteritid från full laddning, och mycket sällan ens under sju timmar. Vissa gånger med lugnare arbete, som mejlande, läsning och surf, har batteritiden flera gånger stuckit iväg långt över 12-13 timmar – det är imponerande.
Runt åtta timmars arbete utan att behöva tänka på att snåla på batteritiden eller dra ned ljusstyrkan för mycket bör de flesta användare kunna räkna med. En arbetsdag utan laddare helt enkelt, och det är klart godkänt.
En intressant anekdot från testperioden, och ett varningens finger för framtida användande, är att vissa typer av usb-c-adaptrar kan käka en hel del ström. Med en rejäl adapter från Satechi (den här närmare bestämt) inkopplad till datorn och med bara ett usb-minne inkopplad blev batteritiden oväntat kort. Så fort adaptern kopplades ur förlängdes den uppskattade återstående batteritiden med mer än en timme. Det är värt att ha i åtanke när adaptrar används.
Inga skandaler så här långt
Apple har gjort mycket rätt med denna nya 16-tummare. Faktiskt har inte en enda ”skandal” kring maskinen dykt upp, så som tyvärr har skett med tidigare modeller. Tangentbordet håller ihop utan problem, i alla fall efter den första månaden av användning. Inte heller syns antydningar till överhettade processorer eller ”throttling” där processorn stryps av för hög värme.
Det enda detalj vi kan klaga på är att MacWorlds testmaskin drabbats av ”poppande” högtalare – det knäpper i högtalarna när visst ljud pausas. Det ska dock vara ett mjukvaruproblem som inte förtjänar att kallas en skandal.
Den allmänna opinionen kring denna dator verkar kort sagt vara övervägande positiv, och vi kan inte annat än att stämma in i det.

En fullträff, men inte oproblematisk
Det här är troligen Apples mest lyckade bärbara dator sedan 2015.
Men visst kan vi fortfarande irritera oss på vissa saker. Den (bara lite mindre) slimmade designen ger inte plats för någon sd-kortläsare, och att laga eller uppgradera maskinen på egen hand har inte varit möjligt på många år. Det är helt enkelt så Apples bygger sina datorer idag.
Det finns bara usb-c-portar vilket fortfarande, fyra år senare, kräver adaptrar för många användare. Det ökar inköpspriset ytterligare med några hundralappar, och kan föra med sig oväntade effekter som försämrad batteritid, som vi sett under denna månad.
Rimlig ingångsmodell
Vi kan ana att den som slog till på en Macbook Pro 15 tum direkt efter förra uppdateringen i maj 2019 är en aning butter just nu, för det här är en rejält mycket bättre dator till samma pris som tidigare. Att priset dessutom sjunkit en tusenlapp hos många svenska återförsäljare sedan första gången vi testade datorn skadar såklart inte heller. På flera håll går den nu att få tag på för under strax under 29 000 kronor.
Separat grafik, 16 GB internminne, 512 GB ssd och en sexkärnig Core i7 är standardutrustning. Det gör även instegsmodellen lätt att rekommendera, något som långt ifrån alltid är fallet med Apples datorer.
Som vi noterade redan i vårt första test av maskinen: Äntligen finns en Macbook utan frågetecken eller orosmoment – Macbook Pro 16 tum är en fullträff.
Omdöme
Om kraven är höga eller prislappen inte spelar någon större roll är det här den bästa bärbara dator du kan köpa från Apple just nu. Om budgeten är tajtare eller om du föredrar en mindre bärbar dator håller vi fortfarande fast vid att ingångsmodellen av Macbook Pro 13 tum är den bästa bärbara datorn just nu.
Specifikationer
Produkt: Macbook Pro 16 tum 2,3 gHz, åtta kärnor, Intel Core i9 (testad modell).
Testad: December 2019.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Catalina 10.15.1.
Processor: 2,3 gHz nionde generationen 2,3 GHz Intel Core i9, Turbo Boost upp till 4,8 GHz (testad modell, fler processor som tillval, sex kärnor i7 i grundmodell).
Minne: 16 GB 2 666 MHz ddr4 (32 och 64 GB som tillval).
Lagring: 1 TB ssd-lagring (512 GB i grundmodell, upp till 8 TB som tillval).
Grafik: Intel UHD Graphics 630 + AMD Radeon Pro 5500M med 4 GB grafikminne (8 GB som tillval, 5300M med 4 GB i grundmodell).
Skärm: 16.0 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 3 072 x 1 920 pixlar med 226 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,62 x 35,79 x 24,59 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 2,0 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Rek. pris: Från 29 999 kronor hos Apple.
Pris: 28 989 kronor hos Dustin Home.

Flera tidigare problem med modellen är som bortblåsta.
Större skärm och mycket större batteri – i en inte så mycket större form.
Ljudet.
Bra utrustad instegsmodell.

När ska webbkameran matcha mikrofoner och högtalare i kvalitet?
Ingen sd-kortläsare.
Bara tb3/usb-c är inte alltid helt bekvämt
Första veckan med Macbook Pro 16 tum (2019)
16-tumsskärmen
De extra 0,6 tummen i den nya 16-tummaren går snabbt att vänja sig vid, och gör faktiskt inget jätteskillnad när allt kommer kring. Varje extra tiondels tum som går att vinna i skärmyta tas såklart tacksamt emot, särskilt eftersom att datorns totala storlek inte har ökat nämnvärt. Men någon dramatisk skillnad är det inte.
Upplösningen har ökat en aning, men pixeldensiteten är densamma som tidigare – 226 pixlar per tum. Visst hade det varit trevligt att se en 4k-skärm här, särskilt som skärmytan nu växt en aning. Apple tror sig dock inte kunna göra det utan att det påverkar batteritiden för mycket, och om det är sant får vi hålla med om att det är rätt avvägning.
På tal om batteritid är det 100 wattimmar stora batteriet en välkommen förbättring. Det ökar vikten en aning, men för en maskin som redan är den största bärbara dator Apple säljer är det en kompromiss som är lätt att acceptera.
En del av den utökade batterikapaciteten äts upp av den större skärmen, och under en veckas användning har skillnaden mot den 15-tummare undertecknad tidigare använt inte varit jättestor. Ungefär tio timmar är möjligt att uppnå, men det krävs lite anpassningar av användaren. Som att dra ned ljusstyrkan en del och inte köra de tyngsta programmen. I vilket fall som helst tas varje ökning i batteristorlek tacksamt emot. Nu är batteriet återigen lika stort som i 2015 års Macbook Pro. MacWorld kommer hålla ytterligare koll på batteritiden i framtida tester.

Elefanten i rummet
Tangentbordet är utan tvekan en av de största nyheterna i denna maskin. Apple kallar det Magic Keyboard, troligen i ett försök att få oss alla att associera det med något betydligt trevligare (Apples trådlösa tangentbord heter Magic Keyboard och är uppskattat av många). Och visst finns mycket att gilla här.
Som den inverterade t-formen som gör det enklare att känna var piltangenterna sitter utan att kolla, och den dedikerade escape-tangenten som gör det möjligt att vila ett finger på tangenten utan att den aktiveras.
Slaglängden i tangenterna har nästan dubblerats, en millimeter mot tidigare 0,55 millimeter. Det gör stor skillnad och tar ärligt talat lite tid att vänja sig vid efter fyra år med stumma fjärilstangenter. Muskelminnet behöver justeras en aning, men det är ganska snabbt gjort.
Om du aldrig riktigt kom överens med fjärlistangenterna i Apples bärbara datorer kommer du med säkerhet gilla Magic Keyboard i denna nya 16-tummare.
Att beskriva det som en total återgång till tidigare tangentbord är dock inte helt korrekt. Apple har snarare slagit ihop det bästa av två världar – längre slaglängd, saxmekanism och större avstånd mellan varje tangent från tidigare tangentbord, samtidigt som tangenterna är stabila och inte alls så svampiga som de tidigare kunde vara. Det senare är ett av fjärilstangentbordets få fördelar.

Tangentborden har sällan tagit upp några längre stycken i datortester på senare år – innan Macbook 12 tum och Macbook Pro kom och ställde allt på ända år 2015 respektive år 2016. Att saxmekanismen är tillbaka borde borga för bättre hållbarhet än fjärilsmekanismen, då det är en bättre beprövad teknologi.
Alla hoppas nog innerligt på att det här tangentbordet inte ska bjuda på några obehagliga överraskningar, men det enda som egentligen kan bevisa det är mer tid.
En bärbar Imac Pro
Apple har gjort fler rätt än fel vad gäller företagets Mac-produkter under de senaste två åren. Höjdpunkten (innan Mac Pro släpps) är den uppskattade Imac Pro. Och faktiskt påminner denna Macbook Pro mycket om vad Apple gjort med Pro-versionen av allt-i-ett-datorn.
Macbook Pro 16 tum är i toppen av hierarkin vad gäller bärbara datorer från Apple, och den har fått flera förbättringar som Imac Pro har fått. Fantastiska högtalare och bättre kylning som resulterar i en något tystare dator och framför allt bättre prestanda. Det här är lite grann som det bärbara alternativet till Imac Pro.
På tal om ljud är det värt att ägna ett stycke åt de fantastiska högtalarna, för det går inte att utrycka det på något annat sätt. De saknar motstycke i en bärbar dator. Den stora Macbook Pro-storleken har alltid haft de bästa högtalarna bland Apples bärbara Macar, men det här är den största förbättringen hittills ljudmässigt.
Sex högtalare skapar tillsammans en ljudbild som är både fyllig och detaljrik på ett sätt vi inte hört i en bärbar dator tidigare. Ljudet klår både enklare hörlurar och många blåtandshögtalare, inte minst får vi en stereoseparation som faktiskt låter separerad, och med Dolby Atmos-stöd går det att få ljud som åtminstone påminner om ett surround-system.
Om hemmets enda tv är upptagen en kväll (ja, det hände undertecknad under testperioden) kan Macbook Pro med beröm agera ett bärbart substitut. Det är faktiskt inget annat än ett nöje med den stora skärmen och ljudet från de sex högtalarna, särskilt med material som stödjer Dolby Atmos (som i Apple TV Plus).
Ljudet kan dessutom bli högt utan tillstymmelse till distorsion eller pinsamt rasslande eller vibrationer i chassiet. Det känns solitt och är en upplevelse att njuta av. Inte bara när vi påminner oss om att det är en bärbar dator det handlar om.
De få invändningarna
Det finns inte så många invändningar för denna nya monstermaskin, men några bör nämnas. 30 000 kronor för en bärbar dator är med de allra flesta mått väldigt mycket pengar, och för en del användningsområden går det att få tag på datorer med liknande prestanda för lägre prislapp (läs: pc-sidan).
Men Mac OS kombinerat med hårdvara i absolut världsklass gör det svårare att klaga. Och så lär datorn till stor del köpas av företag som inte kan räkna hem intäkter av arbete på maskinen. Det är helt enkelt ett arbetsverktyg och inte så mycket annat.
720p-webbkameran är fortfarande kass, särskilt i jämförelse med de inbyggda mikrofoner och högtalare som nu är i världsklass. Och om du fortfarande stör dig på den totala usb-c/thunderbolt 3-tillvaron som en Macbook av idag innebär är detta ingen räddning. Portsituationen är precis som den varit i fyra år. Hörlursuttaget har åtminstone inte rykt ännu.
Kostnaden för i synnerhet den större skärmen och det större batteriet är en dator som är lite större och tyngre än tidigare. När datorn hålls i ena handen och en 15-tummare i den andra är den nya 16-tummaren kännbart tjockare. Men skillnaden till 16-tummarens nackdel är inte alls stor. Datorn väger in på precis två kilo – helt acceptabelt med tanke på vilken kraft som bärs runt på – och för den som tidigare är van med 15-tumsstorleken kommer 16-tummaren inte kännas chockartad på något sätt.
Det är självklart så att inte alla bärbara Macar borde behöva prioritera bärbarhet över prestanda. Många Macbook Pro-användare har nog säkert ändå sin dator på ett skrivbord större delen av tiden, och då spelar antalet millimetrar på tjockleken mindre roll.
Föra andra finns trots allt både Macbook Air och en mindre 13-tumsversion av Macbook Pro för den som prioriterar låg vikt bärbarhet över allt annat. Macbook Pro 16 tum är som inte så orimligt tung som kan tros, men om bärbarhet är lika viktigt som en stor arbetsyta eller separat grafik finns en del funderande och jämförande med framför allt 13-tummaren att göra.
Bäst av allt torde dock den nya prislappen vara – i Sverige blott fyra kronor mer än tidigare, och det för en dator som är bättre på så många fronter. Många rykten talade om att denna dator skulle bli ett ”premiumalternativ” ovanför den vanliga 15-tummaren med en svensk prislapp på närmare 40 000 kronor, men 16-tummaren ersätter den tidigare 15-tummaren rakt av och på samma prisnivå som tidigare.
Det rekommenderade grundpriset startar på 29 999 kronor, och i det här fallet får köparen en dator som är väldigt vettig även utan uppgraderingar. Datorn kommer utrustad med Core i7-processor med sex kärnor, 16 GB arbetsminne och en 512 GB stor ssd, vilket gör grundmodellen lätt att rekommendera för den som helst vill slippa spendera pengar på uppgraderingar.
Omdöme

Läs även: Test av fler Macbook Pro-modeller
Specifikationer
Produkt: Macbook Pro 16 tum 2,3 gHz, åtta kärnor, Intel Core i9 (testad modell).
Testad: November 2019.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Catalina 10.15.1.
Processor: 2,3 gHz nionde generationen 2,3 GHz Intel Core i9, Turbo Boost upp till 4,8 GHz (testad modell, fler processor som tillval, sex kärnor i7 i grundmodell).
Minne: 16 GB 2 666 MHz ddr4 (32 och 64 GB som tillval).
Lagring: 1 TB ssd-lagring (512 GB i grundmodell, upp till 8 TB som tillval).
Grafik: Intel UHD Graphics 630 + AMD Radeon Pro 5500M med 4 GB grafikminne (8 GB som tillval, 5300M med 4 GB i grundmodell).
Skärm: 16.0 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 3 072 x 1 920 pixlar med 226 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,62 x 35,79 x 24,59 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 2,0 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Rek. pris: Från 29 999 kronor hos Apple..
Pris: 29 990 kronor hos Webhallen.

Större skärm och mycket större batteri – i en inte så mycket större form.
Det nya tangentbordet.
64 GB ram och 8 TB ssd finns som tillval.
Hårdvara i världsklass.

Touch Bar har fortfarande tveksam nytta.
Ingen sd-kortläsare.
720p-webbkamera.
Saknar Wifi 6.
Första testet: Macbook Pro 16 tum (2019)
Testad produkt: Macbook Pro 16″ (2019)Pris: 29 990 kronor hos CDON.
Sedan den släpptes 2006 har Macbook Pro varit synonym med kreativa proffs. En lika viktig del av uniformen som tjockbågade glasögon, rutiga skjortor, och lugg och/eller skägg. Andra laptops har haft högre prestanda tidigare, eller bättre skärmar, men arbetshästen Macbook Pro var standardvalet för designers, illustratörer, animatörer, redigerare och fotografer. 13-tumsmodellen (och 17-tummaren medan den fanns) var alternativ för vissa, men 15-tummaren gav bäst blandning av prestanda och bärbarhet för de flesta.
Nu finns den inte mer. I alla fall inte ny från Apple. Den har ersatts av en helt ny storlek: 16-tums Macbook Pro. Vi har tillbringat en dag med den, och här är våra första intryck.
Jämfört med 15-tummaren
Din första fråga lär vara: Hur mycket mer dator är den egentligen? Till att börja med är det bara 0,6 tum eftersom 15-tummaren egentligen är 15,4 tum stor och 16-tummaren exakt 16. Den är alltså bara 1,5 centimeter längre på diagonalen.
Förutom det är svaret i princip allt du kan önska dig. En mer högupplöst skärm utan att datorn blir särskilt mycket större, ett nytt tangentbord baserat på samma design som det som följer med Imac, högre prestanda, mer minne och lagring, och ett ljudsystem vi bara kan beskriva som fenomenalt.
Den är inte perfekt, men om du gillade vad Apple gjorde med 15-tummaren kommer du gilla den nya modellen, minst fyra procent mer. Och det utan att priset har höjts mer än fyra kronor.
Minns du 17-tums Macbook Pro kanske du är orolig att vi återigen får dras med en dator som känns som en matbricka, men tack vare de smalare kanterna längs skärmen är 16-tummaren bara en aning större än 15-tumsmodellen, och mindre än en millimeter tjockare. Den är ungefär lika stor som 15,6-tumsmodeller från konkurrenter som Dell XPS 15 eller Razer Blade Advanced.

Datorn kommer få plats i de flesta fodral ämnade för 15-tumsdatorer i allmänhet, men inte figursydda fickor för 15-tums Macbook Pro.
Slutsatsen på den här fronten är: Om du inte hade något problem med storleken eller vikten på 15-tums Macbook Pro kommer du inte heller ha något problem med nya 16-tumsmodellen.
Skärmen
Hade du väntat dig en 4k-skärm som på många konkurrenters maskiner blir du besviken. Apple tror att upplösningen 3072×1920 pixlar ger Macbook Pro betydligt bättre batteritid än 3840×2160 hade gett och att du inte kommer märka skillnaden på en skärm i den här storleken (den har 226 pixlar per tum).Vi kunde se skillnad på 15-tummarens 2880×1800 pixlar och en 15-tummare med 4k, men vi har inte hunnit testa lagom länge för att avgöra saken på den nya modellen.
Färgomfånget har inte ändrats och Apple fortsätter utgå från dci-p3-färgrymden och inte Adobe RGB. Den gamla modellen visade 87 procent av Adobe RGB medan till exempel XPS 15 och HP Zbook Studio klarar 100 procent.
I vardagsanvändning har skärmen lika klara och lystrande färger som tidigare och med 500 nits ljusstyrka är det inget problem att Apple inte har något oled-alternativ. Vi räknar också med att färgerna kommer vara lika korrekta som tidigare, men har inte hunnit mäta med en kalibrator än.
Under skärmen hittar du tangentbordet och en omdesignad Touch Bar. Undertecknad har personligen inte förstått varför Apple inte byter till en pekskärm istället för den lilla fjuttiga Touch Bar-raden – det är enklare att peka på en hel skärm när du sitter på tåget eller i ett stökigt kafé – men Touch Bar har åtminstone börjat stödjas av de flesta proffsprogram.
Escape-knappen är tillbaka som en fysisk knapp på den nya modellen, vilket Apple är efterfrågat hos framför allt många utvecklare som använder den stup i ett. Touch ID-knappen har också separerats från resten, men det verkar mest vara för att skapa balans i designen.

Nytt tangentbord
Det nya tangentbordet är definitivt en förbättring, och inte bara om det löser de tidigare problemet med pålitlighet (något tiden får avgöra). Det är väldigt behagligt att skriva på. Knapparna trycks ner djupare och känslan är mer som på Magic Keyboard från stationära Macar.Apple har också återgått till piltangenter som alla har samma storlek, formade som ett uppochnervänt T. Det var också en efterfrågad ändring bland många användare.
Styrplattan är exakt lika stor som tidigare. Med andra ord enorm jämfört med de flesta konkurrenters styrplattor. Det gör det lätt att arbeta med pekgester för att till exempel markera och manipulera olika objekt.
Under höljet sitter liknande komponenter som tidigare men Apple har stuvat om lite och byggt ett nytt kylsystem som ger bättre luftgenomströmning och därför högre prestanda tack vare den ökade kylningseffekten.

16-tums Macbook Pro har som tidigare nionde generationen Intel Core-processorer, Core I7 och I9. Du kan nu välja till den något uppdaterade Core I9-9980HK som har turboboost till 5,0 gigahertz. Intel har visserligen börjat släppa tionde generationen chip, men än så länge enbart för mindre kraftfulla bärbara och för stationära datorer.
Andra komponenter har också förbättrats. Internminnet kan nu utökas till 64 gigabyte men där var Apples konkurrenter som Dell och HP först. Lagringstaket har dubblerats till 8 terabyte vilket är mer än hos någon annan tillverkare (och kostar 26 000 spänn).
Det här är precis den sortens uppgraderingar ”kosta-vad-det-kosta-vill”-proffs efterfrågar, men så klart för dyrt för de flesta kunder. Grafikchippen har också uppgraderats till AMD:s Radeon Pro 5000M-serie och upp till 8 gigabyte minne.
Prestanda
Vi har börjat med att testa 16-tums Macbook Pro i Photoshop, eftersom det är det kanske mest använda programmet bland proffsanvändare inom flera branscher. Vi har också kör Cinebench-testbänken och kommer följa upp med fler tester i Cinema 4D och Adobe After Effects.Här har vi jämfört följande tre modeller:
- 16-tums Macbook Pro med Core I9 på 2,3 gigahertz, 16 gigabyte minne, Radeon Pro 5500M med 4 gigabyte vram, 1 terabyte ssd.
- 15-tums Macbook med Core I9 på 2,4 gigahertz, 32 gigabyte minne, Radeon Pro Vega 20 med 4 gigabyte minne, 4 terabyte ssd.
- Razer Blade Studio Edition med 15,6-tums 4k-skärm, Core I7 på 2,6 gigahertz, 16 gigabyte minne, Geforce RTX 2080 med 8 gigabyte minne, 512 gigabyte ssd (med Windows 10 Home).
Cinebench R20
Photoshop 2019
Trots att vårt testexemplar av 16-tums Macbook Pro har långsammare processor och hälften så mycket minne som vår 15-tummare är den snabbare, så Apples nya kylningssystem har definitivt en effekt. Photoshop-testet visar hur 32 GB minne gör nytta: i det allmänna testet är 15-tumsmodellen 15 procent snabbare än nya 16-tummaren.
Razers dator hade ingen suck i just de här testerna, men Geforce RTX 2080 är ett kraftfullare grafikkort än något av Apples chipp och vi räknar med att den kommer vissa i realtids-3d-tester.
Kvalitetsljud
Högtalarna i en laptop är i vanliga fall inget vi ägnar mer än en flyktig tanke. Sannolikheten är hög att du aldrig ens testar dem ordentligt utan ansluter riktiga högtalare vid skrivbordet och använder hörlurar när du är ute och flänger.De flesta laptops producerar ett ljud som ligger någonstans mellan burkigt och mediokert. Men det nya ljudsystemet i 16-tums Macbook Pro låter faktiskt bra. Det klarar också högre volym. Skillnaden jämfört med 15-tumsmodellen är väldigt tydlig, oavsett om vi spelar pop, soundtracks eller någon annan genre är ljudet varmare och fylligare.
Du lär inte sälja av dina studiomonitorer än på ett tag, men i vårt hittills korta test har högtalarna varit nog så trevliga att lyssna på.
Mikrofonerna i datorn har också uppgraderats med matchande förbättringar. Du lär inte märka så stor skillnad i ett sönderkomprimerat Skype-samtal, men om du funderar på att börja spela in podcasts kanske du inte behöver en extern mick längre.

Tidigt omdöme
16-tums Macbook Pro är, föga förvånande, den bästa bärbara Macen hittills. Om du äger en 15-tummare från 2018 eller 2019 är det nog inte värt att uppgradera. Men om du har hållit ut lite längre – och framför allt om du har avvaktad i hopp om ett nytt tangentbord – kan det här vara bästa tillfället på länge att investera i en Macbook Pro.Vi kommer fortsätta testa datorn och återkommer med ett mer slutgiltigt besked och ett betyg. Vi behöver bland annat ge tangentbordbordet lite mer tid, och vill testa Apples batteritidslöften.
Testat av Neil Bennett, översättning och bearbetning av Anders Lundberg.