Bästa Magsafe-kompatibla powerbank – test av 6 batteripack för Iphone
Med en powerbank som snäpper fast i din Iphone med Magsafe och genast börjar ladda behöver du inte oroa dig över batteriet.
Av Jonas Ekelund
Macworld Sweden
Vi har nog alla haft med oss ett nödladdningsbatteri när vi varit ute och rest, eller åtminstone drabbats av batteripanik och önskat att vi haft ett. Med intåget av trådlös laddning har det varit frestande att använda det även för din powerbank och slippa komma ihåg att packa rätt sladdar. Men hur smidigt det än är att lägga telefonen på en laddningsplatta hemma är det inte lika smart ute i farten. Hur ska du få den att sitta kvar på exakt rätt ställe om du lägger den i väskan? Gummisnodd?
Med intåget av Apples Magsafe för Iphone blev det genast mer uppenbart hur detta ska lösas. Vi hade nog alla trott att Apple skulle släppa massor av smarta tillbehör och sen skulle konkurrenterna lansera billigare varianter. Men just vad gäller portabel laddning var det pinsamt tystnad till Anker till sist släppte sitt batteri lite i det tysta. Nu har dock även Apple fått tummen ur och släppt sitt Iphone Battery Pack. Dags för ett jämförande test!
Kapacitet
Laddeffekt
Pris
Anker
5 000 mAh
5 watt
430 kr
Apple
1 460 mAh
5 watt
1 195 kr
Belkin
10 000 mAh
7,5 watt
610 kr
Hyper
5 000 mAh
7,5 watt
343 kr
Mophie
5 000 mAh
7,5 watt
430 kr
Xtorm
5 000 mAh
5 watt
407 kr
Värt att notera är att ingen (!) powerbank laddar med Magsafes fulla 15 watts effekt. Som bäst får vi ”Apple trådlös snabbladdning” på 7,5 watt, medan lika många bara ger oss minsta möjliga QI-effekt på 5 watt. Men läs inte tabellen som någon sorts facit. Oavsett vad siffrorna säger så skiljer sig den verkliga effektiviteten i laddningen ordentligt.
Du ska alltså inte tro att du snabbt kan ladda upp din Iphone med dessa Magsafe-batterier. Eller ja, de använder Magsafe-magneterna, men det är inget utom Apples som faktiskt är certifierat. De känns alltså inte igen av Iphone och IOS som något annat än en standard trådlös laddare.
Har du bråttom att fylla upp kapaciteten är det fortfarande sladd som gäller. Och då har alla, utom Apples, en usb-c-kontakt för Power Delivery snabbladdning. Värt att notera är att de använder samma kontakt för att ladda upp batteriet. Så om du både vill ha med en laddningssladd till din Iphone och ditt trådlösa batteri måste du ironiskt nog ha med dig fler sladdar.
Så testade vi batterierna
Vi tänker oss att de flesta sträcker sig efter ett batteripack när mobilen säger ifrån att den har låg laddning, och ber oss slå på batteri-sparläget. För Iphone händer det vid 20 procents batteri.
Då hängde vi på en nyladdad powerbank och satte igång timern. Sedan läste vi helt enkelt av mobilens laddning var tjugonde minut och förde in i vårt kalkylblad. Om Iphone blev fulladdad eller batteriet tog slut så lät vi kurvan plana ut där.
Bara för att en produkt har en magnet och är gjord för Iphone 12 ska du inte tro att det är en Magsafe-produkt.
Foto: Jonas Ekelund
Betyg 3 av 5
Omdöme
En powerbank som sätts fast med magneter, är kompatibel med Magsafe-skal och endast funkar med Iphone 12 måste väl vara en Magsafe-laddare? Det är lätt att tro att du därmed får 15 watts snabbladdning med Ankers trådlösa batteri, men istället får du bara 5 watt. Den har inte heller tillräcklig kapacitet för att ladda telefonen full. Hur lättanvänd den än är blir den därmed en besvikelse.
Positivt
Väldigt praktisk att använda
Usb-c-laddning för övriga apparater
Negativt
Väl tjock, känns klumpig
Medelmåttig kapacitet
Långsam laddning
Tillverkare: Anker Testad: Juli 2021 Systemkrav: Iphone 12-serien Kapacitet: 5 000Ah Effekt: 5 watt trådlös laddning,10 watt via usb-c Pris: 46 Euro hos Anker
Originalet är kostsamt och är minst, både till storleken och kapaciteten. Men det har två trick i rockärmen.
Foto: Jonas EkelundApple Iphone Battery Pack.
Betyg 4 av 5
Omdöme
När vi äntligen fick en original Magsafe-powerbank så är det inte utan att vi känner oss besvikna. Trots sitt pris har det den lägsta kapaciteten och laddar inte ens snabbast. Det är visserligen snabbare som bordsladdare men uppnår inte den utlovade hastigheten som Apple Magsafe-laddare har. Däremot är det snyggast, smidigast och smartast.
Positivt
Laddar förhållandevis snabbt
Tunt och smidigt format
Fungerar som 15 W Magsafe-laddare hemma
Omvänd trådlös laddning från Iphone
Snyggast integration med Iphone och IOS
Negativt
Märkligt låg kapacitet
Ingen laddning med sladd
Dyrt
Tillverkare: Apple Testad: September 2021 Kapacitet: 1 460 mAh Trådlös laddning: 5 watt Batteri anslutet till strömkälla: 15 watt Pris: Från 1 009 kronor på Prisjakt
Belkins batteripack är ett monster, och det gäller kapacitet, laddningshastighet och storlek.
Belkin Magnetic Portable Wireless Charger.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Belkins powerbank har rejäl kapacitet och laddar lika snabbt som en riktig Magsafe-laddare med sladd. Men det är också tungt och så stort att det täcker kameran. Snälla Belkin kan vi inte få ett smidigt 5 000 mAh-batteri med samma prestanda?
Positivt
Laddar överlägset snabbast, både trådlöst och med sladd
Överlägset högst kapacitet
Funkar bra som bordsladdare hemma
Negativt
Stort och tungt för ett Magsafe-batteri
Täcker kameran när du laddar
Tillverkare: Belkin Testad: September 2021 Kapacitet: 10 000 mAh Trådlös laddning: 7,5 watt Usb-c-laddning: 18 watt Pris: 499 kronor hos Netonnet
Allting ser bra ut på pappret och priset är lockande, men laddningen är förvånansvärt ineffektiv.
Foto: Jonas EkelundHyperjuice Magnetic Wireless Battery Pack
Betyg 3 av 5
Omdöme
Hypers batteri känns lite klumpigt och har inte den bästa finishen. Däremot blev vi till en början imponerade av att den laddade lika snabbt som Apples batteri. För att sedan bli besvikna när det gav upp efter att bara ha laddat Iphone 12 Pro Max 60 procent. Usb-c laddningen är dock snabb och batteriet har bra funktioner.
Positivt
Billigt!
Snabb laddning så länge det varar
Ladda batteriet och mobilen samtidigt
Kan ladda trådlöst och via usb-c samtidigt
Negativt
Näst sämst laddningskapacitet
Klumpigt format och onödig text på baksidan
Tillverkare: Hyper Testad: September 2021 Kapacitet: 5 000 mAh Trådlös laddning:7,5 watt Usb-c-laddning: 12 watt Pris: Från 299 kronor på Prisjakt
Mophies batteripack har det bästa storlek/prestanda förhållandet och duger väl så bra som större och dyrare modeller.
Betyg 5 av 5
Omdöme
Förutom sitt charmiga tygklädda yttre och tilltalande storlek så diskriminerar inte Snap+ Juice Pack. Den kan fås att funka med annat än Iphone 12 med hjälp av en adapter. Men dess mest tilltalande sida är hur effektivt den utnyttjar sitt lilla batteri för att ladda en stor mobil betydligt mer än konkurrenterna i samma klass.
Positivt
Smidigt format och trevlig design
Mycket effektiv laddning som är bäst i storleksklassen
Kan ladda med sladd och trådlöst samtidigt
Funkar med andra mobiler tack vare Snap-adaptern
Negativt
Väl stor för Iphone 12 Mini
Tillverkare: Mophie Testad: September 2021 Kapacitet:5 000 mAh Trådlös laddning: 7,5 watt Usb-c-laddning: 12 watt Pris: 449 kronor hos Dustin
En snygg utsida behöver inte vara en nackdel, men i det här fallet döljer den ett medelmåttigt batteri.
Foto: Jonas EkelundXtorm Magnetic Wireless Power Bank 5000.
Betyg 3 av 5
Omdöme
Xtorms batteripack har en lagom storlek, bra grepp och sobra färger. På pappret ser sifforna bra ut, men i verkligheten laddar den långsammast av alla i testet. Den laddar inte heller ett Iphone 12 Pro Max-batteri mer än 66 procent. Om den åtminstone hade varit tokbillig så hade vi kanske kunnat förlåta det. Men för bara några tior extra kan du få något bättre.
Positivt
Lagom storlek
Halkfri yta
Snygg baksida
Negativt
Långsammast laddning
Medelmåttig kapacitet
Låg effekt vid både trådlös och usb-c-laddning
Tillverkare: Xtorm Testad: September 2021 Kapacitet:5 000 mAh Trådlös laddning: 5 watt Usb-c-laddning: 10,5 watt Pris: 499 kronor hos CDON