Expertbetyg
Fördelar
- Lagom storlek
- Halkfri yta
- Snygg baksida
Nackdelar
- Långsam laddning
- Medelmåttig kapacitet
- Låg effekt vid både trådlös och usb-c-laddning
Omdöme
Xtorms batteripack har en lagom storlek, bra grepp och sobra färger. På pappret ser sifforna bra ut, men i verkligheten laddar den långsamt. Den laddar inte heller ett Iphone 12 Pro Max-batteri mer än 66 procent. Om den åtminstone vore tokbillig hade vi kanske kunnat förlåta det. Men för bara några tior extra kan du få något bättre.
Läs vårt test av Magsafe-powerbanks för Iphone
Xtorm FS400 Magnetic Wireless Power Bank 5000
Pris: 499 kronor hos Cdon
Nederländska Xtorm har i åratal levererat pålitliga batteripack med de senaste finesserna. De var snabba att haka på Quickcharge och senare Power Delivery. Integrerade kablar som du inte kan tappa bort har de haft länge. De var också tidiga med att erbjuda solcellsuppladdning av batteripacken. I sortimentet finns även batterier med stor kapacitet för att exempelvis ladda laptops.
Design och konstruktion
Xtorm brukar ha en tilltalande design på sina batteripack, ofta med enkla linjer och sobra färger med enstaka färgaccenter. Men inte i detta fall. Det har en urfasning runt kanten som ger intryck av att det är lite mindre än det är, men vi antar att det har med funktionen att göra.
Framsidan, alltså sidan du inte ser, har ett grafiskt mönster som är som gjort för att lort ska fastna i. Sidan som du ser är däremot full av ful text som absolut inte hade behövt vara där. Inget för den som gillar en stilfull mobil även när det råkar sitta ett batteri där.
Läs även: Test av Magsafe batteripack
Storleken är annars ganska bra med bara ett par millimeter större mått på varje ledd jämfört med Apples. Notera att batteriet i verkligheten är hela fyra centimeter mindre på längden än vad Xtorm själva anger på webbsidan. Med tanke på att du får fyra gånger större kapacitet är den storleksökningen mer än acceptabel.

Funktioner och finesser
Liksom andra batteripack vi har testat måste du inte välja mellan att ladda trådlöst eller med sladd. I detta fall ska du nog däremot inte räkna med att kunna ladda din Ipad medan din Iphone får magnetisk laddning. I den finstilta säger nämligen Xtorm att det inte bara är laddningseffekten via usb-c som är 10,5 watt. Utan det är den maximala effekten du kan ta ut totalt. Och med tanke på att den troligen skickar lite mer än 5 watt till laddningsspolen, med tanke på effektförluster, så blir det inte mycket kvar till usb-c.
Lyckligtvis är det inte riktigt så illa i verkligheten. Vi uppmätte uppåt 7 watt på usb-c även när vi laddade en Iphone. Du skulle alltså kunna ladda en annan mobil, långsamt, eller åtminstone en Apple Watch. Tyvärr är det också effekten den laddas med, vilket gör att det tar en evig tid.
Prestanda och användarupplevelse
Det kan också vara så illa att batteripacket faktiskt bara använder 5 watt till den trådlösa laddningen. Några 5 watt i uteffekt får du nämligen inte. Xtorm laddar konsekvent långsammast i testet. Efter 100 minuter hade de flesta andra uppnått eller passerat 65 procents laddning. Då låg Xtorm fortfarande bara på 53 procent. Den enda anledningen att den till sist passerar Apple och Hyper är för att deras totala kapacitet var sämre. Efter 200 minuter ger även Xtorm upp och har då lyckats få upp laddningen från 20 till 86 procent.

Det är visserligen en acceptabel laddningsnivå men inte speciellt imponerande för ett 5 000 mAh batteri som ska ladda upp ett 3 687 mAh batteri i en Iphone 12 Pro Max. När Xtorm skriver att batteripacket är ”kraftfullt nog att ladda din Iphone minst 1,5 gång” undrar vi vad de pratar om. Inte trådlöst åtminstone.
Specifikationer
Tillverkare: XtormTestad:
September 2021
Kapacitet: 5 000 mAh
Trådlös laddning: 5 watt
Usb-c-laddning: 10,5 watt
Storlek: 103 x 65 x 15 mm
Vikt: 132 gram
Rek pris vid test: 40 euro, cirka 407 kronor
Pris: 499 kronor hos CDON