Tolv år efter att EU började klaga på att mobiltelefoner använder olika kontakter, kablar och laddare har Kommissionen till slut tröttnat på att vänta på frivillig standardisering. Ett lagförslag lades fram idag, och om det röstas igenom kommer det snart tvinga tillverkare av de vanligaste batteridrivna elektronikprodukterna att använda usb-c-kontakter och usb power delivery-standarden för själva laddningen.
EU:s lagförslag öppnar för usb-c till (nästan) alla prylar
Det är bra. Kommissionen är tydliga med att usb-c bara är senaste tekniken idag och att den förväntar sig att organisationen USB-IF som utvecklar usb-standarderna kommer fortsätta driva på den tekniska utvecklingen. Om några år kanske usb-c ersätts av en bättre kontakt, och usb-pd kommer säkert bli säkrare och kunna förse ännu högre strömstyrkor.
Under åren har det gått rykten både om att Apple kommer byta till usb-c och att företaget kommer överge en fysisk kontakt helt och hållet. EU-lagförslaget är faktiskt inte helt tydligt med huruvida det kommer vara tillåtet att sälja produkter som täcks av lagen utan någon kontakt alls, men jag tror inte ryktena om en helt trådlös Iphone är speciellt trovärdiga.
Det finns helt enkelt för många praktiska skäl att ha en kontakt. Trådlösa laddare är större och otympligare, kostar mer och kräver mer resurser i tillverkningen. De är mer felbenägna och det kan finnas platser och situationer då de inte får användas. En fysisk kontakt är även mer pålitlig för dataöverföringar och anslutning av tillbehör via adaptrar för till exempel hdmi.
Men framför allt tror jag Apple förstår att det skulle leda till enorm kritik från kunder, och som bekant är en av Tim Cooks favoritsiffror Apples ”customer sat” – kundnöjdhet. Även om Magsafe blir bättre och billigare om ett par år kommer det vara få kunder som vill betala extra för en långsammare laddare.
Apple slipper tappa ansiktet – och kan tjäna en hacka
Efter att i åratal ha varit emot en standardisering ligger det en hel del prestige i att fortsätta använda lightning-kontakten. Apple har hela tiden påstått att den är överlägsen usb-c av det ena eller andra skälet. Om EU tvingar fram bytet slipper Apple erkänna att det hade fel.
Dessutom är Apples pr-folk experter på att vinkla så att nackdelar presenteras som fördelar och tvärt om – och att låtsas som om tidigare ståndpunkter aldrig har existerat. Och usb-c, eller rättare sagt de högre hastigheterna med usb 3.0 och senare, har kanske inte behövts i Iphone tidigare men börjar nu ha en poäng.
Jag skulle inte bli förvånad om Apple presenterar Iphone 14 eller 15 med usb-c som en viktig nyhet och förbättring, och får det att låta som att det tidigare inte varit möjligt. Se på hur Apple började byta till usb-c i Ipad med lanseringen av Ipad Pro. Föreställ dig samma sak med Iphone: ”Tack vare en ny i/o-krets i A17 Bionic kan Iphone hantera usb 4.0 och thunderbolt 4 för vrålsnabba anslutningar. På Iphone 15 Pro kan du spara video i Prores-formatet direkt till en extern ssd”.
Sen ska vi inte glömma att varje byte av kontakter leder till att kunder behöver nya tillbehör och adaptrar. En liten usb-c-till-lightning-adapter för bara 299 kronor, kan det vara nåt? Eller varför inte köpa ett fyrpack så du kan fästa en på varje gammalt lightning-tillbehör.
Många tänker nog att källan till Apples ovilja att byta egentligen är kontrollen över tillbehörsmarknaden i Made for i-programmet. På det kan jag bara svara: Apple har inte lyckats stoppa andra tillbehör med lightning-kontakt, och inget hindrar Apple från att lägga till unika funktioner för dataanslutningen i usb-c-kontakten på Iphone. EU-lagförslaget gäller uttryckligen bara laddning.
Därför är det dags för Apple att kasta in handduken. Kunder efterfrågar usb-c, Apple har flera bra ursäkter och snart krävs det av lagen.