Prestandan är höjd, men det vore väl skam annars för en ny dator, då föregångaren har hårdvara från 2018. Men Mac Mini lockar av andra orsaker. Den har pressat pris, underbart tyst drift, och lyftet i grafikväg och minneshantering är något alldeles extra. Men till skillnad från nya Macbook får du mindre glädje av strömsnålheten. Ett par nedbantningar i funktion och enstaka kompatibilitetsmissar kan vara en orsak att vänta med ett byte. För den som inte gör något alltför avancerat med sin Mac är det dock ett klart lockande köp. Med Apple M1 har Macen fått sitt Iphone X-moment
Apples nya omgång Macar med M1-processorn har imponerat stort hittills. Kanske mest det skarpa prestandalyftet för Macbook Air, men även Macbook Pro har nått en ny högre grundnivå. Framför allt är den storartade batteritiden i bägge en övertygande tummen upp för Apples strategi att satsa på egen systemkrets. Nu har turen kommit till Mac Mini, som onekligen kom lite i skymundan med två bärbara Macar som snodde rampljuset.
På ett sätt är Mini den mest intressanta av de tre. Eftersom det är en konstant ansluten desktopdator är inte strömförbrukningen i M1 längre en säljande faktor. Visst, strömsnålhet är alltid bra, för miljön och ekonomin, men det påverkar inte den dagliga upplevelsen. Istället blir det här fullt fokus på prestanda.
I Mac Mini har M1 dessutom chansen att visa upp sig från sin bästa sida på den punkten. Med ett större chassi och fläktkylning som tar mer utrymme finns det i teorin möjlighet att pressa ut lite extra ur silikonet. Det verkar det också som om Apple har gjort.
M1 finns i fyra konfigurationer, med sju- eller åttakärnig grafikprocessor, samt med 8 eller 16 gigabyte integrerat ram-minne. I Mac Mini är det åtta grafikkärnor som gäller, och den modell vi testat har 8 gigabyte minne. Det är samma som vår testade 13 tums Macbook Pro, men i benchmarktester lyckas Mac Mini konsekvent prestera lite bättre, både vad gäller cpu- och grafikprestanda. Samma stilrena lilla burk att pryda skrivbordet med som alltid. Dock inte så mycket att du märker någon skillnad, utan 2-4 procent högre poäng, och ungefär samma vinst i kortare renderingstid av ett videoprojekt, uppackning av en komprimerad fil, och så vidare. Men skillnaden är så konstant under upprepade mätningar att vi kan konstatera att det inte handlar om felmarginaler.
Geekbench 5, ett syntetiskt test som kör en samling av matematiska operationer och är bra för att bedöma processorns peak-prestanda under korta, intensiva toppar ger oss precis de siffrorna:
Här är det ett större hopp mellan Macbook Air som är helt passivt kyld och de övriga två som har fläktkylning att ta till. Cinebench R23 kör maxad processorlast i en tio minuters loop, så då blir just kylningen av extra intresse. Cinebench, nu M1-anpassat. I bägge fallen handlar det om versioner av benchmarkapparna som är optimerade för M1, och det ger en fingervisning om vad datorn klarar med appar utvecklade direkt för arkitekturen. Geekbench kan också köras i ett Intel-läge som gör att den använder sig av x86-instruktioner och körs via översättningslagret Rosetta 2. Det ger en märkbar prestandaminskning, mellan 20 och 30 procent, i äldre program jämfört med M1-optimerade appar. Men då M1 är ett lyft jämfört med tidigare Intel-kretsar i dessa Macar blir det inte en försämring.
Modernisering från gammal hårdvara
Apple tar även igen mycket med M1-kretsens snabba integrerade minneshantering som bör kunna leverera en rappare upplevelse i väldigt många sammanhang, samt en av de snabbare ssd:erna i en märkesdator just nu. Det är svårt att säga exakt hur mycket de olika faktorerna påverkar i olika situationer, men på det stora hela kan du räkna med att M1-anpassade appar fått ett betydligt lyft, och att Intel-anpassade appar flyter på lika bra eller kanske lite bättre än förut.
För Mac Mini, som inte uppgraderats sedan 2018 och var kvar på lätt antika generation åtta av Core-processor, är det här en extra vässning av prestanda. Apples egna påståenden om en flerdubbling av prestanda gäller inte ren beräkningskraft, utan M1 ger nya Minin ett mer traditionellt prestandalyft i klass med vad vi förväntar oss mellan generationer.
M1 innebär ett ungefär 40-procentigt lyft för enkärniga operationer jämfört med en Mini med den bästa Intel Core-processorn, men inte ett lika stort hopp uppåt för multicore-jobb. Vi antar att det kan ha att göra med att Intel-motsvarigheten har sex kärnor som alla jobbar på fullt blås, medan M1 är en så kallad BIG.little-arkitektur, där fyra kärnor är lägre klockade och tänkta att avlasta de maxade kärnorna vid multitasking.
Grafiken stora lyftet
Men nu är inte cpu allt, och grafikprestanda är en helt annan femma. Här är den främsta orsaken att byta från Core-processor, vars UHD Graphics i tidigare Mac Mini, och i de som fortfarande säljs parallellt ett tag till, är rätt så medioker. Här pratar vi om en fyrdubbling av prestanda, vilket gör stor nytta i många sammanhang.
Det är inte en dator tänkt att spela spel på, och de lite mer krävande titlar vi testar visar att Apple har en viss uppförsbacke på den punkten. Ett spel som Subnautica, med gpu-intensivt ljus och effekthantering kan vi som allra bäst pressa upp till precis under 30 fps, och det med alla inställningar ställda till ett minimum på en 1080p-skärm, och ett cpu-intensivt spel som Cities Skylines får också kämpa för att hålla uppe bildfrekvensen.
Dessa är dock kodade för pc-hårdvara, så emuleringen blir ett extra hinder. I framtiden kan detta säkert effektiviseras och optimeras. Men det är ju främst som boost till produktiva program M1-grafiken kommer till sin rätt och där innebär den ett enormt lyft för alla de nya Macarna, inte minst för Mini som med sin äldre Intel-processor låg på efterkälken. Med låg upplösning och minimerade grafikinställningar kan vi spela spel hjälpligt. Men utan egpu-stöd får du för tillfället räkna bort nya Mac Mini som en riktig gaming-Mac.
Tyst drift lockar
Kylningen i Mac Mini gör den till den mest effektiva av de nya M1-macarna, men hade ingen berättat för oss att den hade fläktkylning hade vi knappt märkt det. För det mesta är den stilla och knäpptyst, och även när vi kör tunga spel och stresstester under längre perioder ger den som mest ifrån sig ett svagt sus.
Det gör att den lockar som skrivbordsdator för ljudproduktion, allt från minimal musikstudio till podcastdator eller anläggning för videokonferens. Vi kan ha den stående ett par decimeter från en känslig bordsmikrofon och får knappt upp ett spår av fläktljud.
Finns det trots allt detta någon anledning att hålla kvar vid en gammal Intelbaserad Mac Mini, eller att köpa en av dem istället för en med M1? Ja, faktiskt. Den nya Mac Mini kommer faktiskt med några nergraderingar. Den första, som även nämnts i samband med Macbookarna, är att M1 inte stödjer externt grafikkort via thunderbolt 3-port. Så du kan inte komplettera din Mini med en grafiklåda för en mer komplett proffs-setup, maxad skärmuppsättning och tung gaming.
Det andra är att Apple bantat ner på portarna baktill och du får här bara två thunderbolt 3-portar. M1-modellen ser också ut att ha lite mer begränsat stöd för skärmar. Till en Intel-Mac Mini kan du haka upp tre, till en M1-Mac Mini två. Snålare med anslutningsmöjligheter baktill.
Perfekt för många men inte alla
Vi skulle också rekommendera att du kanske inte slänger dig på köp-knappen, utan avvaktar lite och ser vad som händer med mjukvarusituationen. Många stora och små utvecklare har M1-optimerade versioner av sina program på gång, och att köra appar via Rosetta 2 går utmärkt… för det mesta.
En del mjukvara har dock visat sig ha problem med den nya plattformen även med Rosetta som stöd. Virtualiseringsprogram, inklusive Boot Camp, Apples egna sätt att parallellköra Windows, funkar inte. En hel del tredjeparts ljudprogramvara har också visat sig ha vissa problem och behöver extra tid för att få ut versioner som funkar antingen med Rosetta 2 eller ännu hellre med M1 direkt.
Vi hade själva även problem med att köra en hel del spel som ska vara Mac OS-kompatibla som vi försöker installera och köra via Steam. Men det visar sig vara ett problem med att de inte är klara för Big Sur snarare än att de inte går att köra på M1. I alla fall är det besked som felmeddelandena ger oss.
Håll kort och gott koll på de appar du äger och vill kunna använda, och kolla upp att de är verifierat klara för M1 och/eller Big Sur innan du tar klivet.
Specifikationer
Produktnamn: Mac Mini 2020 Testad: November 2020 Tillverkare: Apple Processor: Apple M1, 4 st Firestorm 3,2 GHz, 4st Icestorm 2,06 GHz Grafik: Apple M1 Minne: 8 GB (max 16 GB) Lagring: 256 GB ssd (max 2 TB) Anslutningar: 2st thunderbolt 3, 2st usb 3, gigabit ethernet, hdmi, hörlur Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0 Operativsystem: MacOS Big Sur Övrigt: Inbyggd högtalare Ljudnivå: 0-34 dBa Storlek: 19,7 x 19,7 x 3,6 cm Pris: Från 8 495 kr hos Netonnet.