1997 köpte Apple företaget Next Computer, efter flera års misslyckade försök med att på egen hand utveckla en moderna variant av det allt mer åldrade Mac OS. Med Next kom naturligtvis Steve Jobs, Apples grundare och numera en av världens mest respekterade företagsledare som på 14 år har lett sitt företag från ruinens brant till enorma framgångar (Apple är, i börsvärde räknat, världens tredje största företag).
2001 – Mac OS X 10.0 Cheetah
2001 – 10.1 Puma
OS X 10.1 är den enda större uppdateringen av systemet som har varit gratis.
2004 – 10.4 Tiger
2007 – 10.5 Leopard
För utvecklare innebar Leopard även många nyheter i hur de kan ta fram program för Macen. Bland annat underlättas minneshantering via en teknik kallad ”garbage collection” och Core Animation gör det enkelt att automatiskt animera delar av gränssnittet för att åstadkomma liknande effekter som Apples pulserande knappar, och fönster som ”sugs ner” i dockan.
Men orsaken bakom köpet var egentligen företagets Unixbaserade operativsystem Nextstep, ett system som Jobs och hans utvecklare på Next hade utvecklat utifrån idén om ett system som det är så lätt som möjligt att utveckla ny programvara för. Detta åstadkoms genom användandet av Objective C som programmeringsspråk och ett objektorienterat programmeringsgränssnitt (api) med olika ”kit” som gör själva programmerandet intuitivt och kräver lite kod jämfört med många andra utvecklingsmiljöer.
Så fort Jobs intog rodret vid Apple satte han sina gamla trogna utvecklare från Next på höga poster och började utvecklingen av ett nytt Mac OS baserat på Nextstep. 1999 släpptes ”Mac OS X Server” och under 2000 fick allmänheten ett smakprov på vad som komma skulle med en öppen betaversion av Mac OS X.
Därefter har Apple släppt sju större uppdateringar av systemet, alla med namn på olika stora kattdjur och med nyskapande funktionalitet:
Den allra första versionen av OS X släpptes alltså 24 mars 2001, och även om det på många sätt var långt kvar till ett system som kändes helt ”färdigt” och dugligt för professionellt bruk såg många av de saker som vi tar för givna även i Snow Leopard dagens ljus i ”geparden”. Några exempel:
- Dockan
- Terminalen
- Adressboken
- Textredigeraren
- Inbyggt pdf-system (skriv ut till pdf)
- Grundläggande förbättringar som preemptive multitasking och skyddat minne som gjorde systemet mycket mindre kraschbenäget än gamla OS 9.
2001 – 10.1 Puma
Apple skyndade sig att få ut den första uppdateringen av OS X redan under samma år, för att lösa många av de problem och begränsningar som gjorde att såväl proffsen som de mindre våghalsiga hemanvändarna oftast avstod från att installera det nya operativsystemet i Macen. I ”puman” kom en rad nyheter:
- Kraftigt förbättrad prestanda
- Dvd-spelare
- Bättre skrivarstöd
- Colorsync 4.0
OS X 10.1 är den enda större uppdateringen av systemet som har varit gratis.
2002 – 10.2 Jaguar
Den första versionen av OS X som installerades av en stor andel av Macanvändarna och där prestanda och stabilitet började bli märkbart bättre än i Mac OS 9. Specifika nyheter var bland annat Bonjour, cups-utskrifter, stöd för Windowsfildelning och Quartz Extreme som var en del i att göra gränssnittet betydligt mer responsivt.
2003 – 10.3 Panther
Framför allt en prestandaförbättrande uppdatering, som även var den första versionen som inte längre kunde installeras på äldre Macmodeller utan inbyggd usb-port. Bland nyheterna märktes:
- Safari – Apples egna webbläsare vars html-motor, Webkit, numera används i många andra program.
- X11 – möjlighet att köra Unix-program med grafiska gränssnitt.
- iChat AV – med videochatt.
- Filevault.
- Fast User Switching – stanna inloggad även sedan en annan användare loggat in.
- Exposé.
2004 – 10.4 Tiger
Tiger var den mest långlivade versionen av OS X (30 månader) och hade också en stor mängd nya funktioner och förbättringar. Bland Macanvändare som fortfarande behöver köra klassiska Mac OS-program via ”Classic” är Tiger den sista versionen som klarar det, och Tiger var även den första versionen med stöd för Intelprocessorer. Några av nyheterna i systemet:
- Spotlight – den sökfunktion med indexering som vi numera tar för given.
- Mail 2 – en ny version av Apples mejlprogram med bland annat stöd för rss.
- Voiceover – läser upp text på knappar, i menyer och många andra delar av systemet för användare med nedsatt syn.
- Automator – enklare automatisering.
- Dashboard – widgetmotorn som fortfarande har en självklar plats i många Macanvändares arbetsflöden.
- Rosetta – i Intel-versionen av Tiger var det detta emuleringslager som gjorde att alla gamla program tuffade på som vanligt (och oftast kändes de lika snabba som tidigare tack vare de betydligt kraftigare processorerna).
2007 – 10.5 Leopard
Vi börjar nu närma oss nutid, och när ”leoparden” släpptes lös i slutet av 2007 var det efter 30 månaders utveckling och en enormt lång lista på nya och förbättrade funktioner (över 300 enligt Apple). Här är några av de större:
- Back to My Mac – en del av den nya tjänsten MobileMe med vilken användare kan logga in på sina Macar var som helst ifrån.
- Boot Camp.
- ”Travar” i dockan.
- Ny Finder.
- Quick Look.
- Safari 3.
- Spaces – virtuella skrivbord som gör det lättare att jobba med många öppna program utan att ha flera skärmar.
- Time Machine – backup för alla som aldrig tagit sig för att fixa backuper.
För utvecklare innebar Leopard även många nyheter i hur de kan ta fram program för Macen. Bland annat underlättas minneshantering via en teknik kallad ”garbage collection” och Core Animation gör det enkelt att automatiskt animera delar av gränssnittet för att åstadkomma liknande effekter som Apples pulserande knappar, och fönster som ”sugs ner” i dockan.
2009 – 10.6 Snow Leopard
Dagens version av OS X har kommit väldigt långt från sitt till synes enkla ursprung och är ett polerat, stabilt och kraftfullt operativsystem som fått horder av Windowsanvändare att överge sina HP-, Dell- och Sonyburkar för att skaffa en Mac. Istället för att fokusera på nya funktioner och program satsade Apples ingenjörer på att förbättra prestanda och säkerhet samt dra ner på användandet av internminne och lagringsutrymme.
Bland de nyheter som ändå kom märks till exempel Quicktime X – den första versionen av Apples multimedialager som utvecklats med Cocoa/Objective C – och stöd för Microsoft Exchange. En intressant detalj som fått en hel del uppmärksamhet i media är att Apple övergick det gamla sättet att skriva ut storlekar på lagringsmedia (1 gigabyte = 1 024 megabyte = 1 048 576 kilobyte) till förmån för samma system som används av hårddisktillverkare (1 gigabyte = 1 000 megabyte = 1 000 000 kilobyte).
2011 – 10.7 Lion
Senare i år kommer den åttonde versionen av Mac OS X, ”Lion”. Redan nu sitter utvecklare runt om i världen och förbättrar sina program för att dra nytta av nyheterna i denna kommande uppdatering, och i sommar kommer vi alla kunna köpa och installera djurens konung i våra Macar.
Grattis Mac OS X!