Istället för Podcaster
Overcast
Itunes har spelat en viktig roll för framväxten av podcasts, men Apples Iphone-app Podcaster lever inte upp till det arvet. Den bästa podcast-appen just nu är Overcast, och den slår Apples Podcaster på i princip alla områden.

Overcast lyckas vara lättanvänd och funktionstung på samma gång, och erbjuder marknadens kanske bästa spellistefunktioner. Det skadar förstås inte heller att den är helt gratis.
Pris: Gratis (donation till utvecklaren valfritt)
App Store
Pocket Casts
Shiftyjellys pocast-projekt började som en helt okej app, men har på sistone (tack vare uppdateringar) klättrat upp och blivit en av de bästa apparna för ändamålet. Förutom det faktum att det är lätt att hitta nytt material att lyssna på, går det att konfigurera lyssningsupplevelsen efter smak och tycke.
Vill du exempelvis addera filter och sålla bort sådant du vet att du aldrig haft glädje av? Inga problem – Pocket Casts löser det. Dessutom har appen stöd för videocasts och erbjuder cross-platform-stöd för Android.
Pris: 40 kr
App Store
Soundcloud
Om du inte är ett superfan av poddar, men ändå vill avnjuta ett avsnitt då och då, är Soundcloud ett fint alternativ. Du kan skapa egna spellistor med din favoritmusik (japp, det funkar även på det området!) och du kan enkelt följa dina favoritpoddar.

Att hitta bra material kan dock vara svårt, vilket är en nackdel. Å andra sidan finns topplistor med det mest populära materialet. Kanske hittar du något nytt du aldrig tänkt på?
App Store
Istället för Pages
Microsoft Word
Apples ordbehandlare Pages är en evig silvermedaljör, alltid i hasorna på dominanten Microsoft Word. Det är knappast någon skräll att samma säk även gäller på IOS, där Word är den bästa ordbehandlaren till plattformen just nu.

Pris: Gratis/abonnemangskostnad för full åtkomst
App Store
Google Dokument
Precis som Googles övriga IOS-appar, är Google Dokument kopplade mot molnet. Detta innebär att det du skriver inte sparas fysiskt utan skickas till en server.
Fördelen med Google Dokument är att appen från start har stöd för grupparbeten – något Apples Pages först fått på sistone. Att tjänsten är helt gratis (till skillnad från Pages till äldre Apple-produkter) gör ju det heller inte sämre.
Pris: Gratis
App Store
Istället för Kalender
Fantastical 2
Apples inbyggda Kalender-app erbjuder få inställningar och är dålig på att utnyttja skärmytorna. Här har Apple en hel del att lära av den utmärkta rivalen Fantastical.
Pris: 50 kronor
App Store
Things
Med Apples kalender kommer du långt, men inte hela vägen. Appen saknar ordentliga påminnelser (även om funktionen finns där) och Things fyller det glappet och underlättar din vardag.
Gratis är dock Things inte och 109 kronor är vad du får pynta upp. Å andra sidan, för att lösa livspusslet kan det vara värt besväret.
Pris: 109 kronor
App Store
Istället för Anteckningar
Evernote
Visst, Apples Anteckningar har blivit bättre med åren. Nuförtiden kan vi till och med infoga foton och kladda ned små teckningar.
Pris: Gratis/abonnemangskostnad för full åtkomst
App Store
Onenote
Även Microsoft har en ersättare i form av Onenote. Applikationen är kompatibel med Office 365 och är en aningen kraftfullare än Apples dito – trots IOS 10-uppdateringen.
Onenote är gratis att ladda ner och synkroniserar fint med din desktopdator.
Pris: Gratis
App Store
Simplenote
Här är ännu en fullvärdig utmanare till Anteckningar och synkroniserar, liksom Apples variant, via molnet. Dessutom kan du dela anteckningar med andra användare för att samarbeta i ett projekt eller få åtkomst till samma lista.
För att komma igång behöver du ett konto som du registrerar direkt när du öppnar appen för första gången. Och vill du sortera anteckningarna så går det med etiketter samt att du kan nåla fast viktiga texter.
Pris: Gratis
App Store
Istället för Kalkylator
Calcbot
Det är inget större fel på Iphones inbyggda miniräknare. Den duger för de flesta tillfällen.
Pris: Gratis (20 kronor köp i app)
App Store
Pcalc Lite
Det finns massvis med miniräknare på App Store men en som står ut i mängden, just på grund av det faktum att den är gratis och har stöd för Apple Watch, är Pcalc Lite.
Och som pricken på i:et är ikonen 42. Meningen med livet är alltså att räkna ut svåra formler, direkt på handleden. Perfekt.
Pris: Gratis men det finns en ännu bättre fullversion för 109 kronor
App Store
Istället för Musik
Spotify
Apple Music lanserades med stora löften, men vi är fortfarande inte övertygade om tjänstens påstådda förträfflighet. Kanske är det mest på grund av gammal vana, men vi tycker att strömningsveteranen Spotify har en mer lättanvänd app.
Pris: Gratis/abonnemangskostnad för reklamfri och full åtkomst
App Store
Istället för Väder
Yahoo Väder
Den gamla webbgiganten Yahoo kanske inte är teknikindustrins mest spännande företag, men deras app Väder är faktiskt snäppet trevligare än Apples.
Pris: Gratis
App Store
Weather Underground
Det här kan vara den ultimata väder-appen med stöd för Iphone, Ipad och Apple Watch. Tack vare ett nätverk på över 200 000 personliga väderstationer, får du exakta prognoser och vilka väderförhållanden som råder hos dig just nu.
Dessutom kommer appen med en interaktiv radar, varningar och mycket mer. Att prata om vädret med grannarna i hissen blir framöver helt överflödigt.
Pris: Gratis
App Store
Istället för Ibooks
Bokon
Ibooks är en tjusig app med ett hyggligt utbud av e-böcker, men tjänsten har sina brister. De flesta böcker som säljs genom Ibooks är nämligen låsta till Apple, behäftade med ett kopieringsskydd som gör att de bara kan visas på Apple-enheter.
Pris: Gratis. Observera att böcker kan köpas i appen men är billigare på Bokons sajt
App Store
Istället för Icloud Drive:
Google Drive
Apples molntjänst för lagring av filer är smidig på många sätt och vis. Exempelvis autosynkroniserar den alla dina filer från Macen (om du har dem på skrivbordet), och det kostar inte jättemycket att uppgradera från de 5GB som ingår. Däremot är Icloud Drive inte lika smidigt om du vill dela filer med vänner som sitter med Android och Windows.

Där är Google Drive bättre. Förutom det faktum att 15GB ingår helt gratis, är gränssnittet på IOS så mycket mer lättnavigerat än Icloud Drive. Beräkna även in det faktum att Google har alternativ på 100GB för de som är i behov av mer än 50GB men inte så mycket som 200GB. Och då har vi inte gått in på hur enkelt det är att hantera via webbläsaren på en dator.
Pris: Gratis men kan uppgraderas till mer lagring för en månadskostnad.
App Store
Dropbox
En annan uppstickare värd att nämna, och som är i klass Google Drive, är gamla hederliga Dropbox. Även här sparkar gränssnittet rumpa med Apples dito och Dropbox är dessutom otroligt “delningsvänligt”.

Bara en sådan grej som att du får 500MB per värvad vän (max 16GB för gratiskontot) får oss att applådera av lycka. Ser och lär Apple.
Pris: Gratis men kan uppgraderas till mer lagring för en månadskostnad.
App Store
Istället för Mail:
Inbox by Gmail
Om du är en hängiven Googles mailtjänst är den dedikerade appen ett måste. Förutom det mest uppenbara att den på bästa sätt hanterar din mail, kommer appen med en rad trevliga funktioner så som “Påminnelser” och “Skjut upp” där du kan få påminnelser om att svara på ett meddelande samt lägga bestyr framåt i tiden.

Med “Sök” hittar du enkelt i din inbox och “Viktigt” får du snabbt den viktigaste informationen utan att behöva öppna mailet.
Pris: Gratis
App Store
Vmware Boxer
Enligt beskrivningen på App Store ska detta vara den snabbaste, mest innovativa appen för e-post, kalendrar och kontakthantering. Av vårt snabba test att döma är det svårt att säga emot.
Appen har stöd för gmail, Outlook, Exchange (2007 och upp), Yahoo, Hotmail, Icloud och Imap-baserade e-postkonton. Bland annat kan du anpassa dina svepningar beroende på om du vill radera, arkivera och du kan koppla applikationen mot Dropbox, Google Drive samt Evernote. Och är säkerhet viktigt för dig – då kan du låsa din e-post med en PIN-kod.
Pris: Gratis
App StoreIstället för Kamera:
Pro Camera
Apples egen kamera-app duger till mycket, men vill du få proffsfunktioner som brusreducering och ta bra bilder i extremt dåliga ljudförhållanden, är det en god idé att investera i Pro Camera.
Det är den dyraste kamera-appen på marknaden, men å andra sidan får du ut mycket mervärde till priset av en pizza. Och den presterar mer än väl när det krävs.
Pris: 55 kronor
App Store
Instagram
Facebooks bildapp är mer av ett socialt medie och tillför egentligen inga funktioner som Apples kamera inte erbjuder. Däremot är det ett av de största forumen för bildintresserade och kan ge en god skjuts på vägen mot ett liv som proffsfotograf.

Dessutom har Instagram gott om filter för att ge dina bilder den där härliga retrokänslan. Och det är ju alltid uppskattat, inte sant?
Pris: Gratis
App Store
Istället för Safari
Dolphin Web Browser
Safari i all ära men när det kommer till snabbhet – då är Dolphin mycket kvickare. Webbläsaren är dessutom gratis och innehåller smarta funktioner som synkronisering med molnet, surfa med gester, sidofält, tabbar och mycket mer.

På App Store skriver utvecklarna att det är en personlig webbläsare och vi kan inte annat än att skriva under på det. Tack varje möjligheten att ha en bakgrundsbild blir surfandet aldrig trist.
Pris: Gratis
App Store
Opera Coast
Den här webbläsaren kommer från skaparna av klassiska Opera och är superenkel att använda, och supersnabb. Dessutom kan du snabbt och enkelt följa olika hemsidor (exempelvis Macworld) för att alltid hålla dig uppdaterad.

Opera Coast statsar en hel del krut på säkerhet för att du ska slippa springa på trubbel när du surfar runt på nätet.
Pris: Gratis
App Store
Istället för Kartor
Google Maps
Apples kartor må ha blivit bättre, med Google Maps är fortfarande herren på täppan. Förutom vägbeskrivningar, tidtabell för lokaltrafiken, kan Google Maps även förse dig med lokala störningar, information turistmål och mycket mer.

Google Maps är helt gratis och fungerar även med Apple Watch. Som hittat för den som letar efter snabbaste vägen.
Pris: Gratis
App Store
Topo Maps+
Ibland vill du kanske få mer detaljer om naturen när du är ute och går. Där fallerar ofta både Apple Maps och Google Maps – men Topo Maps+ fixar biffen.

En bättre kartapp för den alpina vandraren hittar du inte.
Pris: Månadskostnad från 159 per månad.
App Store
Istället för Aktier
Stock Tickerpicker
Apples aktie-app har hängt med från releasen av den allra första Iphone. För de ointresserade är den överflödig och för börshajarna en aningen klen.

Stock Tickerpicker gör allt Aktier gör och lite till. Den kostar dock och 50 kronor får du pynta upp för att få stenkoll på världens aktiemarknader.
Pris: 50 kr
App Store
Stocks Tracker
Om du inte är beredd att betala för en aktieapp är gratisversionen Stocks Tracker ett alternativ. Med den kan du följa marknadens uppgång och nedgång live och ha fullständig koll på alla dina investeringar.

Gratisvarianten kommer dock med reklam som du blir av med om du betalar 109 kronor. Vill du får fullprisversionen kostar den 169 kronor.
Pris: Gratis (med reklam)
App Store