Apples nya mobila operativsystem har nästan två veckor på nacken, och det är dags för betygsättning. Här går vi igenom alla de viktigaste funktionerna i IOS 10, med vårt omdöme om nyheterna. Avslutningsvis sätter vi ett definitivt betyg.
Meddelanden får liv och rörelse
IOS mest använda app får så många nyheter i IOS 10 att du knappt kommer känna igen det:
Du kan numera ändra hur pratbubblan visas för att visa mer känsla: Stor och högljudd, liten och tyst, eller hemlighetsfull (innehållet är dolt bakom ”osynlig bläck” och du måste skrapa fram det för att se).
En ny funktion gör att du kan göra handskrivna meddelanden som ritas fram hos mottagaren precis som du skrev dem.
Förgyll meddelandet med en animation som täcker hela skärmen. Du kan välja bland exempelvis ballonger, discoljus och konfetti.
Tapback heter en funktion som funnits i exempelvis Slack och gör att du kan lägga till en av sex reaktioner på ett meddelande direkt ovanpå det utan att skicka ett nytt meddelande.
Du kan lägga på effekter och små teckningar på bilder och videor du skickar. Det här fungerar ungefär som speciella svaren du kan skicka i Meddelanden för Apple Watch.
När du visar emojitangentbordet markeras alla ord i ditt meddelande som finns som emoji, och du kan byta ut dem mot emojin genom att helt enkelt trycka på ordet i fråga. Pizza blir en pizza-emoji, fotboll en fotboll, och så vidare.
Imessage Apps – utvecklare kan göra sina appar tillgängliga inifrån Meddelanden för att hämta innehåll, göra beställningar och mycket mer.
Stickers påminner om samma funktion på Facebook, och innebär att du kan välja och vraka bland en massa små animationer.
Länkar till bilder och filmer visas nu direkt i meddelandena precis som på Facebook.
Siri öppnar för utvecklare
Efter fem år får Siri till slut stöd för tredjepartsintegration. Utvecklare får ett gränssnitt för att få appar att kommunicera med Siri, vilket gör att användaren kan använda Siri för att kommunicera med apparna.
Det här gör till att börja med att du kommer kunna öppna appar med Siri och interagera med dem på olika sätt. Under Apples presentation visade företaget bland annat hur du kan be Siri beställa en bil med Uber, skicka ett meddelande med Wechat och skicka en slant med Square.
Vad utvecklare kan göra är att bygga små Siri-pluginer som talar om för Siri vilka ”domäner” och ”intentioner” appen kan hantera. Det första är områden som att skicka meddelanden, att leta efter foton eller att ringa röst- och videosamtal. Totalt finns nio domäner. Det andra är handlingar för enskilda domäner, till exempel ”skicka meddelande”, eller ”avsluta samtal”. För vissa domäner kan det finnas många möjliga intentioner, medan andra är enklare med färre möjligheter.
Det handlar alltså inte om helt fri integration där utvecklare kan hitta på helt nya sätt att använda Siri, utan fungerar mer som Tillägg i IOS.
Home – Homekit får äntligen fristående app
Efter två års väntan har Apple till slut byggt en egen app för att styra alla smarta hemprodukter som har stöd för Homekit. Home, som den naturligtvis heter, kan förutom att styra enskilda prylar användas för att skapa olika förinställningar. Du kan till exempel ha en ”sängdags”-profil som släcker, kontrollerar att ytterdörren är låst och garageporten stängd, sänker värmen en aning och annat som hör till nattrutinen.
MacWorld tycker:
Meddelanden: Att en av de största uppdateringarna i Apples numera kanske viktigaste operativsystem, IOS, är appen Meddelanden säger något om hur viktig den här appen är för Apple. Apple talar inte sällan om hur många som använder appen dagligen, och är noga med att påpeka att det här är den mest använda appen på IOS.
Men Meddelanden har halkat efter konkurrenter som Snapchat och Facebook Messenger, och ärligt talat känts lite stelt. Det kan vi inte säga om nya Meddelanden. Nu fullkomligt sprudlar meddelande-appen av roliga funktioner, stora emojis och ”handskrivna” ord. För att inte tala om alla appar vi nu kan ladda ned och använda direkt i appen.
När vi nu också kan använda Meddelanden för att snabbt och enkelt ta en bild, dela den, ja till och med rita på den är det omöjligt att inte tänka på hur Snapchat har påverkat moderna sociala medier i mobilen. (Återstår bara att se när Snapchat-liknande filter som gör oss till gulliga hundar kommer som en app till Meddelanden).
Ibland hör har vi hört folk uttrycka en viss skepsis till allt detta, att det inte känns riktigt “seriöst,” som något Apple borde ha överlåtit till andra företag som Snapchat att leka med. Men vi gillar lekfullheten.
Det här var en välbehövlig uppdatering, och vill vi inte skicka meddelanden med konfettiregn eller låta våra textbubblor landa med en smäll på mottagarens skärm, då är det enkelt att bortse från de nya lekfulla funktionerna. Utan dem ser Meddelanden ut precis förut, med enbart några diskreta symboler som avslöjar att det finns mer att upptäcka för den som vill.
Nya Meddelanden fungerar relativt buggfritt, och är ärligt talat rätt kul. Däremot är det kanske inte alltid så intuitivt som Apple prylar brukar vara kända för. Det är inte helt självklart vad alla nya symboler egentligen betyder, utan det krävs att användaren provar och letar sig fram.
Siri: Även hos Siri har det hänt en del del. Siri är inte lika rolig som nya Meddelanden är, men hon kan fortfarande vara ordentligt syrlig ibland – och framför allt – hon har blivit lite smartare. Det var hög tid för Apple att öppna upp Siri för tredjeparts-appar. Hade de inte gjort det nu hade vi undrat vad Apples långsiktiga plan för röstassistenten egentligen var.
Det återstår fortfarande att se hur (och om) app-makarna där ute drar nytta av Siri, och om det på något betydande sätt kommer förändra hur vi interagerar med våra mobiler. Tills dess är det i alla fall bra att vi har möjligheten att kalla på en bil eller starta ett träningspass med rösten, om vi vill det.
Hem-appen: De allra flesta tänder fortfarande sina lampor på väggen och har inte garagedörrar som öppnas via mobilen eller lås som är uppkopplade till nätet. Men för de som ändå har detta är hem-appen en välkommen nyhet. Det här är också ett viktigt sätt för Apple att förbereda sig och göra Apples produkter till det självklara navet i framtidens smarta hem.
Hem-appen finns även till Apple Watch och Apple TV. Med Siri kan vi höja temperaturen, eller starta exempelvis ett “lämna hemmet”-scenario där lampor släcks, ytterdörren låses och så vidare. Just nu är det här Apples bästa svar på Amazons Echo-lösning (men det finns anledning att hålla ögonen öppna efter nyheter på denna front).
Musik redesignat
Ryktena sade att Apple Music skulle få en ny design, och så är också fallet. IOS 10 har en ny Musik-app med förändringar i både gränssnittet och den grafiska formgivningen.
I det nya gränssnittet är flikarna Bibliotek, För dig, Bläddra, Radio och Sök. Connect är kvar men du hittar det som en sektion under För dig (förmodligen eftersom så få använder det). För de många användare som har köpt musik i biblioteket är det en välkommen nyhet att denna får en egen flik – inte minst eftersom det gör det lättare att spela musik när du inte har internetåtkomst.
Spelar nu-fönstret kan numera visa sångtexter. Det är bara att skrolla ner så dyker de upp.
Smartare smart tangentbord
Apples smarta tangentbord Quicktype har utökats med funktioner för att känna igen sammanhang och ge förslag utifrån det. Det innebär till exempel att du efter att ha skrivit ”Annas nummer är” får förslag från adressboken, och att ”jag är ledig” kan ge förslag ur kalendern.
Tangentbordet har också fått stöd för att skriva på flera språk samtidigt utan att manuellt byta språk, för de språk som förutseende textinmatning fungerar för. Du kan alltså blanda exempelvis japanska och franska.
Tyvärr vet vi fortfarande inte om och när Quicktype-tangentbordet kommer få stöd för svenska.
Smartare sök och Minnen i Bilder
I IOS 10 använder Bilder neuronnät för att bygga upp en artificiell intelligens över dina foton. Detta innebär inte att dina bilder skickas iväg till Apples servrar, utan allt sker direkt på enheten, tack vare Apples moderna A-processorer. Funktionen innebär att du till exempel kan söka efter innehållet i bilder, som ”strand” och ”hund”.
En ny flik kallad Minnen kan automatiskt sätta ihop filmer av dina gamla foton och videor. Du väljer ett tema och hur lång filmen ska bli, så fixar appen resten, inklusive passande bakgrundsmusik.
Craig Federighi sa när han presenterade funktionen: ”Vi har alla en massa bilder och filmer som vi aldrig tar oss tid att sortera och sätta ihop till något vi faktiskt vill titta på”. Vi hoppas att det fungerar lika bra som under Apples uppvisning.
Tangentbord: Nyheter som sammanhangsbaserade textförslag, som det kallas, och stödet för att skriva på flera språk samtidigt utan att manuellt byta mellan språken, är trevliga tillägg – för de som har lyxen att kunna använda det.
I Sverige kan vi nämligen glömma detta. Svenska språket är inte tillräckligt stort för att Apple, än så länge, ska prioritera dessa funktioner här. Inte heller får vi den sedan tidigare presenterade funktionen ”Förutseende textförslag.” Men Siri på svenska har vi fått, så det är inte omöjligt att vi får se även ett smartare tangentbord på svenska inom några år. Emojify kallas det – att göra om ord till emojis. Användbart? Tjaa.. Det är nog upp till användaren att bedöma. Det fungerar i alla fall på svenska. Tills dess får vi glädjas åt att kunna ”översätta” svenska ord till emojis. Och! Glöm inte heller att lyssna på de nya knappljuden i tangentbordet, de är rätt trevliga.
Bilder: Det är helt sant det Federighi säger om våra bilder. Oftast stannar de på våra mobiler, och vi glömmer bort dem. Vi har testat att sätta ihop några Minnen i nya Bilder-appen. Bilder, videor och tidsförskjutningar från vissa platser eller tidsperioder komponeras automatiskt med musik och blir till en video som vi sen kan spara. Resultatet kan också justeras genom att ändra längden, eller att göra stämningen gladare, mer ”episk” (jo, faktiskt) eller lite mer sentimental. Det är effektivt, och faktiskt rätt bra. Lite märkligt är det såklart när det dyker upp en skärmdump, en bild på ett dokument, eller något annat oväntat, som råkar hamna i videon bara för att platsen bilden är tagen på råkar vara densamma.
Kanske får vi bli lite bättre på att rensa bort onödiga bilder om ”Minnen” ska bli riktigt bra. Men det här är ändå mycket bättre än att bara låta bilderna skräpa på vår Iphone eller i Icloud. Och när vi nyper oss i armen och påminner oss om att det trots allt är en dator, som egentligen inte alls vet vad som är värt att minnas och inte, blir det ännu bättre.
Vi drog på smilbandet åt gamla minnen som dök upp, flera gånger. Och det är ett bra betyg.
Väck genom att lyfta
En trevlig nyhet är att IOS får stöd för en funktion som Apple Watch har haft sedan den släpptes. Du kommer numera kunna lyfta Iphone eller Ipad för att kika på skärmen och vips vaknar den. Det gör både att du slipper trycka på hemknappen och riskera att låsa upp den i onödan (touch id har ju blivit ganska snabbt), och att det helt enkelt går fortare.
Förutseende förslag i Kartor
Kartor har också blivit lite smartare, och kan nu ge förslag på vägbeskrivningar utifrån ditt sammanhang. Är du på väg hemifrån en vardagsmorgon kanske kan du få förslag som dagis och jobbet, medan du en lördagseftermiddag kan få förslag utifrån vad du har brukar göra vid den tiden.
När du visar vägbeskrivningar visas trafikläget som olika färger längs din rutt, och du kan snabbt få förslag på alternativa resvägar om din vanliga väg är igenkorkad.
Apple har också skapat ett gränssnitt för utvecklare så att de kan koppla in sina appar i Kartor. Det gör att du till exempel kan boka bord med Opentable eller beställa en taxi direkt i appen.
Voip-tjänster i Telefon-appen och transkriberad röstbrevlåda
Skype, Vyber och andra appar kommer nu kunna integrera sig i Telefon-appen, så att du kan ringa en kontakt med någon av dessa tredjepartstjänster direkt därifrån. Du kan välja vilken tjänst du vill ringa varje kontakt med som standard – du kan alltså exempelvis ha din partner på Facetime, mormor på vanliga mobilnätet och en kompis på Skype. När någon ringer via en av dessa tjänster visas det inkommande samtalet precis som vanliga mobil- och Facetime-samtal i helskärm med bild på kontakten.
En annan nyhet är att röstbrevlådan kan transkriberas. Apple påpekar speciellt att det här fortfarande är något som testas som betaversion, och det kan alltså hända att det inte är helt färdigt när IOS 10 släpps. Men vad det gör är att lyssna på röstbrevlådan och skriva av vad som sägs så att du slipper lyssna av allt själv. Apple har dessutom tagit fram en funktion som ska kunna markera enskilda meddelanden som spam, vilket företaget påpekar är ett stort problem i till exempel Kina.
News
News har också uppdaterats, men eftersom appen bara har stöd i USA, Storbritannien och Australien spelar det inte så stor roll. Vi kan inte annat än sucka lite över hur segt det går för Apple – News har rullats ut långsammare än Apple Pay som kräver betydligt mer i form av myndighetstillstånd och annat.
Väck genom att lyfta: Vi har testat detta på en Iphone 6S. Skärmen vaknar oftast när vi vill och visst är det skönt att slippa något extra knapptryck, allra helst när vi bara vill kolla missade notiser. Ibland tänder den skärmen utan att vi bett om det, till exempel när vi tar upp telefonen för att flytta den eller sätta den i fickan (extra irriterande är det när batteriet börjar krypa längre och längre ned på det röda…). Bara användare med Iphone 6S och Iphone SE eller senare har tillgång till denna funktion.
Kartor: Funktioner som gör våra appar smartare och mer förutseende är välkommet (så länge det sker med någon sorts integritet i behåll). För många är ändå Google Maps fortfarande det bättre valet – inte minst i Sverige då vi kan få information om öppettider, lokaltrafik och liknande. Inte desto mindre viktigt att Kartor blir bättre, många nöjer sig med det som kommer förinstallerat på telefonen.
Vi gillar också att nya kartor är mycket enklare att använda med en hand, med bland annat ett sökfält som stannar precis ovanför tangentbordet istället för att sticka upp i toppen. Fler appar borde anamma detta. Så här ser det numera ut längst ned i Kartor-appen. Enkelt att nå sökfältet med tummen, även på större telefoner. Mer än bara telefonen: Det har sagts förut, men för många telefon-appen är en av de funktioner vi använder allra minst. Istället har det ersatts av appar som låter oss ringa på internet. Att Apple faktiskt låter dessa appar helt ta över skärmen på samma sätt som Apples inbyggda appar är ärligt talat lite olikt Apple, men vi gillar det starkt. En transskriberad röstbrevlåda verkar vi dock få vänta ett tag till på. God natt, slide-to-unlock Den allra första funktionen som Steve Jobs visade på Iphone i januari 2007 var slide-to-unlock – svep åt höger på skärmen för att öppna telefonen. Den enkla och eleganta funktionen fick publiken att dra efter andan, har legat bakom flera av Apples stämningsansökningar mot Android-tillverkare, och har hängt med i IOS hela vägen till version 9.
Men med IOS 10 försvinner den. Istället räcker det med att trycka på hemknappen för att få fram lösenordsinmatningen, om touch id inte funkar. Det är snabbare, och eftersom en stor majoritet av användarna idag har en telefon med touch id är det egentligen en naturlig utveckling.
Istället för lösenordsinmatning har IOS 10 genvägar till kameran och de nya widgetarna som numera finns på låsskärmen, genom att svepa åt höger och vänster. Det är en mycket mer praktisk användning av låsskärmen.
Det känns lite vemodigt och vi kommer sakna slide-to-unlock, men Apple är Apple och ingen funktion är helig.
Nya emoji
Apple har lagt till många nya emoji i IOS 10. Sedan den fjärde utvecklarbetan ingår hundratals nya och uppdaterade emoji som framför allt ska göra dessa små ikoner mer jämställda på alla fronter. Många emoji för yrken, hobbyer, sporter och annat som tidigare bara hade en manlig variant har nu även fått en kvinnlig, och variationen i hudfärg har också ökat rejält.
Den mest omskrivna emoji-nyheten är dock att pistol-emojin har bytts ut till en illgrön vattenpistol. Ett politiskt ställningstagande om något, från ett företag som under Tim Cooks ledning inte drar sig från att uttala sitt stöd i viktiga frågor som HBTQ-rättigheter, vapenkontroll och miljö.
Det här är ganska signifikant för IOS 10-uppdateringen. Ingenting är heligt. Utvecklingen går snabbt i en värld där smartphone-marknaden blivit mättad och försäljningen av Apples viktigaste produkt (Iphone) planar ut – utvecklingen fortsätter i rasande takt mot allt mer av virtual reality, självkörande fordon och artificiell intelligens inbakat i våra lurar. Här finns ingen tid eller plats för ett sentimentalt Apple.
Till och med nya emojis blir i dessa tider symboler för Tim Cooks Apple – ett på flera sätt mer politiskt Apple som är aktivt i frågor gällande integritet, jämställdhet och HBTQ-rättigheter.
Omdöme IOS 10
Med IOS 10 har Apple visat att de tar mjukvara på lika stort allvar som hårdvara. Även om vi inte sett någon karaktäristisk Apple-video med en superfokuserad Jonny Ive förklara tanken bakom de minsta av detaljer i nya IOS 10, är det här ändå en ordentlig satsning på det som driver våra Apple-prylar.
Här finns en helt ny låsskärm som låter oss göra mer, widgets som vi faktiskt vill använda och som är lätta att hitta till – och ett helt gäng ordentligt uppdaterade inbyggda appar. Låsskärmen är betydligt mer användbar, inte minst på Ipad, och vi kan agera på flera sätt och få mycket information utan att ens låsa upp enheten.
Ibland blir det något steg för mycket på alla de telefoner som inte är utrustade med 3D Touch. På en notis måste vi först svepa åt vänster för att få upp alternativet ”Visa,” och först efter det kan vi trycka på exempelvis ”Snooze”. Här behandlas 3D Touch-enheter bättre, när det borde ha gått att komma runt detta problem med ett långt tryck, istället för allt svepande. Vi kan göra mer, svara mer, och få mer information utan att behöva gå in och ut ur appar hela tiden i IOS 10. Här är några widgets, nu mer lättillgängliga än tidigare. Att IOS 10 är en verklig satsning på Apples mjukvara visar sig också i den kraft som lagts ned på Siri och Meddelanden. Siri öppnar upp sig för tredjeparts-appar, vilket faktiskt är mer än vad Google gjort med sitt ”Google Nu” (Google kräver ett partnerskap med det företag som vill komma åt röstassistenten).
Kraftigt uppdaterade Meddelanden ger oss också en försmak på Apples påstådda sociala satsning. Det är ett Apple som vill ha flera ben att stå på. Det räcker inte bara att att göra utmärkt hårdvara och hoppas att folk ställer sig i kö för detta. Med hårdvaran måste mjukvara och tillhörande tjänster (som Icloud) vara lika klockren. Numera kan vi också komma åt widgets på hemskärmen – om vi har en 3D Touch-utrustad enhet. Överlag tycker vi det här är en riktigt bra uppdatering. Med undantag för några mindre problem tycks det dessutom vara relativt buggfritt. Det fungerar närmast smärtfritt även på äldre enheter. Vi har testat ”tian” på Iphone 5S och Iphone 6S, och det flyter på fint utan märkbara förändringar i prestanda eller batteritid även på den äldre 5S.
Framför allt är det här en rejäl uppdatering, med flera funktioner vi väntat på – och ett par överraskningar (Meddelanden är mer galet – och roligt – än vi trott). IOS blir ett mer och mer komplett system – vilket är tacksamt, då det för många är det allra viktigaste och mest använda operativsystemet.
Ju mer vi använder det, desto mer kraftfullt behöver det vara, och här finns allt från en hemskärm som kan göra mer till appar som är smartare och i högre grad förutser våra vanor. IOS 10 är en av de största och bästa uppdateringar vi hittills sett till Apples IOS-enheter.
Fakta: IOS 10
Funktion: Operativsystem till Iphone och Ipad Version: 10.0.1 Tillverkare: Apple Pris: Gratis uppdatering Mer info: apple.com/se/ios/ios-10/
Låsskärmen låter oss göra mer Widgets är användbart och lättillgängligt Meddelanden är kul (för den som vill) Stabilt redan från början
Vi kan fortfarande inte välja våra egna standardappar Siri är, vid sidan om tredjeparts-apparna, inte så smart
Betyg: 9 av 10
Så uppdaterar du till IOS 10
Den 13 september släpptes IOS 10 i skarp version. Följande nyheter lyftes fram i den medföljande dokumentationen:
Meddelanden låter dig nu uttrycka dig på helt nya sätt och få tillgång till dina favoritappar direkt i konversationerna.
Siri fungerar nu tillsammans med appar från App Store när det gäller att skicka meddelanden, ringa samtal med mera.
Kartor har ett helt nytt utseende och tillägg så att du kan göra bokningar och beställa skjutsar.
Bilder är helt nyutformat och innehåller intelligent sökning som gör det enklare att hitta människor, platser och annat samt nya och snygga sätt att återuppleva dina minnen.
Hem är en ny app som låter dig hantera alla dina produkter för hemautomatisering på ett och samma ställe, enkelt och säkert.
Apple Music har fått en helt ny utformning och hela upplevelsen är ännu klarare och enklare.
Apple News är nyutformat med djärv typografi, starka färger och uppdelade avsnitt som gör det lättare att hitta artiklar om specifika ämnen.
Det är nu snabbare och lättare att hitta den information du behöver, med en nyutformad låsskärm och bättre integrering med 3D Touch.
QuickType-tangentbord lägger till nya emoji-symboler, möjlighet att skriva på flera språk och kontextkänsliga förutsägelser som utnyttjar tekniker från neurala nätverk.
Föreslagna aktiviteter och kontaktuppgifter läggs till i appar baserat på information som hittas i Mail.
Nedan listar vi allt du behöver göra inför uppdateringen:
1. Uppdatera allt annat
Innan du uppdaterar systemet på Iphone eller Ipad är det en bra idé att först se till att du har uppdaterat alla appar till senaste versionen. Många utvecklare släppar uppdateringar nära lanseringen av det nya systemet med fixar för buggar som uppstår på grund av systemuppdateringen. Öppna App Store -> Uppdateringar och välj Uppdatera alla.
Om du har en Apple Watch är det ett bra tillfälle att se till att du har en backup av den också. Apple har tyvärr gjort det en aning krångligt. Vad du måste göra är att bryta parkopplingen till Iphone. Då sparas en backup i telefonen, och du kan sedan parkoppla dem igen.Det är också en bra idé att se till att du har senaste versionen av Itunes på datorn, speciellt om du brukar synka med den.
2. Försäkra dig om att nödvändiga appar fungerar
Vid nästan varje stor systemuppdatering – av både IOS och OS X – har något program som vissa användare verkligen behöver slutat fungera. Tills utvecklarna får ut en uppdatering finns inget att göra utöver att använda en annan enhet eller återgå till tidigare systemversion (vilket inte är det lättaste med IOS).
Om du har någon app du bara måste ha bör du alltså kolla hos utvecklarna att den fungerar. Det kan vara din banks app, någon viktig kommunikationsapp du har i jobbet, eller något annat. Riktigt gamla appar som inte har uppdaterats på länge ligger alltid i riskzonen för att sluta fungera.
3. Se till att du har loginuppgifter till hands
Du måste logga in på Icloud igen efter uppdateringen, så se till att du kommer ihåg eller har lösenordet till hands. Annars kan det bli svårt, speciellt om du inte har några andra betrodda enheter och använder tvåfaktorautentisering.
4. Passa på att rensa
Om din Iphone eller Ipad har snålt tilltaget lagringsutrymme kan det vara bra att rensa lite innan uppdateringen. Inte bara för att få plats med själva uppdateringen – ett problem som var betydligt större innan IOS 9.
Vi har sagt det förut och vi kommer fortsätta att säga det varje år: Ta alltid en färsk backup innan en stor systemuppdatering. Om du inte har för vana att backa upp varje dag är det ännu viktigare nu, då det kan bli riktigt otrevligt om något går snett och du måste installera om utan en backup.
Om du vanligtvis använder Icloud för backup kan det vara ett bra tillfälle att göra en lokal backup på datorn med Itunes. Det gör att du har backup på två ställen, men framför allt att det går avsevärt fortare att återställa om du mot förmodan måste göra det.
Tänk på att “Kryptera Iphone-säkerhetskopian” måste vara ikryssat för att Itunes-backupen ska kunna innehålla lösenord och data från Hälsa och Home Kit. Icloud-backuper är alltid krypterade så där ingår alltid all data.
Så uppdaterar du
När det väl är dags att uppdatera kan du välja två vägar: Trådlöst direkt på enheten eller via Itunes. Det senare får numera mest ses som en nödlösning om det krånglar på enheten. Det är både snabbare och enklare att låta IOS sköta uppdateringen på egen hand. Öppna Inställningar -> Allmänt -> Programuppdatering och välj Hämta och installera.
När trådlösa uppdateringar var nytt rekommenderade vi ofta att uppdatera via Itunes eftersom det kunde bli problem. Idag går det nästan alltid smidigt och du kan till och med låta systemet uppdatera medan du sover. Då behöver du bara skriva in Icloud-lösenordet igen på morgonen och vips är du igång.
Om du vill vara på den riktigt säkra sidan kan du låta bli att uppdatera de första 2–3 dagarna. Då ger du oss och andra tid att hitta och rapportera om eventuella buggar som trots de många betaversionerna ändå har smugit sig in i IOS 10. Dessutom kommer trycket på Apples servrar ha minskat och risken för att uppdateringen fastnar när den ska bekräftas av Apple går från pytteliten till obefintlig.
Vad är systemkraven för IOS 10 – kan jag installera det på min gamla Iphone eller Ipad?
Apple har gjort sitt bästa för att hålla IOS 10 så effektivt som möjligt så att det kan köras även på flera år gamla IOS-prylar, men i år har en del äldre enheter fått stryka på foten för att möjliggöra funktioner som helt enkelt hade blivit för långsamma på dem. Det betyder att Iphone 4S, Ipad 2 och 3, och femte generationens Ipod Touch inte längre stöds.
Tidigare versioner har ibland haft enstaka funktioner med tuffare systemkrav, men där har vi inte sett någon förändring i vad som stöds på de olika enheterna den här gången.