Första titten: Så känns Airpods – Apples nya trådlösa hörlurar
Direkt efter Apples event fick vi chansen att känna på Airpods, som imponerar med grym passform och smidig laddning.
Av Susie Ochs
Macworld Sweden
Vi ville inte tycka om Apples Airpods. Men när vi fick chansen att bekanta oss med dem direkt efter gårdagens event imponerades vi av deras förmåga att sitta kvar säkert i öronen. Med smarta och bekväma funktioner på såväl mjuk- som hårdvarusidan måste vi erkänna att Airpods känns som något av en kioskvältare.
När de sitter i öronen liknar Airpods faktiskt ett par klassiska Earpods som någon klippt av sladden till. Själva öronsnäckan fyller håligheten bra, och plastskaftet når en liten bit nedanför örsnibben. Lurarnas material är precis som förut av vit, hård plast. Foto: Susie Ochs. Detta oförlåtande material har tidigare ställt till problem och gjort att Earpods tenderar att ramla ut om vi rör för mycket på huvudet. De kan också göra öronen ömma, vilket gjort att vi föredrar hörlurar med mjuka öronsnäckor. Eftersom Airpods är utformade i samma hårda material som tidigare antog vi att även dessa skulle orsaka öronsmärtor. Vi hade fel.
Sitter som en smäck
Du kan dansa och till och med headbanga med Airpods utan problem. Musiken (Sia, så klart) lät fyllig och bra hur mycket vi än hoppade runt eller joggade på stället. Vi hörde inte ett knyst från någon av de många journalisterna som befann sig i närheten heller, vilket innebär riktigt bra ljudisolerande funktionalitet. Som att befinna sig i en egen bubbla, alltså.
Airpods specialfunktioner är också imponerande, även fast “special” i det här fallet innebär att de bara fungerar med Apples enheter. Du behöver ingen splitterny Iphone eller Apple Watch för att använda dem, men de stödjs bara av prylar som kör något av operativen IOS 10, Mac OS Sierra eller Watch OS 3.
Airpods använder sig av Bluetooth, så man skulle rimligtvis kunna anta att de fungerar med en Android-telefon eller en enhet som kör exempelvis IOS 8. Det finns dock ingen knapp för att försätta Airpods i parkopplingsläge. Vi kommer givetvis att testa Airpods mer utförligt framöver, men i nuläget verkar det bara som att Airpods kan synka med enheter som den kan “se.” Foto: Susie Ochs.
Smart fodral med snabb laddning
Det tillhörande etuiet ser ut som en högteknologisk Tic Tac-ask, och när vi knäpper upp dess lock lyser skärmen på en bredvidliggande Iphone upp. Den vill para ihop sig, men kommer bara att erbjuda detta på automatisk väg första gången du öppnar etuiet. När du parat ihop Airpods med din Iphone kan du sedan använda dem till en Apple Watch som parats ihop med din telefon. Samma sak gäller för Ipad-enheter och Macar som är inloggade på samma Icloud-konto.
Vi fick inte chansen att testa hur sömlöst Airpods växlar mellan olika enheter, men tanken är att du ska kunna pausa musiken på din Iphone och direkt övergå till att sätta igång en spellista som finns i Apple Watch.
Varje Airpod har infraröda sensorer, så de vet när de sitter på plats i öronen. De innehåller även en accelerometer som låter dig dubbel-dutta valfri Airpod för att sätta igång Siri. De saknar, olikt många andra Bluetooth-enheter, traditionella knappar. Ingen på/av-knapp, parkopplingsknapp eller play/pause knapp finns således. I stället kan du välja att exempelvis höja volymen via ett röstkommando till Siri om du inte vill fiska upp telefonen för att göra detta på gammal, hederlig väg. Det hela känns mycket klumpigare än att använda ett traditionellt volymreglage.
Genom att avlägsna en Airpod när du spelar musik kommer du automatiskt att pausa ljudet. Perfekt för att interagera med en människa i köttrymden alltså. Autopaus-funktionen är sjukt cool, och vi önskar att alla våra olika hörlurar fungerade på samma smarta sätt. Ta inte bort båda öronsnäckorna bara, för då växlar du till Iphones inbyggda högtalare och låter hela världen veta vad du lyssnar på för musik. Paniken! Foto: Susie Ochs Laddfodralet är ganska smidigt, också. Här finns en Lightning-port på baksidan, och du kan välja mellan att enbart ladda etuiet eller de Airpods som finns inuti. Japp, även om Airpods har en batteritid på ynka 5 timmar har även etuiet ett batteri som enligt Apple räcker i ett drygt dygn. Detta låter dig ladda dina Airpods upp till fem gånger innan själva etuiet också får slut på batteri och tvingar dig att plugga in det i en ladd-adapter eller usb-port.
Apple hävdar att du får tre timmars batteri i dina Airpods genom att låta dem ligga i sitt fodral i 15 minuter. En grön liten led-lampa skvallrar om när lurarna laddas. Att hålla trådlösa hörlurar laddade och fräscha har länge orsakat oss visst besvär, så detta kan faktiskt vara en smidig lösning.
Airpods kommer tyvärr inte att skeppas med Iphone 7, utan släpps först senare i oktober. De kommer att säljas separat för ett pris om cirka 1 800 kronor, vilket får ses som dyrt i jämförelse med andra Apple-hörlurar. De som skaffar en Iphone 7 direkt vid lansering får köra på andra hörlurar ett tag, exempelvis de medföljande Lightning-lurarna eller valfria favoritlurar som kopplas in i den nya 3.5-millimeters-till-Lightning-adaptern.