
En del program i Macen har inbyggd dokumenthantering och sköter hanteringen av de underliggande filerna på egen hand. Det gäller till exempel Mail och nya Bilder. Men fortfarande handlar en hel del av arbetet på datorn om att hantera filer, och på Macen gör du det med Finder.
Med tusentals egna filer och mångdubbelt fler systemfiler gäller det att vara vän med Finder för att effektivt kunna flytta runt, skriva ut, öppna och radera filer. Att göra allt det med musen fungerar, men blir en begränsning i längden och du kan åstadkomma mycket mer genom att ta hjälp av tangentbordet.
Det finns även dolda funktioner, som speciella kortkommandon och alternativ när du håller ned olika specialtangenter, som också kan snabba upp filhanteringen. Med övning kommer färdighet och tids nog kommer filhantering gå lekande lätt.
Använda Spotlight för att hitta till filer
Spotlight kan snabbt hitta de flesta filer och andra objekt på Macen, antingen via namnet eller innehållet. Klickar du på ett sökresultat är det normala att den öppnas i sitt standardprogram, men du kan hålla nere Cmd medan du klickar för att i stället visa filen eller mappen i Finder. Det gör det mycket snabbare att snabbt hoppa till en viss fil i Finder som du inte har tänkt öppna.

Cmd-mellanslag öppnar Spotlight. Skriv in söktermen, till exempel filnamnet, och när du hittat rätt fil trycker du cmd-retur för att gå till den i Finder. Den blir dessutom automatiskt markerad så att du kan fortsätta jobba på den med andra kortkommandon (se tipsen nedan).
Använd kortkommandon för att markera filer
Utöver att aktivera och hitta filer via Spotlight med tangentbordet kan du använda en rad kortkommandon för att snabbare markera rätt filer. Cmd-A är det första och mest uppenbara – det markerar alla filer och mappar i den mapp du har öppen.Tillsammans med musen kan du även göra snabba och effektiva markeringar. Håll nere Cmd och klicka på flera filer för att markera eller avmarkera dem. I list- eller kolumnvy kan du i stället först markera en fil och sedan hålla nere Shift och klicka på en annan för att markera samtliga filer mellan dessa båda. I symbolvy fungerar shift precis som Cmd.
Hantera filerna med kortkommandon också
När du väl har markerat rätt filer kan du även utföra olika kommandon på dem med tangentbordet. Ett exempel är cmd-delete som flyttar filerna till papperskorgen (Cmd-Z ångrar och filerna flyttas tillbaka igen). Shift-cmd-delete tömmer Papperskorgen. Tillsammans med Spotlight kan du snabbt och enkelt hitta och radera filer utan att lyfta händerna från tangentbordet.Du kan även använda kortkommandona för att kopiera och klistra in. Cmd-C kopierar de markerade filerna och mapparna. Gå till mappen du vill kopiera eller flytta dem till och tryck antingen cmd-v för att klistra in en kopia eller alt-cmd-v för att flytta dem dit. Det finns inget sätt att tvinga fram en flytt i stället för en kopiering om du använder musen för att flytta filer mellan två olika lagringsmedier (som hårddisken och en usb-sticka).
Vill du öppna en fil kan du göra det med kortkommandot cmd-nerpil. Cmd-uppåtpil används däremot för att gå uppåt ett steg i mapphierarkin (särskilt användbart om du använder Finder i ikonvy). Cmd-D duplicerar en fil och Cmd-L skapar ett alias.

Ersätt musen med tangentbordet
Även om du föredrar att hålla dig till musen för det mesta kan du ha nytta av tangentbordet. Genom att hålla ned olika specialtangenter kan du ändra vad som händer när du klickar på saker.Om du klickar och drar en fil från en mapp till en annan är det vanliga beteendet att flytta den, men håll ned Alt och vips dyker ett litet grönt plustecken upp som visar att du kommer skapa en kopia där du släpper istället. Håll nere Alt-Cmd så skapas ett alias i stället. Det är ett exempel där mus+tangentbord är betydligt snabbare än bara den ena.
Alternativ för dra-och-släpp
Dra-och-släpp är en av Macens äldsta och mest praktiska gränssnittsdetaljer, och det kan användas för så mycket mer än att flytta fönster och filer. Ett grundläggande exempel är att du kan dra och släppa en fil på ett program för att försöka öppna den i det programmet. Det fungerar både på program i Dock och i Finder.En av de mest praktiska användningsområdena, som många inte känner till, är att du kan dra en fil eller mapp från Finder till Spara-dialogrutan i ett program, och vips hoppar du till den filen eller mappen.
Är det en fil byts dessutom namnet automatiskt ut till namnet på den filen, så att du snabbt kan ersätta den eller använda den som grund och lägga på något mer. Du kan även klicka på en annan fil i dessa dialogrutor för att snabbt namnge ditt nya dokument.
Det fungerar ungefär likadant i Öppna-dialogrutan, där du snabbt kan öppna en viss fil (men det kan du ju redan göra genom att dra den till programmets ikon och släppa).
Om du använder Finder i list- eller kolumnvy kan du även snabbare flytta eller kopiera filer med musen genom att hålla markören över en mapp en kort stund för att öppna eller gå in i den. På så sätt kan du snabbt ”borra” dig ned i systemet till ditt mål.

Andra användbara knep
Macen har så klart många andra alternativ för hur du sköter om dina filer. Ett enkelt exempel är att du kan arkivera (zippa) filer och mappar, för att till exempel kunna skicka en mapp via e-post.Markera filerna i fråga, Ctrl/höger-klicka och välj Komprimera från kontextmenyn. Det kanske inte används så ofta, men när det behövs är det bra att det finns till hands så enkelt.
Ett annat knep är att du kan flytta ihop en rad filer och mappar till en ny samlingsmapp. Markera dem och välj Ny mapp med markering (X objekt) från kontextmenyn eller tryck Ctrl-Cmd-N.
Tyvärr finns inget kortkommando för att slå ihop innehållet från flera mappar, men det är ett bra verktyg för att snabbt bunta ihop en massa filer. När skrivbordet har blivit lite väl fullt kan du till exempel samla allt i en mapp du döper till Gammalt.
Det här är bara några av de många knep som finns för att jobba bättre i Finder. Har du några fler tips? Mejla oss eller skriv i kommentarerna!