Förr låg det mycket fokus på hur många låtar de olika tjänsterna kunde erbjuda och vilken ljudkvalitet det var på strömmen. I dag lovar alla ett utbud på fler än 30 miljoner låtar med en bitrate på 256 kbit eller mer. Visserligen används olika ljudkomprimeringstekniker men generellt är det få som hör skillnad. En majoritet av alla artister finns representerade men om du har en smal och specifik musiksmak bör du prova de olika tjänsternas gratisversioner först för att se vilken som passar dig bäst.
Här går vi igenom de tjänster som blir Apple Musics främsta konkurrenter på strömmande musik-marknaden. Klarar Apple Music att hävda sig?
Deezer
Deezer är relativt nya på den svenska marknaden men har varit verksamma i olika former sedan starten i Frankrike 2007. Tjänsten är helt webb-baserad och har ett gränssnitt som påminner om konkurrenternas.

Det går naturligtvis även att göra egna spellistor men här upplever vi att Deezer har gjort det lite för krångligt i datorversionen. Det går nämligen inte att dra och släppa låtar och album till en egen spellista, som går att göra i till exempel Spotify.
Vi hittar inte någon möjlighet att få in ett helt album i en spellista. För att lägga till enskilda låtar måste vi först gå in på ett album eller en spellista, kryssa i en ruta för varje låt, klicka på en plus-knapp och välja “Lägg till i en spellista”. Onödigt många steg. Snälla Deezer, lägg till stöd för drag and drop i en framtida version!

Vi gillar funktionen Flöde, som spelar musik utifrån vad vi lyssnat på tidigare. Plus i kanten ges även för möjligheten att skriva egna kommentarer på album, artister och annat. Synd bara att kommentarerna oftast är på franska.
Tyvärr verkar det inte finnas någon funktion som påminner om Spotifys Radio, det vill säga en automatiskt skapad spellista baserad på vilken låt som helst.

Deezer är en värdig utmanare till Spotify men vi upplever inte att den har något som gör att den är speciellt bättre än sina största konkurrenter.
Appen för mobilen lider av att de har försökt få in så mycket som möjligt på en liten skärm. Det är lätt att tappa bort sig i alla upp-, ned- och sidoscrollande menyer.

Fakta: Deezer
Antal låtar: 35 miljonerFinns gratisversion med reklam: Ja
Gratis provperiod: 1 månad
Kostnad per månad: 99 kronor
Stödjer offlinelyssning: Ja
Finns familjekonto: Nej
Ljudkvalitet premium: Upp till 320 kbit/s
Mer info: deezer.com

Ständigt nya redaktionella spellistor och topplistor av hög kvalitet.
Det går att lägga till egna kommentarer på allt.
Finns som gratisversion, men med reklam såklart.

Det är lätt att tappa bort sig appens gränssnitt
Onödigt krångligt att lägga till låtar i egna spellistor.
Det finns ingen radiofunktion.
Betyg:

Google Play Musik
Googles streaming-tjänst har fler än 30 miljoner låtar. Gränssnittet för desktop är helt webb-baserat och har en tydlig, luftig och ljus layout som anpassar sig automatiskt till olika skärmstorlekar. Även appens utseende är föredömligt väldesignad.Inledningsvis ombeds vi att klicka i vilka musikstilar vi gillar och därefter våra favoritartister. Dessa val, tillsammans med framtida lyssningar, används för att visa rekommendationer på förstasidan. Det här gör att det är lätt att komma i gång med tjänsten och hitta bra musik. Bra gjort där, Google.

Det är enkelt att skapa spellistor. Vi lägger dit egen musik genom att dra och släppa utvalda låtar eller hela album. Vill vi till exempel välja ut tre speciella låtar från ett album går det att hålla nere cmd och klicka på dem, en efter en. Radiostationer funkar som på Spotify. Välj en låt eller artist och tjänsten skapar automatiskt en radiolista baserad på ditt val.

Google Play Musik är en tjänst som är enkel att komma i gång med och att använda. En tråkig sak är att trots att det finns massor av musik känns det ändå rätt tomt. Vi hittar väldigt lite redaktionellt material, det vill säga spellistor som har tagits fram av andra människor.
Det saknas även topplistor, förutom två stycken. En för populäraste låtar och en för populäraste album. Detta var acceptabelt för en fem, sex år sedan men inte i dag. Vi vill ha innehåll, massor av underbart innehåll.

Google Play Musiks grafiska gränssnitt för dator och mobil är tillsammans med Apple Music de bästa i testet – men avsaknaden av redaktionella spellistor och det magra utbudet av topplistor gör att vi inte kan rekommendera tjänsten i dagsläget.

Fakta: Google Play Musik
Antal låtar: 30 miljonerFinns gratisversion med reklam: Nej
Gratis provperiod: 1 månad
Kostnad per månad: 99 kronor
Stödjer offlinelyssning: Ja
Finns familjekonto: Nej
Ljudkvalitet premium: Upp till 320 kbit/s
Mer info: music.google.com

Gränssnittet är snyggt, smart och enkelt att använda.
Personligt anpassade rekommendationer gör det lätt att komma i gång.
Det är lätt att skapa egna spellistor.

Ingen gratisversion.
Endast två automatiskt genererade topplistor ingår.
Redaktionellt skapade spellistor lyser helt med sin frånvaro.
Betyg:

Spotify
Under de sju år som gått sedan Spotify lanserades har tjänsten vuxit till att bli den i särklass mest populära för musikströmning här i Sverige. I dag går det att lyssna på Spotify på alla möjliga sorters prylar och sedan en tid tillbaka även i en webbläsare.

Gränssnittet har genomgått ett antal uppdateringar genom åren. Samtidigt har många nya funktioner lagts till, vilket har gjort att det kan bli lite väl rörigt när allt är aktiverat. Ett exempel är hur de egna spellistorna presenteras. Försök hitta rätt spellista när du först måste skrolla igenom 500 stycken!
Annars fungerar bra men vi har aldrig varit speciellt förtjusta i ljusgrå text på mörk bakgrund, eftersom det blir svårare för ögonen att läsa. Spotify, varför inför ni inte en möjlighet för användaren att själv välja färger med högre kontrast, till exempel mörk text på vit bakgrund? Vi tror även att appen hade blivit tydligare med andra färger.

Spotifys stora fördel jämfört med några av konkurrenterna är den enorma mängden redaktionellt skapade spellistor. Här finns verkligen allt, för alla situationer och känslolägen.
En annan intressant funktion är att man kan följa sina Facebookvänners lyssningar. Detta förutsätter såklart att de har en musiksmak som liknar vår egen. Funktionen Upptäck innehåller ofta bra musik baserat på vad vi har lyssnat på tidigare. Radio är ett annat underbart sätt att hitta liknande musik utifrån en annan låt.

Efter alla dessa år gillar vi fortfarande Spotify. Gränssnittet är egentligen det enda som skulle behöva ses över. Öka kontrasten och städa upp lite bland alla funktioner så blir vi ännu gladare.

Fakta: Spotify
Antal låtar: 30 miljonerFinns gratisversion med reklam: Ja
Gratis provperiod: 1 månad
Kostnad per månad: 99 kronor
Stödjer offlinelyssning: Ja
Finns familjekonto: Ja, 2 pers: 149 kronor, 3 pers: 199 kronor, 4 pers: 249 kronor, 5 pers: 299 kronor
Ljudkvalitet premium: Upp till 320 kbit/s
Mer info: spotify.com

Ständigt nya redaktionella spellistor av hög kvalitet.
Många topplistor som visar vad som är poppis runt om i världen.
Facebookkoppling som bland annat gör att du kan se vad dina vänner lyssnar på.

Gränssnittet är i behov av en uppdatering. Det är lite väl mycket som ska samsas om platsen.
Ljusgrå text på mörk bakgrund är ingen höjdare.
Innehållet i Spellistor blir snabbt oöverskådlig när vi har skapat många egna.
Betyg:

Tidal
Tidals version för dator finns både som ett installerbart program och som webbsida. Programmet är fortfarande i beta och går alltså inte att ladda ner som slutgiltig version. Därför väljer vi att testa webbversionen, som tyvärr bara stödjer Chrome.

Vårt första intryck av Tidal är att deras designer verkar ha sneglat lite väl mycket på Spotify. Gränssnittet ser nästan identiskt ut och vissa element har i stort sett plankats rakt av. Bortsett från detta tycker vi att Tidals gränssnitt känns modernt och lätt att använda. Appen till Iphone har samma utseende och det verkar som att de har fått med alla funktioner även här.

Mer än 30 miljoner låtar finns redo att strömma tillsammans med en hel del färdiga spellistor skapade av Tidals redaktörer. Tyvärr ingår det inte på långa vägar lika många spellistor som i Deezer och Spotify. Dessutom verkar många av listorna ha skapats för USA. Happy Hannukkah, Black Friday och Thanksgiving känns väl inte sådär jätteaktuella för oss. Det finns undantag såklart, som Bråvalla-listan och Svenska Sommarfavoriter.
På sidan Nyheter hittar vi i alla fall en topplista med de 20 mest populära svenska låtarna. Tidals version av Spotifys Radio heter här Låtradio. Skillnaden är att dina tidigare skapade radiokanaler inte verkar sparas.

Tidal har kallat sig för artisternas musiktjänst. De säger sig vilja verka för en rättvisare fördelning av intäkterna och för detta vill vi ge dem en eloge. Innan de kan börja konkurrera med de stora drakarna måste de däremot fylla på med många fler lokala spellistor.
Förutom Premium-versionen finns det även en Tidal HiFi (199 kr/mån) för dem som vill strömma med förlustfri ljudkvalitet. Detta kan säkert locka en och annan hifi-nörd även om vi för vår del tycker att Premium-versionens ljudkvalitet räcker gott och väl.

Fakta: Tidal
Antal låtar: 30 miljonerFinns gratisversion med reklam: Nej
Gratis provperiod: 1 månad
Kostnad per månad: 99 kronor för premium, 199 kronor för HiFi
Stödjer offlinelyssning: Ja
Finns familjekonto: Nej
Ljudkvalitet premium: Upp till 320 kbit/s premium, HiFi är förlustfritt komprimerat
Mer info: tidal.com

Finns både som webbversion och som program (beta).
Överskådligt och tydligt gränssnitt.
Egenskapade spellistor ligger på en separat sida och går att sortera.

Det finns ingen gratisversion.
Svagt utbud av spellistor för den svenska marknaden.
Webbversionen funkar bara i Chrome.
Betyg:

Apple Music
Apple har sent omsider öppnat upp sitt musikbibliotek för strömning. I Itunes ser det nu lite annorlunda ut. Strömning finns under sidorna Min musik, Spellistor, För dig, Nytt, Radio och Connect. Den nya appen Apple Music har samma funktioner och lyckas, tack vare Apples fenomenala gränssnitts-design med konst-stycket att få plats med allt utan att det blir rörigt.

Det första vi gör är att välja våra favorit-genrer och artister på sidan För dig. I appen fungerar det bra men desto sämre i Itunes. Majoriteten av de röda bollarna med genrer och artister hamnar nämligen till höger, utanför skärmen och vi måste starta om programmet för att det ska fungera.
Våra val används sedan för att visa person-anpassat innehåll i form av album, spellistor och annat redaktionellt material.

Under Nytt ligger allehanda nyheter, topplistor, videor och spellistor skapade av redaktörer. Det märks att Apple verkligen har satsat på bra innehåll redan från dag ett. Här finns så många bra spellistor att vi nästan blir lite snurriga.
Allt från de bredaste popglättigheterna till de smalaste techno-akterna. Imponerande.
Funktionen Radio är Apples version av FM-radio. Det går att hoppa fram mellan låtarna och eftersom allt ingår i Apple Musiks bibliotek går det att spara dem i egna spellistor eller på sidan Min Musik. På sidan Connect kan artister kommunicera direkt med sina fans, utan någon inblandning från Apple. Denna funktion saknas hos konkurrenterna.

Vi gillar Apple Music. Här finns alla funktioner som vi vant oss vid från Spotify och lite till. Speciellt imponerande är allt innehåll. Det är verkligen en musik-nörds våta dröm. Betyget dras ner ett snäpp av de buggar som tyvärr kommer med på köpet i denna första version.

Fakta: Apple Music
Antal låtar: 30 miljoner
Finns gratisversion med reklam: Nej
Gratis provperiod: 3 månader
Kostnad per månad: 99 kronor. Prova gratis i max 90 dagar, utöver det saknas gratisversion.
Stödjer offlinelyssning: Ja
Finns familjekonto: Ja, upp till 6 personer för 149 kronor i månaden
Ljudkvalitet premium: 256 kbit/s
Mer info: apple.com/music

Snyggt och smidigt att använda.
Massor av innehåll. En musik-nörds våta dröm.
Radiokanaler. Vissa kanaler har radiojockeys som pratar mellan låtarna.

Det finns ingen gratisversion.
Valen av favorit-genrer och artister fungerar inte som det ska i Itunes. De synkas sedan inte heller automatiskt över till appen.
Småbuggar i första versionen.
Betyg:
