
Den som påstod att modern teknik inte hör hemma i skogen ägde förmodligen inte en Iphone. För några år sedan betydde ”teknik” (eller elektronik som var den vanligare benämningen) sånt som Nintendo Game Boy och Sony Walkman – kort sagt saker som tog uppmärksamheten ifrån naturen du var ute i. Nu för tiden kan moderna prylar som Iphone snarare hjälpa dig att komma närmre den, och kanske till och med göra semestern säkrare.
Hitta dig själv på vandringsleden – bokstavligt talat
Gps-chippet i din Iphone är ruskigt bra och kan ge dig en position med en felmarginal på bara 10 meter. Det är nästan lika bra som fristående gps:er. Kombinera den med en app som Motionx GPS (9 kronor) så får du något som hade kostar tusentals kronor att köpa som en egen pryl.Du kan ladda ner kartorna för området du ska vara i i förväg så att du inte behöver förlita dig på att du har mobiltäckning (för i ärlighetens namn är det rätt vanligt med dålig eller obefintlig täckning i fjällen och på många andra håll). Genom att i förväg märka ut viktiga punkter på kartan kan du enklare hitta till exempel det där vackra men svårlokaliserade vattenfallet, eller för all del din parkerade bil.

Det går även att ha kul med gps:en. Ladda ner appen Geocaching så kan du börja leta efter gömda ”skattkistor” både i och utanför städer. En typisk geocaching-skatt ser ut som på bilden här ovan.

Hitta din plats i världsalltet
Några av de första riktigt bra apparna på App Store var astronomiappar, och de har bara blivit bättre sedan dess. Star Walk 2 är en gammal favorit som visar dig stjärnorna och planeterna, och följer din blick för att göra det lättare att hitta en stjärnbild, himlakropp eller varför inte internationella rymdstationen, ISS.Är den där giftig?
Det finns massor av appar som i princip är digitaliserade guider till flora och fauna. För svenska användare finns till exempel Fågelguiden (169 kronor), Kvitter! (39 kronor), Svampguiden (29 kronor) och Myflora (19 kronor). Det går så klart även att använda engelskspråkiga appar, och då får du en lektion i landskapsord på köpet (för i ärlighetens namn, vet du vad dandelion, wood sorrel, great tit och robin heter på svenska?).

Dessa appar hjälper dig att känna igen växter och djur när du är ute i skog och mark. Det finns även appar som kan hjälpa dig fixa första hjälpen om olyckan är framme och du är osäker på hur man till exempel gör en tillfällig mitella.
Släpp lös din inre Ansel Adams
Det är svårt att låta bli att ta bra naturbilder, när du befinner dig på platser som är så slående vackra. Och i och med att Iphones kamera bara blir bättre och bättre har det blivit allt svårare att misslyckas. Iphone kan alltså få följa med i packningen bara för kamerans skull.Panoramaläget i nyare modeller är perfekt för att visa den milsvida utsikten från en burgstopp eller vågskvalpet på en lång sandstrand.

Med extraobjektiv kan du göra kameran bättre i många situationer, till exempel en vidvinkel för att få med hela kanoten, eller ett makroobjektiv för att visa en blomma i hela sin prakt. Vi gillar paketen med 4-i-1 och 3-i-1 objektiv från Olloclip (, men det finns också paket från Moment och Exolens. Är du ensam kan du få lite mer perspektiv för en selfie med Jobys Gorillapod och den inbyggda timern.
Lättare än någonsin att hålla den laddad
Så nu när du har flera bra skäl att packa med Iphone när du ska ut på vandring, fisketur eller bara campa vid en fin sjö är det bäst att se till att telefonen är laddad hela tiden så den faktiskt kan användas.Vi börjar med det du inte bör använda. Trots att de kan verka vettiga och är användbara i vissa situationer är skal med inbyggda solceller inte särskilt bra för campingsemestern eller vandringsleden. Om du är som oss ligger telefonen för det mesta i en ficka medan du rör på dig, och dit kommer inte så mycket solljus in.
Bättre då är att ta med dig kraften du behöver i form av ett extrabatteri (power bank) eller två. För några hundringar kan du få ett batteri som kan ladda en Iphone flera gånger om och hålla liv i mobilen även när du behöver använda den för navigering i svår terräng eller tar hundratals foton.

Ska du vara ute länge måste du kunna ladda batterierna under resan och då är solcellsladdare som laddar ett extern batteri den bästa lösningen. Laddare som försöker ladda telefonen direkt är ofta problematiska eftersom det är svårt att garantera en så precis och jämn ström som Iphone begär. Det gör också att du till exempel kan hänga upp laddaren i ett träd vid lägerplatsen medan du är ute och fiskar eller något annat. Sandberg Solar Powerbank 6000 och Xtorm Lava Solar Charger är två varianter med 6 000 mAh laddning och snabbladdning för Iphone 6 och Ipad.
En helt annan variant är att ladda via spritköket. Biolite (1 600 kronor) och Powerpot (1 500 kronor) är två olika varianter på samma tema. Biolite är ett komplett spritkök med inbyggd usb-laddare, medan Powerpot är en fristående kastrull som du kan använda med ditt gamla hederliga spritkök.
Svenskutvecklade Powertrekk är en helt annan typ av laddare som i princip är en liten bränsecell. Den genererar elektricitet från vatten och ett katalysatorsalt som du köper i små puckar. Den kostar 600 kronor men sedan måste du köpa till nya katalysatorpuckar, som kostar 99 kronor för tre. Det blir med andra ord snabbt dyrare än ett rejält extrabatteri, även om det är väldigt flexibelt.
Skydda din dyrgrip
Ett rejält skal är helt nödvändigt när du tar med telefonen ut i vildmarken. Välj helst ett skal med ”militärklassat” skydd. Tillverkare som Otterbox, Lifeproof, Griffen och Trident gör alla olika mer eller mindre extrema skal.En del av dessa har stöd för touch id, men om du inte drar dig för att bli smutsig om händerna lär det ändå inte funka optimalt och då är det bättre att satsa på det bästa skalet och helt enkelt stänga av lösenordet eller byta till pinkod medan du är ute – sannolikheten att någon obehörig försöker ta sig in medan du ligger i och trynar i tältet är nog inte så stor.

Ska du vara nära vatten är det närmast ett måste med vattentätt skal. Hitcase tillverkar till exempel ett skal som förutom att vara vattentätt har inbyggda extraobjektiv och ”förvandlar Iphone till extremsportkamera”.
Tänk på att ”vattentålig”, ”stänksäker” och liknande inte betyder vattentät på riktigt. Det ska stå vattentät och helst ska den vara certifierad med IP67, som betyder att den tål att sänkas i en meter vatten i en halvtimme, eller IP68 som betyder ännu mer vattentät.