
Nu för tiden har de allra flesta bärbara datorer (och många stationära) en ssd istället för en magnetisk hårddisk med skivor som snurrar. Det har många fördelar – många gånger högre prestanda, ingen risk för skador från vibrationer och liknande, och potentiellt en längre livslängd.
Men flashminnet i din ssd har också sina nackdelar. Den största av dessa är att livslängden beror på hur ofta du skriver data till den. Om du kan undvika onödigt skrivande lever den betydligt längre.
Som tur är finns det mycket du kan göra för att minimera onödigt skrivande, både på Windows och OS X.
Slå av defragmentering
En rejält fragmenterad hårddisk kan sega ned en pc, men på en ssd är fragmentering helt irrelevant för prestanda. Att defragmentera kan rent av sänka prestanda då det innebär att en massa data flyttas runt i minnet vilket ger samma slitage som annan dataskrivning.

I Windows 7, 8 och 10 kan du stänga av automatisk defragmentering. Sök efter ”defrag” och öppna antingen Diskdefragmenteraren (Windows 7) eller Defragmentera och optimera dina enheter (Windows 8). Klicka sedan på Ändra schema eller Ändra inställningar och kryssa ur rutan Kör efter schema.
OS X har ingen inbyggd defragmentering, men om du brukar använda program som Idefrag för att manuellt köra defragmentering bör du sluta med det omedelbart när du har en ssd.

Virtuellt minne
Både OS X och Windows skriver ut data från internminnet som inte har använts på ett tag när det fria minnet är slut och nya program behöver minne. Det ingår i alla moderna operativsystem för att förhindra att minnet faktiskt tar slut.Om du ständigt har för lite ledigt minne och stor aktivitet på disken från det virtuella minnet kommer det göra både att datorn känns mycket segare än den gör annars, och att din ssd slits snabbare.
Missa inte: Ssd kan förlora data inom några dagar utan ström
Se alltså till att du har lagom mycket internminne, och köp mer om du behöver. På Mac är det enkelt att kontrollera hur hårt trycket är på det virtuella minnet. Starta Aktivitetskontroll och klicka på Minne-fliken. Längst ned ser du något som heter Växelfil, och till höger en storlek. Om växelfilen är på flera gigabyte har du för lite minne.
I Windows är det aningen krångligare. Du kan köra programmet Prestandaövervakaren, där du lägger till en nu datainsamlare och väljer växelfil från listan över saker du kan övervaka. Sedan kan du se hur stor del av växelfilen som används över tid.
I Windows går det att helt stänga av växelfilen, eller begränsa dess storlek, men det är inget vi rekommenderar.

Superfetch
Superfetch är en cache-funktion för Windows som är tänkt att höja prestandan men som i verkligheten knappt hjälpte med hårddiskar och är värre än onödig med en ssd. Stäng av den genom att leta efter och köra services.msc. Leta upp Superfetch och dubbelklicka. Stäng sedan av den genom att ändra uppstarttyp.
Stäng av hibernate-funktionen
Moderna datorer har flera olika nivåer av energisparläge. Windows och OS X har båda stöd för både ”aktiv” sömn och det som kallas hibernation (alltså att gå i ide som en björn). Det senare innebär att datorn i princip stängs av helt men att allt innehåll i internminnet först sparas till disken så att det går mycket fortare att starta igen.Det var en användbar funktion på hårddisk-tiden eftersom det kunde ta så lång tid att kallstarta en dator, men med snabba ssd:er tar det bara någon minut att starta och att skriva ut 4, 8 eller till och med 16 gigabyte minne till ssd:n varje gång du stänger locket på datorn är ungefär lika bra för dess livslängd som att stå och tända och släcka en lampa om och om igen.
För att stänga av hibernate-funktionen i Windows 7 gör du så här:
1. Klicka på Start och skriv in cmd i sökrutan.
2. Välj Kommandotolken och klicka på Kör som administratör.
3. Skriv in powercfg.exe /hibernate off och tryck retur.
4. Skriv exit och tryck retur.
På OS X gör du så här:
1. Starta Terminal.
2. Skriv in följande kommandon (retur efter varje):
sudo pmset -a hibernatemode 0
sudo rm /var/vm/sleepimage
3. Om du har Windows i en virtuell maskin bör du stänga av både defragmentering och hibernate i den.
På Windows 8 och 10 är hibernate automatiskt avstängt.

Ha en ”skräpdisk”
Ett annat knep för att förlänga livslängden på din värdefulla ssd – speciellt om har till exempel en Macbook där minnet är väldigt svårt eller omöjligt att byta ut – är att använda en extern ”skräpdisk” för till exempel stora nedladdningar och annat som inte behöver laddas eller skrivas fullt så snabbt.Backuper på dina mobila enheter, stora filer du laddar ned men bara behöver en kort tid (som filmer) och – om du orkar ta hand om det – cache-filer för till exempel Spotify är alla bra exempel på saker som skriver mycket data men inte behöver ligga på ssd:n.