Lösning L1: Säker start
Håll ned skift under starten av datorn och släpp först när den snurrande laddningsindikatorn kommer fram. Då gör du en säker start som rensar ut skräp, kontrollerar hårddisken och stänger av allt utom de nödvändigaste systemfunktionerna. Själva utrensningen kan åtgärda problem av lite märklig karaktär.
Lösning L3: Arkivera/installera ordnar nytt
Lösning L5: Laga hårddisken
”Säker” är ett sätt att få OS X:s att så att säga rensa ut sig självt. Det sker genom att du stänger av datorn och håller ned skift-tangenten när du startar. Du kan släppa tangenten när den grå Apple-loggan bytts till laddningssnurran.
Säker start innebär att OS X rensar ut tillfälliga filer, tömmer sina egna cacheminnen vilket kan ordna upp en del märkliga fel och konstigheter, kontrollerar och reparerar hårddisken (se Lösning L5) samt stänger av alla extra tilläggsprogram som påverkar systemet. Denna process kan pågå i flera minuter.

Några vanliga effekter:
- Det frigörs hårddiskutrymme.
- Märkliga fel upphör i och med att systemcache återställs.
- Flera icke-kritiska finesser stängs av, till exempel grafikacceleration och drivrutiner för extra hårdvara. Men då detta är ett felsökningsläge är det inte till för att arbete. Starta därför om som vanligt efteråt.
- Om Macen startar när du gör en säker start men kraschar när du startar normalt igen, då vet du att du har någon extra systemprogram som stör OS X.
Lösning L2: Allt om Aktivitetskontroll
Verktygsprogrammet Aktivitetskontroll håller koll på alla processer i datorn och hur de använder minne och datorkraft. På så sätt kan du spåra om något program skenar iväg och få svar på frågor som varför fläktarna låter eller varför datorn är seg.
Genom att sortera kolumnerna efter processorbelastning och välja ”Alla processer” i Visa-popupmenyn ser du direkt vilken process som tar mest kraft:
- Du har 100 procent per processorkärna, så du kan se siffror över 100 procent här.
- Det hjälper att aktivera flytande fönster med staplar som visar hur mycket processorn arbetar. Då har du en direkt överblick varför exempelvis fläktarna surrar mer.
- PmTool är den process som hämtar information åt aktivitetskontroll Här kan du också få svar om du har för lite internminne eller inte och det ser du under fliken ”Systemminne”. Har du för lite internminne kommer OS X att växla mot hårddisken och detta gör att Macen blir väldigt seg och badbollen kommer fram titt som tätt.
- OS X har alltid lite ledigt internminne i reserv så du kan inte titta där och tänka ”jo, det finns minne kvar”.
- Inaktivt minne är sådant som inte har utnyttjats på ett tag, till exempel ett program som är igång men inte används.
- De viktiga siffrorna är ”Sidor ut” som ackumulerar hur många bytes som har växlats till hårddisken och tillbaka sedan senaste omstart.
- ”Växelfil” anger hur stor del minne som är ute på hårddisken för tillfället.
- Idealet är att båda ska stå på 0 för då har du tillräckligt med internminne. Om båda siffror ökar har du just nu brist på internminne och datorn lär vara seg. Om siffrorna är still har du tidigare haft för lite internminne.
Lösning L3: Arkivera/installera ordnar nytt
Arkivera och installera kallas en möjlighet när du installerar OS X 10.5 och äldre (finessen är borta i 10.6 Snow Leopard) där du skapar en helt ny OS X-installation samtidigt om program, användare och dokument finns kvar. Det enda som tas bort är drivrutiner och extra systemprogram du har installerat.
Detta är ett snabbt och enkelt sätt att få fason på en krånglande Mac där OS X inte mår bra. Att leta efter den faktiska orsaken till besvären är inte enkelt alla gånger och tar lång tid. Då kan man lika gärna ta den halvtimma denna process innebär. Du får en fräsch OS X-installation som du uppdaterar till senaste version efteråt. Nr 9-2008 (eller korta.nu/arkiverainstallera) har en lång steg-för-steg-guide till hur du arkiverar och installerar OS X i olika situtioner beroende på hur mycket du vill rensa ut.
Lösning L4: Nollställa Logikkortet

Hemlig fingervals! Nollställning av den krets på logikkortet som övervakar fläktar och strömförsörjning kan få en krånglande Mac att bli normal igen. Förhoppningsvis – mycket av problem som nollställningen väntas ordna beror ofta på att Macen egentligen behöver service.
SMC, System Management Controller, finns hos intel-Macar och styr bland annat övervakning av:
- Fläktar.
- Strömförsörjning. särskilt batterier och skärmen hos bärbara.
- Hur Macen hanterar viloläge.
- När powerknappen inte fungerar som den ska.
- Har du problem med dessa delar kan en nollställning hjälpa till. Det finns dock ingen anledning att göra det för sakens skull utan nollställning är en åtgärd för de gånger det krånglar på riktigt. Vissa Macar riskerar även skada om de nollställs två gånger på raken.
- Apples egen förklaring till detta: support.apple.com/kb/HT1894
- Macbook, Macbook Pro och Air support.apple.com/kb/HT1411
- iMac och Mac Mini: support.apple.com/kb/HT1543
- Macpro: support.apple.com/kb/HT1806
- SMU, System Management Unit, motsvarande krets hos PowerPC G5-Macar:
- iMac G5: support.apple.com/kb/HT1767
- Powermac G5, 2004 och senare: support.apple.com/kb/HT1436
- PMU, Power Management Unit styr detta hos bärbara G3 och G4-Macar: support.apple.com/kb/HT1431
- En lång och utförlig guide till detta finns även i nummer 6-2008 där det också listas hur man gör för äldre Macar.
Lösning L5: Laga hårddisken
Filsystemet följer bestämda regler för hur det ska se ut med bland annat katalogen över filerna där bland annat namn och datum lagras. Vid krascher, strömavbrott och programfel kan det skada och i värsta fall förstöra delar av filkatalogen så att du förlorar filer och hårddisken inte kan läsas. Händer detta med hårddisken där du har OS X kan effekten bli att du inte kan starta datorn.
De här felen är logiska, det vill säga att det är fel på informationen och inte hos själva hårddisken. Men de kan också orsakas av just en dålig hårddisk som inte vill lagra informationen på rätt sätt, till exempel därför att det finns dåliga block. Reparation av hårddisken är en vanlig och viktig lösning på många problem med Macen.

Reparation av hårddisken filsystem är en viktig åtgärd om Macen krånglar. Problem med filkatalogen kan yttra sig på väldigt många sätt med allt från att Macen inte startar till att sökning inte fungerar. Kontrollera gärna skivan efteråt om Macen kraschar eller har hängt sig. Fel som inte repareras kan förvärras och ge effekter som att du förlorar dokument.
Starta verktygsprogrammet Skivverktyg. Markera hårddisken och den volym du ska kontrollera. Välj fliken Skivkontroll. Du har här fyra knappar. Ignorera dem som heter ”skivbehörigheter” och fokusera på de två som heter ”Kontrollera Skiva” och ”Reparera Skiva” där den senare också försöker reparera skivan.
- Klicka på ”Reparera Skiva”. Macen kommer nu tugga i några minuter och lämna en rapport i fältet.
- Du kan endast göra detta med de filsystem Macen hanterar.
- Du kan endast kontrollera och inte reparera hårddisken du startar datorn ifrån. Upptäcks fel startar du från OS X-skivan, se fråga A24 och där växla över till Skivverktyg i menyn ”Verktygsprogram”.
- Rapporteras att hårddisken verkar vara felfri så betyder det att det inte är något fel på filsystemet.
- Om du får felmeddelanden om att reparationen misslyckas, upprepa reparationen flera gånger. Det kan vara ett problem som löser sig stegvis.
- Kvarstår felmeddelandet kan behöver du sannolikt formatera om hårddisken.
- Observera att hårddisken kan krångla rent fysiskt, elektroniskt och mekaniskt utan att det blir fel på filsystemet. Ett tecken på att själva hårddisken är kass är att det uppstår badbollar och lång väntan. Du kan även får en varning under fältet ”S.M.A.R.T-status”.
- Diskwarrior, alsoft.com, kan utföra mer avancerade reparationer där Skivverktyg misslyckas.