Allting började för 35 år sedan på spelföretaget Atari. Den unge, långhårige och frisinnade Steve Jobs hade pratat till sig ett jobb på företaget, där han hade för vana att gå omkring barfota. Efter en tid på Atari tog han sig på sig uppgiften att skapa en prototyp av det numera klassiska arkadspelet Breakout. Det enda problemet var att han inte kunde tillräckligt för att skapa ett arkadspel.
Spelens explosionsartade framväxt på App Store och de efterföljande spelframgångarna för iPhone, iPod Touch och iPad verkar ha agerat katalysator för ett nytt tänkande hos Apple. I maj släpptes slutligen, efter åratal av diskussioner, en Mac-version av världens största nätbaserade spelbutik – Steam. Det kan bara betraktas som ett startskott.
Steam är en klient från spelföretaget Valve som fungerar som ett fönster till deras digitala spelbutik. På Steam finns hundratals PC-spel. Mac-versionen av Steam, som lanserades i maj 2010, har än så länge ett mindre utbud. Användare som köpt spel via Windows-versionen av Steam kan ladda ner dem kostnadsfritt till OS X, och vice versa. Steam har även community-funktioner. Med över 15 miljoner användare finns bland annat möjligheten att spela och chatta med kompisar.
I Modern Warfare får vi uppleva den dramatiska upptakten till ett modernt världskrig. Online blir det ännu roligare med multiplayermatcher som aldrig upphör att underhålla. Uppföljaren Modern Warfare 2 släpptes till PC redan förra året, men till Mac får vi vänta. Tur då att många fortfarande anser att det här är den bästa installationen i den storsäljande serien. (Butik)
Det är helt omöjligt att utelämna Valves orange låda från en sådan här lista. I ett och samma paket får man fem olika speltitlar: Den kritikerrosade storsäljaren Half Life 2 inklusive två expansioner, den både humoristiska och finslipade onlineskjutaren Team Fortress 2, samt förstapersonspusslaren Portal. Fem fantastiska spelupplevelser till paketpris. (Steam)
Med rymdsåpan Starcraft satte spelutvecklaren Blizzard tonen för strategispelande i över ett decennium. När uppföljaren släpptes tidigare i år var förväntningarna därför uppskruvade till max, och Starcraft II har inte gjort någon besviken. Med lovord från kritiker och miljontals hängivna spelare har Blizzard återigen visat att de äger strategigenren. (Butik, battle.net)
Utför episka uppdrag, levla upp din karaktär, och umgås online med spelare från hela världen. Världens mesta onlinespel World of Warcraft har över hälften av den lukrativa MMO-marknaden och är ökänt för att få spelarna att försumma sina riktiga liv. Den som är beredd att göra den uppoffringen kan se fram emot otaliga timmars uppkopplat äventyrande. (Butik)
Ta kontrollen över dina simmars vardagsliv i den tredje delen av The Sims-serien med en spelvärld som nu är mer öppen än någonsin. När du har tröttnat på vardagslunket kan du vidga vyerna med expansionen Destination Världen, pimpa hemmet med prylpaketet Lyx & Design, eller gå till arbetet med expansionen Drömjobb. (Bl a GameTree Online)
Storslaget fantasyepos enligt klassisk rollspelsformel. Mörkrets krafter hotar kungadömet Ferelden, och det är din uppgift att sätta stopp för dem. Till din hjälp har du magi, vapen, trogna följeslagare och, så klart, ett level-system. En stor värld att utforska och en berättelse som påverkas av dina val gör att Dragon Age: Origins har ett högt omspelningsvärde. (GameTree Online)
Nå toppen genom att bygga intrikata konstruktioner med dina Goo-bollar i den här supercharmiga fysikpusslaren från indie-utvecklaren 2D Boy. Utöver spelets 47 banor finns det också ett bonusläge som låter dig testa dina tornbyggarskills online, mot andra spelare. Det enda som saknas är en App Store-version som kan göra den här indie-pärlan portabel. (Bl a Steam)
Indieplattform när den är som bäst. Spelet är döpt efter Galileo Galileis ord efter att kyrkan tvingade honom att avsvära sig idén om att jorden kretsar kring solen. I And Yet it Moves styr du således den lille figuren på skärmen samtidigt som du snurrar på hela hans värld. Den gravitationstrotsande mekaniken ligger till grund för en hel del kluriga hopp och roliga pusselmoment. (Steam)

I peka och klicka-äventyret Machinarium styr du en liten robot som måste lösa pussel för att ta sig igenom olika rum. Spelets mest utmärkande drag är den fantastiska handtecknade designen. Bakom den vackra ytan finns dock också en hel drös av knepiga pussel. Robotäventyret Machinarium kommer både att charma dig och ge dig huvudbry. Ett givet köp. (Steam)
Den enda regeln i The Path är att hålla sig till stigen, men regeln är till för att brytas. Spelet har även ett mål, och när det uppnås dör karaktären. Så sammanfattas det här udda indie-spelet som är inspirerat av sagan om Rödluvan. The Path är svårgreppbart och svårförklarat. Det är också kusligt, vackert och obehagligt på samma gång. (GameTree)
Tims sökande efter en bortrövad prinsessa ställer traditionella spelkoncept på ända. Den här plattformspusslarens välbekanta inramning döljer nämligen flera oväntade vändningar, både i den djupsinniga berättelsen och i spelmekaniken, som låter dig kontrollera tiden. Braid är ett lovordat, sinnrikt och väldigt klurigt spel signerat enmansutvecklaren Jonathan Blow. (Bl a GameTree)
I Caster styr man en liten, blockig figur som har fått i uppdrag att bekämpa ett monsterhot. Det märks tydligt att Caster är ett budgetspel, banorna är livlösa, kontrollerna godtyckliga och fienderna korkade. Spelets enda försonande drag är egentligen att plågan är kort. Det är över innan man ens har hunnit bli varm i kläderna. (Steam)
Star Trek: D-A-C
Star Trek-spel är sällan bra, och rymdskjutaren D-A-C är inget undantag. Spelet erbjuder visserligen flera olika lägen, både online och i enspelarläge, men särskilt roligt blir det aldrig. Vyn ovanifrån känns föråldrad, miljöerna är trista, AI:n är urkorkad och kontrollerna fungerar dåligt. Tristast av allt är att D-A-C misslyckas med att förvalta den rika Star Trek-mytologin. (GameTree)
Drömmer du om att leka brottsplatsutredare? Undvik då CSI: NY The Game. Det enda det här licensspektaklet bjuder på är nämligen en samling minispel som repeteras in absurdum. Att stora delar av spelet dessutom består av stillbilder gör inte saken bättre. Vad som hade kunnat vara ett spännande detektivspel blir istället ett typexempel på bortslösad potential. (GameTree)
I förstapersonsskjutaren Killing Floor står samarbete på menyn. Horder av monster attackerar och anfall är bästa försvar. Killing Floor har en trogen skara spelare som försvarar spelet i vått och torrt. För oss andra känns dock zombie-skjutaren mest som en opolerad parentes, med en enda riktig fördel – det låga priset. Vänta hellre på Left 4 Dead 2 som kommer till Steam inom kort. (Steam)
I en apokalyptisk framtid har zeppelinare gjort en något otippad comeback som transportmedel. Just din zeppelinare, Icarus, blir hårt ansatt av de luftpirater som vill åt din last. Guns of Icarus är en långtråkig, repetitiv och tämligen ful budgetskjutare. Pluspoäng för visst nytänk kring luftstrider. Minuspoäng för allt annat. (Steam)
För Mac Pro är testerna mer detaljerade. Där är samma spel testat med tre olika upplösningar.
Din Macs grafikkort påverkar prestandan vid spelande och är extra viktigt när du spelar krävande spel. Så här gör du för att kolla vilket grafikkort du har.
Klicka på ”Mer info…” i den dialogruta som dyker upp.
I det nya fönstret, klicka på ”Grafik/Bildskärmar” under rubriken ”Maskinvara”. Namnet på ditt grafikkort syns nu vid beteckningen ”Styrkretsmodell”.
Genom Boot Camp kan man alltså installera Windows (XP, Vista eller Windows 7) och sedan köra alla spel och program som finns till operativsystemet. Spelet i vårt test flyter på smidigt med Boot Camp, men inte nämnvärt bättre än Mac-versionen av samma spel i OS X. Det betyder att Boot Camp är mest användbart för de spelare som vill köra titlar som ännu inte har släppts till Mac.
Testspelet Call of Duty: Modern Warfare visade sig vara en svår nöt att knäcka, både för VMWare Fusion 3 och Parallells Desktop 5. Med de medelhöga grafikinställningarna är Modern Warfare helt ospelbart eftersom bilduppdateringen hackar konstant. Även när vi drar ner alla grafikinställningar till ett minimum är bilduppdateringen oregelbunden, och dessutom blir spelet väldigt fult. Parallells fungerar här något bättre än Fusion, men inget av virtualiseringsprogrammen bör betraktas som alternativ för krävande 3D-spel.
Windows 7 via Boot Camp fungerar avsevärt mycket bättre än genom virtualiseringsprogrammen. Det blir snabbt tydligt att datorn slipper tänka på flera operativsystem samtidigt som spelet körs. Med de rekommenderade inställningarna går bilduppdateringen klanderfritt. Även med höga grafikinställningar fungerar spelet väl, fast grafikkonnässörer har förmodligen invändningar mot en bilduppdateringsfrekvens på cirka 30 rutor per sekund när det händer mycket på skärmen samtidigt.
För den som vill spela krävande Windows-spel på sin Mac är Boot Camp det enda alternativet. Virtualiseringsprogrammen är oerhört smidiga för enklare program och spel, men till avancerad 3D-grafik duger de inte. Den som vill slippa installera Windows gör så klart bäst i att spela de titlar som redan finns till OS X.
Emulatorer låter dig återvända till gamla spelupplevelser, men är de lagliga?

Men de hade inte gett upp. I ett försök att återigen slå sig in på den lukrativa spelmarknaden skapade Apple 1996 spelkonsolen och multimediamaskinen Pippin, baserad på PowerPC-teknik. Fast Apple verkade få kalla fötter när de hade designat spelkonsolen. I en halvhjärtad ansats att ändå göra något av planerna valde Apple att licensiera ut Pippin till andra tillverkare. Alla fick chansen att hoppa på tåget, men bara japanska Bandai nappade. Bandais version av Pippin, som döptes om till Atmark, floppade rejält. 
Med tiotusentals olika speltitlar i App Store och dessutom världens billigaste spel är iPhone och iPod Touch bra alternativ för de spelare som är ute efter en bärbar konsol. Om man ser både iPhone och iPod Touch som spelplattformar så är det Apples enheter som säljer snabbast just nu. Nackdelar är att pekskärmen inte är lika mottaglig som konkurrenternas fysiska knappar, och att många av spelen i App Store håller en låg kvalitetsnivå.
Startpris: ca 2 000 kr (iPod Touch 8GB)
Fördelar: Störst spelutbud. Billigast spel. Stort programutbud utöver spelen.
Nackdelar: Sämre genomsnittlig spelkvalitet. Inga fysiska knappar.
Sony har haft många motgångar med PSP de senaste åren. Försäljningssiffrorna har inte velat ta fart och den senaste modellen PSP Go floppade rejält närSony skrotade möjligheten att läsa fysiska format. PSP är fortfarande den bärbara konsol på marknaden som har bäst prestanda, men det räcker inte för att locka spelarna. Sony måste snart hitta på något radikalt för att inte bli lämnade i vägdammet av Nintendo och Apple.
Startpris: ca 1600 kr (PSP 3000)
Fördelar: Bäst prestanda.
Nackdelar: Minst spelutbud. Dyra spel.
Marknadsledaren Nintendo lanserade sin DS redan 2005 och har vid det här laget nått upp i svindlande försäljningssiffror. Spelserier som Super Mario, Zelda och Donkey Kong lockar många spelare till plattformen. Och även om Apple har knappat in på marknadsledaren de senaste åren så förutspås Nintendos kommande modell 3DS, som har både 3D-skärm och förbättrad prestanda, göra succé när den släpps inom de närmaste månaderna.
Startpris: ca 1300 kr (DS Lite)
Fördelar: Starka spelserier. Dubbla skärmar.
Nackdelar: Dyra spel. Klena prestanda.
10 guldkorn från App Store
Spelutvecklaren Jason Rohrer har kallat Drop7 för en Tetris-dödare. Oavsett sanningshalten i den prognosen kan man konstatera att den här pusselpärlan där Tetris möter Sudoku är ett litet mästerverk. Drop7 är skenbart enkelt men bottenlöst djupt. Taktik, överslagsräkning och en hel del frustration utlovas för den som vågar ta sig an det här mycket beroendeframkallande spelet.
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad
Bilspelet Enviro Bear bygger på sanningen att björnar inte kan köra bil. Det hindrar dock inte spelets björn från att sätta sig i en bil och försöka. Enviro Bear är utrustat med en avsiktligt hopplös styrning, så man gör bäst i att inte ta spelet på allvar. Om man däremot tar det för vad det är: ett spelexperiment och ett skämt, då är det alldeles lysande. Det har aldrig varit så roligt att spela så dåligt.
Finns till: iPhone, iPod Touch
Vid det här laget finns det ett helt gäng bollskjutarspel i App Store, men inga av dem kan mäta sig med Orbital. Här skjuter man en boll som sedan måste träffas tre gånger innan den försvinner. Det låter enklare än vad det är. Orbital har ett djup och en livslängd som gör det till ett av de allra bästa App Store-spelen. Det är också gravt beroendeframkallande. Laddas ned på egen risk.
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad
Ett välkommet avbrott från Guitar Hero-
klonerna i App Store. Beat it! är lika delar rytmspel och pussel och låter dig återskapa beats genom att placera ut brickor motsvarande olika instrument i ett rutnät. Resultatet är både utmanande och hypnotiserande. Att spelet dessutom låter dig skapa helt egna beats gör att Beat it! ohotat toppar App Stores musikspelsutbud.
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad
En charmig liten pärla från den svenska duon Niklas Åkerblad och Erik Svedäng. I Kometen flyger du fritt i den handmålade rymden i jakt efter nya bilder. Det här är egentligen mer meditation än spel eftersom det varken finns poäng eller mål i spelet. Däremot bjuder Kometen på en massa snygg konst – hela spelet är målat i vattenfärg – och ett harmoniskt styrsystem.
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad
Det här är inte en given hit för baseboll-främmande svenskar, men Homerun Battle 3D förtjänar mer uppmärksamhet här hemma. Upplägget är enkelt: luta telefonen för att sikta in slaget och dräm till genom att trycka på skärmen. För att göra saken lite svårare kastar pitchern en hel del skruvade bollar. Allra roligast är att koppla upp sig och utmana amerikanarna online i deras egen nationalsport.
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad
Släng dig i väggen, Peter Parker. I lovordade Spider spelar du en omättlig liten spindel på upptäcktsfärd i en övergiven herrgård. På vägen äter du upp alla insekter du ser. Spiders spelmekanik är perfekt skräddarsydd för iPhones pekskärm. Klättra på väggar, hoppa, och spinn nät – allt sköts genom ett strålande kontrollsystem i den här unika plattformaren.
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad
Det perfekta spelet både för pusselnördar och konstnördar. I Mondrian vägleds du av den döde konstnären Piet Mondrians spöke genom en rad olika pusselutmaningar som är baserade på hans unika stil. Men tro inte att han kommer att vara särskilt hjälpsam, konstnären försitter inga chanser att förolämpa dig när du misslyckas i det här extremt utmanande pusselspelet.
Finns till: iPhone, iPod Touch
I lovordade Edge styr du en liten kub på resa genom synnerligen kantiga hinderbanor. Målet är enkelt: ta dig till banans slut och samla mindre kuber på vägen, men Edge spelas egentligen för den sköna atmosfären. Den retrofuturistiska designen är en fröjd för ögat och musiken är klockren. Att spelet dessutom kräver både fingerfärdighet och tankekraft är mest en bonus.
Finns till: iPhone, iPod Touch
En andlig uppföljare till App Store-plågan Doodle Jump som i vissa avseenden faktiskt är bättre än inspirationskällan. Titeln säger det mesta: Du är en ninja, som hoppar högre och högre mellan träden, och på vägen möter du undergången i form av monster och hinder. Trees of Doom är ingen revolution för spelmediet, men det är en väldigt bra tidsdödare med en skyhög ”bara en gång till”-faktor.
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad
Macen vinner mark som spelmaskin. Med uppbackning från stora spelutgivare som Activision Blizzard, EA och Valve börjar spelutbudet till Mac sakta men säkert kunna konkurrera med PC. Samtidigt sker ett annat skifte. Allt fler spel släpps nu i digital form, klara för nedladdning direkt till din dator. Med App Store har Apple visat att det går att skapa portabla spelplattformar som helt och hållet använder sig av digital distribution. Digitala spelbutiker som Steam och GameTree Online gör samma sak för datorspelandet.
Men än så länge står den digitala distributionen av spel för en minoritet av den totala försäljningen. Spelutgivaren EA:s VD John Riccitello har visserligen sagt att de digitalt distribuerade spelen utgör mellan 40-50 procent av marknaden, men siffrorna är missvisande eftersom han inkluderar saker som Facebook-spel och World of Warcraft-prenumerationer. I reda siffror över sålda spel är alltså andelen mindre. Exakt hur mycket mindre finns det inga klara besked om, men å andra sidan står det helt klart att den digitala distributionen ökar varje år.
Är då digital distribution framtiden? På kort sikt är svaret säkert ja.
På längre sikt kan faktiskt valet mellan Mac och PC, eller för den delen mellan dator och spelkonsol, bli en helt och hållet akademisk diskussion. Vid horisonten hägrar nämligen cloud gaming – spelande i molnet. En sådan tjänst, OnLive, har redan släppts i USA, och konkurrenten Gaikai ligger i hasorna. Folket bakom OnLive och Gaikai vill att vi ska kunna spela vilka spel som helst på vilken dator som helst, oavsett om vi använder PC eller Mac.
Då kom Jobs barndomsvän Steve Wozniak in i bilden. Wozniak jobbade på den tiden med att bygga miniräknare för Hewlett Packard och var inte särskilt intresserad av att göra spel. Men Jobs kunde redan då sälja in en idé och lyckades övertyga kompisen att hjälpa till. Wozniak designade spelet under dagtid på Hewlett Packard, och på kvällarna träffades de två för att sätta ihop hårdvaran.

Mycket har hänt sedan 1975. Jobs och Wozniak startade Apple året därpå, och genom åren har de tidiga Apple-datorernas starka koppling till spelen fått stryka på foten till förmån för andra områden. Under många år var spel det sista man tänkte på i samband med Apple-datorer. Men nu har någonting börjat hända igen.
Samtidigt fortsätter Activision Blizzard, som tidigt satte tonen genom att ge ut World of Warcraft till både Mac och PC, att blidka Mac-ägarna genom att även synka PC- och Mac-släppen av det efterlängtade storspelet Starcraft II. Andra speljättar har också hoppat på tåget. Electronic Arts har de senaste åren samtidigt släppt flera stortitlar till Mac och PC, och spelutvecklaren Valve, som står bakom både Steam och spelserier som Half Life och Counter Strike, har lovat att göra samma sak.
Det här är en ny gryning för spel på Macen. På de följande sidorna tar vi en närmare titt på spelen, spelplattformarna och Apples plats på marknaden.
Apples tidslinje
- 1975 – Apple-grundarna Steve Jobs och Steve Wozniak gör en prototyp av arkadspelet Breakout åt Atari.
- 1976 – Apple grundas.
- 1977 – Apple 2 lanseras. Hundratals spel utvecklas genom åren till den revolutionerande hemdatorn, däribland de tidiga textbaserade äventyren i Zork-serien och plattformsklassikern Prince of Persia.
- 1984 – När Apple lanserar Macintosh står spel inte längre i fokus. Genom åren lyckas dock Macintosh ge upphov till några klassiska titlar. Det numera klassiska SimCity gör världspremiär 1989 på Macintosh (och Amiga).
- 1991 – Spelstudion Bungie grundas och blir med spelserierna Marathon och Myth synonyma med Macspelande. År 2000 förvärvar Microsoft Bungie, och året därpå släpps deras moderna klassiker Halo: Combat Evolved – ursprungligen avsett för Mac och PC – exklusivt för Xbox.
- 1993 – Den eleganta äventyrspusslaren Myst släpps exklusivt till Mac OS och hinner göra succé innan den ynglar av sig i otaliga portningar, den senaste till iPhone (2009).
- 1996 – Apple gör ett försök att på allvar äntra spelmarknaden med Pippin. Tanken är att låta tredjepartstillverkare bygga spelkonsolen enligt Apples specifikationer. Japanska Bandai nappar, men det klena stödet från spelutgivarna och det höga priset gör att Pippin floppar.
- 2000 – 11 år efter SimCitys premiär släpps The Sims till Mac. Spelet blir med sina uppföljare och expansioner snabbt en av Macspelarnas favoriter.
- 2004 – World of Warcraft, världens mesta onlinespel, släpps till Mac. Spelet säljs på hybridskivor som tillåter installation på både Windows och Mac OS X.
- 2007 – Första generationens iPhone och iPod Touch lanseras och inför termer som ”pekskärmskontroller” och ”accelerometer” i spelarnas ordförråd.
- 2008 – App Store föds. Spelen blir snabbt den största app-kategorin i onlinebutiken och innehåller i skrivande stund mer än 30 000 olika speltitlar.
- 2008 – TransGaming drar igång GameTreeOnline.com, en sajt dedikerad till att sälja Macspel digitalt. Spelutgivaren Electronic Arts hoppar på tåget och portar med hjälp av TransGaming flera av sina PC-spel till Mac.
- 2010 – Apple släpper iPad och säljer tre miljoner exemplar av enheten på knappt tre månader. Framtiden får utvisa om iPads stora skärm kan ta app-spelandet till nästa nivå.
- 2010 – Valves spelklient Steam släpps till Mac OS X. Det initiala utbudet är magert, men Valve fyller kontinuerligt på med nya titlar i onlinebutiken.
Steam är här
Valves virtuella spelbutik kan bli en nytändning för Macspelandet.
när valve berättade att deras onlinebutik Steam skulle släppas till Mac OS X kunde man tro att de var en helt ny idé på spåren. Spel- och teknikpressen gav nämligen nyheten spaltmetrar med upphetsade kommentarer och hurrarop. Men Steam är inte först med att distribuera Macspel över nätet. I kulisserna hittar man aktörer som GameTree Online och Macgamestore som redan har funnits i flera år.
GameTree Online drivs av Transgaming, ett företag som har riktat in sig på att konvertera Windows-spel till både Linux och Mac. På deras sajt säljs nedladdningsbara Macspel från flera stora spelutgivare, däribland Electronic Arts och Ubisoft. Men trots att GameTree har funnits sedan sommaren 2008 är onlinebutiken en doldis för många Macägare. Den uppmärksamhet som Steam har fått kan deras mindre konkurrenter bara drömma om. Och Steams ingång på marknaden lär bli kännbar för GameTree och deras likar.
GameTrees marknadschef Paul Nowosad säger att Steam är en stark kraft på Windows-marknaden när vi frågar vad lanseringen kommer att innebära för GameTree.
– Vi förväntar oss att Steam med tiden kommer att hitta en stor publik bland Macanvändarna, tillägger Nowosad.
Vad är det då som gör Steam så speciellt? En stor anledning till uppmärksamheten är butikens upphovsmän. Bakom Steam står Valve Software som har utvecklat de hyllade spelen i Half Life-serien och även har storsäljare som Counter Strike, Portal och Left 4 Dead i bagaget. Löftet om Macversioner av sådana titlar väger tungt i det tunnsådda utbudet av Macspel. Dessutom levereras Steam med finesser som synkronisering av inställningar mellan datorer, uppdatering av spel, community-funktioner, och speldemor.
Mest av allt handlar dock uppmärksamheten om vad Steam representerar. Steam är ohotat störst på den digitala marknaden för Windows-spel. Genom en stark community, ett stort spelutbud och en smidig butiksklient har den virtuella butiken blivit en måttstock för hur spel ska säljas och distribueras online. Att även Macägarna får ta del av kakan ses därför som en bekräftelse: Spelindustrin tar äntligen Macen på allvar, och Apple tar äntligen spelen på allvar. Men vägen dit har inte varit enkel.
2007 berättade Valves VD Gabe Newell – i en intervju med VideoGames Daily – om åratal av fruktlösa möten med Apple-anställda. Mötena gav inga resultat, och Newell var nära att ge upp. ”Jag tror inte att de någonsin har tagit spelande på allvar”, sade han då. Exakt vad som har förändrats sedan dess vet bara Valve och Apple, men tre år efter Newells uttalande öppnade OS X-versionen av Steam slutligen sina virtuella dörrar.
Det är därför något av en antiklimax att de första månaderna efter Steam-lanseringen har tyngts av problem. Många användare har klagat på prestanda eftersom de mer krävande spelen inte flyter så bra. Valve har lovat att problemen ska lösas, men säger att det kommer att ta tid. Andra användare har invänt att spelutbudet är magert (även om det växer fort) och att klientens gränssnitt känns för mycket som PC och följaktligen, för lite som Mac.
Oavsett barnsjukdomarna är Steam ett välkommet tillskott i Mac-världen. Om Valve och Apple dessutom lyckas lösa problemen kan det bli mer än så – då kan Steam bli lika viktigt för OS X som det redan är för Windows.
Vad är Steam?
Steam är en klient från spelföretaget Valve som fungerar som ett fönster till deras digitala spelbutik. På Steam finns hundratals PC-spel. Mac-versionen av Steam, som lanserades i maj 2010, har än så länge ett mindre utbud. Användare som köpt spel via Windows-versionen av Steam kan ladda ner dem kostnadsfritt till OS X, och vice versa. Steam har även community-funktioner. Med över 15 miljoner användare finns bland annat möjligheten att spela och chatta med kompisar.
De bästa storsäljarna

Call of Duty 4: Modern Warfare
I Modern Warfare får vi uppleva den dramatiska upptakten till ett modernt världskrig. Online blir det ännu roligare med multiplayermatcher som aldrig upphör att underhålla. Uppföljaren Modern Warfare 2 släpptes till PC redan förra året, men till Mac får vi vänta. Tur då att många fortfarande anser att det här är den bästa installationen i den storsäljande serien. (Butik)

Orange box
Det är helt omöjligt att utelämna Valves orange låda från en sådan här lista. I ett och samma paket får man fem olika speltitlar: Den kritikerrosade storsäljaren Half Life 2 inklusive två expansioner, den både humoristiska och finslipade onlineskjutaren Team Fortress 2, samt förstapersonspusslaren Portal. Fem fantastiska spelupplevelser till paketpris. (Steam)

Starcraft II
Med rymdsåpan Starcraft satte spelutvecklaren Blizzard tonen för strategispelande i över ett decennium. När uppföljaren släpptes tidigare i år var förväntningarna därför uppskruvade till max, och Starcraft II har inte gjort någon besviken. Med lovord från kritiker och miljontals hängivna spelare har Blizzard återigen visat att de äger strategigenren. (Butik, battle.net)

World of Warcraft
Utför episka uppdrag, levla upp din karaktär, och umgås online med spelare från hela världen. Världens mesta onlinespel World of Warcraft har över hälften av den lukrativa MMO-marknaden och är ökänt för att få spelarna att försumma sina riktiga liv. Den som är beredd att göra den uppoffringen kan se fram emot otaliga timmars uppkopplat äventyrande. (Butik)

The Sims 3
Ta kontrollen över dina simmars vardagsliv i den tredje delen av The Sims-serien med en spelvärld som nu är mer öppen än någonsin. När du har tröttnat på vardagslunket kan du vidga vyerna med expansionen Destination Världen, pimpa hemmet med prylpaketet Lyx & Design, eller gå till arbetet med expansionen Drömjobb. (Bl a GameTree Online)

Dragon Age: Origins
Storslaget fantasyepos enligt klassisk rollspelsformel. Mörkrets krafter hotar kungadömet Ferelden, och det är din uppgift att sätta stopp för dem. Till din hjälp har du magi, vapen, trogna följeslagare och, så klart, ett level-system. En stor värld att utforska och en berättelse som påverkas av dina val gör att Dragon Age: Origins har ett högt omspelningsvärde. (GameTree Online)
De 5 bästa indie-spelen

World of Goo
Nå toppen genom att bygga intrikata konstruktioner med dina Goo-bollar i den här supercharmiga fysikpusslaren från indie-utvecklaren 2D Boy. Utöver spelets 47 banor finns det också ett bonusläge som låter dig testa dina tornbyggarskills online, mot andra spelare. Det enda som saknas är en App Store-version som kan göra den här indie-pärlan portabel. (Bl a Steam)

And Yet it Moves
Indieplattform när den är som bäst. Spelet är döpt efter Galileo Galileis ord efter att kyrkan tvingade honom att avsvära sig idén om att jorden kretsar kring solen. I And Yet it Moves styr du således den lille figuren på skärmen samtidigt som du snurrar på hela hans värld. Den gravitationstrotsande mekaniken ligger till grund för en hel del kluriga hopp och roliga pusselmoment. (Steam)


Machinarium
I peka och klicka-äventyret Machinarium styr du en liten robot som måste lösa pussel för att ta sig igenom olika rum. Spelets mest utmärkande drag är den fantastiska handtecknade designen. Bakom den vackra ytan finns dock också en hel drös av knepiga pussel. Robotäventyret Machinarium kommer både att charma dig och ge dig huvudbry. Ett givet köp. (Steam)

The Path
Den enda regeln i The Path är att hålla sig till stigen, men regeln är till för att brytas. Spelet har även ett mål, och när det uppnås dör karaktären. Så sammanfattas det här udda indie-spelet som är inspirerat av sagan om Rödluvan. The Path är svårgreppbart och svårförklarat. Det är också kusligt, vackert och obehagligt på samma gång. (GameTree)

Braid
Tims sökande efter en bortrövad prinsessa ställer traditionella spelkoncept på ända. Den här plattformspusslarens välbekanta inramning döljer nämligen flera oväntade vändningar, både i den djupsinniga berättelsen och i spelmekaniken, som låter dig kontrollera tiden. Braid är ett lovordat, sinnrikt och väldigt klurigt spel signerat enmansutvecklaren Jonathan Blow. (Bl a GameTree)
Macspel att se upp för

Caster
I Caster styr man en liten, blockig figur som har fått i uppdrag att bekämpa ett monsterhot. Det märks tydligt att Caster är ett budgetspel, banorna är livlösa, kontrollerna godtyckliga och fienderna korkade. Spelets enda försonande drag är egentligen att plågan är kort. Det är över innan man ens har hunnit bli varm i kläderna. (Steam)

Star Trek: D-A-C
Star Trek-spel är sällan bra, och rymdskjutaren D-A-C är inget undantag. Spelet erbjuder visserligen flera olika lägen, både online och i enspelarläge, men särskilt roligt blir det aldrig. Vyn ovanifrån känns föråldrad, miljöerna är trista, AI:n är urkorkad och kontrollerna fungerar dåligt. Tristast av allt är att D-A-C misslyckas med att förvalta den rika Star Trek-mytologin. (GameTree)

CSI: NY The Game
Drömmer du om att leka brottsplatsutredare? Undvik då CSI: NY The Game. Det enda det här licensspektaklet bjuder på är nämligen en samling minispel som repeteras in absurdum. Att stora delar av spelet dessutom består av stillbilder gör inte saken bättre. Vad som hade kunnat vara ett spännande detektivspel blir istället ett typexempel på bortslösad potential. (GameTree)

Killing Floor
I förstapersonsskjutaren Killing Floor står samarbete på menyn. Horder av monster attackerar och anfall är bästa försvar. Killing Floor har en trogen skara spelare som försvarar spelet i vått och torrt. För oss andra känns dock zombie-skjutaren mest som en opolerad parentes, med en enda riktig fördel – det låga priset. Vänta hellre på Left 4 Dead 2 som kommer till Steam inom kort. (Steam)

Guns of Icarus
I en apokalyptisk framtid har zeppelinare gjort en något otippad comeback som transportmedel. Just din zeppelinare, Icarus, blir hårt ansatt av de luftpirater som vill åt din last. Guns of Icarus är en långtråkig, repetitiv och tämligen ful budgetskjutare. Pluspoäng för visst nytänk kring luftstrider. Minuspoäng för allt annat. (Steam)
13 Macar speltestade

Tabellen nedan baseras på tester av den prestandakrävande förstapersonskjutaren Call of Duty 4: Modern Warfare. Testerna har körts på de grafikinställningar som spelet rekommenderar. Dessa inställningar varierar beroende på datormodell men tenderar att vara relativt låga. Räkna alltså med att resultaten nedan försämras när man höjer grafikinställningarna.
FPS står för frames per second – det vill säga bildrutor per sekund. Med ett högt antal fps flyter spelet bättre, medan ett lågt får bilden att hacka. Resultat under 20 fps betyder att spelet hackar betänkligt, men omkring 30 fps anses vara fullt spelbart. Över 60 fps är mycket bra.
För Mac Pro är testerna mer detaljerade. Där är samma spel testat med tre olika upplösningar.
Så ser du vilket grafikkort du har
Din Macs grafikkort påverkar prestandan vid spelande och är extra viktigt när du spelar krävande spel. Så här gör du för att kolla vilket grafikkort du har.
Tryck på äpplet i övre vänstra hörnet och välj ”Om den här datorn”.
Klicka på ”Mer info…” i den dialogruta som dyker upp.
I det nya fönstret, klicka på ”Grafik/Bildskärmar” under rubriken ”Maskinvara”. Namnet på ditt grafikkort syns nu vid beteckningen ”Styrkretsmodell”.
Bilduppdatering (FPS) på moderna Macar vid spel av Call of Duty 4: Modern Warfare.

Boot Camp eller virtualisering – hur ska du köra Windows-spelen?
Många Macanvändare kanske tar för givet att de är förpassade till det spelutbud som OS X erbjuder, men det är inte riktigt sant. Alla Intel-baserade Macar kan nämligen köra Windows också, antingen via Boot Camp – som finns inbyggt i Mac OS X – eller med så kallad virtualisering.

Virtualiseringsprogrammen Parallells och VMWare Fusion öppnar ett fönster för Windows i ditt OS X-gränssnitt. Det är väldigt praktiskt för den som vill köra enklare Windows-program parallellt med OS X-programmen, men frågan är om datorn orkar köra två operativsystem och ett krävande spel på en och samma gång? Det korta svaret är nej, trots att båda företagen bakom virtualiseringsprogrammen gärna skryter med att deras program ska göra spelarna nöjda.
Snabbtest: Windows-spel på Mac
För att bedöma de olika alternativen installerade vi Windows-versionen av förstapersonskjutaren Call of Duty: Modern Warfare genom Windows 7 på en 21,5-tums iMac utrustad med grafikkortet ATI Radeon HD 4670, 4 GB RAM och 3, 06 GHz Intel Core Duo-processor.
Virtualisering
Testspelet Call of Duty: Modern Warfare visade sig vara en svår nöt att knäcka, både för VMWare Fusion 3 och Parallells Desktop 5. Med de medelhöga grafikinställningarna är Modern Warfare helt ospelbart eftersom bilduppdateringen hackar konstant. Även när vi drar ner alla grafikinställningar till ett minimum är bilduppdateringen oregelbunden, och dessutom blir spelet väldigt fult. Parallells fungerar här något bättre än Fusion, men inget av virtualiseringsprogrammen bör betraktas som alternativ för krävande 3D-spel.
Boot Camp
Windows 7 via Boot Camp fungerar avsevärt mycket bättre än genom virtualiseringsprogrammen. Det blir snabbt tydligt att datorn slipper tänka på flera operativsystem samtidigt som spelet körs. Med de rekommenderade inställningarna går bilduppdateringen klanderfritt. Även med höga grafikinställningar fungerar spelet väl, fast grafikkonnässörer har förmodligen invändningar mot en bilduppdateringsfrekvens på cirka 30 rutor per sekund när det händer mycket på skärmen samtidigt.
Slutsats
För den som vill spela krävande Windows-spel på sin Mac är Boot Camp det enda alternativet. Virtualiseringsprogrammen är oerhört smidiga för enklare program och spel, men till avancerad 3D-grafik duger de inte. Den som vill slippa installera Windows gör så klart bäst i att spela de titlar som redan finns till OS X.
Spela retroklassiker
Emulatorer låter dig återvända till gamla spelupplevelser, men är de lagliga?
Det är lätt att bli nostalgisk som spelare. Vi minns med värme de spel vi växte upp med, men eftersom många av barndomens spelkonsoler har gått förlorade kan det vara knepigt att få utlopp för nostalgin. Macen tar som bekant inte emot en Nintendo-kassett.
Istället för att förlita sig till spelföretagens sporadiska återutgivningar av retroklassiker tar många spelare saken i egna händer och spelar nedladdade spel med hjälp av emulatorer i sina Macar. En emulator är programvara som imiterar – eller emulerar – annan hårdvara. Med hjälp av en sådan kan man alltså i en handvändning göra Macen till ett Super Nintendo, Sega Master System eller någon annan spelplattform som sedan länge har gått ur produktion. Därmed inte sagt att det är lagligt. De flesta av spelfilerna är upphovsrättskyddade och laddas ned på egen risk.

Inom emuleringskulturen finns dock även andra tjänster – exempelvis nintendo8.com – som är helt nätbaserade och istället strömmar spelen. Där är det, enligt Daniel Tornberg, som är upphovsrättsjurist på Advokatfirman för marknadsrätt, fritt fram.
– Idag finns det ett undantag i upphovsrättslagen om så kallade tillfälliga kopior, och de utgör inte i sig ett otillåtet förfogande enligt upphovsrättslagen. Som sådan användare behöver man inte oroa sig, säger Tornberg.
För den som hellre köper spelen finns det fler sätt att få tag på klassikerna. App Store, till exempel, är vid det här laget fullt av återutgivna klassiker. Där hittar man bland annat nya versioner av tidlösa spel som Sim City, Earthworm Jim och Arkanoid. Missa inte heller Lucas Arts återutgivna äventyrsklassiker som nu finns för nedladdning på Macversionen av Steam.

Pippin – Apples spelflopp
Idag skördar Apple framgångar på spelmarknaden, men så har det inte alltid varit. På 90-talet hade Apples spelmaskineri tappat fart. Det starka stöd från både spelare och spelindustri som företaget hade åtnjutit under åren med Apple II och Macintosh var som bortblåst. Under mitten av 90-talet var Apple nästintill uträknade i spelsammanhang.

Trots många tekniska likheter med Macintosh var Atmark Pippin inte kompatibel med vanliga Macspel. Det innebar att de få spel som ändå släpptes var tvungna att gå igenom kostsamma konverteringar. Spelutgivarna upptäckte snabbt att det inte var värt besväret eftersom så få människor ägde en Pippin.
Efter ett år på marknaden, med ett dussintal kompatibla spel och ynka 40 000 sålda enheter avslutade Bandai produktionen av Atmark Pippin för gott. Vid det laget hade Apples spelkonsol nästan försatt Bandai i konkurs. Bara det virtuella husdjuret Tamagotchi, som blev en internationell plåga under samma period, lyckades rädda Bandai från undergång.
Apple tar fajten med Sony och Nintendo
Konsolkriget rasar för fullt på den portabla marknaden
”Från början var vi osäkra på hur vi skulle marknadsföra iPod Touch. Var det en iPhone utan telefonen? Var det en fickdator? Det som hände, vad kunderna sa till oss, var att de började se den som en spelmaskin. När vi började marknadsföra den så tog försäljningen fart.” I samma stund som Steve Jobs yttrade orden ovan, i en intervju med New York Times förra året, fick kriget om spelkonsumenterna officiellt en ny kombattant. Tidigare hade de japanska speljättarna Sony och Nintendo dominerat marknaden för portabla spelplattformar under drygt fyra år.
När onlinebutiken App Store – idag kompatibel med iPhone, iPod Touch och iPad – lanserades 2008 blev spel snabbt den största appkategorin. I samband med lanseringen lyckades Apple även ändra på spelreglerna i konsolkriget. En marknad som tidigare hade dominerats nästan uteslutande av traditionell spelförsäljning i fysiska format fick plötsligt se sig utmanad av Apples digitala distributionsmodell.
Sony försökte hoppa på tåget förra året med den nya modellen PSP Go – som saknar plats för de vanliga UMD-skivorna – men kunderna var ointresserade och fortsatte att köpa den äldre PSP-modellen. PSP Go floppade. Nintendo har följt efter genom att bygga ut sin onlinebutik DSi Ware, men utbudet är än så länge magert.
Speljättarna gör bäst i att anpassa sig efter uppstickaren Apple. Enligt en studie som publicerades tidigare i år växer spelmarknaden till iPhone och iPod Touch på bekostnad av DS och PSP, och om Apple fortsätter att visa samma tillväxttakt är det bara en tidsfråga innan de är störst på den bärbara marknaden.
Vilken bärbar konsol passar dig bäst?

Uppstickaren: iPhone & iPod Touch
Med tiotusentals olika speltitlar i App Store och dessutom världens billigaste spel är iPhone och iPod Touch bra alternativ för de spelare som är ute efter en bärbar konsol. Om man ser både iPhone och iPod Touch som spelplattformar så är det Apples enheter som säljer snabbast just nu. Nackdelar är att pekskärmen inte är lika mottaglig som konkurrenternas fysiska knappar, och att många av spelen i App Store håller en låg kvalitetsnivå.
Antal sålda iPhone/iPod Touch: 85 miljoner (april 2010)
Startpris: ca 2 000 kr (iPod Touch 8GB)
Fördelar: Störst spelutbud. Billigast spel. Stort programutbud utöver spelen.
Nackdelar: Sämre genomsnittlig spelkvalitet. Inga fysiska knappar.

Konkurrenten: PlayStation Portable
Sony har haft många motgångar med PSP de senaste åren. Försäljningssiffrorna har inte velat ta fart och den senaste modellen PSP Go floppade rejält närSony skrotade möjligheten att läsa fysiska format. PSP är fortfarande den bärbara konsol på marknaden som har bäst prestanda, men det räcker inte för att locka spelarna. Sony måste snart hitta på något radikalt för att inte bli lämnade i vägdammet av Nintendo och Apple.
Antal sålda PSP: 60 miljoner (mars 2010)
Startpris: ca 1600 kr (PSP 3000)
Fördelar: Bäst prestanda.
Nackdelar: Minst spelutbud. Dyra spel.

Konkurrenten: Nintendo DS
Marknadsledaren Nintendo lanserade sin DS redan 2005 och har vid det här laget nått upp i svindlande försäljningssiffror. Spelserier som Super Mario, Zelda och Donkey Kong lockar många spelare till plattformen. Och även om Apple har knappat in på marknadsledaren de senaste åren så förutspås Nintendos kommande modell 3DS, som har både 3D-skärm och förbättrad prestanda, göra succé när den släpps inom de närmaste månaderna.
Antal sålda Nintendo DS: 125 miljoner (januari 2010)
Startpris: ca 1300 kr (DS Lite)
Fördelar: Starka spelserier. Dubbla skärmar.
Nackdelar: Dyra spel. Klena prestanda.
10 guldkorn från App Store
Vi listar 10 favoritspel som du kanske har missat.

Drop 7
Spelutvecklaren Jason Rohrer har kallat Drop7 för en Tetris-dödare. Oavsett sanningshalten i den prognosen kan man konstatera att den här pusselpärlan där Tetris möter Sudoku är ett litet mästerverk. Drop7 är skenbart enkelt men bottenlöst djupt. Taktik, överslagsräkning och en hel del frustration utlovas för den som vågar ta sig an det här mycket beroendeframkallande spelet.
Pris: 22 kr
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad

Enviro Bear 2010
Bilspelet Enviro Bear bygger på sanningen att björnar inte kan köra bil. Det hindrar dock inte spelets björn från att sätta sig i en bil och försöka. Enviro Bear är utrustat med en avsiktligt hopplös styrning, så man gör bäst i att inte ta spelet på allvar. Om man däremot tar det för vad det är: ett spelexperiment och ett skämt, då är det alldeles lysande. Det har aldrig varit så roligt att spela så dåligt.
Pris: 7 kr
Finns till: iPhone, iPod Touch

Orbital
Vid det här laget finns det ett helt gäng bollskjutarspel i App Store, men inga av dem kan mäta sig med Orbital. Här skjuter man en boll som sedan måste träffas tre gånger innan den försvinner. Det låter enklare än vad det är. Orbital har ett djup och en livslängd som gör det till ett av de allra bästa App Store-spelen. Det är också gravt beroendeframkallande. Laddas ned på egen risk.
Pris: 22 kr
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad

Beat it!
Ett välkommet avbrott från Guitar Hero-
klonerna i App Store. Beat it! är lika delar rytmspel och pussel och låter dig återskapa beats genom att placera ut brickor motsvarande olika instrument i ett rutnät. Resultatet är både utmanande och hypnotiserande. Att spelet dessutom låter dig skapa helt egna beats gör att Beat it! ohotat toppar App Stores musikspelsutbud.
Pris: 7 kr
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad

Kometen
En charmig liten pärla från den svenska duon Niklas Åkerblad och Erik Svedäng. I Kometen flyger du fritt i den handmålade rymden i jakt efter nya bilder. Det här är egentligen mer meditation än spel eftersom det varken finns poäng eller mål i spelet. Däremot bjuder Kometen på en massa snygg konst – hela spelet är målat i vattenfärg – och ett harmoniskt styrsystem.
Pris: 22 kr
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad

Homerun Battle 3D
Det här är inte en given hit för baseboll-främmande svenskar, men Homerun Battle 3D förtjänar mer uppmärksamhet här hemma. Upplägget är enkelt: luta telefonen för att sikta in slaget och dräm till genom att trycka på skärmen. För att göra saken lite svårare kastar pitchern en hel del skruvade bollar. Allra roligast är att koppla upp sig och utmana amerikanarna online i deras egen nationalsport.
Pris: 38 kr
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad

Spider: The Secret of Bryce Manor
Släng dig i väggen, Peter Parker. I lovordade Spider spelar du en omättlig liten spindel på upptäcktsfärd i en övergiven herrgård. På vägen äter du upp alla insekter du ser. Spiders spelmekanik är perfekt skräddarsydd för iPhones pekskärm. Klättra på väggar, hoppa, och spinn nät – allt sköts genom ett strålande kontrollsystem i den här unika plattformaren.
Pris: 22 kr
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad

Mondrian
Det perfekta spelet både för pusselnördar och konstnördar. I Mondrian vägleds du av den döde konstnären Piet Mondrians spöke genom en rad olika pusselutmaningar som är baserade på hans unika stil. Men tro inte att han kommer att vara särskilt hjälpsam, konstnären försitter inga chanser att förolämpa dig när du misslyckas i det här extremt utmanande pusselspelet.
Pris: 7 kr
Finns till: iPhone, iPod Touch

Mobigame’s Edge
I lovordade Edge styr du en liten kub på resa genom synnerligen kantiga hinderbanor. Målet är enkelt: ta dig till banans slut och samla mindre kuber på vägen, men Edge spelas egentligen för den sköna atmosfären. Den retrofuturistiska designen är en fröjd för ögat och musiken är klockren. Att spelet dessutom kräver både fingerfärdighet och tankekraft är mest en bonus.
Pris: 22 kr
Finns till: iPhone, iPod Touch

Ninjatown: Trees of Doom
En andlig uppföljare till App Store-plågan Doodle Jump som i vissa avseenden faktiskt är bättre än inspirationskällan. Titeln säger det mesta: Du är en ninja, som hoppar högre och högre mellan träden, och på vägen möter du undergången i form av monster och hinder. Trees of Doom är ingen revolution för spelmediet, men det är en väldigt bra tidsdödare med en skyhög ”bara en gång till”-faktor.
Pris: 15/22 kr
Finns till: iPhone, iPod Touch, iPad
Spelen flyttar ut i molnet
Snart kan datorvalet bli irrelevant för spelaren
Macen vinner mark som spelmaskin. Med uppbackning från stora spelutgivare som Activision Blizzard, EA och Valve börjar spelutbudet till Mac sakta men säkert kunna konkurrera med PC. Samtidigt sker ett annat skifte. Allt fler spel släpps nu i digital form, klara för nedladdning direkt till din dator. Med App Store har Apple visat att det går att skapa portabla spelplattformar som helt och hållet använder sig av digital distribution. Digitala spelbutiker som Steam och GameTree Online gör samma sak för datorspelandet.
Distributionen måste bli billigare
Men än så länge står den digitala distributionen av spel för en minoritet av den totala försäljningen. Spelutgivaren EA:s VD John Riccitello har visserligen sagt att de digitalt distribuerade spelen utgör mellan 40-50 procent av marknaden, men siffrorna är missvisande eftersom han inkluderar saker som Facebook-spel och World of Warcraft-prenumerationer. I reda siffror över sålda spel är alltså andelen mindre. Exakt hur mycket mindre finns det inga klara besked om, men å andra sidan står det helt klart att den digitala distributionen ökar varje år.
Är då digital distribution framtiden? På kort sikt är svaret säkert ja.
Spelutveckling är en kostsam process, och spelföretagen gör allt de kan för att få ner sina kostnader och öka marginalerna. Att producera och skeppa fysiska skivor är så klart dyrare än att lägga upp en fil för nedladdning. Det betyder att digital distribution har framtiden för sig. Det innebär också att Macspelare även i fortsättningen kommer att förpassas till det spelutbud som spelföretagen väljer att släppa genom fysiska och digitala butiker.
Konsolen blir ointressant

Extremt krävande spel som Crysis 2 ska till exempel kunna spelas på en grafiskt klen netbook, eller till och med genom en TV. Enkelt uttryckt går trolleritricket ut på att förflytta all prestandakrävande datorkraft till en central dator hos företaget, som sedan skickar en avbildning av spelet till användarens dator.
Streamingspelandet möttes omedelbart av misstro från tyckare som var övertygade om att bandbredden inte skulle räcka till för att få en bra spelupplevelse utan fördröjningar. Tester av OnLive (som släpptes i USA den 17 juni) visar dock att spelen flyter på bra. Däremot rapporterar vissa amerikanska testare att grafiken får stryka på foten när de krävande spelen strömmas över nätet. Samtidigt har flera imponerande demonstrationer av speltjänsternas framtida potential gjorts. Gaikai visade till exempel nyligen upp World of Warcraft – på en iPad.
Om spelstreamingen får fäste vet vi inte ännu. Först ska alla tekniska hinder övervinnas, och dessutom måste både spelutgivare och spelare övertygas om att framtiden varken levereras i plastfodral eller i zip-filer. Det kan ta ett tag, men förr eller senare lär tjänster som OnLive och Gaikai ta över. När det händer kommer spelarens val mellan Mac, PC, iPad och TV plötsligt att bli ointressant. Alla kommer ändå att kunna spela World of Warcraft.