Pris: 14 490 kronor hos Netonnet (Pro), 13 990 kronor hos CDON (Air).
Macbook Air respektive Macbook Pro är båda två av Apples mest populära datorer. Till det yttre är de väldigt lika varandra, men några skillnader finns såklart. Som att Macbook Air har en mer sluttande form och är aningen tunnare. Macbook Pro å andra sidan kommer med en något bättre skärm med större färgomfång, och Touch Bar är standard numera även i ingångsmodellen av Pro.
Största skillnaderna hittas istället på insidan av datorerna. Macbook Pro gör skäl av Pro-namnet bland annat genom lite bättre (men fortfarande integrerad) Intel Iris Plus-grafik och en bättre processor.
Läs mer! Långtidstest: Två månader med Macbook Pro – Apples bästa Macbook just nu
Med undantag för ssd-lagringen, som i båda modellerna är uppgraderad till 256 GB, rör det sig i båda fallen om grundmodeller utan uppgraderade processorer eller mer arbetsminne. Lämpligt för en direkt jämförelse alltså. Så här ser specifikationerna ut:
Macbook Air
- Intel Core i5-8210Y 1,6 GHz, två kärnor
- 8 GB 2 133 MHz lpddr3 arbetsminne
- Intel UHD Graphics 617
Macbook Pro
- Intel Core i5-8257U 1,4 GHz, fyra kärnor
- 8 GB 2 133 MHz lpddr3 arbetsminne
- Intel Iris Plus Graphics 645
Macbook Air har ett rekommenderat grundpris från Apple på 16 802 kronor (14 302 kronor om du kan nöja dig med 128 GB lagring). Macbook Pro kostar 19 303 kronor (16 803 med 128 GB lagring).
Det ska också sägas att Macbook Air-modellen som testas här är en 2018-modell, men 2019-modellen fick inte några nämnvärda uppdateringar vad gäller prestanda (bara ett uppdaterat tangentbord och True Tone-skärm). Den skulle alltså prestera likvärdigt i detta test.
Prisskillnaden mellan modellerna är alltså 2 501 kronor. Vad får du för de extra kronorna i ren och skär prestanda? Det tar vi reda på här.

Processor
Alla tester körs på Mac OS 10.14.6, utan några andra program igång utöver Intel Power Gadget. Först ut, ett vanligt cpu-test i Geekbench 5.


Vid enkeltrådiga uppgifter syns ett runt 15 procent bättre resultat för Macbook Pro. 973 poäng mot 841 poäng är ett måttligt men inte obetydligt försprång.
Det är vid det flerkärniga testet som det genast blir tydligt vad du får för de extra kronorna. 3 864 poäng mot 1 794 poäng är över ett mer än dubbelt så bra resultat, 115 procent bättre för att vara exakt.
I princip fördubblad prestanda när det kommer till flertrådiga uppgifter innebär att Macbook Pro kommer göra en stor skillnad för den som ofta arbetar med tyngre program som kan dra nytta av flera kärnor.
Grafikprestanda
För att testa grafikprestanda, och specifikt Metal-prestanda, används GFX Benchs Manhattan-test. Även här syns ett stort övertag för Macbook Pro, med sin något bättre grafik och fyrkärniga processor.

100 bilder per sekund mot 50 i Macbook Air – även här rör det sig alltså om en hundraprocentig fördel för Macbook Pro.
Nästa grafiktest är Open GL, testat med Cinebench R20. Här är skillnaden ännu större.

1 567 poäng för Macbook Pro är ett runt 140 (!) procent bättre resultat än Macbook Air.
Sista grafiktestet är Open CL som genomförs i Geekbench 5. Här är skillnaderna inte fullt så dramatiska.

Macbook Pro får en 65 procent bättre resultat, som ändå får sägas vara ett rejält bättre resultat.
Lagringsprestanda – en överraskning
Både Macbook Pro och Macbook Air kommer med snabb ssd-lagring som standard sedan flera år tillbaka, men mellan dessa två modeller finns ett par mindre skillnader i prestanda – och mest överraskar Macbook Air i Black Magics Disk Speed Test.


Macbook Air läser data från sin lagringsenhet något snabbare än Macbook Pro, en klar överraskning. Det kan ha att göra med att det är en 2018 års Macbook Air som testas här. 2019-modellen av Air fick en något långsammare ssd, och det är möjligt att även Macbook Pro i sin 2019-modell fick en något långsammare ssd än 2018-modellen av samma dator.
Vad gäller skrivhastighet är dock Macbook Pro snabbare.
Macbook Pro är hela tiden svalare
Genom alla tester går Macbook Pro svalare än Macbook Air, med sin mindre och klenare Y-processor. Temperaturen under belastning är ständigt ungefär tio grader lägre i Macbook Pro, ibland också mer än så. Macbook Pro-processorn behöver med andra ord inte jobba lika hårt, men uppnår ändå ett bättre resultat.
Värmeutvecklingen har såklart även konsekvenser för prestandan. I Cinebench R20 bromsade Macbook Air sin processorhastighet efter ett tag, och var tvungen att lägga sig på strax under 2,5 GHz i klockhastighet för att inte överhettas. Det bidrog till ett betydligt sämre resultat. Macbook Air har en Turbo Boost upp till 3,6 GHz, men så högt når datorn bara i korta stunder när temperaturen tillåter det.

Fler parametrar än prestanda
Även om det är just ren och skär prestanda i teoretiska testbänkar som testas här, kan det finnas andra skäl att välja någon av datorerna. Macbook Pro har en bättre skärm, men även Macbook Air har en True Tone-skärm numera. Bara Macbook Pro har Touch Bar, medan Macbook Air har Touch ID tillsammans med de vanliga funktionstangenterna. Vill du helst vara utan Touch Bar är Macbook Air numera ditt enda bärbara Mac-alternativ.
Macbook Air bjuder enligt Apples siffror på två timmars extra batteritid, men i verkligt användande är skillnaden inte jättestor. Macbook Air har en sluttande form som faktiskt gör den lite bekvämare att använda. Dessutom upplevs den mycket tunnare när du plockar upp den eller stoppar ned den i ett fodral.
Särskilt mycket tyngre är dock inte Macbook Pro jämfört med Air. Viktskillnaden motsvarar bara en chokladkaka – 120 gram. Med andra ord är uppoffringen i vikt inte så stor om du väljer Pro-modellen istället.
Slutsats
Macbook Air upplevs sällan långsam vid vanligt användande, men det är vid användning av tyngre och mer proffsbetonade program som Macbook Pro kommer till sin rätt. Pro-namnet på den ena datorn har alltså en viss innebörd. Det är inte bara ett sätt att särskilja modellerna i Apples marknadsföring.
Om Macbook Pro hade varit dubbel så dyr som Macbook Air hade ekvationen varit enklare, men nu är prisskillnaden bara 2 500 kronor. Macbook Pro är 15 procent dyrare men ofta dubbelt så snabb, i vissa specifika fall ända upp till 140 procent snabbare. Har du pengarna är Macbook Pro ett solklart bättre val – framför allt snabbare.